zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:60/102)

Barszcz czerwony wigilijny 273

W każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba

Apetyczna babeczka
Barszcz czerwony z malinami bez zakwasu 231

jest bardzo smaczny i esencjonalny. Dodatek jabłka i malin świetnie niweluje ziemisty posmak buraków i przyjemnie wzbogaca go o owocową nutę. Podać go można z uszkami, pasztecikami albo z kluskami makowymi czyli też troszkę inaczej. Czasami robię też na Święta barszcz czerwony w postaci kremowej zupy , który naszej rodzinie bardzo smakuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 147

Barszcz czerwony to zupa, która towarzyszy mi od lat, można powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis. z makaronem z prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany(...)plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą miękkie hartujemy śmietanę (do śmietany wlewamy po łyżce barszczu aż będzie w temperaturze zupy) , wlewamy do barszczu i gotowe. Ja podaję barszcz z makaronem, ale smakuje również super z  prażynkami

Kuchnia Beaty
Botwinka 271

Botwinka to jedna z moich ulubionych zup. Co roku czekam z niecierpliwością na nowalijki, by móc ją ugotować. Na samym początku sezonu, gdy trudno jest jeszcze dostać botwinę z buraczkami możemy dokupić jednego starego buraka. pęczek botwiny razem z buraczkami pęczek młodej włoszczyzny koperek 4 ziemniaki łyżka masła 4 ząbki czosnku pół cytryny łyżka cukru sól Warzywa myjemy i obieramy(...)Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, pora zostawiamy w całości. Odcinamy buraki z botwiny, obieramy i kroimy w je kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ok. 3 litrami wody. Dodajemy łyżkę masła klarowanego i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy łyżkę soli i gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka pokrojoną botwinę oraz poszatkowany koperek. Wrzucamy

Dieta bez mleka
Buraczki na zimę 2016 103

szał na przetwory więc robię póki mam chęć.Dziś marynowane buraczki idealne do zupy lub jako dodatek do ziemniaczków:) Składniki: buraczki starte 5 kg szklanka octu 10% w łyżki  soli kamiennej niejodowanej do przetworów o’Sole ksylitol  1 szklanka Krok 1 Buraki myjemy odcinamy wiszące końcówki i wkładamy do garnka.Gotujemy do miękkości. Krok

Różowa kuchnia
Najszybszy barszcz czerwony 179

Pomysł na ten barszcz zaczerpnęłam od Iwony Zasuwy i jej Smakoterapii. Pomysł jest tak prosty i banalny, natomiast smak barszczu głęboki i wykwintny. Polecam wszystkim do

Moje Małe Czarowanie
Barszczyk czerwony z opieńkami 182

Barszczyk czerwony gości w każdym domu, w jednym bardziej wegetariański w innym na wołowince. Dziś barszczy który gotowałam pod wpływem chwili, pyszny i pożywny, zamiast opieniek

Moje Małe Czarowanie
Chłodnik z pieczonych buraków 178

Chyba najbardziej znany jest chłodnik z botwinki ale do przygotowania pysznego chłodnika również nadają się stare czerwone buraki. Wystarczy tylko je upiec i połączyć z

Monia miesza i gotuje
Barszcz czerwony wigilijny 147

W każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować

Apetyczna babeczka
Czysty barszczyk z uszkami 421

Tak na szybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami.składniki:barszczyk1 kg czerwonych buraczków1 pietruszka1 marchewkakawałek selera3 ząbki czosnku1

Monia miesza i gotuje
Chłodnik 137

dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować . Krok3 .  Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić . Zmiksować całość na gładką  masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać Krok 5 . Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać do zupy,  Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania

Eli Gotowanie
Przywrócić zdrowie żywieniem 170

czego unikać? Podstawą diety dr Dąbrowskiej są warzywa o niskiej zawartości skrobi, czyli: marchew, buraki, seler i pietruszki, warzywa kapustne, pomidory i papryka, cebula, czosnek, dynia czy sałaty. Najlepiej jeść je na surowo (jako sałatki, surówki albo soki), ale można również w postaci zup, dań gotowanych na parze, pieczonych lub duszonych. Dodatkiem do warzyw są owoce niskocukrowe: jabłka, grejpfruty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wytrawne 181

Przecier pomidorowy Sos pomidorowy na zimę - pycha! Buraki z papryką na zime Papryka marynowana Leczo z kabaczka Mizeria z curry na zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta

Biały fartuszek
Sałatka z roszponką, pieczoną dynią i burakiem 184

dzisiaj sałatka, którą możemy przygotować za jednym zamachem z zupą krem z dyni. Dlaczego? Bo wszystko razem upieczemy :) A taka sałatkę możemy podać na przystawkę albo kolację  Składniki : 100 g roszponki 100 g pieczonej dyni hokkaido 1 duży burak kilka plastrów szynki parmeńskiej 125 G mozzarelli 100 g prażonych pestek dyni olej z pestek dyni

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania