zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:56/102)

Sałatka z pieczonym burakiem i makaronem Pesso bez gotowania 138

tylko sałatek, ale także wszelkich zup (np. zupy mlecznej na śniadanie). Jest to produkt zbożowy nowej generacji, wytwarzany wyłącznie z surowców naturalnych. Beztłuszczowy makaron instant może stanowić zamiennik kaszy, ryżu, czy też zwykłego makaronu do gotowania.   Składniki (na 3 osoby): 1 szklanka makaronu Pesso bez gotowania 1 szklanka soku z buraków 6 małych buraków rukola liście szpinaku

Garniec Magalie
Prosto z Targu w La Rotisserie 107

albo jeszcze wyższym, to warto zaplanować chociaż jedną niedzielę w sezonie. Terrina z królika i gęsiej wątróbki z burakami i estragonem. Terrina z królika, delikatny pasztet z wątróbki gęsiej, marynowane buraczki, świeżo tarty chrzan... idealnie zrównoważone smaki.    Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki i trufla. To klasyczna zupa szparagowa, z pierwszą letnią truflą

królestwo garów
Tofutwinka, Kino letnie w Zorzy 167

Moja wariacja nt. botwinki. Inną jej wersję znajdziecie tutaj . Podajcie zupę z młodymi ziemniakami (skropionymi olejem lnianym), jajkiem i mnóstwem świeżej, posiekanej zieleniny (nie bójcie się dodać mięty ani bazylii ;). Pyyyszne! Składniki: 3 łyżki masła lub oliwy 1 duży pęczek botwinki + 2-3 buraki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 3 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście(...)buraczki i buraki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż wszystko na maśle lub oliwie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i część ziół. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw.  Gotuj do miękkości warzyw. Zestaw z ognia.  Pokrój tofu w cienkie plastry i, jeśli chcesz, podsmaż na oleju. Dodaj do zupy tofu, śmietanę

Qlinarnie i Qlinarnie
Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 172

zjeść do obiadu), a do wywaru buraczanego dolać wywar mięsny, zagotować. Dodać kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru, majerankiem. Przed podaniem warto do zupy dodać starty ząbek czosnku. Smacznego

Stare Gary
Jak upiec buraki 153

Jak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor

kuchnia doski
SMACZNIE, SYCACO I POMYSLOWO - ZUPA Z BURAKOW I POMIDOROW 91

ZUPA POMIDOROWO-BURACZANA  Z CANAPES Z SERA KOZIEGO I SZCZYPIORKU Niepowtarzalne kompozycje dań powodują, że nawet z pozoru trudne połączenia smakowe okazują sie smaczne i nabierają delikatności. Warunek jest jeden : ma być smacznie, sycąco i pomysłowo... Kochani, chyba wszyscy chcemy tego samego: dobrego, prawdziwego i świeżego jedzenia: masła o smaku masła, chleba o smaku chleba, warzyw pachnących wiosną, latem(...)zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek - sma ż ymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, przecier i buraki, wlewamy bulion - gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Krok 3. Za pomocą ręcznego blendera miksujemy warzywa, aż otrzymamy jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gorącą zupę podajemy  w ciepłych miseczkach, obficie obsypujemy natką pietruszki, wkładamy kuleczki z sera koziego i szczypiorku

Moja Książka Kucharska
Barszcz a'la Ukraiński na pieczonych buraczkach 170

żeberek 1 marchewka 1 cebula 300 g fasolki szparagowej 400 g bobu 2 pieczone buraki ćwikłowe sól pieprz ocet winny cukier listek laurowy szczypta oregano szczypta bazylii ziele angielskie 4 łyżki śmietany natka pietruszki koper Żeberka umyć zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości. Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić, dodać do wywaru, warzywa(...)warzywa były zanurzone. Ugotować do miękkości warzyw, buraczki zetrzeć na tarce (buraczki upiekłam wcześniej przy okazji pieczenia mięsa , należy zawinąć je w folię aluminiową i piec ok półtorej godziny) Zupę doprawić solą, cukrem, octem winnym , zdjąć z ognia dodać śmietanę i wymieszać. Posypać natką pietruszki i koperkiem

Gotowanie jest łatwe
Chłodnik litewski bez nabiału 198

alergików. Zupa z tego przepisu (bez dodatku jajka) sprawdzi się także doskonale w diecie wegańskiej. Taką zupę możecie podać dziecku, które skończyło 8. miesiąc życia. Dla koneserów bezmlecznych chłodników polecam także przepis na chłodnik ogórkowy . 1 litr wywaru warzywnego pęczek botwiny z burakami 1 duży ogórek pęczek rzodkiewek puszka mleczka kokosowego (400 ml) pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku(...)najmniejszych oczkach tarki. Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Do zimnego wywaru dodajemy ogórki, rzodkiewki, czosnek, szczypiorek i koperek. Wlewamy puszkę mleczka kokosowego lub ok. 400 ml domowego mleczka kokosowego . Zupę doprawiamy ok. 2,5 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i dokładnie mieszamy. Gotowe

Dieta bez mleka
Zupa z porów i cebuli z dodatkiem smażonych ziemniaków. Recycling obiadowy. Zupa tania, smaczna, rozgrzewająca i energetyczna. 132

Pyszna zupa "recycling". Dlaczego? Ponieważ powstała z dodatkiem ziemniaków z wczorajszego obiadu. Pory i cebula to wydatek może 5 zł. Tak więc jak widać, zupa ta na pewno nie zrujnuje Waszego portfela. Czytam książkę pewnego mądrego kucharza i zgadzam się z nim w 100 %, iż "najlepsze potrawy w historii czerpiemy od społeczności żyjących w sytuacji wielkiego obciążenia finansowego." A jakie(...)produkty. Korzystajmy z sezonowych darów natury. Teraz na targu można kupić tanie pory, cebulę, ziemniaki, buraki, marchewki, dynie. Jest na nie czas to korzystajmy z nich. I otwórzmy naszą wyobraźnię, bo to ona jedynie nas ogranicza w kuchni. Dzisiaj proponuje smaczną, gęstą, rozgrzewającą zupę ze smażonych porów i cebuli z dodatkiem smażonych ziemniaków. Smak - wyborny! Można podać

Naturalna Kuchnia
Pomysły na kolacje 141

takiego samego posiłku to... Przedstawiam moje propozycje na kolacje: 👉 grecka sałatka - PRZEPIS 👉 omlet z pomidorami - PRZEPIS 👉 sałatka z pieczonym burakiem - PRZEPIS 👉 szybkie leczo - PRZEPIS 👉 kanapki z ogórka - PRZEPIS 👉 szybka sałatka - PRZEPIS 👉 puszysta jajecznica - PRZEPIS 👉 sałatka z tuńczykiem i jajem - PRZEPIS 👉 zupa krem z dyni - PRZEPIS Mam nadzieję, że moje propozycje na kolacje się podobają - zachęcam do spróbowania! Dobrym rozwiązaniem

MintTaste
Lekkie dania na zimę – odpoczynek dla żołądka 128

zimą, by były smaczne i zdrowe – inne niż ciężkostrawne, świąteczne potrawy. Postaw na warzywa Ziemniaki i bataty, selery, buraki – warzywa bulwiaste , przechowywane w chłodnych i suchych pomieszczeniach mogą przetrwać nawet kilka miesięcy, tym samym będąc świetnym materiałem na rozgrzewające zupy, sałatki, a nawet… kotlety ! Wystarczy je ugotować, zmielić, wymieszać z innymi składnikami (np. kaszą jaglaną i cebulą) i upiec

codojedzenia
MENU NA BOŻE NARODZENIE 153

Śledzie w śmietanie: Śledzie smażone w zalewie octowej: Ryba w łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy

Smaczne Zdrowe
Kanapkowa pasta śledziowo-jajeczna 213

lata temu został wymyślony przez moją mamę, która chcąc zrobić słynną "szubę" po otwarciu lodówki stwierdziła, że parowane buraki gdzieś (nomen omen) wyparowały. A że mama jak na tamte trudne czasy miała niesamowity zmysł kulinarny i potrafiła ugotować nawet zupę na gwoździu, to z ostałych jajek, śledzi oraz kilku gotowanych marchewek w mig powstała pyszna pasta. Wertując ostatnio swój

Obiad gotowy
Buraczki na ciepło 144

również potrzebne. Tym bardziej, że w chwili gdy to piszę, najczęściej odwiedzanym przepisem na tym blogu jest zupa pomidorowa :) Tak, proste przepisy są potrzebne. A po drugie primo... Powiedzmy to sobie wprost, prosto w twarz: ja nie lubię buraków! A te wyszły (Madzi, bo to ona robiła) naprawdę smaczne! Zajadałem się nimi i nawet dokładkę wziąłem. Więc tym bardziej

Marder&Marder Manufacture
Barszcz czerwony- najlepszy 183

dodać starte buraczki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę cukru. Całość gotować do miękkości buraczków. Gdy buraki będą miękkie można (ale nie trzeba) usunąć je z barszczu, ja jednak zostawiam buraczki które zjadamy wraz z barszczem;) Kolejno zupę należy doprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniaczkami

Krakowskie smaki Ani