albo jeszcze wyższym, to warto zaplanować chociaż jedną niedzielę w sezonie. Terrina z królika i gęsiej wątróbki z burakami i estragonem. Terrina z królika, delikatny pasztet z wątróbki gęsiej, marynowane buraczki, świeżo tarty chrzan... idealnie zrównoważone smaki. Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki i trufla. To klasyczna zupa szparagowa, z pierwszą letnią truflą
królestwo garówMoja wariacja nt. botwinki. Inną jej wersję znajdziecie tutaj . Podajcie zupę z młodymi ziemniakami (skropionymi olejem lnianym), jajkiem i mnóstwem świeżej, posiekanej zieleniny (nie bójcie się dodać mięty ani bazylii ;). Pyyyszne! Składniki: 3 łyżki masła lub oliwy 1 duży pęczek botwinki + 2-3 buraki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 3 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście(...)buraczki i buraki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż wszystko na maśle lub oliwie. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i część ziół. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości warzyw. Zestaw z ognia. Pokrój tofu w cienkie plastry i, jeśli chcesz, podsmaż na oleju. Dodaj do zupy tofu, śmietanę
Qlinarnie i Qlinarniezjeść do obiadu), a do wywaru buraczanego dolać wywar mięsny, zagotować. Dodać kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru, majerankiem. Przed podaniem warto do zupy dodać starty ząbek czosnku. Smacznego
Stare GaryJak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor
kuchnia doskiZUPA POMIDOROWO-BURACZANA Z CANAPES Z SERA KOZIEGO I SZCZYPIORKU Niepowtarzalne kompozycje dań powodują, że nawet z pozoru trudne połączenia smakowe okazują sie smaczne i nabierają delikatności. Warunek jest jeden : ma być smacznie, sycąco i pomysłowo... Kochani, chyba wszyscy chcemy tego samego: dobrego, prawdziwego i świeżego jedzenia: masła o smaku masła, chleba o smaku chleba, warzyw pachnących wiosną, latem(...)zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek - sma ż ymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, przecier i buraki, wlewamy bulion - gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Krok 3. Za pomocą ręcznego blendera miksujemy warzywa, aż otrzymamy jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gorącą zupę podajemy w ciepłych miseczkach, obficie obsypujemy natką pietruszki, wkładamy kuleczki z sera koziego i szczypiorku
Moja Książka Kucharskażeberek 1 marchewka 1 cebula 300 g fasolki szparagowej 400 g bobu 2 pieczone buraki ćwikłowe sól pieprz ocet winny cukier listek laurowy szczypta oregano szczypta bazylii ziele angielskie 4 łyżki śmietany natka pietruszki koper Żeberka umyć zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości. Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić, dodać do wywaru, warzywa(...)warzywa były zanurzone. Ugotować do miękkości warzyw, buraczki zetrzeć na tarce (buraczki upiekłam wcześniej przy okazji pieczenia mięsa , należy zawinąć je w folię aluminiową i piec ok półtorej godziny) Zupę doprawić solą, cukrem, octem winnym , zdjąć z ognia dodać śmietanę i wymieszać. Posypać natką pietruszki i koperkiem
Gotowanie jest łatwealergików. Zupa z tego przepisu (bez dodatku jajka) sprawdzi się także doskonale w diecie wegańskiej. Taką zupę możecie podać dziecku, które skończyło 8. miesiąc życia. Dla koneserów bezmlecznych chłodników polecam także przepis na chłodnik ogórkowy . 1 litr wywaru warzywnego pęczek botwiny z burakami 1 duży ogórek pęczek rzodkiewek puszka mleczka kokosowego (400 ml) pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku(...)najmniejszych oczkach tarki. Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Do zimnego wywaru dodajemy ogórki, rzodkiewki, czosnek, szczypiorek i koperek. Wlewamy puszkę mleczka kokosowego lub ok. 400 ml domowego mleczka kokosowego . Zupę doprawiamy ok. 2,5 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i dokładnie mieszamy. Gotowe
Dieta bez mlekaPyszna zupa "recycling". Dlaczego? Ponieważ powstała z dodatkiem ziemniaków z wczorajszego obiadu. Pory i cebula to wydatek może 5 zł. Tak więc jak widać, zupa ta na pewno nie zrujnuje Waszego portfela. Czytam książkę pewnego mądrego kucharza i zgadzam się z nim w 100 %, iż "najlepsze potrawy w historii czerpiemy od społeczności żyjących w sytuacji wielkiego obciążenia finansowego." A jakie(...)produkty. Korzystajmy z sezonowych darów natury. Teraz na targu można kupić tanie pory, cebulę, ziemniaki, buraki, marchewki, dynie. Jest na nie czas to korzystajmy z nich. I otwórzmy naszą wyobraźnię, bo to ona jedynie nas ogranicza w kuchni. Dzisiaj proponuje smaczną, gęstą, rozgrzewającą zupę ze smażonych porów i cebuli z dodatkiem smażonych ziemniaków. Smak - wyborny! Można podać
Naturalna Kuchniatakiego samego posiłku to... Przedstawiam moje propozycje na kolacje: 👉 grecka sałatka - PRZEPIS 👉 omlet z pomidorami - PRZEPIS 👉 sałatka z pieczonym burakiem - PRZEPIS 👉 szybkie leczo - PRZEPIS 👉 kanapki z ogórka - PRZEPIS 👉 szybka sałatka - PRZEPIS 👉 puszysta jajecznica - PRZEPIS 👉 sałatka z tuńczykiem i jajem - PRZEPIS 👉 zupa krem z dyni - PRZEPIS Mam nadzieję, że moje propozycje na kolacje się podobają - zachęcam do spróbowania! Dobrym rozwiązaniem
MintTastezimą, by były smaczne i zdrowe – inne niż ciężkostrawne, świąteczne potrawy. Postaw na warzywa Ziemniaki i bataty, selery, buraki – warzywa bulwiaste , przechowywane w chłodnych i suchych pomieszczeniach mogą przetrwać nawet kilka miesięcy, tym samym będąc świetnym materiałem na rozgrzewające zupy, sałatki, a nawet… kotlety ! Wystarczy je ugotować, zmielić, wymieszać z innymi składnikami (np. kaszą jaglaną i cebulą) i upiec
codojedzeniaŚledzie w śmietanie: Śledzie smażone w zalewie octowej: Ryba w łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy
Smaczne Zdrowelata temu został wymyślony przez moją mamę, która chcąc zrobić słynną "szubę" po otwarciu lodówki stwierdziła, że parowane buraki gdzieś (nomen omen) wyparowały. A że mama jak na tamte trudne czasy miała niesamowity zmysł kulinarny i potrafiła ugotować nawet zupę na gwoździu, to z ostałych jajek, śledzi oraz kilku gotowanych marchewek w mig powstała pyszna pasta. Wertując ostatnio swój
Obiad gotowyrównież potrzebne. Tym bardziej, że w chwili gdy to piszę, najczęściej odwiedzanym przepisem na tym blogu jest zupa pomidorowa :) Tak, proste przepisy są potrzebne. A po drugie primo... Powiedzmy to sobie wprost, prosto w twarz: ja nie lubię buraków! A te wyszły (Madzi, bo to ona robiła) naprawdę smaczne! Zajadałem się nimi i nawet dokładkę wziąłem. Więc tym bardziej
Marder&Marder Manufacturedodać starte buraczki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę cukru. Całość gotować do miękkości buraczków. Gdy buraki będą miękkie można (ale nie trzeba) usunąć je z barszczu, ja jednak zostawiam buraczki które zjadamy wraz z barszczem;) Kolejno zupę należy doprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniaczkami
Krakowskie smaki Ani