Barszczyk ukraiński smaczna, pożywna zdrowa zupka. Uniwersalna, pasuje i zimą i latem :) Polecam. Składniki - żeberka wędzone paski 30-40 dkg. - kawałek boczku wędzonego - buraki 4 -5 dużych sztuk - marchewka, seler, kawałek białej kapusty - garść fasolki szparagowej - puszka białej fasolki - pomidory 2 duże sztuki - cebula, czosnek 1 ząbek - ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, kminek mielony, czerwona mielona papryka, sól, pieprz(...)garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu. Buraczki, marchewkę, seler kroję w kostkę, kapustę szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z cebulą ( w całości ) i drobniutko posiekanym czosnkiem. Kiedy mięso i warzywa są już prawie miękkie dodaję fasolkę z puszki i pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory. Doprawiam
Kuchnia z widokiem na ogródW każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba
Apetyczna babeczkajest bardzo smaczny i esencjonalny. Dodatek jabłka i malin świetnie niweluje ziemisty posmak buraków i przyjemnie wzbogaca go o owocową nutę. Podać go można z uszkami, pasztecikami albo z kluskami makowymi czyli też troszkę inaczej. Czasami robię też na Święta barszcz czerwony w postaci kremowej zupy , który naszej rodzinie bardzo smakuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBarszcz czerwony to zupa, która towarzyszy mi od lat, można powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis. z makaronem z prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany(...)plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą miękkie hartujemy śmietanę (do śmietany wlewamy po łyżce barszczu aż będzie w temperaturze zupy) , wlewamy do barszczu i gotowe. Ja podaję barszcz z makaronem, ale smakuje również super z prażynkami
Kuchnia BeatyBotwinka to jedna z moich ulubionych zup. Co roku czekam z niecierpliwością na nowalijki, by móc ją ugotować. Na samym początku sezonu, gdy trudno jest jeszcze dostać botwinę z buraczkami możemy dokupić jednego starego buraka. pęczek botwiny razem z buraczkami pęczek młodej włoszczyzny koperek 4 ziemniaki łyżka masła 4 ząbki czosnku pół cytryny łyżka cukru sól Warzywa myjemy i obieramy(...)Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, pora zostawiamy w całości. Odcinamy buraki z botwiny, obieramy i kroimy w je kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ok. 3 litrami wody. Dodajemy łyżkę masła klarowanego i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy łyżkę soli i gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka pokrojoną botwinę oraz poszatkowany koperek. Wrzucamy
Dieta bez mlekaPomysł na ten barszcz zaczerpnęłam od Iwony Zasuwy i jej Smakoterapii. Pomysł jest tak prosty i banalny, natomiast smak barszczu głęboki i wykwintny. Polecam wszystkim do
Moje Małe CzarowanieBarszczyk czerwony gości w każdym domu, w jednym bardziej wegetariański w innym na wołowince. Dziś barszczy który gotowałam pod wpływem chwili, pyszny i pożywny, zamiast opieniek
Moje Małe CzarowanieChyba najbardziej znany jest chłodnik z botwinki ale do przygotowania pysznego chłodnika również nadają się stare czerwone buraki. Wystarczy tylko je upiec i połączyć z
Monia miesza i gotujeW każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować
Apetyczna babeczkaTak na szybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami.składniki:barszczyk1 kg czerwonych buraczków1 pietruszka1 marchewkakawałek selera3 ząbki czosnku1
Monia miesza i gotujedodać 1 łyżeczkę soli i ugotować . Krok3 . Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić . Zmiksować całość na gładką masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać Krok 5 . Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać do zupy, Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania
Eli Gotowanieczego unikać? Podstawą diety dr Dąbrowskiej są warzywa o niskiej zawartości skrobi, czyli: marchew, buraki, seler i pietruszki, warzywa kapustne, pomidory i papryka, cebula, czosnek, dynia czy sałaty. Najlepiej jeść je na surowo (jako sałatki, surówki albo soki), ale można również w postaci zup, dań gotowanych na parze, pieczonych lub duszonych. Dodatkiem do warzyw są owoce niskocukrowe: jabłka, grejpfruty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przecier pomidorowy Sos pomidorowy na zimę - pycha! Buraki z papryką na zime Papryka marynowana Leczo z kabaczka Mizeria z curry na zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta
Biały fartuszekdzisiaj sałatka, którą możemy przygotować za jednym zamachem z zupą krem z dyni. Dlaczego? Bo wszystko razem upieczemy :) A taka sałatkę możemy podać na przystawkę albo kolację Składniki : 100 g roszponki 100 g pieczonej dyni hokkaido 1 duży burak kilka plastrów szynki parmeńskiej 125 G mozzarelli 100 g prażonych pestek dyni olej z pestek dyni
Niezły Młynek