Wręcz przeciwnie. Wnętrze jest tylko zapowiedzią tego co nas czeka – klasyka połączona z nowoczesnością – Azja w nowszym, świeższym wydaniu. Sushi z guacamole, batat w tempurze, a może rolka z burakiem. To wszystko ma sens. Każde danie jest przemyślane i składa się na spójną historię. Zaczynamy od słowniczka. To w nim znajdziecie wyjaśnienia wszystkich nieznanych pojęć i dziwnych składników(...)zaczną szybciej pracować. Dodatkowo, każdy znajdzie tu coś dla siebie – Weganom polecam tofu z opalanym jabłkiem, rolla z burakiem oraz Bao z tofu. Osoby na diecie bezglutenowej na pewno mogą zamówić sushi i obficie wymoczyć je w bezglutenowym sosie sojowym (zupa Pho i inne dania też są bezglutenowe, najlepiej podpytać kelnera osobiście). Prawdziwy mięsożerca doceni żebro wołowe BBQ. Bardzo lubię
Fill The BowlPamiętam tylko buraczki zasmażane do mielonego, ćwikłę na Wielkanoc i ewentualnie zupę buraczkową, której nie znosiłam. Dziś już ma znacznie szersze zastosowanie w kuchni a nawet jest wykwintnym warzywem podawanym w najdroższych restauracjach, dlatego dziś u mnie na lunch ekskluzywne wegetariańskie carpaccio. Składniki: 4 buraki ugotowane duża garść rukoli 100 g sera sałatkowego typu
pieprzny smaczekJesienna zupa dyniowa Z czym, w sensie kulinarnym, kojarzy nam się późne lato i wczesna jesień? Okres zbiorów jabłek, gruszek, śliwek, ziemniaków, buraków, cebuli, papryki, cukinii, kabaczków i wielu innych warzyw, a co się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii(...)czas zbiorów przepysznego, uniwersalnego i bardzo przydatnego warzywa: dyni... Na blogu publikowaliśmy już kilka innych przepisów z zastosowaniem dyni, dziś zajmiemy się przepisem podstawowym i naszym ulubionym- na pyszną zupę dyniową:) Składniki: 1 kg obranej i pokrojonej w dowolne kawałek dynii 2 litr bulionu, rosołu lub ostatecznie może być również kostka rosołowa szklanka jogurtu naturalnego kilka ząbków
Aromatyczne Podróżezupa powstała z inspiracji kuchnią żydowską. Widziałam w jednej z moich książek żydowski barszcz przecierany i pomyślałam, że można by go wzbogacić, urozmaicić i nadać mu całkowicie inną tożsamość, niż tak dobrze nam znaną polską czy ukraińską! :) Postanowiłam, że pozostanę w tematyce żydowskiej. Nie wiem, czy Sefardyjczycy jadali barszcz, ale gdyby jedli, bardzo możliwe, że smakowałby bardzo podobnie. ;) Przepis autorski(...)kostkę, wrzuciłam na patelnię razem z posiekaną cebulą, chwilę podsmażałam aż cebula się lekko zezłociła, a buraki podpiekły. 2 . Następnie zalałam bulionem, dodałam przyprawy (całe powinno się umieścić w torebce do gotowania lub koszyczku do herbaty, żeby uniknąć potem przeszukiwania całej zupy - zmiksowana zupa z przyprawami może zgorzknieć!) dusiłam ok. 20 minut. 3. Wyjęłam wszystkie całe przyprawy
Kuchnia PrezydentowejNajsmaczniejszy barszcz czerwony czysty, to barszcz ugotowany na burakach ćwikłowych z dodatkiem domowego zakwasu buraczanego i kilku grzybów suszonych. Taki barszcz dobrze smakuje z fasolą, jak
Przepisy KulinarneSkładniki: 2 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 buraki 1/4 kapusty liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1
PychotkaaaWitajcie :) na dworze zimno więc powinniśmy teraz w okresie jesienno zimowym jeść więcej rozgrzewających zup. Dzisiaj ma dla Was pyszny barszczyk z jajkiem. Rodzina go uwielbia jest bardzo syty i może wystarczyć jako jedno danie. Zapraszam :) Składniki: 2 żeberka lub jedna noga z kurczaka 2,5 l wody 6 ziemniaków 5 małych buraczków 2 marchewki kawałek selera i pora zielenina(...)Gotujemy aż mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone buraki i ziemniaki, gotujemy tak długo aż ziemniaki i buraki będą miękkie. Ugotowane mięso wyciągamy, drobno kroimy i z powrotem przekładamy do garnka. Jajka kroimy w grubą kostkę lub w ósemki, jak wolicie. Zupę przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i dodajemy śmietankę.Jeśli lubicie lekko kwaskowy możecie dodać troszkę octu
Sama słodycz i szczypta chiliBarszczyk zabielany, podawany na jednym talerzu z tłuczonymi ziemniakami polanymi smażoną, rumianą cebulką, to wspomnienie z dzieciństwa. Taką pyszna zupę gotowała kiedyś Babcia Stasia i tak właśnie się go jadało w Jej domu. Wiem, że część osób to zdziwi bo zwykle ziemniaki w tej postaci podaje się oddzielnie, ale mnie smakuje bardziej danie podane właśnie razem. Pewnie ze względu(...)zakwasie , taki jak na Wigilię, ale jak widać nie zawsze. Ten zabielany zakwaszam octem jabłkowym bo buraki zawsze trzeba choć trochę zakwasić - inaczej kolor potrawy mógłby być raczej rudy niż czerwony. I pamiętajcie, że barszcz nie może gotować się mocno. Wystarczy żeby zupa leciutko mrugała a nie bulgotała co to też ma ogromny wpływ na kolor końcowy. ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzachodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej(...)ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Do zupy ewentualnie wg uznania wlać śmietanę wymieszaną z mąką . Doprawić solą oraz pieprzem. Po dodaniu śmietany, zupy już nie zagotowywać. Na koniec posypać
MarciochaKucharzyniezdrowych dań. W większości propozycje w menu są „fit”. Świetnym przykładem są pieczone frytki z batata, selera i buraka zaserwowane z własnej roboty sosem BBQ. Co polecam zamówić? Obecnie w menu dla roślinożerców mamy trzy kanapki, dwie zupy, makaron, pizze, koktajle, frytki, ciasto, ciastka, kawy… jest w czym wybierać. Jeśli jednak miałbym polecić jeden zestaw, to byłaby
Blendmancebula biała 5 ziaren pieprzu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki oliwy mleko zagęszczone Zagotuj bulion, zetrzyj buraki. Dodaj przyprawy. Gotuj 15 minut. Dodaj zakwas. Na patelni rozgrzej olej i zaszklij drobno pokrojoną cebulkę. Wlej do zupy zagęszczone mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj. Podawaj z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy
AZgotuj!W ostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na rosole
Emskie SmakiWitam serdecznie Przepis na ukiszenie barszczu z buraków czerwonych . Przedstawię dwa rodzaje kiszonego barszczu różniące się pomiędzy sobą składem . Tak przygotowany kiszony barszcz można użyć do
Uwaga Babcia GotujeJak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i
kuchnia doskiPyszna zupa "recycling". Dlaczego? Ponieważ powstała z dodatkiem ziemniaków z wczorajszego obiadu. Pory i cebula to wydatek może 5 zł. Tak więc jak widać, zupa ta na pewno nie zrujnuje Waszego portfela. Czytam książkę pewnego mądrego kucharza i zgadzam się z nim w 100 %, iż "najlepsze potrawy w historii czerpiemy od społeczności żyjących w sytuacji wielkiego obciążenia finansowego." A jakie(...)produkty. Korzystajmy z sezonowych darów natury. Teraz na targu można kupić tanie pory, cebulę, ziemniaki, buraki, marchewki, dynie. Jest na nie czas to korzystajmy z nich. I otwórzmy naszą wyobraźnię, bo to ona jedynie nas ogranicza w kuchni. Dzisiaj proponuje smaczną, gęstą, rozgrzewającą zupę ze smażonych porów i cebuli z dodatkiem smażonych ziemniaków. Smak - wyborny! Można podać
Naturalna Kuchnia