mała dynia hokkaido 1 marchewka 1 cebula 3-4 ziemniaki 1,5 l rosołu imbir cukier sól pieprz majeranek śmietana burak ćwikłowy chleb lub bułka na grzanki Buraka obrać i pokroić w plasterki lub frytki, srkopić oliwą, solą, cukrem i pieprzem. Rozsypać w blaszce na papierze i piec ok 40 min. Do garnka wrzucić ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki(...)pokrojoną w kostkę, cebulę i marchewkę przekroić na mniejsze kawałki, wszystko zalać rosołem i gotować ok pół godziny. Garnek zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera i doprawić zupę do smaku. Podawać ze śmietaną i pieczonymi buraczkami, oraz grzankami prosto z patelni
Gotowanie jest łatweCo jeść, co ugotować gdy szaleją termometry? To pytanie zapewne zadaje sobie teraz większość z nas. :) Śniadanie i kolacja nie są problemem, ale obiad ... Hmmm
Garniec MagalieW każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować
Apetyczna babeczkazbierać. Można też ubić pianę z białek i wrzucić ją do zupy, po czym wraz z szumowinami zebrać z powierzchni wywaru,10. dla klarownego i złotego koloru, do rosołu można dodać kapustę, suszonego grzybka, a nawet buraka,11. by nadać złocistą barwę, dajemy przypaloną cebulę. Zasada: 1 cebula na 1 litr
Bon Appetit Małgorzatypodobno takie zmierzają w kierunku Polski :) U moich teściów w ogródku pojawiła się botwinka, a że uwielbiamy zupy na zimno, więc decyzja była szybka... chłodnik i już :) Składniki:50 dag botwinki,1 szklanka wody,Sok z 1/2 cytryny,1 szklanka soku z buraków,30 dag ogórków gruntowych,Pęczek rzodkiewki,1/2 paczki pietruszki,1 pęczek koperku,1/2 pęczku szczypiorku
Delicious TitbitsPiękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szt. goździku łyżka masła łyżeczka cukru sól pieprz śmietana (opcjonalnie do podania(...)dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą. Dodałam ją do cebuli. Mieszając, chwilę smażyłam. Podlałam ją szklanką wywaru i przez około 5 minut dusiłam. Dodałam przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Buraki pokroiłam
potrawyregionalneZajadamy się często, nie tylko od święta. Składniki 500 g buraków 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 kwaśne jabłka sok z cytryny 2 kapelusze
R'n'G KitchenPożywna sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), burakami, brokułami, szpinakiem, fetą, podprażonymi orzechami oraz sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Bardzo się cieszę, że dałam się namówić Malwinie na spróbowanie moghrabieh , bo jest naprawdę pyszny! Moghrabieh , nazywany również kuskusem izraelskim, libańskim lub perłowym, to po prostu popularny w kuchni krajów Bliskiego Wschodu makaron z pszenicy durum w postaci(...)sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej dzieje. Moghrabieh połączyłam z plasterkami buraków, brokułem i szpinakiem, dodałam fetę, podprażone orzechy laskowe i migdały, a wszystko
Chilli Czosnek i OliwaBuraki- pisałam już o nich wiele razy, ostatnio podawałam przepis na buraczki w zalewie octowej klik , dziś podaje tradycyjny przepis na tarte buraczki. Przepis ten w naszej rodzinie gości od bardzo dawna, smakuję wszystkim. Nawet moja córka, która ma wielkie opory na większość jedzenia, to buraczków tartych sobie nie odmawia. Buraczki tak przygotowane na zimę, wykorzystuję je tradycyjnie do obiadu(...)koniec gotowania, aby zupa była jak najbardziej esencjonalna i miała cudowny kolor klik . SKŁADNIKI : ok. 3,5 kg startych buraczków 5 łyżeczek soli 6 łyżeczek cukru 80 ml octu (możemy zastąpić sokiem z cytryny) * ilość przypraw tak naprawdę zależy od nas, od naszych preferencji smakowych, od odmiany buraków, moje były bardzo słodkie i nie przerośnięte
Basia w kuchnijest bardzo smaczny i esencjonalny. Dodatek jabłka i malin świetnie niweluje ziemisty posmak buraków i przyjemnie wzbogaca go o owocową nutę. Podać go można z uszkami, pasztecikami albo z kluskami makowymi czyli też troszkę inaczej. Czasami robię też na Święta barszcz czerwony w postaci kremowej zupy , który naszej rodzinie bardzo smakuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBarszcz czerwony to zupa, która towarzyszy mi od lat, można powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis. z makaronem z prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki(...)plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą miękkie hartujemy śmietanę (do śmietany wlewamy po łyżce barszczu aż będzie w temperaturze zupy) , wlewamy do barszczu i gotowe. Ja podaję barszcz z makaronem, ale smakuje również super z prażynkami
Kuchnia BeatyW każdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień
Apetyczna babeczkaŻeby nie było nudno to namieszałam dzisiaj w garnku dobrego wypasionego barszczu. Składniki kompletowałam już od dwóch dni, wczoraj namoczyłam fasolkę i dzisiaj uraczyłam domowników wspaniałą aromatyczną zupą. Na naszą pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki: - 1/4 małej główki białej kapusty - garść suszonych grzybów - 2 opakowania tartych(...)początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem
Apetyczna babeczkaOczyszczanie i regeneracja komórek wątroby.W przypadku łagodnych form oczyszczania wątroby stopniowo rozpuszczających złogi najkorzystniejsze są nasiona Ostropestu plamistego oraz sokoterapia m.in. świeże soki z czarnej rzepy, buraka lub z warzyw zielonych. FAZA 3. Oczyszczenie nerek (i powtórne jelit), czyli przyspieszenie wydalania unieszkodliwionych przez wątrobę toksyn i metali ciężkich polega przede wszystkim na prawidłowym żywieniu(...)godziny, w tym jak najwięcej dań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej, świeżo wyciśniętych i niesłodzonych soków
NaKońcuJęzyka