zupa z buraka - 500 przepisów (strona:14/34)

Jarzynówka z serkiem topionym 208

Ostatnio na dworze coraz zimniej. Ugotowałam więc pyszną zupę jarzynową z dodatkiem serków topionych. Do tej zupy dodałam nietypowy składnik bo do jarzynowej raczej się go nie dodaje. A jest nim biały burak ćwikłowy. Pamiętacie ? Kilka dni temu dodałam przepis na babkę z tym burakiem. Ugotowałam też je do drugiego dania obiadowego, zrobiłam surówkę ale kilka ich zostało. Szkoda wyrzucić

Ewa w kuchni
64. Zupa z botwinki - odchudzony, rodzinny przepis 220

wersji! Skoro wyszła tak samo pysznie, stwierdziłam, że warto się nią podzielić :) Jak wiadomo, zupy nie są kaloryczne - o ile nie są tłuste - więc i tutaj, porcja (bez jajka i jogurtu ok. 519g) to tylko 52kcal! Składniki na 4 porcje: - 2 pęczki botwiny - mały czerwony burak (ale również wystarczą te z botwinki) - łyżeczka oleju kokosowego - 1,5 litra wywaru(...)listkami. Buraczek/buraczki trzemy na tarce o dużych oczkach. Posiekane listki i buraka dusimy na oleju kokosowym przez 5-10 minut. Do duszonej botwinki wlewamy wywar, zagotowujemy i doprawiamy solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Jeżeli chcemy zabielić zupkę jogurtem, najpierw wlewamy do jogurtu kilka łyżek gorącej zupy, po czym mieszamy, dodajemy do garnka i krótko zagotowujemy. Zupę podajemy z pokrojonymi

Be Fit Be Strong
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 222

razem łączymy i gotujemy jeszcze około kwadransa. Na koniec barszcz posypujemy majerankiem i doprawiamy solą. Podobnie, jak w przypadku rosołu, do gotowania zupy nie zaleca się używania mielonego pieprzu. Stanie się mętna i gorzkawa w smaku. Ugotowane buraki warto zatrzymać i przygotować z nich sałatkę śledziową. :) Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 169

kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię(...)smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa z burakiem Kapusta z Grzybami Łosoś w Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi

Weekendy w domu i ogrodzie
Retrowarzywa 178

rowerzystom, gejom, aktywistom miejskim i innym lewakom. Książka została wyróżniona Złotym Wałkiem w plebiscycie na męską książkę kulinarną roku. W Retrowarzywach znajdziecie m.in. zupę z czosnku i pasternaku, chłodnik z jarmużem i miętą oraz liśćmi buraka i czarnuszką, golonkę z jarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi z marynowaną brukwią, keks rabarbarowy

GRUBY WAŁEK
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA l 212

popieprzyć.Umyty ogórek i rzodkiewki również drobno pokroić i dodać do przestudzonych buraków (ogórków nigdy nie obieram,zawsze zjadamy je ze skórą, ale jeśli komuś skóra przeszkadza, może ją oczywiście obrać).Koperek i szczypiorek umyć i pokroić, dodać do pozostałych składników. Do jogurtu wlać kilka łyżek zupy, zamieszać i dopiero wtedy dodać jogurt do garnka, dokładnie zamieszać. Dodać zmiażdżony ząbek

Smaczne Zdrowe
Krem z dyni 280

plasteliny. Następnie, odkrój łodygę, chwyć za czubek i pouderzaj papryczką o nadgarstek drugiej ręki albo o deskę. Większość nasion powinna wypaść. Rozgrzej garnek (taki, w którym zmieści się zupa) i rozpuść w nim masło. Następnie wrzuć tam chilli i imbir, posmaż chwilę aż się zarumienią. Raczej nie polecam, żebyś się nachylał nad garnkiem na tym etapie. Jeśli chilli i imbir(...)stałe”. Zostaw na małym ogniu – niech się gotuje. Dynia, a przynajmniej ta, którą miałem, robi się miękka w zawrotnym tempie (porównuję do buraków/marchewki). Gdy będziesz mógł ją bezszmerowo przekroić drewnianą łopatką, zdejmij zupę z ognia i zblenduj na gładki krem. Wstaw z powrotem na ogień i dodaj mleczko kokosowe. Rób to delikatnie, żeby się nie zwarzyło. Pogotuj

manslogblog
Gorące Kubki Knorr 216

zazwyczaj do jedzenia. Tu jest odwrotnie, wszystko przyciąga, od fantastycznego zapachu, po fajną konsystencje, na wyglądzie kończąc. No, ale najważniejsze… smak? Smak zdecydowanie fantastyczny. Zupa cebulowa z prawdziwą nutą cebuli, barszcz czerwony aż kipi burakami, a ogórkowa niemal jak u mamy. Szesnaście wariantów smakowych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy tutaj zarówno borowikową, serową, zieloną cebulkę

Kolizje Smaków
Chłodnik z botwinki 147

Chłodniki to nic innego jak zupy na zimo. Są proste, zawierają sporą dawkę witamin i stanowią idealne rozwiązane na upały. Chłodnik z botwinką jest jednym z

Oryginalny smak
Kapuśniak po kijowsku 204

selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą

Camilla w kuchni
Chłodnik litewski 172

Dziś nie będzie eksperymentów. Będzie prosto, klasycznie i tradycyjnie. Prezentuję zdrowy i smaczny chłodnik litewski. Idealny na upalne dni. Doskonale orzeźwia, jest lekki i smakuje wyśmienicie

Smakowity Blog Kulinarny
Barszczyk czerwony Mamy Haliny 178

Składniki (na 4 porcje) - 1 kg buraków, - 2 marchewki (ok. 90g), - 1 pietruszka (ok. 40g), - ½ pora (ok. 70g), - ½ cebuli (ok. 20g) - plaster selera (ok. 60g), - 1

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
najszybszy "barszcz" na świecie 199

Nie wiedziałam jak nazwać to danie...Pomysł pojawił się w mojej głowie znienacka, a jeszcze szybciej owe danie przygotowałam. Wystarczy nam dosłownie 5 minut i mamy

chili & sugar
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 448

pojawia się obok zupy grzybowej  z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub  z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią.  To już ostatni moment, żeby nastawić zakwas na burakach.. Potrzebuje

Kulinarne przygody Gatity
Botwinka wiosenna 135

cienkie talarki. Myjemy pęk botwiny i w całości dość grubo siekamy.  Do garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym

Miód i pieprz