Zimny chłodnik z botwiny z ogórkami, rzodkiewką, koperkiem i jajkiem to odpowiednia zupa na upalny dzień. Jest syta i pełna witamin. Czytaj więcej »
Przepisy Kulinarnezupę dobrą na upały, pełną młodych, chrupiących warzyw i aromatycznej zieleniny. Przepis na tą zupę zapożyczyliśmy od Litwinów, dziś jest ona szczególnie popularna na terenach Suwalszczyzny i Podlasia. Chłodnik litewski przygotowuje się z młodych buraczków lub botwiny i buraczków. Stare przepisy podają, że wywar z buraków należy rozprowadzić śmietaną. Dziś zastępuje się ją mniej kalorycznym kefirem, maślanką lub jogurtem(...)wraz z wodą, w której się gotowały. Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać. Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek i czosnek drobno pokrojony. Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodził. Chłodną zupę podać z ugotowanymi i lekko przestudzonymi ziemniakami. Dekorować pokrojonymi ogórkami
Codziennik Kuchennynależy do żelaznego menu młodych ludzi? Zapraszam Was do ciekawej, nieco zabawnie brzmiącej dziś lektury kilku wigilijnych definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny, podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych grzybów (zwykle borowiki
Tradycyjna Kuchniapodzielić menu na konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek sałatka (rukola, pomidor, rzodkiewka
pyszne zdrowościpyszny domowy barszczyk czerwony podany w formie zupy krem SKŁADNIKI 1 marchew, 4 buraki, 2 liście laurowe , 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, jarzynka, ¼ cebuli, olej do smażenia 1 łyżka octu, majeranek , śmietana WYKONANIE Buraki obieramy cienko, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy marchew startą na tarce oraz ziele, liść i jarzynkę, gotujemy do miękkości buraków
słodki bratekNastępnym razem trochę pozmieniałabym proporcje. I przetarła maliny przez sitko, a dopiero potem dodała do zupy - tak chyba byłoby szybciej i wygodniej.Przepis podaję tak, jak robiłam. Może się skusicie na taką śliczną, intensywną w kolorze zupkę...?Krem z pieczonych buraków z malinamiSkładniki:(na 4 porcje)1,5 kg buraków500 g malin1,5 czerwonej cebuli1 łyżka masła500 ml bulionusólpieprzdodatkowo:4 łyżki(...)kostkę.Cebulę pokroić w kosteczkę.W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę. Dodać buraki i maliny, chwilę smażyć. Zalać całość bulionem, gotować przez 15-20 minut.Zupę zmiksować na gładki krem, następnie przetrzeć przez gęste sito.Przed podaniem podgrzać, udekorować kleksem śmietany.Smacznego!W tej zupie szalenie podoba mi się jej kolor - wręcz hipnotyzujący. Nieco rozczarowała mnie natomiast konsystencja - mimo przetarcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChłodnik litewski to niezastąpiona zupa na letnie upały. Udało nam się kupić ostatnią botwinkę, więc choć za oknami bardzo jesiennie, zajadamy się latem na talerzu. Są
Przepisy Aleksandrycukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy
My Culinary Artcukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy
My Culinary ArtBarszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się
Pełny talerzblogu nie ma jeszcze przepisu na zakwas z buraków, mimo, że są przepisy z jego udziałem, pora to nadrobić. A jak zrobić zakwas z buraków? Zakwas buraczany / kwas buraczany jest pyszny i zdrowy. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, trochę długotrwałe, ale to bardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem(...)wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów. U nas nigdy na zakwasie nie pojawiła się pleśń, dlatego, że pilnujemy aby chleb był na prawdziwym zakwasie, ale również pilnujemy aby nic nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Można włożyć talerzyk do słoja i go dociążyć, żeby na powierzchni był tylko płyn. The post Jak zrobić zakwas z buraków ? appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędoskonały probiotyk. Najlepiej byłoby jeść ją przez cały rok. Jedyny minusem domowego barszczu jaki przychodzi mi do głowy jest to że coraz trudniej o dobre buraki (najlepiej kupować podłużne) i że kupne zupy w kartonie są całkiem smaczne, więc trzeba się postarać, żeby różnica w smaku biła po oczach. W przeciwieństwie do kupnych i domowych uszek, kiedy kupne są zwykle(...)jabłkiem i gotowe. Jeśli nie mamy czasu to gotowy zakwas można kupić w sklepie ekologicznym, ale robi się go bardzo prosto. Składniki na barszcz: litr zakwasu z buraków 2 litry bulionu warzywnego kwaśne jabłko obrane i pokrojone na kawałki łyżka majeranku Składniki na zakwas litr przegotowanej i wystudzonej wody łyżka soli pół kilo czerwonych buraków obranych i pokrojonych
Ugotowane pozamiatanebezgraniczną, a mianowicie czerwonego barszczu. Tym razem pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :)Składniki:kawałek wędzonego żeberkapętko kiełbasy chorizo3 marchewki1 pietruszkaburaki (miałam 5 sztuk ugotowanych)kawałek seleraziele angielskieliść laurowyłyżka octu lub trochę koncentratu buraczanego (rewelacyjny ma Krakus)sólpieprzcukiermajeranekłyżka mąkitrochę(...)zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam wszystko do garnka z zupą i gotuję ok 10 minut, nie za długo, aby zupa nie straciła koloru. Kiełbasę kroję
Walijskie Pichceniesmakuje na drugi dzień, kiedy smaki się połączą… warto zaczekać Jedna z najprostszych zup, prosto i smacznie. Chłodnik z botwinki Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Ilość porcji: 2-4 Składniki pęczek botwinki 1 burak czerwony (obrany) ok 1 litr wody lub bulionu 1 pęczek rzodkiewki (kostka) 2 ogórki (kostka
Apetyt na Zielone