zupa z buraka - 500 przepisów (strona:17/34)

KREM Z MŁODEJ BOTWINKI 244

KREM Z MŁODEJ BOTWINKI to obowiązkowa pozycja w sezonie na... Artykuł KREM Z MŁODEJ BOTWINKI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Botwinka 158

botwinki. Zupa przez jednych lubiana, przez innych pomijana w jadłospisie :) Przyznaję się szczerze, że botwinka nie należy do moich ulubionych zup ale co roku musi znaleźć się w naszym menu :) Polecam!     Botwinka Składniki: 2 pęczki botwinki, burak, pęczek włoszczyzny, bulion, 1/2 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, cukier, kwasek cytrynowy. Wykonanie: Włoszczyznę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie

paapilotkaa
WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI 319

Do niedawna myślałam, że w każdym polskim domu na wigilijnym stole musi pojawić się barszcz z uszkami.  Na studiach i w Wielkiej Brytanii poznałam osoby z

Przepisy Aleksandry
Krem z buraków z chipsem szwarcwaldzkim 173

 Cały dzień kręcę się po kuchni i wymyślam, w co by tu ręce wsadzić. Mój mężczyzna wyjechał, a ja postanowiłam podczas jego nieobecności spędzić czas

W poszukiwaniu inspiracji
Czerwony barszczyk 131

według uznania) ja daję 1 szt, na osobę - można dodać 2 kostki rosołowe - śmietana To jest "najulubieńsza" zupa mojego młodszego syna. Ja jednak bardziej wolę barszcz z botwinki ale w zimie niestety bardzo ciężko o takie rzeczy więc musimy się zadowolić burakami. Ja gotuję barszcz z buraków nie z koncentratu ponieważ według mnie jest o wiele lepszy i naturalny. Zakupy

Tanio smacznie i prosto
Buraczki zasmażane 172

Burak to moje ulubione warzywo i co najważniejsze bardzo zdrowe. Dlatego też, staram się jak najczęściej podsuwać buraczki moim dzieciom. Na szczęście nie mam z tym

kuchnia doski
Czysty barszczyk z uszkami 428

Tak na szybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami.składniki:barszczyk1 kg czerwonych buraczków1 pietruszka1 marchewkakawałek selera3 ząbki czosnku1 cebula3

Monia miesza i gotuje
Botwinka 127

Barszcz czerwony to jedna z naszych ulubionych zup i moglibyśmy jeść go codziennie i na różne sposoby czy to z ziemniakami, jajkiem czy grochem. Teraz mamy okres na botwinkę więc powstała z niej pyszna zupka z ziemniakami Składniki: - 2 pęczki botwinki - 1 średnia marchewka - 1 średnia pietruszka - 5 młodych ziemniaków - 1 podudzie z kurczaka - 1 l wody - 100 g śmietany(...)obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę z pietruszką i wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa to odlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy dokładnie ze śmietaną

Kuchenne Wariacje
Sałatka z pieczonych warzyw i komosy ryżowej 233

Sezon jesienno-zimowy może być pyszny i kolorowy na talerzu. Dynie, buraki, marchewki i wszystkie pozostałe warzywa korzeniowe dają nam naprawdę spore pole do popisu. Można przygotować z nich surówki, sałatki, zapiekanki, zupy. Ja bardzo lubię przygotowywać sałatki z pieczonych warzyw. Dodaję do nich w zależności od tego co akurat zalega w kuchennej szafce: kasze, komosę, soczewicę. Jest to dobry(...)ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i stan lodówki. Taką sałatkę bez trudu można zapakować i zabrać do pracy.  Składniki: (2 porcje) 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 marchewki 1 burak 1 czerwona cebula rukola owoc granatu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/4 łyżeczki soli szczypta cynamonu Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżka

Smakowity Blog Kulinarny
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 222

popularnym w krajach Morza Śródziemnego, szczególnie wśród Francuzów i Włochów, ale również jest stosowana w kuchni Grecji i Hiszpanii. Można ją spotkać na przykład na pizzy, w risotto, w zupach albo jako warzywny dodatek do dań.  Początki jej popularności sięgają ponoć czasów Wiszących Ogrodów w Babilonie, skąd następnie rozprzestrzeniła się na Bliski Wschód i wschodnią Europę. Inne źródła donoszą(...)/Swiss chard/, ma wiele innych barwnych nazw, np. mangold, rzymski jarmuż, wieczny szpinak, biały burak, sycylijski burak, srebrny burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. …Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem, kuskus

Chilli Czosnek i Oliwa
Ostatni weekend przed świętami. 157

udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną. Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby. Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku. Potrzebuje

Kolizje Smaków
Sałatka z pieczonych buraczków 122

Uwielbiam buraki pod każdą postacią i często goszczą w mojej kuchni. Tym razem przygotowalam sałatkę z buraczków pieczonych. Jeśli ktoś woli, może buraki ugotować, ale polecam

kuchnia doski
Zupa krem z pieczonych buraków z dodatkiem jabłek 200

Jeśli nie lubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion.  Składniki: ok. 1 kg buraczków 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych) 1 średnia cebula 3 średnie ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju sok z cytryny do smaku Buraki wyszorować, osuszyć, ułożyć(...)posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek, cukier i krótko przesmażyć.  Dołożyć buraki i jabłka. Wszystko razem poddusić, a następnie podlać wodą. Powinno jej być niewiele ponad poziom warzyw. Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut.  Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem

Codzienna kuchnia niecodzienna
CARPACCIO Z GOTOWANYCH BURAKÓW 205

Pamiętam tylko buraczki zasmażane do mielonego, ćwikłę na Wielkanoc i ewentualnie zupę buraczkową, której nie znosiłam. Dziś już ma znacznie szersze zastosowanie w kuchni a nawet jest wykwintnym warzywem podawanym w najdroższych restauracjach, dlatego dziś u mnie na lunch ekskluzywne wegetariańskie carpaccio.  Składniki:  4 buraki ugotowane  duża garść rukoli  100 g sera sałatkowego typu

pieprzny smaczek
jesienna zupa dyniowa 186

Jesienna zupa dyniowa  Z czym, w sensie kulinarnym, kojarzy nam się późne lato i wczesna jesień? Okres zbiorów jabłek, gruszek, śliwek, ziemniaków, buraków, cebuli, papryki, cukinii, kabaczków i wielu innych warzyw, a co się z tym wiąże, z produkowaniem wszelkiej maści przetworów z tych płodów natury, które pozwolą nam przetrwać zimę, racząc się mało przetworzonymi, naturalnymi i pozbawionymi chemii(...)czas zbiorów przepysznego, uniwersalnego i bardzo przydatnego warzywa: dyni... Na blogu publikowaliśmy już kilka innych przepisów z zastosowaniem dyni, dziś zajmiemy się przepisem podstawowym i naszym ulubionym- na pyszną zupę dyniową:) Składniki: 1 kg obranej i pokrojonej w dowolne kawałek dynii  2 litr bulionu, rosołu lub ostatecznie może być również kostka rosołowa  szklanka jogurtu naturalnego  kilka ząbków

Aromatyczne Podróże