zupa z buraka - 500 przepisów (strona:26/34)

Domowy, sparwdzony sposób Na KACA. Prosty sposób na ból glowy po imprezie. 25860

Jest piątek a więc w końcu mamy weekend!   Część z Was pewnie dziś spędzi wieczór poza domem, wypije co nieco i późno położy się spać

IzaGotuje
Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny 203

Witam serdecznie Przepis na barszcz czerwony wigilijny , zapewne każdy ma swój własny przepis na barszcz na wigilię ale może komuś przepis się przyda i go wykorzysta

Uwaga Babcia Gotuje
Chłodnik z botwinki i agrestu 77

1 pęczek botwinki, 500 g agrestu, sól, cukier, 2 łyżki octu winnego (u mnie z czarnego bzu), 3 jajka ugotowane na twardo, Agrest ogolić (odciąć końcówki

królestwo garów
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 203

Witamy! :) Nareszcie przyszła wiosna.. Jest słonecznie, ciepło, zielono, na straganach mieni się od kolorów, w ogrodach dominują piękne kwiaty i summa summarum - chce się żyć

Symfonia Smaków
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 177

W tym barszczu zakochałam się bez reszty. Nazwałam go Last minute ze względu na prostotę i krótki czas przygotowania. Barszcz ma mocny akcent grzybowy, który jest

Szybko Szybkowar
Obieraczki julienne, czyli sztuka w kuchni! 135

pozornie nieistotny przyrząd, który pozwoli nam na wyczarowanie potrawy, która pozytywnie zaskoczy wszystkich. Julienne to technika krojenia warzyw, w szczególności takich jak: ziemniaki, marchew, pory, seler czy też buraki. Stosując obieraczkę julienne, tworzymy z naszych warzyw cienkie słupki, które następnie mogą być wykorzystane w przygotowaniu bardzo wielu potraw. Myśląc o tym sposobie krojenia warzyw, bardzo często przychodzi nam na myśl(...)obieraczką przez długi czas. Dzięki obieraczce możemy szybko wyczarować potrawy, których przygotowanie trwałoby bardzo długo przy użyciu tradycyjnego noża. Pocięte w słupki warzywa z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy, sosu do mięsa, idealnie sprawdzą się również jako ozdoba talerza, na którym zaserwujemy naszym gościom potrawę.Decydując się na zakup obieraczki do julienne, możemy mieć pewność, że inwestujemy w narzędzie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Barszcz czerwony do słoików 300

Mój sposób na barszcz na dłużej... Witam ponownie. Za oknem robi się coraz zimniej,ciągle pada i nie wiem jak wy ale wtedy robię barszcz. Robię

Swojskie jedzonko
Barszcz z uszkami 213

 Dzisiaj na naszych stołach zagościł barszcz. Lekko zakwaszony cytryną I ostrościa czosnku był ucztą dla naszych kubków smakowych. Do barszczu podaję uszka- przepis tutaj, lub

Smaki Edyty
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 132

tego powodu zwana jest dzisiaj często   „super ziarnem przyszłości”.  Mimo że przez większość uważana jest ona za zboże, tak naprawdę zbożem nie jest,  bliżej jej do buraka i szpinaku.  Jej owoce to drobne, bogate w skrobię orzeszki otoczone zmięśniałym okwiatem.  Nasiona o średnicy 1,1-2,5 mm.  Na powierzchni mają ostrokanciaste, głębokie(...)olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli.  Doskonale łączy się z orzechami, ziołami i warzywami oraz jako dodatek do zup. Quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów: Zawiera więcej wapnia niż mleko. Dostarcza 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica. Bogata w mangan i miedź.  Jest doskonałym źródłem

potrawyregionalne
Pyszne pierniczki 170

zimową porą pyszny, domowy pierniczek, do kawy. Zapraszam również na przepis na świetny lukier królewski. Gęsty lukier, idealny do zdobienia pierniczków. Możesz dodać sok z buraka czy sok ze szpinaku, żeby uzyskać lukier kolorowy. Nie potrzebujecie specjalnych narzędzi do wyczarowania własnych pięknych pierniczkowych ludzików. Wystarczy torebka foliowa i Wasza wyobraźnia oraz troszkę wprawy. Zamiennie zamiast miodu, możecie użyć melasy(...)pieczenia na blasze. Piecz w 170 stopniach ok 15-20 min. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/pyszne-pierniczki/ MieszamWGarnku   Artykuł Pyszne pierniczki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
MUFFINKI BURACZANO-KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ (vel muffinki z Talbota) 134

średni, byle dojrzały), No dobra, to są muffinki z Talbota  (kto oglądał "True Blood",  ten wie, o co chodzi ;)) - 1 duży, upieczony, obrany ze skórki i zmiksowany burak, - 2 łyżki oleju kokosowego (lub 1/3 szklanki innego), - pół szklanki mleka sojowego (akurat takie miałam otwarte w lodówce ale oczywiście może być inne) lub nawet samej wody(...)muffinek) i muszę powiedzieć, że wyjątkowo nie umiałam zjeść więcej, niż 2 na raz, są bardzo sycące. No więc mam nadzieję, że smacznego i do zobaczenia! W następnym wpisie zupa-krem z pieczonej dyni i surowej papryki, taka w 10 minut

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 142

buraków żółtych smalec wieprzowy sól/pieprz Umyte buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do garnka o szerokim dnie i po zalaniu wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Buraki żółte pieczemy w piekarniku razem z wołowiną przez około 1,5 godziny. Oprószoną pieprzem wołowinę podsmażamy na mocno rozgrzanym smalcu, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni(...)mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany. Czarna kiszka z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej Składniki: 1,25 kg czarnej kiszki 50 ml dobrego koniaku 1/2 łyżeczki cynamonu

Wiem co jem
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 182

uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy(...)grzybami i kapustą ; blog Moje domowe kucharzenie Paszteciki z kapustą i grzybami ; blog Moje domowe kucharzenie INNE Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy ; blog Hajduczek naturalnie Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem ; blog Sztuka gotowanie wg Samiry

Weekendy w domu i ogrodzie
Chłodnik z botwinki 191

Najlepsza zupa na lato! Kojarzy mi się z weekendami w Kazimierzu Dolnym i knajpką "U Fryzjera" - chłodnik w tym miejscu to zawsze obowiązkowy punkt programu:) Mój chłodnik jest gęsty, kremowy, z dużą ilością koperku, rzodkiewki i ogórka. Idealną konsystencje zapewnia mu zsiadłe mleko, choć zdarzało mi się robić go na jogurcie, czy kefirze. Zbliżają się naprawdę gorące dni, więc jeśli(...)podawać go z jajkiem ugotowanym na twardo, ale ja wolę w kubku, bez żadnych dodatków.   Uwaga - jeśli botwinka ma zbyt blady kolor, można dodać 2 łyżki soku z buraków

Kulinarne Inspiracje
Botwinka, Bernardyńskie Ogrody 138

left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Moja wersja popularnej w tym okresie zupy. Lekka i smaczna. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Posiekaj liście, buraki i cebulę. W szeroki garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa. Ostrożnie wlej wodę (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj do miękkości (kilkanaście minut). Wrzuć czosnek i gotuj około

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania