zupa z buraka - 500 przepisów (strona:25/34)

Zakwas na barszcz czerwony 221

Całość zalać słoną wodą Powinna przykrywać dokładnie buraki Słój przykryć gazą, nałożyć gumkę, przechowywać w ciepłym miejscu, u mnie stał na blacie kuchennym Codziennie do niego zaglądałam i uciskałam buraki, by nie wypłynęły na wierzch i właściwie nie wypływały Po 24 godz. zaczął się lekko pienić, dobry po 4-5 dniach. Ja swój zakwas piłam w celu poprawienia morfologii krwi(...)przez 14 dni, albo poddać pasteryzacji i będziemy mogli spożytkować go w późniejszym czasie.Warto też przygotować barszcz.Do przygotowania zakwasu używamy naczynia kamionkowego lub szklanego słoja.Zakwas nie jest gotową zupa, a posłuży do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie.Zasadniczo nie mieszamy zakwasu podczas dojrzewania, słój powinien stać jedynie w cieple i mieć dostęp powietrza (przykrywamy gazą )Zakwas można zrobić

Proste Potrawy
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 271

samo bogate w cenne składniki, m.in. przeciwutleniacze, jak te śródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego(...)niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food. I nie mam tu na myśli tłustego mięsa czy sera, lecz warzywny comfort food, bo dieta śródziemnomorska jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Barszcz z letnich buraków 176

Czas wykonania: 40 minutSkładniki: 1,5l wywaru z drobiu (może być część rosołowa) 4 buraki 1 marchewka 1 pietruszka nieduży kawałek pora ok. 5cm 100ml śmietany 12% 1 łyżka mąki 4 ziemniaki natka pietruszki, koperek, szczypiorek świeży majeranek (opcjonalnie) świeży lubczyk (po jednej gałązce) sok z 1 cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie Wykonanie:Ugotować(...)lubczykiem i majerankiem. Gotować aż warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do gotującej się zupy razem z sokiem z jednej cytryny(wlewać po trochu,aby nie była za kwaśna), gotować jeszcze przez ok. 1 minuty i na końcu dodać posiekaną zieleninę. Doprawić solą, pieprzem, dodać

Gorący kąsek
Muke Mu2G - najwolniejsza na rynku wyciskarka do soków 160

standardy norm unijnych. W zestawie znajdują się 3 sita. Każde z nich można wykorzystać w innym celu kulinarnym. Sito z małymi otworami przeznaczone jest do twardych warzyw i owoców (buraki, jabłka) oraz soczystych takich jak pomarańcze czy gruszki. Wytwarza klarowne soki z niewielką ilością miąższu. Dodatkowo można przygotować mleka roślinne np. z migdałów czy soi. Mleko sojowe możemy następnie użyć(...)wykonać peelingi i maseczki do naturalnych zabiegów kosmetycznych. Trzecie sito, tak zwane ślepe, nie posiada żadnych otworów. Miażdży owoce na mus o gładkiej konsystencji. Oprócz tego przyrządzi bazy do zup-kremów, lody i sorbety, masła orzechowe. Dane techniczne: Model:  Muke MU2G Typ urządzenia:  Wyciskarka wolnoobrotowa do soków Prędkość (ilość obrotów na minutę):  30 obrotów na minutę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DOMOWE KISZONKI - NATURALNY PROBIOTYK 171

przygotowane ogórki są przydatne do spożycia przez minimum pół roku. Kiszoną cukinię przygotowujemy w identyczny sposób. Przed włożeniem do słoików kroimy ją w słupki. KISZONE BURACZKI Co potrzebujemy? - buraki, - ziele angielskie, - liście laurowe, - czosnek, - osolona woda, - słoiki wraz z nakrętkami. Jak zrobić? Buraczki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Filtrowaną wodę gotujemy i solimy (1 łyżka soli(...)przenosimy w chłodne miejsce. Po tym czasie odkręcamy słoiki, zbieramy biała pianę zgromadzoną na wierzchu. Przecedzamy buraczki. Woda może stanowić zakwas do barszczyku, buraczki posłużą również jako składnik tej zupy lub ćwikły czy innej sałatki. Tak przygotowae buraczki mogą być przechowywane w lodówce do 6 miesięcy. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 178

ziemniaków Typ A - sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B  - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany(...)specka,  Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g  gęstego jogurtu naturalnego,   100 g pistacji,   po łyżeczce miodu, sosu sojowego,  musztardy, curry,   sok z cytryny,  sól i pieprz

SzczyptaSmaQ
Barszcz wigilijny 146

Nie mogę uwierzyć, że za dwa dni święta, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że leje jak podczas byle jakiej jesieni ;-) Nie mogę uwierzyć, że jeszcze jeden dzień

Czary - gary w kuchni
Barszcz ukraiński czyli buraczany eintopf 137

Nazywam często barszcz ukraiński eintopfem ponieważ (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) jest to potrawa jednogarnkowa,  zastępująca cały obiad ze względu na bogaty i pożywny skład

Tradycyjna Kuchnia
Mocno czekoladowe ciasto z surowym burakiem i test robota planetarnego Silvercrest 193

przesianą z sodą oczyszczoną mąkę, ksylitol (cukier), jajka, kakao, olej rzepakowy oraz aromat waniliowy i sól. Powoli mieszamy dolewając strumieniem roztopioną czekoladę. Na końcu dodajemy starte na grubych oczkach buraki, kawałki gorzkiej czekolady i raz jeszcze mieszamy.  Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C. Pieczemy ok 50-60 minut. Po wyciągnięciu(...)także- a może przede wszystkim drożdżowe, do których ja osobiście nie mam siły ;) Ponadto bez problemu poradzi sobie z kremami, a w mikserze kielichowym przygotujecie koktajl lub zmiksujecie zupę na gładki krem.   Co mnie zauroczyło tak na pierwszy rzut oka? przede wszystkim pojemna misa robota- bo aż 6.3l. Bez problemu ubijecie w niej pianę na pokaźną bezę

Kuchnia w czekoladzie
ART&FOOD BAZAR NA STARYM KLEPARZU 150

Policzki wołowe w bułce z piklami i marynowanym burakiem w estragonie i Lubczyku z kuchni Jacka. Ależ to było fajne połączenie ! Brakowało mi trochę ostrości, ale połączenie policzków z burakiem było dla mnie totalnie zaskakujące i z całą pewnością wypróbuję je w domu! Zagadywana cały czas przez Pana Prowadzącego ( ajj! wiecie, że lubię brunetów, nie?! :D ) podreptałam do Food Trucka(...)świeże ostrygi, owoce morza i ryby z Morza Śródziemnego – wina ekologiczne – lokalny browar – kuchnia wegetariańska – słodycze wegańskie – hummus/ falafel i arabskie przekąski – rozgrzewające zupy i ręcznie lepione pierogi z domowym farszem i wiele innych propozycji Nie sposób było wszystkiego spróbować na miejscu, ale można było kupić do domu! I ja tak właśnie zrobiłam

Ostra na Słodko
50 przepisów z zielonymi warzywami 159

warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka(...)kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa

Moja smaczna kuchnia
Domowy, sparwdzony sposób Na KACA. Prosty sposób na ból glowy po imprezie. 25883

Jest piątek a więc w końcu mamy weekend!   Część z Was pewnie dziś spędzi wieczór poza domem, wypije co nieco i późno położy się spać

IzaGotuje
Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny 222

Witam serdecznie Przepis na barszcz czerwony wigilijny , zapewne każdy ma swój własny przepis na barszcz na wigilię ale może komuś przepis się przyda i go wykorzysta

Uwaga Babcia Gotuje
Chłodnik z botwinki i agrestu 97

1 pęczek botwinki, 500 g agrestu, sól, cukier, 2 łyżki octu winnego (u mnie z czarnego bzu), 3 jajka ugotowane na twardo, Agrest ogolić (odciąć końcówki

królestwo garów
124. Botwinka, rzodkiewka, ogórek, szczypior czyli: chłodnik muśnięty rukolą. 224

Witamy! :) Nareszcie przyszła wiosna.. Jest słonecznie, ciepło, zielono, na straganach mieni się od kolorów, w ogrodach dominują piękne kwiaty i summa summarum - chce się żyć

Symfonia Smaków