brzmi moje żywieniowe motto :))) Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz. Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka
Walijskie Pichceniebrzmi moje żywieniowe motto :))) Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński :) Ważne, że będzie barszcz. Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince. Składniki: pęczek botwiny 3 średniej wielkości buraki 2 marchewki 1 pietruszka 3 duże ziemniaki pół szklanki drobnej fasoli 1 łyżka
Walijskie Pichceniepotem podpieczony rozwinął cudnie aromat dotąd dla mnie niespotykany w żadnej zupie i w żadnej sałatce. Przez ten wspaniały burczany smak leciutko przebijał się szlachetny, delikatny, nie dominujący rybny aromat z kawioru. Zjadłam całego tosta i cały kawior na nim. Przeżyłam. Smakowało mi. Naprawdę. ;) Tosty z burakiem i kawiorem, czyli nie taki kawior straszny... Składniki: 2 kromki chleba
Kuchnia Prezydentowejmniej, bo za marchewką nie przepadam, co widać choćby po składnikach moich zup: nie ma tam marchewki.Ale oto zdarzyło się, że ciasto marchewkowe stanęło na mojej drodze i tak mi zasmakowało, że zaczęłam przymierzać się do zrobienia go w domu. Ale zanim doszłam do opracowania przepisu zobaczyłam buraki, które wołały do mnie, żeby coś z nimi zrobić. I zamiast marchewkowego
Zdrowa Kuchnia Sowypierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku, o zgrozo! Po drugie nie mam fasolki szparagowej, ale mam nadzieję, że groszek da radę. No to do roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy
bastalenawywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy. Zupa smakuje wybornie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Smacznego! Składniki na wywar wołowy: 3 żeberka wołowe, 2 kostki ogonowe wołowe, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 cebulka pokrojona(...)kostkę i odstaw dodaj pokrojone buraki, 1 łyżkę słodu lub parę szczypt cukru i 1 łyżkę soku z cytryny zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap II otwórz garnek i dodaj ziemniaki zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Etap III otwórz garnek, dopraw zupę do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem
Szybko Szybkowarwiem, ale w sam raz na zimne dni. Zupa pożywna i z powodzeniem zastąpi dwa dania. Możemy go przygotować dzień wcześniej. Nabiera wtedy głębszego smaku i koloru. W sam raz na nadchodzące Święto Zmarłych. Składniki: -1/2 kg mięsa wołowego z kością -1/2 kg buraków -1/2 szklanki suchej fasoli -pęczek włoszczyzny:marchewka, pietruszka, zielona część
Kulinarne przemysleniaGorąco polecam na upalne dni ten oto chłodnik. Można go przygotować na wiele sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków. Danie jest niesamowicie lekkie
Z Kuchni Do KuchniOstatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie. Składniki:
Apetyczna babeczkazimie wykorzystać niedostępne już owoce i warzywa do szejków czy zup. Zawsze robię tak z truskawkami i szpinakiem - kiedy jest okres, że te produkty są najtańsze, kupuję więcej, myję, rozdzielam w woreczki i mrożę. 4. Nie zapominaj o prostych i niepozornych produktach. Może się wydawać, że z marchewki, buraka czy pietruszki nie można nic ciekawego zrobić. Otóż wcale
Bananowe PoleJedna z moich ulubionych zup. Robiona ekspresowo, bo maluszek nie pozwala mamie zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Dla niego jest tam zbyt nudno ;) Składniki: 0,7 l. wody + domowa kostka rosołowa warzywna - do smaku lub wywar z gotowania warzyw sok z buraków świeżych lub kiszonych majeranek 3 ząbki czosnku (mniej, jeśli nie lubisz) sól pieprz koncentrat pomidorowy
chwile dla mnierazem ze startą rzodkiewką, jajkiem i ziemniaczkami podawanymi oddzielnie. Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Składniki: bulion drobiowy pęczek botwinki 2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora pęczek młodej rzodkiewki śmietana 18% 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz, cukier(...)wrzenia i gotować ok 10min. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Aby zaostrzyć smak i kolor możemy dodać 2 łyżki koncentratu buraczanego. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.Śmietanę wymieszać z mąką
Walijskie PichcenieWigilii Bożego Narodzenia. Barszcz wigilijny różni się od tej samej zupy przygotowywanej w ciągu roku (np. barszczu wielkanocnego). Składniki: 1 1/2 l wody 1 l kwasu burakowego 25 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie pieprz sól cukier 2 ząbki czosnku Wykonanie kwasu burakowego: 1 kg buraków 2 l wody ząbek czosnku Aby barszcz wigilijny był dobry
Gotowanie-ukBarszczyk na Wigilii być musi, bynajmniej u mnie. Czasem zamiast takiego z uszkami podaję z pakiecikami z ciasta francuskiego- coś do przygotowania na szybkoSkładniki:barszcz: 1
Z Majeczką w kuchni