zupa z buraka - 500 przepisów (strona:12/34)

Wiosenna zupa botwinkowa 176

botwinkę zalicza się do nowalijek, ale dla mnie to wiosenne warzywo, które doskonale odkwasza i odtruwa organizm, a ugotowana zupa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Botwina to młode buraki ćwikłowe z pęczkiem chrupiących liści. Zawierają dużo witamin, żelaza i wapnia. Uważa się, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym(...)wiosenny, wartościowy przysmak zawiera oprócz witamin i składników mineralnych cenne bioflawonoidy czyli silne przeciwutleniacze oraz betainę, która zapobiega infekcjom wirusowym. Z botwiny można przygotować zupę, barszczyk, chłodnik, sałatkę, może też być farszem do pierogów lub „opakowaniem” na gołąbki. Mnie osobiście botwina w każdej postaci zwiastuje zbliżające się lato! Składniki: • 3 pęczki

To co kocham
kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 167

gałązek, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smakuDODATKI:ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowymskórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowegodo środka

W Mojej Kuchni Lubię
Botwinka light- wegeteriańska 184

wizycie w ogrodzie i przerwaniu mojego buraczkowego zagonu,wrocilam z pieknym peczkiem botwinki.U mnie latem to zupa niemal obowiazkowa i jedna z ulubionych.Botwina,czyli mlode listki buraka cwiklowego zawiera duzo witamin: zelaza,wapnia i ogrom antyoksydantow.Zupa z botwinki pobudza apetyt,odkwasza i odtruwa organizm.Wedlug naukowcow liscie botwiny zawieraja substancje o dzialaniu podobnym do estrogenow,czyli hormonow mlodosci,piekna i seksu.Lekka(...)koloru botwinku mozna dodac 1-2 male buraczki przekrojone na pol.W miedzyczasie na malej patelni zeszklic mala cebule i czosnek.Na koniec dodac lyzeczke maki i polaczyc przygotowana zasmazke z zupa Jest to bardzo latwa i szybka zupa do przygotowania.Najtrudniejszy w botwince jest balans smaku,miedzy sola,cukrem a octem.Takze proporcje dla kazdego inne beda tymi  najsmaczniejszymi.Moge podac swoje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA II 185

ilość zieleniny w chłodniku, musiałam przygotować jej uboższą wersję, tzn.pominęłam koperek i szczypiorek. Dodatkowo zamiast warzyw krojonych w kostkę jak praktykowałam do niedawna starłam je na tarce. Nadały zupie kremowej konsystencji i dodatkowo bardzo fajnie, naturalnie ją zagęściły. Dla mnie obydwie wersje są rewelacyjne, nie wyobrażam sobie lata bez chłodnika... Składniki: - 1 pęczek botwiny - 1 średni zielony ogórek - 1/2-1(...)liść laurowy z zupy. Po przestudzeniu dodać starte rzodkiewki i ogórka (ja daję ze skórą). Do części kefiru dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy dokładnie i stopniowo (cały czas mieszając) dolewamy naszą mieszankę do garnka z burakami. Dolewamy resztę kefiru (lub jogurtu/ jogurtu i kefiru) i mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku

Smaczne Zdrowe
Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler 728

zaproponować to Chłodnik Litewski według przepisu p. Magdy Gessler. Niezwykle łatwa w przygotowaniu i smaczne zupa przynosząca ochłodę w skwarny dzień. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 6 Składniki: 250 ml kefiru 250 ml zsiadłego mleka 250ml kwaśnej śmietany 18% Pęczek botwiny 2 buraki Świeży ogórek Pół pęczka rzodkiewki Pół pęczka szczypiorku Pół pęczka koperku Ząbek czosnku 2 łyżeczki octu(...)spirytusowego Sól, pieprz, cukier Botwinę i buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Botwinę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Buraki ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do botwiny. Całość zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą i cukrem oraz doprowadzamy do wrzenia.  Dodajemy ocet i wyłączamy ogień, pozostawiamy do ostygnięcia. Kefir, zsiadłe mleko i śmietanę mieszamy

Kolizje Smaków
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 231

ostatnich tygodniach najczęściej gotowaną przeze mnie zupą był czysty barszcz, który gotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i tak powstała dzisiejsza Tarta z burakami . Sekretem tej tarty są ugotowane buraki z barszczu, ale nie wyciągnięte przed doprawieniem (często bowiem się zdarza, że ugotowany barszcz najpierw przecedzacie, a dopiero potem doprawiacie). Chodzi

Moja Delicja
BARSZCZ UKRAIŃSKI 141

gęsta i pożywna. Moja wersja jest mniej tłusta ponieważ zupę ugotowałam na mięsie kury.                                                                   SKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka(...)litrami wody i gotujemy około 30 minut.  Po tym czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut.  Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z  poszatkowaną kapustą.  Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i w razie konieczności dolewamy wody.  Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką

Kulinarne Fantazje Marioli
Barsz czerwony z mleczkiem kokosowym 150

Składniki: wywar warzywny 3 buraki 1 łyżka octu winnego 1 puszka czerwonej fasoli mleczko kokosowe sól, pieprz natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy

Łycha smaków
czysty barszcz... 167

Składniki: 1,5 kg buraki małe czerwone, 3 litry woda, 2 sztuki czosnek ząbki, 4 łyżki cukier, 2 łyżki ocet jabłkowy, 2 łyżki vegeta, 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Botwinka z ziemniakami i mlekiem kokosowym 173

porę się ocknęłam. Podobnie rzecz miała się z botwinką, kiedy naszła mnie ochota na zupę nie zastanawiałam się długo, no bo jaką najlepiej zajadać latem? Moim zdaniem polska zupa z botwinki bije na głowę nawet najlepsze gazpacho. Z reguły przerabiam botwinkę na chłodnik, jednak tym razem przygotowałam ją w wersji na ciepło, z ziemniakami i domowym mlekiem kokosowym zamiast śmietany(...)pęczek koperku 2 szklanki mleka kokosowego (przepis) pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego ok 1 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie:   1. Buraki obieramy i kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, liście botwinki, wraz z łodygami dokładnie myjemy i siekamy 2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy plasterki ziemniaków, podsmażamy

Słodki Kompromis
Sałatka z pieczoną dynią, burakiem i mozzarellą 185

pewnie też by wylądowała w marynacie :) Zapraszam na pyszną sałatkę i dodam, że to jeszcze nie koniec. Zostało mi jeszcze trochę upieczonej dyni więc będzie zupa. Składniki: 0,7 kg dyni 3 małe podłużne buraki 1 duża kulka mozzarelli kilka liści sałaty 2 ząbki czosnku szczypta płatków chili świeży tymianek czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek 1 łyżeczka miodu

Gosia gotuje
Zupa barszcz ukraiński 265

Chyba mało ich gotuję bo jakiś czas temu dostałam prezent od męża pod postacią książki o dość znaczącym tytule: "Zupa musi być." Czyżby coś sugerował:)? Składniki: - 3 buraki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - pół główki kapusty - 1 cebula - 30 dag czerwonej fasoli - 1,5 litra wywaru mięsnego - vegeta natur - śmietana - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania

Pan i Pani Smith w kuchni
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 201

Barszcz,  ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po

cool and minty
Zupa buraczkowa 186

Dziś burak ma swoje święto..ja co prawda nie świętowałam , ale mam okazję wstawić zaległy przepis..tą zupkę gotowałam oj dawno temu..jak buraczki rosły jeszcze

Moje domowe kucharzenie
zimowe buraczki uniwersalne... 697

ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach, zakręcić i pasteryzować z 15 minut, słoiki w garnku postawić na ściereczce na zakrętkach przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - takie buraki można użyć do surówki, do zasmażenia, do zupy barszczu.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa buraczkowa 132

Zupa buraczkowa Składniki Danie 4 osoby 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,50 l wywar wołowy z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego

Miód i pieprz
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 217

Vegusie , tym razem w celach obiadowych - wrażenia kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu

Qlinarnie i Qlinarnie