zupa z buraka - 500 przepisów (strona:13/34)

Botwinka z ziemniakami i mlekiem kokosowym 138

porę się ocknęłam. Podobnie rzecz miała się z botwinką, kiedy naszła mnie ochota na zupę nie zastanawiałam się długo, no bo jaką najlepiej zajadać latem? Moim zdaniem polska zupa z botwinki bije na głowę nawet najlepsze gazpacho. Z reguły przerabiam botwinkę na chłodnik, jednak tym razem przygotowałam ją w wersji na ciepło, z ziemniakami i domowym mlekiem kokosowym zamiast śmietany(...)pęczek koperku 2 szklanki mleka kokosowego (przepis) pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego ok 1 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie:   1. Buraki obieramy i kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, liście botwinki, wraz z łodygami dokładnie myjemy i siekamy 2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy plasterki ziemniaków, podsmażamy

Słodki Kompromis
Sałatka z pieczoną dynią, burakiem i mozzarellą 157

pewnie też by wylądowała w marynacie :) Zapraszam na pyszną sałatkę i dodam, że to jeszcze nie koniec. Zostało mi jeszcze trochę upieczonej dyni więc będzie zupa. Składniki: 0,7 kg dyni 3 małe podłużne buraki 1 duża kulka mozzarelli kilka liści sałaty 2 ząbki czosnku szczypta płatków chili świeży tymianek czarny pieprz sól morska oliwa z oliwek 1 łyżeczka miodu

Gosia gotuje
Zupa barszcz ukraiński 237

Chyba mało ich gotuję bo jakiś czas temu dostałam prezent od męża pod postacią książki o dość znaczącym tytule: "Zupa musi być." Czyżby coś sugerował:)? Składniki: - 3 buraki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - pół główki kapusty - 1 cebula - 30 dag czerwonej fasoli - 1,5 litra wywaru mięsnego - vegeta natur - śmietana - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania

Pan i Pani Smith w kuchni
TRADYCYJNY BARSZCZ WIGILIJNY 171

Barszcz,  ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po

cool and minty
Zupa buraczkowa 156

Dziś burak ma swoje święto..ja co prawda nie świętowałam , ale mam okazję wstawić zaległy przepis..tą zupkę gotowałam oj dawno temu..jak buraczki rosły jeszcze

Moje domowe kucharzenie
zimowe buraczki uniwersalne... 670

ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach, zakręcić i pasteryzować z 15 minut, słoiki w garnku postawić na ściereczce na zakrętkach przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - takie buraki można użyć do surówki, do zasmażenia, do zupy barszczu.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa buraczkowa 98

Zupa buraczkowa Składniki Danie 4 osoby 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,50 l wywar wołowy z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego

Miód i pieprz
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 176

Vegusie , tym razem w celach obiadowych - wrażenia kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu

Qlinarnie i Qlinarnie
Barszcz czerwony (bez zakwasu) 140

równie dobrze możecie zastąpić rosołem, jaki zostanie Wam z niedzielnego obiadu. Nie bójcie się octu i cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-)  SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar:  5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera

Czary - gary w kuchni
Szybki chłodnik z botwinki 158

liście siekamy na kawałki. W garnku podgrzewamy wywar, kiedy zacznie wrzeć dorzucamy same buraki. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i ocet winny, doprawiamy i po chwili zestawiamy z ognia. Odstawiamy zupę by ostygła. Jeśli zależy nam na czasie to wstawiamy garnek do zlewu wypełnionego zimną

Kolizje Smaków
Klasyczny barszcz ukraiński :) 180

dzisiaj prosta domowa wersja barszczu po ukraińsku z fasolą. To jedna z naszych ulubionych zup, a Wy jakie zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :)  Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża(...)woda się zagotuje dodajemy mrożoną fasolkę i górną zieloną cześć pora, wcześniej dobrze wymytą. Zmniejszamy ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę bulionową i przyprawy. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie. Teraz czas na dodanie buraków i kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki. Możecie je pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki

vegetanie
Zupa z botwinki (na winie) 117

buraczkami, 1 pęczek młodej włoszczyzny 2 łyżki cukru, 100 ml białego wina do smaku sól i pieprz, 100 ml śmietany 36 % Ta letnia zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków i małych korzeni buraka. Piotrek podaje botwinkę z młodymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami. Mięso z kurczaka podgotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy umyte młode warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około(...)łodygi wraz z  buraczkami pokrojonymi w plastry i w kostkę.Wszystkie warzywa gotujemy na wolnym ogniu niezbyt długo, warzywa powinny być al;dente. 2 łyżki cukru mieszamy z wrzącą zupą, aż  cukier się rozpuści, dodajemy białe wino, wlewamy wszystko do zupy. Wlewamy śmietanę do zupy, nie gotujemy.  Zupę rozlewamy do misek, osobno podajemy młode ziemniaki okraszone skwarkami. The post Zupa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BARSZCZ CZERWONY Z MŁODĄ KAPUSTĄ I INNYMI WARZYWAMI 173

Zachęcam do ugotowania trochę innego czerwonego barszczu, bo z kapustą i innymi warzywami. Zupa jest lekka i bardzo prosta w wykonaniu. Miałam zrobić zdjęcia krok po

Przepisy Aleksandry
Chłodnik litewski z szyjkami rakowymi. Zaproszenie. Czerwiec. 131

ugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały.  Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać. Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek. Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodził. Chłodną zupę podać z szyjkami rakowymi i udekorowaną pokrojonymi ogórkami i rzodkiewkami. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Zupa z botwiny 165

burakami. Marchew pokroić w krążki, buraki i cebulę w kostkę. Warzywa zalać wodą dodając do nich sól i kostkę rosołową oraz posiekane liście buraka, zagotować. Gdy warzywa będą już dochodził do miękkości zabielić zupę śmietaną, dodać pokrojony szczypior i przyprawić pieprzem. 5 minut przed końcem gotowania zupy wbić jajka i gotować pod przykryciem aż się zetną

Pychotkaaa

Proponowane wyszukiwania