Barszcz, ugotowany z surowych tartych buraczków z dodatkiem dorodnych borowików, suszonych śliwek i kwaśnego jabłka. Harmonijnie doprawiony miodem, szczyptą majeranku oraz czosnkiem. Od razu po
cool and mintyDziś burak ma swoje święto..ja co prawda nie świętowałam , ale mam okazję wstawić zaległy przepis..tą zupkę gotowałam oj dawno temu..jak buraczki rosły jeszcze
Moje domowe kucharzenieciasno ułożyć w wyparzonych słoikach, zakręcić i pasteryzować z 15 minut, słoiki w garnku postawić na ściereczce na zakrętkach przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - takie buraki można użyć do surówki, do zasmażenia, do zupy barszczu.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZupa buraczkowa Składniki Danie 4 osoby 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,50 l wywar wołowy z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego
Miód i pieprzVegusie , tym razem w celach obiadowych - wrażenia kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu
Qlinarnie i Qlinarnierównie dobrze możecie zastąpić rosołem, jaki zostanie Wam z niedzielnego obiadu. Nie bójcie się octu i cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-) SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar: 5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera
Czary - gary w kuchniliście siekamy na kawałki. W garnku podgrzewamy wywar, kiedy zacznie wrzeć dorzucamy same buraki. Gotujemy na małym ogniu kilka minut. Następnie dorzucamy liście i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy sok z cytryny i ocet winny, doprawiamy i po chwili zestawiamy z ognia. Odstawiamy zupę by ostygła. Jeśli zależy nam na czasie to wstawiamy garnek do zlewu wypełnionego zimną
Kolizje Smakówdzisiaj prosta domowa wersja barszczu po ukraińsku z fasolą. To jedna z naszych ulubionych zup, a Wy jakie zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :) Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża(...)woda się zagotuje dodajemy mrożoną fasolkę i górną zieloną cześć pora, wcześniej dobrze wymytą. Zmniejszamy ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę bulionową i przyprawy. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie. Teraz czas na dodanie buraków i kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki. Możecie je pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki
vegetanieburaczkami, 1 pęczek młodej włoszczyzny 2 łyżki cukru, 100 ml białego wina do smaku sól i pieprz, 100 ml śmietany 36 % Ta letnia zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków i małych korzeni buraka. Piotrek podaje botwinkę z młodymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami. Mięso z kurczaka podgotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy umyte młode warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około(...)łodygi wraz z buraczkami pokrojonymi w plastry i w kostkę.Wszystkie warzywa gotujemy na wolnym ogniu niezbyt długo, warzywa powinny być al;dente. 2 łyżki cukru mieszamy z wrzącą zupą, aż cukier się rozpuści, dodajemy białe wino, wlewamy wszystko do zupy. Wlewamy śmietanę do zupy, nie gotujemy. Zupę rozlewamy do misek, osobno podajemy młode ziemniaki okraszone skwarkami. The post Zupa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZachęcam do ugotowania trochę innego czerwonego barszczu, bo z kapustą i innymi warzywami. Zupa jest lekka i bardzo prosta w wykonaniu. Miałam zrobić zdjęcia krok po
Przepisy Aleksandryugotowane buraki wraz z wodą, w której się gotowały. Jogurt, maślankę, buraki i wodę z ich gotowania, wymieszać. Dodać rzodkiewkę i ogórki pokrojone w kostkę oraz posiekany koperek. Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby się schłodził. Chłodną zupę podać z szyjkami rakowymi i udekorowaną pokrojonymi ogórkami i rzodkiewkami. Smacznego
Codziennik Kuchennyburakami. Marchew pokroić w krążki, buraki i cebulę w kostkę. Warzywa zalać wodą dodając do nich sól i kostkę rosołową oraz posiekane liście buraka, zagotować. Gdy warzywa będą już dochodził do miękkości zabielić zupę śmietaną, dodać pokrojony szczypior i przyprawić pieprzem. 5 minut przed końcem gotowania zupy wbić jajka i gotować pod przykryciem aż się zetną
Pychotkaaamorska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka z buraczków (mówiłam wczoraj, że nie mogę patrzec na buraczki? ;) Kolacja: - zupa krem brokułowo-kalafiorowy z dodatkiem koziego sera :) - sok z buraków, jabłek i grapefruitów - kawa zbożowa
pyszne zdrowościmięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy jak: Rosół z cielęciną, barszcz biały na zakwasie żytnim, czy też uwielbiany przeze mnie barszcz z buraków z ziemniakami i skwarkami z boczku. Babcia ma swoje wyjątkowe wyczucie smaku, i dzięki niej znam niejedną sztuczkę kuchenną. Ale nauka
SMYKWKUCHNISkładniki (4 porcje): 2 kg buraków 3 garście suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz 2
Moje-pitraszenieCzerwony barszczyk SKŁADNIKI: 600 g buraki czerwone pokrojone w plastry, sól, kwasek cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnek 1 łyżeczka cukier, 0,5
Kuchnia Danusikolor czerwony, ale czemu się dziwić, jesień nadchodzi. W tygodniowym menu staram się aby była kasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków i cynamonu i tak oto powstało
greenscarfnatura pozwala nam chwilę odetchnąć chłodniejszym powietrzem, zanim na dobre zacznie się lato i nieustanne 30-stopniowe upały. W takiej sytuacji na ratunek przychodzą nam chłodniki: zimne, orzeźwiające, warzywne zupy, które nie tylko zaspokajają głód, ale także świetnie gaszą pragnienie. Chłodnik litewski to chyba najbardziej znany ze wszystkich chłodników. Wywodzi się z kuchni staropolskiej oraz litewskiej. Pierwotnie w swoim składzie(...)szczypiorku lub dymki 1 pęczek koperku 1 litr kefiru 500 ml kwaśnej śmietany 2 cytryny ocet winny (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku jajka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Młode buraki dokładnie myjemy. Obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła buraka. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. 2. Liście
W kuchni Katie