zupa z buraka - 500 przepisów (strona:3/34)

Zupa botwinka z pieczonym burakiem 201

Zapraszam na pyszną letnią zupę, o cudownym kolorze :-) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Zupa krem z buraka i gruszki 260

zupę długo zalegał gdzieś na moim biurku. Przypomniałam sobie o nim ostatnio, kiedy miałam w domu za dużo dojrzałych gruszek. Gruszki i buraki tworzą wspaniały, słodki krem. Łyżka chrzanu dodaje ostrości i ostatecznie decyduje o smaku zupy. Świetnie rozgrzewa i oryginalnie smakuje, a do tego jest prosta w przygotowaniu i ekstremalnie tania. Jej smakiem na pewno zaskoczycie gości, kiedy podacie(...)dusić na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. 4. Następnie blendujemy wszystko na gładki krem. Dodajemy łyżeczkę chrzanu. Solimy i pieprzymy do smaku. 5. Podajemy z pokruszoną fetą. Zupa krem z buraka i gruszki to naprawdę efektowne danie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, ani pieniędzy, co czyni ją zupą tanią i łatwą, a do tego zdrową. Buraki dostarczają nam żelaza, magnezu

two broke sisters
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 141

wtedy polaczyc w harmonijna calosc,a w harmonii wlasnie tkwi sekret naprawde dobrego barszczu.I to niezaleznie od tego ,czy robimy go na rosole,czy wywarze z warzyw,bo podstawa zupy jest wlasnie wywar.Czasem mozna przygotowac wywar z samych warzyw i to wcale bez uszczerbku dla jego smaku,tak jak w przypadku dzisiejszego barszczu.Jest to moja ulubiona zupa.Uwielbiam ten barszczyk(...)caly wywar buraczano-warzywny.Przygotowanie barszczu najlepiej rozlozyc w czasie,wtedy nie odczujemy trudu gotowania.Najdluzszy etap to gotowanie burakow,bo w zaleznosci od wielosci moze potrwac to nawet 2 godziny.Dlatego ugotujmy buraki dzien wczesniej ,najlepiej od razu wiecej .Bedziemy mogli przygotowac wtedy wiecej buraczanych dan,np.buraczki zasmazane. Przepis na barszcz pochodzi z "Kuchni Polskiej".Skladniki na 6 osob:400 g ugotowanych buraczkow1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony na sposób azjatycki 155

człowiek ledwo się trzyma na nogach, a żołądek domaga się jedzenia, dobrym rozwiązaniem jest treściwa i szybka zupa. Ponieważ uwielbiam warzywa strączkowe i buraki czerwone, postanowiłam zrobić ich mix. Do tego trochę wschodnich dodatków i w ostatniej chwili wrzuconych świeżych ziół z własnej doniczkowej uprawy. I oto przepis: Składniki (na 2 porcje): 1/4 szklanki pomarańczowej soczewicy burak czerwony(...)wyjmiemy) burak. Dorzucić imbir oraz pokrojoną na kawałki trawę cytrynową (najgrubszą część zmiażdżyć tłuczkiem lub trzonkiem noża). Gotować do miękkości soczewicy. Zestawić z ognia. Wyjąć z garnka buraki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Wlewać zupę na talerze i podawać z kleksem łyżeczki mleka kokosowego (które na talerzu można wymieszać z zupą). Dodać listki pietruszki i pokrojony szczypiorek. Właśnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Botwinka 103

Wykonanie: Mięso umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, posolić, doprowadzić do wrzenia. Oczyścić z szumowin. Gotować chwilę pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę, seler i por oczyścić, pokroić, dodać do zupy. Bulwy buraka pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować 15 minut. Liście botwinki pokroić w kawałki wraz z łodygami, dodać do zupy. Gotować do miękkości. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem

dom-agi.pl
Chłodnik z czerwonych buraków 199

Chłodnik z czerwonych buraków...Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru.Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki.Doprawione szczypiorkiem, solą i octem.Gęsty, chrupiący i

Gospodyni Miejska
Chłodnik z pieczonych buraków 154

Chłodnik z pieczonych buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się  w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię pieczone warzywa

Kulinarne przygody Gatity
Podsumowanie akcji "Grzyby i warzywa jesienne. 2016" 142

owoców w sensie botanicznym lub posty nie zostały oznaczone banerkiem akcji :( Nadesłaliście przepisy, które dotyczyły zup, dań głównych i sałatek, dzięki którym w naszych kuchniach zrobiło się naprawdę jesiennie, pachnąco, kolorowo i smakowicie. Bardzo za nie dziękuję! 😄 Osobiście mam wielką ochotę na carpaccio z buraka. Paulina prowadząca blog Jazzowe Smaki przygotowuje je w interesujący sposób, czym bardzo skusiła moje podniebienie(...)roku: Boczniaki pod warzywną pierzynką i "Uczeń architekta" Barszcz ukraiński Potrawka z królika Risotto z grzybami Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i ziarnami kakaowca Carpaccio z buraka Risotto z podgrzybkami Zupa krem z kabaczkiem Krem dyniowo-marchewkowy Krem dyniowy Kiszonka z kalafiora i marchwi Zupa kalafiorowa z serem Rozgrzewająca zupa krem z pieczonych buraków / Warming cream of beetroot soup Cielęcina

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa buraczkowa mojej babci 2429

Zupa buraczkowa mojej babci, jedna z moich ulubionych, smak dzieciństwa i ten uśmiech babci jak mogła poczęstować gości jedzeniem- bezcenne SKŁADNIKI: - buraki ok kg - włoszczyzna (2 marchwie, 1 pietruszkę korzeń, seler mały 1 szt, cebulę ) - lubczyk 1 łyżeczkę - sól morska 2 łyżeczki - pieprz do smaku - cytryna do smaku - cukier do smaku - śmietankę ok 100ml - kawałek kości od schabu - ziemniaki(...)talarki. - obieram buraki większe przekrawam na pół(część buraków zostawiam do wyciśnięcia z nich soku w sokowniku) - gotuje wszytko doprawiam przyprawami - pod koniec gotowania dolewam sok z buraków aby zupa była jak najbardziej esencjonalna - osobno gotuję ziemniaki po czym robię z nich puree - gdy zupa jest już ugotowana doprawiam ją sokiem z cytryny i odrobiną cukru  aby uzyskać lekko

Basia w kuchni
ZUPA BOTWINKOWA 171

ZUPA BOTWINKOWA Składniki: - 2 pęczki botwiny - 3 buraki - 3 marchewki - 2 pietruszki - 3 duże ziemniaki - 1 udko z kurczaka - pęczek koperku - 1 łyżeczka lubczyku - 5 ziaren zioła angielskiego - 4 ziarna owoców jałowca - 6 ziaren pieprzu czarnego - 2 kostki rosołowe - 3 liście laurowe - 3 łyżki kaszy manny - 2 łyżki cukru - przyprawa "Kucharek" do smaku - jajka - śmietana Sposób przygotowania: Do dużego garnka(...)buraki, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Dodajemy kostki rosołowe, lubczyk, zioło angielskie, owoce jałowca, pieprz czarny oraz liście laurowe. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wyławiamy z naszej zupy liście botwiny, buraki, marchew oraz pietruszkę po czym dokładnie blendujemy. Ziemniaki wyciągamy z zupy i kroimy w kostkę. Nasze warzywa umieszczamy ponownie w zupie, dodajemy posiekany koperek, cukier oraz kaszę manną

Mentor Smaku
Zakwas z buraków na barszcz 572

Domowy barszcz to coś niesamowitego. Nieporównywalny do tego z kartonika. Ma bardzo głęboki smak. Robiąc barszcz możemy posłużyć się pieczonymi burakami lub zrobić go tradycyjnie na

Poezja smaku
Zupa z młodych buraków z brokułami 153

Moją ulubioną zupą z buraków jest barszcz ukraiński, ale na pierwszym miejscu jest czysty barszcz z uszkami z grzybowym farszem. Potem barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i dopiero potem botwinka. Staram się jednak, aby choć raz w sezonie ugotować zupę z młodych buraczków z liśćmi. Ostatnia wersja zawierała młode brokuły. Dzisiaj podaję przepis... Składniki: 1 pęczek botwinki z małymi burakami

Czerwień i błękit
Barszcz mieszany z ziemniakami 229

tłuczkiem. Barszcz biały dokładnie wymieszać w 200 ml zimnej wody. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, zmiażdżony czosnek, 1/2 łyżki soli i zalać 2 litrami zimnej wody. Zagotować. Do wrzącej wody z przyprawami wrzucić starte buraki, dodać 1 łyżkę octu i gotować przez około 20 minut, bez przykrycia, na średnim ogniu

Gospodyni Miejska
Zupa botwinkowa z fasolą 139

Wczorajszy dzień minął pod znakiem silnego wiatru, deszczu i ogólnej niepogody. Oby nadchodząca jesień okazała się dla nas łaskawsza...Swego czasu obiecałam, że pokażę jak zrobić

Kuchnia domowa Ani
Barszcz ukraiński 249

czasie wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.Kapustę drobno poszatkować.Ząbki czosnku obrać.Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojoną cebulę i por oraz poszatkowaną kapustę. Całość zalać(...)przyprawę do zupy, liścia laurowego, ziele angielskie, ząbki czosnku i gotować na małym ogniu przez około 40 minut.Po tym czasie dodać starte buraki i gotować przez kolejne 20 minut.Następnie dodać cukier i ocet, a gdy zupa ponownie się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki i roztarty majeranek.Gotować całość, aż ziemniaki i fasola będą miękkie i ugotowane. Zestawić z ognia.Śmietanę

Gospodyni Miejska