zupa krem - 8065 przepisów (strona:319/538)

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 98

lekkiego zrumienienia. Dodajemy do nich pomidory, smażymy wszystko na wolnym ogniu około 10 minut. Do bulionu wlewamy podsmażone pomidory, gotujemy około 15 minut. Do blendera wrzucamy zupę i marchewkę, miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, gotujemy ją tak długo bez pokrywki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję - chodzi o to żeby była gęsta

Kardamonovy
Krem z borowików 116

Krem z borowików to propozycja na inną zupę grzybową niż zwykle. Klasyka wigilijna w nowoczesnym wydaniu. Prosta, pyszna i łatwa do ugotowania. Składniki: 60 dag świeżych lub mrożonych borowików 2 cebule 50 g masła czosnkowego 1,5 litra bulionu warzywnego 10 dag serka topionego z pieczarkami 100 ml płynnej śmietany 1 łyżka startego selera Sól i pieprz do smaku Natka

Wanilia i Kardamon
Krem z dyni 126

Krem z dyni to jedna z tych zup, które smakują wszystkim. Rozgrzewająca i sycąca. Idealna na zimowy obiad. Obie uwielbiamy tę zupę. Czytaj dalej

Kuchenny Double Trouble
Krem z buraków z chipsem szwarcwaldzkim 156

chce mi się gotować dla jednej osoby, ale stwierdziłam, że warto wykorzystać ten czas na przygotowywanie dań, których mój ukochany nie jada. I tak właśnie powstał krem z buraczków. Bardzo dawno nie jadłam zup, postanowiłam więc zacząć właśnie od tej. Wyszła smaczna, bardzo gęsta i sycąca. Chips z szynki szwarcwaldzkiej to istna wisienka na torcie. Potrzebne

W poszukiwaniu inspiracji
Krem z soczewicy 226

problemów skutecznie odciągnął mnie od blogowania. Mam jednak nadzieje, że wszystkie nieprzyjemne zdarzenia i historie szpitalne mam już za sobą. Powracam zatem z przepisem na zimową zupę. Fajną w smaku, szybką i prostą. Krem z soczewicy i mleka kokosowego składniki: 350 g czerwonej soczewicy 200 ml mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku chilli mielona lub w płatkach bulion warzywny(...)bulionu powinno być 2 razy więcej niż soczewicy) Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy chilli, pieprzem i solą. Zupę możemy zagęścić śmietaną

Przysmaki Karolki
Aromatyczna zupa buraczkowa 129

Zupa jest niesamowicie aromatyczna dzięki takim przyprawom jak anyż, jałowiec, ziele angielskie, a ostrości i charakteru nadaje jej spora ilość imbiru. Taka zupa fantastycznie wpisuje się w jesienno - zimową atmosferę, jest lekka, a jednocześnie cudownie rozgrzewająca. Aromatyczny krem z buraczków kojarzy mi się także ze świętami oraz właśnie ze Skandynawią, chyba głównie przez owoce jałowca użyte w przepisie.  Gorąco

Codzienne Gotowanie
Zupa tikka masala / Tikka masala soup 277

Dodaj do garnka z przyprawami 2 szklanki bulionu, pomidory i mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem , umieść ponownie na średnim ogniu, włóż kurczaka z papryką i podgrzewaj przez kolejne 5 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem i podawaj. Smacznego! English version Tikka masala

karmelowy
Zupa krem z pomidorów i cukinii 143

Sezon pomidorowy więc pomidorowa ze świeżych pomidorów musi być. Polecam pyszny krem z dodatkiem cukinii. Gęsty, kremowy i przepyszny, że nie potrzeba już żadnych dodatków. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów 600 g obranej cukinii  3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła ok 750 ml bulionu, u mnie drobiowy sól,pieprz bazylia kilka łyżek śmietanki 30 % Pomidory sparzyć(...)zacznie pięknie pachnieć. Następnie dodać pomidory i całość jeszcze smażyć kilka minut. Potem dodać cukinię i wlać bulion. Gotować aż cukinia będzie miękka. Garnek zestawić z ognia. Zupę zmiksować blenderem na krem, ewentualnie jakby była za gęsta można dolać jeszcze bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Na koniec dodać kilka łyżek śmietanki, dla smaku i koloru. Jeszcze

Monia miesza i gotuje
Krem z czerwonej papryki z fenkułem 113

zapowiedź zbliżającej się jesieni. Gorąco polecam tę zupę!Jeśli jednak nadal czujecie lato, to możecie podać tę zupę na zimno jako pyszny i orzeźwiający chłodnik*. Ja jednak wolę ją w wersji na ciepło, ale może to ze względu na tutejszą pogodę ;)  Krem z czerwonej papryki z fenkułem Składniki:  1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 czerwone papryki(...)woda zakryła warzywa. Zagotować i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie.  Zdjąć z ognia i odstawić, aby zupa nieco przestygła, po czym dokładnie zmiksować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem ewentualnie użytymi wcześniej przyprawami. Zupę podgrzać i podawać z ulubionym pieczywem.  *  Zupę można także podać

Codzienne Gotowanie
Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem 113

nowego sprzętu kuchennego - miksera stojącego zwanego także mikserem kielichowym. Oczarował mnie swoim wariactwem i prędkością miksowania. Tak mi się spodobał, że postanowiłem zrobić krem ze szpinaku (i chyba nigdy go nie robiłem). Bałem się tylko, że zupa wyjdzie nudnawa. Dlatego(...)wiedziałem, że trzeba ją zrobić porządnie i przemyśleć każdy krok. Uf, na szczęście mojej Oli i naszemu Gościowi smakowała... nawet mi przypadła do gustu. Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem Na 3 porcje zupy potrzebujemy opakowania 450 g świeżego szpinaku, 3 średnich ziemniaków, dwóch garści grubo posiekanego pora, olej rzepakowy, 1-2 łyżeczek gałki muszkatołowej, garści ziół

Right Behind The Kitchen
Zupa cebulowa-francuska 76

Czas czytania: 2 min Zupę cebulową można spotkać w wielu wersjach i z różnymi dodatkami. Najpopularniejsza jest zupa cebulowa-francuska. Uważam, że jest to jedna z

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa grzybowa z chrzanem 87

Czas czytania: 2 min Zupa grzybowa z chrzanem powstała zupełnie przypadkiem w wyniku niezgody między dorosłymi a dziećmi. Dzieci chciały grzybową , a ja chrzanową . Pomyślałam, przecież

SprawdzonaKuchnia.pl
Kremowa zupa tortellini z kurczakiem 184

warzywnym. Poczujesz więc niezwykle rozgrzewający aromat . Jeśli zamierzasz zjeść zupę tego samego dnia, proponuję wrzucić tortellini chwilę przed zakończeniem gotowania. Wtedy makaron bardzo ładnie połączy się z kremem . Jeśli zamierzasz odgrzewać zupę następnego dnia, sugerowałabym wrzucać osobno kilka tortellini do miseczek. Zapobiegnie to wchłonięciu nadmiernej ilości płynu w makaron. Choć i tak następnego dnia zupa będzie wymagała dolania niewielkiej ilości

Słodkie Gotowanie
CAPPUCINO POMIDOROWO-POMARAŃCZOWE 108

kroimy. Marchewkę podsmażamy na oleju lub oliwie. Dodajemy pomarańczę, skórkę z pomarańczy, pomidory z puszki. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy do momentu aż marchewka będzie miękka. Zupę blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Gotujemy chwile. Śmietankę ubijamy na piankę (tak, żeby nie była całkowicie sztywna). Zupę podajemy ze śmietanową pianką poprószoną cynamonem i skórką pomarańczową. Smacznego

Kuchnia w oparach
Zupa rybna Bouillabaisse 146

Moja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami. Składniki: 300g

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania