posiłków jakie dostałam był krem grzybowy . Bardziej szczegółowo o LYO FOOD i mojej współpracy z tą marką poczytacie w TYM poście :) Skład kremu grzybowego przedstawia się następująco: grzyby suszone (podgrzybek) 18%, pieczarki 14%, cebula 14%, marchew 14%, mąka pszenna 14%, śmietana 6%, pietruszka natka 2%, mieszanka przypraw, liść laurowy, ziele angielskie, sól(...)Najadłam się, a nie przejadłam :) Smak: Bardzo smaczna zupka, która odznacza się naturalnym, aromatycznym i prawdziwym smakiem grzybów. Świetnie dobrane przyprawy. Wyważona ilość soli. Pycha! Konsystencja: Uwielbiam zupy w postaci kremu, dlatego też krem grzybowy bardzo mi odpowiadał. Nie był zbyt gęsty ani nie przypominał zawiesistego sosu. Dobrze dobrana konsystencja, nie w pełni gładka, sprawiła, że danie było jeszcze
Zdrowie na języku :Pkawałek selera naciowego świeży pomidor 3 duże ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 30% kasza orkiszowa lub Twoja ulubiona pół szklanki natka pietruszki do zupy i trochę do dekoracji słomka ptysiowa pełna nasion BRZEŚĆ Umyj skrzydełka i wrzuć na rozgrzany pusty garnek, u mnie z grubym dnem, mięso nie przywiera. Dodaj trochę oliwy(...)Całość przecedź przez sito. Czysty wywar ponownie zagotuj, wrzuć kaszę i gotuj tyle ile potrzeba, aby była miękka. Mięso obierz, i zmiksuj z odrobiną wywaru i warzywami na krem. Dodaj do zupy. Wymieszaj, sprawdź smak. Podbij go pieprzem, solą i śmietaną. Podawaj z rozkruszoną słomką ptysiową pełną nasion. Świetna alternatywa grzanek! W opakowaniu po słomce na dnie zawsze jest
Z Kuchni Do KuchniNiedawno mogłam Wam zaprezentować zupę z botwinki. Dzisiaj wersja z upy buraczkowej w formie kremu z dodatkiem śmietanki kokosowej. Micha smacznej zupy nigdy nie jest zła... Składniki: 3-4 średnie buraki 1 marchew ½ selera pół główki pieczonego czosnku ½ cebuli pęczek natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, imbir, mielony kminek, gałka muszkatołowa, pieprz kajeński, kurkuma koncentrat lub zakwas buraczany(...)szklankami wody, dodać nać pietruszki w całości. Gotować kilkanaście minut. Buraki obrać pokroić na kawałki i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do zupy wycisnąć czosnek z łupin i zmiksować warzywa na gładki krem. Dodać oliwę, przyprawy, zagotować. Wlać śmietankę kokosową i zakwas lub koncentrat buraczany do smaku. Doprawić solą i ew. pieprzem
Czerwień i błękitChyba każdy z nas chociaż raz próbował rurek z kremem. Dla mnie to smak dzieciństwa. Pamiętam, że jak byłam dzieckiem to uwielbiałam rurki z bitą śmietaną i chyba do dziś takie smakują mi najbardziej. Czasem jednak mam ochotę trochę poeksperymentować i tak było tym razem. Ponieważ dzięki mamie mam zapas dyni (z pewnością na całą jesień;), przetwarzam ją na wszelkie(...)już będzie miękka, oddzielić od skórki, zblendować i przełożyć do słoika. Takie puree przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy w ciągu 2 tygodni. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do zup, sosów, kluseczek, kremów, ciast itp. Krem, który przygotowałam do tych rurek wyszedł naprawdę bardzo dobry i można użyć go również do ciast na zimno, biszkoptów czy innych deserów. Na pewno
Ze smakiem i z pasjąZielony, gorący krem ziemniaczany ze szczawiem i szpinakiem, zabielony śmietanką i podany z gotowanym jajkiem oraz czosnkowymi grzankami. Składniki: ? 3 garście liści szpinaku ? 2 łyżki gotowego szczawiu ze słoiczka ? 5 dużych ziemniaków ? 2 marchewki ? 1 cebula ? 3 ząbki czosnku ? 4 łyżki oliwy ? 1/3 szklanki śmietanki 30% ? sól, pieprz do smaku ? po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki ? 4 gotowane jajka(...)Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem. Pogotować ok. 10 minut. ? Dodać szpinak i szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. ? Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować. ? Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Grzanki ? Chleb tostowy pokroić w kostkę i wymieszać
To co kochamZielony, gorący krem ziemniaczany ze szczawiem i szpinakiem, zabielony śmietanką i podany z gotowanym jajkiem oraz czosnkowymi grzankami. Składniki: • 3 garście liści szpinaku • 2 łyżki gotowego szczawiu ze słoiczka • 5 dużych ziemniaków • 2 marchewki • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 4 łyżki oliwy • 1/3 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • po kilka(...)gotować, aż ziemniaki będą miękkie. • Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować. • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Grzanki • Chleb tostowy pokroić w kostkę i wymieszać z ziołami. • Rozgrzać oliwę i podsmażyć chleb na rumiano. • Pod koniec smażenia dodać obrany
To co kochamBardzo pyszna, syta i łatwa w przygotowaniu zupa. Jarosze mogą pominąć dodatek boczku. Mięsożercy uznają, że stawia on smakową kropkę nad "i" Porcja na 3 głodne osoby: - 2 średnie pory - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - 500 gr mrożonego groszku - 30 dag boczku - 2 ząbki czosnku małe lub jeden duży - 1-2 łyżki masła Por ( część białą i zieloną ) pokroić(...)Dusić chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek i groszek, następnie wlać 1 litr wody. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować na gładki krem. Jeżeli nie lubimy kremów - warzywa w zupie kilkakrotnie należy docisnąć tłuczkiem do ziemniaków. Wówczas jarzyny zagęszczą potrawę ale będą nadal widoczne. Podawać z plasterkami wysmażonego boczku. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceprzepisów potwierdzają tylko, że domowa grochówka to bardzo popularna zupa. To tradycyjny jednogarnkowy obiad z różnymi dodatkami, ale zawsze podstawą jest groch. Czyli z mięsem lub bez to chyba nadal grochówka? Prawda? Zupa grochowa to bez wątpienia pyszne danie kuchni domowej. Prosta w wykonaniu, bardzo pożywna i pyszna tradycyjna zupa, która powinna zagościć w każdym domu. Jeśli jednak zdarzyło się(...)zostaw na noc. Następnego dnia dodaj obrane warzywa, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj do miękkości. Ugotowany groch wraz z warzywami i płynem zmiksuj na gładki krem. Dzięki zmiksowaniu zupa będzie mieć przyjemną konsystencję, a zawarty w grochu błonnik dużo lepiej przyswajalny. Boczek pokrój w paski lub niewielką kostkę, a kiełbasę w plasterki. Następnie na zimną patelnię włóż boczek
Kuchnia Na Wypasieniedzielny walentynkowy obiad polecam Wam pyszną i delikatną zupę. Oto aksamitny krem z selera, który na pewno zachwyci Waszą drugą połówkę. Do jej przygotowania użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważn ym składnikiem naszej codziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie(...)domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne. Aksamitny krem z selera z olejem rzepakopwym Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 800 g selera 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 1200 ml bulionu 50 ml białego wytrawnego wina 100 g szynki wieprzowej 100 g śmietany 18% olej rzepakowy
Kulinarne przygody GatityZimno nadal jest, więc się rozgrzewam kolejną zupą, tym razem pieczarkowa. Bazując na zupie, którą znalazłam tu, użyłam blendera i zmiksowałam warzywa, by powstał krem. Tym razem do zupy pieczarkowej wrzuciłam kilka pulpecików z tego przepisu, tylko tym razem postawiłam na mięso mielone z indyka. Sam zapach zwiastował, że będzie kolejna dokładka zupy :) Składniki300 […] Artykuł Zupa pieczarkowa z pulpecikami
Pink Envelopewarzywnym wywarze (z resztą jak każda moja zupa), z dodatkiem warzyw, dużą ilością masła oraz kopru i podana z pełnoziarnistym makaronem. Warzywa zostały zmiksowane dzięki czemu zupa ma konsystencję lekkiego kremu, którego nie zabielałam śmietanką, ale mąż dostał 'kleksa' i ocenił zupę na dużo smaczniejszą niż bez, ja z kolei- jak nie muszę, to nabiału nie wpycham gdzie popadnie ;) Polecam
Kraina Miodem Płynącamałe kuchenne eksperymenty. W tygodniu zwykle nie mam tyle czasu, żeby gotować wymagające czasu zupy, więc to właśnie w weekendy zaprzyjaźniam się z nowymi smakami kremowych zup. Dzisiaj w menu prosty krem z czerwonej soczewicy. Soczewica niedawno powróciła do łask podobnie jak wspomniany przed tygodniem topinambur. Często używana jest w kuchni wegetariańskiej, zawiera dużo białka, więc z powodzeniem zastępuje(...)która jest najpopularniejsza, to pozbawiona łupinki soczewica brązowa (dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajana przez organizm). Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY z SZPINAKOWYM PESTO Składniki: 1 litr bulionu 250 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 łyżka masła 1 marchewka sól
Bon appetit mon amiewarzyw. Początkowo miała być ona zupą z dyni, jednak taka już się nam przejadła. Chociaż dynia jest także w składzie, nie wybija się na pierwszy plan. Dla spragnionych zupy dyniowej polecamy Krem z dyni z indyjskim akcentem , który aż eksploduje od pysznych aromatycznych przypraw. A teraz delikatny, ale równie dobry krem :) SKŁADNIKI: 500 g dyni najlepiej Hokkaido 2 bataty(...)spali. Jeśli nie mamy klarowanego dobrze jest do masła dolać odrobinę oleju, aby podnieść temperaturę dymienia. Bulion lub rosół wraz z mlekiem podgrzewamy w garnku, w którym będziemy robić zupę. Na patelnię wrzucamy marchew, bataty i ziemniaki i smażymy przez 2 - 3 min. Dodajemy cebulę i doprowadzamy do jej zeszklenia. przekładamy do garnka, zostawiając na patelni tłuszcz. Wrzucamy dynię
Kuchnia od dwojgaKREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Z ORZESZKAMI PINII to nasza kolejna... Artykuł KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Z ORZESZKAMI PINII pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINELokal Vegan Bistro myślałem nad zrobieniem z nich nuggetsów lub ewentualnie czegoś a’la śledzie, jednak po chwili zastanowienia wybrałem trzecią opcję jaką była… zupa boczniakowa. Zupa boczniakowa jest delikatna, kremowa z delikatną nutą tymiankową. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jedynym niecodzienny składnikiem są właśnie boczniaki. Obecnie jednak możemy je spotkać w większości supermarketów, a czasami nawet(...)powrotem na gaz i wyciśnij sok z cytryny. Wrzuć boczniaki. Podsmażaj przez 5 minut. Do kielicha dodaj bulion, tymianek, białą fasolę, pieprz i boczniaki. Zblenduj na gładki krem. Smacznego! Artykuł Zupa boczniakowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendman