zjadłabym jesienną zupa, a jesienią coś wiosennego. Macie tak czasami? Dlatego gdy zobaczyłam w sklepie dynię piżmową pomyślałam czemu nie zrobić gęstego, rozgrzewającego kremu z dynią. Do tego kilka batatów, aromatycznych przypraw i powstała pyszna, szybka zupa. Obiad, że palce lizać. A przy okazji zupy chciałam was zachęcić do odwiedzenia w najbliższą niedzielę, a potem w tygodniu kina by zobaczyć
Bernika - moj kulinarny pamietnikMeksykańska zupa z kukurydzy należy do moich ulubionych zup. Dziwi mnie, że nie jest jeszcze popularna, chociaż jest taka smaczna. A sam przepis na zupę z
dolcevitainmykitchenszkl. gorącego wywaru z warzyw i dodaj dynię oraz gruszkę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem (jeśli wolisz rzadsze kremy dodaj jeszcze jedną szklankę gorącego bulionu). Dopraw teraz sosem sojowym oraz chili, wymieszaj. Zupę podawaj na ciepło, posypaną pestkami dyni i listkami cytrynowego tymianku
Delicious Placekuchni nadal króluje kalafior :-) Tym razem trafił do zupy. Zrobiłam ją niemal z tych samych składników, z których ostatnio lepiłam prezentowane tutaj kotlety (2 wpisy wstecz). Wolę kiedy zupa nie jest kremem, ale pływają w niej kawałki warzyw. Dlatego dodałam grzanki jako posypkę - żeby w zupie coś chrupało. Czytaj więcej
Kasia Sarnaczęść bulionu warzywnego. Powinno go być tyle, by sięgał do poziomu dyni. 10. Gotować zupę do miękkości dyni. 11. Odlać część wywaru z ugotowanej zupy do kubka. 12. Zupę zmiksować na krem. Jej gęstość regulować dolewając z kubka wywar. Ja nie dolewałam go wcale. 13. Zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję ozdobić kleksem śmietany i pestkami z dyni. 14. Podawać
W mojej kuchninaszym życzeniem, kawę latte. Kawka była bardzo dobra, w dużej szklance i z dużą ilością spienionego mleka czyli taka jaką lubimy. Następnie do stolika podana została zupa. Zaserwowano nam krem z pomidorów z serem feta , posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na gęsty krem brokułowy z dodatkiem curry. Czasem się zastanawiam czy taki gęsty krem powinnam jeszcze nazywać zupą, przecież jego prawie że można jeść widelcem. Tak czy siak Nam ostatnio takie kremy bardzo przypadły do gustu, a że brokuł jest dostępny praktycznie cały rok pojawia się u Nas na stole bardzo
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipory zupa pomidorowa, nie kojarzyła mi się z jakimiś ekscytacjami kulinarnymi. Zawsze była to po prostu zwykła pomidorówka wzbogacona co najwyżej o makaron lub ryż. Ta jednak zupa, a właściwie gęsty krem, krył w sobie coś wiecej niż tylko smak pomidorów, a mianowicie wzbogacony był o lekko ostry parmezan, który pod wpływem gorącego płynu ciągnął się niczym mozzarella, oraz unoszące(...)średnim ogniu. Jeśli po tym czasie marchewka nie będzie wystarczająco miękka, gotujemy jeszcze parę dodatkowych minut. Zdejmujemy garnek z ognia, i przy pomocy malaksera ręcznego miskujemy zupę na krem. Jeśli uznamy, że konsystencja nie jest wystarczająco gęsta, dosypujemy 2 łyżki startego parmezanu i mieszamy. Na dnie głębokiego talerza układamy płatki parmezanu i zalewamy kremem pomidorowym. Na wierzchu przy
W mojej holenderskiej kuchnimój kolejny przepis na dynię, zupa z dyni to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych dań z tego warzywa. U nas krem z dyni na dobrą sprawę jemy cały rok, ponieważ w sezonie mrożę miąższ z pieczonej dyni i kiedy tylko mamy ochotę na rozgrzewającą zupę dyniową, bądź gulasz dyniowy, wyciągam z zamrażalnika torebeczkę z magicznym złotym miąższem. Polecam Wam ten sposób(...)polecam tą metodą wszystkim tym, którzy zaczynają dopiero (chociaż to chyba niemożliwe) przygodę z zupą dyni. Na blogu możecie znaleźć już kilka Waszych ulubionych przepisów na zupę z dyni, tj.: rozgrzewający krem z dyni i pieczonej papryki , krem z dyni z dodatkiem chipsów z jarmużu i zdrową posypką , zupę z pieczonej dyni Hokaiddo z dodatkiem fasolki
SMYKWKUCHNIpodniesienie poziomu żelaza...To krem z buraka w towarzystwie czarnej soczewicy. Czarna soczewica i buraki zawiareją spore ilości żelaza. Soczewica czarna (3,33 mg/100 g), buraki 1/7 mg/100g. Składniki: 5 średnich buraków pieczonych/ gotowanych 200 ml zakwasu z buraków 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku sól i peprz do smaku kmin rzymski ok 3/4 łyżeczki(...)pokrojone buraki oraz liść lautowy i ziele angielskie. Zalać wodą do zakrycia warzyw. Posolić dosmaku.Gotować kilka minut (7-10). Wlać zakwas i zagotować. Wyjąć liść laurowy a zupę zmikoswać na krem. Podawać z czarną soczewicą. Polecam gotować soczewicę 25-30 minut. Nie jak zalecają producenci 45minut. Jest po prostu rozgotowana. Najlepiej po 25 minutach sprawdzić czy już jest
AZgotuj!sposób przygotowuję dynię, którą wyciągam z zamrażarki zimą i przygotowuję szybki obiad. Tym razem mleczna zupa dyniowa. Powiem szczerze, że nie jest to moja faworytka wśród zup dyniowych, jednak wolę klasyczny krem, ale mój mąż ją uwielbia. Dlatego od czasu ją przygotowuję. Zupa gotowa w 30 minut. Składniki: 1/2 kg dyni mleko 1/2 szklanki zacierki 1 płaska łyżeczka cukru(...)mrożoną umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem w takiej ilości, aby przykryć dynię. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy cukrem, solą oraz curry. Blendujemy na jednolity krem. Dodajemy zacierkę i gotujemy jeszcze przez ok 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę mleka. Orzechu nerkowca kroimy w kostkę. Owocami i orzechami posypujemy zupę. Smacznego
Słodki ZakątekSłyszeliście o fidze z makiem z pasternakiem? To inaczej guzik z pętelką czyli potocznie coś, co nie wyszło.A ja ugotowałam zupę z pasternaku, która właśnie wyszła mi wybornie! Dodatek jabłka i chrzanu nadał jej charakterystyczny smaczek. Pasternak ma gruby, mięsisty i słodki korzeń, przypominający wyglądem korzeń pietruszki. W smaku jest łagodny, lekko orzechowy, zawiera dużo białka, skrobię, pektyny(...)ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, obrane i pokrojone jabłko, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę na jednolity krem. Wlać śmietankę i chrzan, sok z cytryny, zagotować i wymieszać z koperkiem. My jedliśmy zupę z ugotowaną kaszą gryczaną
To co kochamMango obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować 30 minut aż kukurydza zmięknie. na 10 minut przed końcem gotowania dodać kurczaka. Gotować. Wyjąć kurczaka z zupy. Pozostałe składniki zmiksować na krem. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę podajemy z kurczakiem i chipsami z makaronu Wpis powstał we współpracy
Kuchnia w oparachCoraz bliżej święta,a jak święta to i ciasteczka. Zrobienie ciasteczek z nutellą nie wymaga specjalnych umiejętności, nie będę jednak oszukiwać i napiszę : jest z nimi
Polska Zupawody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, obrane i pokrojone jabłko, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę na jednolity krem. Wlać śmietankę i chrzan, sok z cytryny, zagotować i wymieszać z koperkiem. My jedliśmy zupę z ugotowaną kaszą gryczaną
To co kochamwersję z dodatkiem marchewki, która komponuje się z dynią bardzo dobrze. Korzenne przyprawy dają w rezultacie bardzo ciekawą kompozycję. Niestety zupa nie przekonała mojego męża, mi natomiast bardzo smakuje i zachęcam wszystkich do jej skosztowania. Krem dyniowo-marchewkowy Składniki: 500 g dyni 4 duże marchewki 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku sok z ½ cytryny 500 ml bulionu(...)gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta możecie dolać więcej płynu. Gotujemy zupę do momentu zagotowania. Ewentualnie doprawiamy. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Zupę podajemy posypaną pestkami i śmietaną
Mania Gotowania