przepisie autorzy proponują podanie zupy mocno schłodzonej - świetna wersja na upalne dni. Kiedy jednak słonko się obrazi i schowa za grubą warstwą chmur, warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszać smaki. Miał być krem z nutą imbiru, ale stwierdziłam, że nie będę się męczyć, bo za imbirem średnio przepadam i wybór padł na jabłka, które nadały zupie trochę słodyczy. Taki krem doprawiony ostrą papryką i świeżym pieprzem - poezja :) Składniki: ok. 500 g dyni 1 litr bulionu 1 duża cebula 2 duże ziemniaki 1 duże jabłko 1,5 łyżki ostrej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jeśli ktoś zagląda tu regularnie to wie, że uwielbiam zupy (jak nie wystarczy, że zajrzy do zakładki z zupami). Szczególnym uczuciem darzę kremy - gęste, sycące i rozgrzewające. Mam do nich sentyment szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy ciągle marznę, a dłonie przez większość czasu mam jak sople lodu. Miska takiej zupy od razu sprawia, że jest mi cieplej na ciele(...)jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. C. też zjadł i stwierdził, że za mało słona... Dobrze, że w tę stronę, bo dosypać soli to przecież żaden problem. Krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym Składniki: (na 4 porcje) 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 900 g marchewki 2centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla Was zupkę o nietypowym smaku, a mianowicie słodki krem z kukurydzy konserwowej połączony z pieczonymi orzeszkami z ciecierzycy. Orzeszki z cieciorki są bardzo smaczne, a poza tym możemy je podawać jako zdrową przekąskę. Zupę kukurydzianą zrobiłam na wywarze z samych warzyw, więc jest odpowiednia zarówno dla wegetarian jak i dla wegan. Do zupy polecam również(...)zalewamy zimną wodą. Nastawiamy na palnik. Dodajemy liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie. Gdy warzywa będą półtwarde to dodajemy kukurydzę oraz zioła prowansalskie. Gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy na gładki krem, a następnie przecieramy przez sito. Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, następnie zmieniamy wodę na czystą i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Cieciorkę odcedzamy. Oliwę mieszamy z przyprawami
kulinarne odsłony patiwrzucamy do garnka - dusimy kilka minut pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy 20-30 minut bez przykrycia. 2. Połowę cebuli wyławiamy, zupę blendujemy na krem i z powrotem wrzucamy odłożoną cebulę. Dodajemy piwo, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, cukrem i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty do odparowania alkoholu. 3. Ser ucieramy
My Culinary ArtRamen to rodzaj zupy, który już od kilku lat jest można powiedzieć „modny”. Zima to u mnie ( i pewnie nie tylko u mnie ) taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej sięgam po wszelkiego rodzaju gorące zupy albo dania jednogarnkowe. Kocham smaki jesieni i zimy, bo własnie do tych smaków tak bardzo pasują moje ukochane orientalne smaki – kumin, kurkuma, curry(...)szafran itd. Dziś, zainspirowana tymi smakami przygotowałam dla Was przepis na przepyszną zupę. Śmieję się że to trochę taki nasz polski ramen, bo jest w nie tak wiele składników. Składników, które łącząc się ze sobą tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! Zachwyćcie się razem ze mną! SKŁADNIKI: * świeże, miękkie, soczyste pomidory – 4-5 szt * dynia
Ostra na Słodkopieczenia warzyw 0,5 l bulionu warzywnego 1 cebula 2 pomidory 1 główka czosnku sól, pieprz szczypta mielonej, ostrej papryki 1/4 szklanki kremówki czarny sezam - dekoracja przepis na zupę: Papryki myjemy, osuszamy i nacieramy oliwą. Papryki ułożyć na ruszcie i włożyć do piekarnika włączonego na funkcję grill na ok. 220 stopni C.Piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając(...)krem. Gdy powstanie gładka emulsja, dodajemy bulion. I całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/4 szklanki śmietanki kremówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy czarnym sezamem. zupę podajemy z zacierkami. krem z pieczonej papryki Zacierki
Bon Appetit Małgorzatydziś serwuję klasyczne smaki w ciekawej odsłonie wyłącznie z Polskich produktów. Zupa o konsystencji kremu lub musu którą zrobicie w kilka minut. Pomidory malinowe to jedna z najsmaczniejszych odmian której smaku możemy być pewni. To warzywo działa jak napój izotoniczny dzięki dużej zawartości potasu i likopenu szybko rewitalizuje organizm. Młody czosnek za to to skarb, jego zapach i smak jest
Kuchnia PROzdrowotnaJesienią częściej robię zupy niż latem czy wiosną. Jedną z moich ulubionych jest krem brokułowo-porowy, który podany z czosnkowymi grzankami doskonale smakuje(...)oraz rozgrzewa w chłodne dni. Zupa w odcieniach blednących opadających liści doskonale pasuje do jesiennego klimatu, a pikantny smak (dużo pieprzu i czosnek) zachwyci najbardziej wybrednych. Krem z brokułów należy do moich ulubionych zup, jest lekki, pyszny i bardzo zdrowy. SKŁADNIKI 1 brokuł, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera 2 ząbki czosnku, pęczek koperku, jogurt
słodki brateklekko słodki smak. Zupę doprawiłam imbirem , prażonymi wiórkami kokosowymi i kolendrą tak na egzotyczną, karaibską nutę. Do tych wszystkich smaków i aromatów dołożyłam krewetki , krewetki czynią z zupy konkretne sycące danie. Gorąco polecam! Print Zupa dyniowa na mleczku kokosowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Aromatyczna pyszna zupa dyniowa z krewetkami. Course Zupy Cuisine Polska Keyword(...)Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Ponownie garnek postawić na ogień. Dodać całą puszkę mleczka kokosowego. Doprawić imbirem , solą, pieprzem. Po 5 minutach zdjąć z ognia. Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor wiórki kokosowe. Rozgrzać masło, usmażyć krewetki . Kolendrę posiekać na drobno. Do miseczek nalać porcję zupy, dodać krewetki , posypać wiórkami i kolendrą
SprawdzonaKuchnia.plbardziej zaawansowanymi, precyzyjnymi i bezpieczniejszymi technologiami. Wykorzystaj go do gotowania dużych ilości nasion roślin strączkowych w czasie krótszym niż połowa czasu, które możesz wykorzystać w innych daniach (gulasze, kremy, wegetariańskie burgery, sałatki) lub zrobić podwójne porcje ulubionych gulaszów do zamrożenia. Elektryczne szybkowary lub multicookery również nie muszą zajmować miejsca na płycie grzewczej i automatycznie gotują wszystkie rodzaje dań dla wielu(...)które następnie można przerobić na puree, dodać do śmietany lub wykorzystać do zrobienia np. sałatki wiejskiej. Blendery. Blender w amerykańskim stylu jest idealny do błyskawicznego przygotowywania wszelkiego rodzaju zup i zimnych kremów, a także do kremowego duszenia warzyw i roślin strączkowych. Większość kielichów jest odporna na wysokie temperatury, więc nie musisz nawet czekać, aż jedzenie ostygnie, zanim zaczniesz je miksować
ProstePesto.plZupa to nieodłączny element dania głównego. Doskonale rozgrzewa nas od środka. Krem z warzyw to pyszna zupka z du ż ą ilością witamin. Świetnie smakuje z dodatkiem chrupiącej, czosnkowo-maślanej grzanki. Składniki: ziemniaki 3 szt, marchew 1 szt, brokuł 1 szt, groszek mrożony pół szklanki, pietruszka pół korzenia, liść laurowy 2 szt, ziele(...)zimn ą wod ą i nastawić na palnik. Dodać przyprawy i gotować, dodać groszek i gotować do miękkości. Dodajemy posiekana natkę pietruszki. Gotow ą zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką śmietany oraz grzank
kulinarne odsłony patiPrzepisów . PRZEPISY Z BOCZKIEM przepis na SAŁATKA Z BOCZKIEM I TRUSKAWKAMI przepis na SAŁATKA JAJECZNA Z BOCZKIEM przepis na KANAPKA Z KURCZAKIEM I BOCZKIEM przepis na KREM Z ZIELONEGO GROSZKU przepis na ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY przepis na KREM Z KALAFIORA Z BOCZKIEM przepis na OSCYPEK PIECZONY W BOCZKU przepis na PSTRĄG NADZIEWANY BOCZKIEM przepis na MAKARON ZE SZPARAGAMI
nietylkopasta.plzbędnych słów. Zapraszam na krem z kalafiora - w trochę innym wydaniu niż zwykle! źródło przepisu: książka Marty Dymek "Jadłonomia" Składniki: 1 kalafior 1/4 szklanki tahiny 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kuminu garść prażonych orzechów 1-2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego ( nie kostki! bulionu gotowanego na włoszczyźnie bądź ekologicznego bulionu bez wzmacniaczy smaków) 1 szklanka mleka roślinnego(...)kalafior. Dokładnie wymieszaj. Wlej ciepły bulion (tyle by zakrył kalafior) i mleko 4. Gotuj 15 minut tak by kalafior był miękki, ale też by nie rozpadał się. 5. Zupę zblenderuj na krem b) sos 1. Weź dwie łyżki tahiny. 2. Dodaj do niej przepuszczone przez praskę 2 ząbki czosnku i dwie łyżki wrzątku 3. Wymieszaj. Podawaj z prażonymi liśćmi
U Fiolkizbędnych słów. Zapraszam na krem z kalafiora - w trochę innym wydaniu niż zwykle! źródło przepisu: książka Marty Dymek "Jadłonomia" Składniki: 1 kalafior 1/4 szklanki tahiny 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kuminu garść prażonych orzechów 1-2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego ( nie kostki! bulionu gotowanego na włoszczyźnie bądź ekologicznego bulionu bez wzmacniaczy smaków) 1 szklanka mleka roślinnego(...)kalafior. Dokładnie wymieszaj. Wlej ciepły bulion (tyle by zakrył kalafior) i mleko 4. Gotuj 15 minut tak by kalafior był miękki, ale też by nie rozpadał się. 5. Zupę zblenderuj na krem b) sos 1. Weź dwie łyżki tahiny. 2. Dodaj do niej przepuszczone przez praskę 2 ząbki czosnku i dwie łyżki wrzątku 3. Wymieszaj. Podawaj z prażonymi liśćmi
Fiolka w kuchni