dostałam od mamy. Pachnąca i ekologiczna, a że jestem fanką zup dyniowych, to oczywiście nie mogło takiej zabraknąć na pożegnanie dyniowego sezonu. Tym razem zupa jest na bazie pasty curry własnoręcznie przygotowanej. Właściwie to gdyby dodać mleko kokosowe zamiast zwykłej śmietanki, można by ją nazwać tajską. Miłośnicy takich zup na pewno docenią jej walory smakowe. Ja poza smakiem uwielbiam(...)minuty. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, doprowadzić do zagotowania i wyłączyć zupę. – Podawać posypaną czarnym sezamem uprażonym na suchej patelni
To co kochamZupa szczawiowa Zupa szczawiowa wzbogacona o szpinak z żeberkami i bułkami Elfów. Wiedźmini należą do odważnych mutantów i niestraszne im zielone zupy, serwowane przez ohydne stworzenia z Toussaint. Podczas misji w – Dziki Gon – Krew i wino – musisz pomóc niejakiej Marlenie de Trastamara. Podczas rozmowy Geralta z upiorem o imieniu Wight serwuje mu on, ona, ono… ohydną(...)szpinak włóż do blendera i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Po czwarte kiedy warzywa będą miękkie, wlej zawartość blendera, zagotuj i przy użyciu ręcznego blendera zmiksuj zupę szczawiową na krem. Teraz dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Wlej powoli śmietanę, ciągle mieszając, zagotuj i gotuj jakieś 10 -15 minut. Na koniec nałóż zupę, obok żeberka i przygotowane
RafalCooksmażymy. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 30 minut lub do czasu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką śmietany i świeżą kolendrą. Smacznego
Tajemnice SmakuWlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, doprowadzić do zagotowania i wyłączyć zupę. – Podawać posypaną czarnym sezamem uprażonym na suchej patelni
To co kochamprzez praskę. • Wlać wino, zagotować i dolać bulion. Gotować jeszcze ok. 30 minut na wolnym ogniu. • Doprawić do smaku solą i pieprzem. • Połowę zupy zmiksować na gładki krem i połączyć z niezmiksowaną. W ten sposób zupa zostanie zagęszczona, ale cebula będzie wyraźnie wyczuwalna. • Gotową zupę wylać na talerz, posypać żółtym
To co kochamznalazłam tę zupę u Mopsika na blogu to zaraz postanowiłam ją zrobić. Jest bardzo smakowita, pachnąca latem i polecam ją każdemu. Moja rada jest taka aby zupy nie miksować na krem tylko zostawić kawałki takie "na ząb" wtedy zupa jest jeszcze pyszniejsza. Zupa z bakłażanów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon dyniowy trwa... dlatego postanowiłam zrobić rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni i pomidorów. Sycąca, kremowa, pyszna zupa, z dodatkiem chipsów z chorizo to jest to co jesienią smakuje najbardziej. Następnym razem dodam jeszcze pieczoną paprykę i będzie wtedy mega odlot. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmałego garnuszka trochę gorącej zupy i rozpuszczam w niej pokrojone serki topione. Kiedy się rozpuszczą zawartość garnuszka wlewam do zupy. Całość miksuję blenderem aż do uzyskania jednolitego kremu cebulowo-serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty. Grzanki i bekon: Na małej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiam na wolnym ogniu pokrojony w cienkie, małe paseczki boczek, kiedy jest lekko chrupiący przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródKrem z zielonego groszku Uwielbiam zielony groszek, jeżeli również jesteście jego wielbicielami to moja dzisiejsza propozycja na krem jest właśnie dla Was. Składniki: (4 porcje) - zielony groszek łuskany (400 g) - cebula - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - jogurt naturalny - 2 łyżki - masło - 1 łyżeczka - bulion warzywny - 2 szklanki - szczypiorek - gałka muszkatołowa(...)Oliwę mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Polewamy kromki chleba, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Zupę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy. Krem z zielonego groszku podajemy ze szczypiorkiem oraz grzankami. Smacznego
Fit-aminaŚmiało mogę zaryzykować stwierdzenie, że to jedna z najbrzydszych zup jakie robiłam i jakie jadłam, tylko soczewicowa jej ustępuje... w najnowszym, lipcowym, numerze KUCHNI wyglądała całkiem inaczej... Jest jak jest, najważniejsze, że to całkiem smaczna kombinacja szczególnie gdy macie naprawdę dobrej jakości mleczko kokosowe. Brokułowy krem z nuta kokosa 1 spory brokuł 2 łyżki oleju pół łyżeczki curry 1 cebula(...)zielony podczas pieczenia właśnie). Posiekana cebulę szklimy na drugiej łyżce oleju. Do garnka z cebulą dorzucamy upieczonego brokuła, doprawiamy gałką, solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut. Zupę miksujemy na krem razem z listkami mięty a następnie dosmaczamy sokiem i skórka z cytryny. Nakładamy do miseczek i dekorujemy mleczkiem kokosowym oraz dowolnymi prażonymi pestkami czy nasionami
Dzieje kuchennej Wiewiórydomu w ilościach zadowalających. Jeżeli chodzi o pieczywo do grzanek, wybierzcie jakiekolwiek ulubione. Ja akurat w domu miałam bułkę z sezamem, więc postanowiłam ją do tego kremu dorzucić. Składniki: 1,2 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 duże pory (tylko jasna część) 3 ziemniaki 1 ząbek czosnku 100 g sera z niebieską pleśnią szczypta gałki muszkatołowej pół łyżeczki suszonego(...)większą kostkę i smażymy powoli w garnku na maśle, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę studzimy, blendujemy na gęsty krem, wlewamy z powrotem go garnka, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do misek, dodajemy pokrojony w kostkę ser, siemię lniane i grzanki. Ja do zupy dodałam
KardamonovyNiedawno robiłam krem z białych warzyw , a dziś zapraszam na czerwony krem z buraka. Zupa jest pożywna, mimo braku białka pochodzenia zwierzęcego. Pasuje do obecnej aury na dworze - przyciąga wzrok kolorem i rozgrzewa zziębnięte ciało. W trakcie jej przygotowania można zająć się innymi domowymi pracami, które zazwyczaj zostawiamy na sobotę. Składniki (na 4 porcje) : 2-3 buraki ziemniak marchew pietruszka
Weekendy w domu i ogrodzieblogu nie ma mojego sztandarowego przepisu! Co za „fo pa”! Muszę szybko nadrobić zaległości, bo na prawdę przyrządzam ją dosyć często. Zupa pomidorowa w moim wykonaniu to tak na prawdę krem z pomidorów. Nie dodaję do niej klusek ani ryżu, wkład stanowi sam miąższ pomidorowy i podaję ją z odrobiną tartej mozarelli. Zupa z makaronem może zawierać sporo(...)ziół – bazylii i oregano. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać 100ml płynu (woda lub bulion/rosół) i całość zblendować za pomocą blendera na gładki krem. Jeszcze raz skosztować czy jest dobra w smaku. Zupę podawać z dodatkiem tartej mozarelli, ozdobioną listkami świeżej bazylii lub oregano. 1 porcja to ok. 130 kcal , węglowodany: 9g, białko: 8g, tłuszcz: 7g Informacje
Dietologwolnowaru o pojemności 4,7 litra musimy podwoić ilość składników. Aby uzyskać gładką konsystencję trzeba zblendować nie tylko soczewicę, ale też pomidory. Jeśli nie zależy Wam na uzyskaniu zupy o konsystencji kremu, to soczewicę lub toor dal można dodać od razu do wolnowaru. Czas gotowania w wolnowarze opcja high 5 godzin opcja low 7 godzin Ciekawostki o kuchni indyjskiej Indyjskie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiórka, w rondlu rozpuścić masło dodać cebulę, sól, pieprz do smaku, chwilę dusić aż zmieknie. Następnie przełożyć do garnka, zalać bulionem dodać kminek i teraz tak możecie zupę zbledować na krem lub zostawić w takiej postaci jak jest , ja odrobinę blenduję. Chleb upiec w tosterze i pokroić w kostkę, do każdej kokilki nałożyć po jednej takiej skrojonej kromce
Sama słodycz i szczypta chili