gotujemy. Dodajemy mleko kokosowe i wszystko gotujemy przez 15 min. Kiedy kukurydza jest miękka miksujemy ją blenderem (dość długo) Zupę przecedzamy przez sitko aby uzyskać gładki krem bez łusek kukurydzy. Zupa idealnie pasuje z grzankami ziołowymi
Pan i Pani Smith w kuchnikostkę, cebulę pokroić w talarki. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i marchew, przesmażyć przez kilka minut. Dodać bulion, szafran i cukier. Gotować do miękkości. Zupę można zmiksować na krem, dodając znacznie mniejsza ilość bulionu. Ugotowaną zupę posypać kolendrą. Mniam
Humanistka w kuchnisię ciepłem kuchenki. Dziś mam dla Was propozycję na zupę chłodnik bez gotowania – hiszpańskie gazpacho. Prosty i szybki przepis – wystarczy oczyścić warzywa, zblendować wszystko na gładki krem, schłodzić i zupa
Vegan Tastecoraz częściej sięgamy po rozgrzewające i sycące dania. Ta zupa jest idealna na taką pogodę, jaką obecnie mamy za oknami. Feta wspaniale komponuje się z pikantnym kremem z warzyw. Zupa świetnie smakuje z grzankami z żółtym serem. 4 czerwone papryki 4 pomidory cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła litr bulionu warzywnego sól, świeżo zmielony
Smakołyki Asijakiś czas mieszając. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować ok. 10-15 minut. Całość zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuAromatyczna, sezonowa zupa z zielonych szparagów, której delikatny smak z wyczuwalną nutą polskiego czosnku i wyrazistej cebuli idealnie komponuje się z chrupiącym ptysiowym groszkiem. Składniki: 500g zielonych szparag 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 ziemniaki 500ml bulionu drobiowego 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Dodatkowo: 60g groszku ptysiowego gęsta śmietana Wykonanie(...)muszkatołowej i gotować kilka minut. Następnie dodać szparagi i dalej gotować do miękkości warzyw. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem do postaci kremu. 4. Krem szparagowy podawać z łyżką gęstej śmietany i ptysiowym groszkiem
Szalona Kuchnia EwelinyDelikatna, bardzo prosta i pyszna zupa brokułowa gotowana na lekkim rosole drobiowym. Przepis jest sprawdzony i lubiany przez dzieci. Taką zupę można też zmiksować na krem i podać z grzankami lub serem feta. Jeśli lubisz kremowy zupy na bazie warzyw, to gorąco polecam mój przepis na krem z cukinii
AniaGotuje.plogień i gotować do miękkości (około 15 minut). Zdjąć z ognia. 200 ml * śmietany przełożyć do kubka, wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i całość przelać do zupy (hartujemy śmietanę, aby uniknąć ewentualnego zważenia). Całą zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru (mój krem był słodki z samego groszku, więc nie było potrzeby dodawać cukru(...)ogniu, do zrumienienia ( smażyłam około 5 minut). Pozostałą śmietanę (100 ml)* ubić. Pęczek mięty umyć, osuszyć, posiekać. Gorący krem z groszku wlać na talerze. Dodać kleks bitej śmietany i posypać miętą. Podawać z jabłkiem udekorowanym śmietaną i listkiem mięty. * ja do zupy dawałam 250 ml śmietany, a do ubicia pozostawiłam tylko 50 ml. Składniki na domowy bulion warzywny: 1 mały
Moja Delicjamniejsze kawałki. Wszystkie warzywa, także nać selera i pietruszki, skrzydełka oraz grzyby umieścić w garnku, zalać zimną wodą i gotować ok. 40 minut. Wyjąć skrzydełka. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Jeszcze raz zagotować. Dodać zioła, masło i śmietankę oraz posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z naleśnikami pokrojonymi w grube paski
Czerwień i błękitwielką różnicę :) Ta pomidorowa nie jest taka, jak klasyczna poniedziałkowa zrobiona z rosołu z wczoraj. Jest gęstsza, ale nie tak gęsta jak podawana w restauracjach pod nazwą "najdelikatniejszy muślinowy krem z ekologicznych sycylijskich pomidorów cherry". Różnicę robi cebulka z czosnkiem oraz przecier, passata lub świeże pomidory, a nie koncentrat, którego najczęściej używa się do zrobienia pomidorowej (tej z rosołu(...)moja teściowa taką właśnie robi i bardzo lubię pomidorówkę w tej wersji. Zawsze też wyczuwam w niej ziele angielskie i liść laurowy. Też lubię :) Do tej pół-zupy, pół-kremu doskonale pasują grzanki z czerstwego chleba, starty żółty ser. Super, gdyby był to parmezan albo mozzarella pokrojona w kostkę. U mnie był tylko zwykły żółty "gouda", ale też dał radę
bistro mamamnie wiosennie! Krem z białego słodkiego ziemniaka i szparagów. Biały słodki ziemniak nadaje zupie gęstej konsystencji, dzięki czemu krem jest sycący. Delikatny smak oraz kolor słodkiego ziemniaka nie dominuje nad szparagami, dlatego można rozkoszować się zarówno ich smakiem, jak i soczystym zielonym kolorem. Krem z białego batata i szparagów. Składniki ok. 600 g białego słodkiego ziemniaka (batata), obierz
Szybko Szybkowarmnie wiosennie! Krem z białego słodkiego ziemniaka i szparagów. Biały słodki ziemniak nadaje zupie gęstej konsystencji, dzięki czemu krem jest sycący. Delikatny smak oraz kolor słodkiego ziemniaka nie dominuje nad szparagami, dlatego można rozkoszować się zarówno ich smakiem, jak i soczystym zielonym kolorem. Krem z białego batata i szparagów. Składniki ok. 600 g białego słodkiego ziemniaka (batata), obierz
Szybko SzybkowarZupa w postaci kremu, to idealna propozycja na pierwsze danie. I nie chodzi tu tylko o przyjemną do jedzenia konsystencję.. taka zupa, to dobry sposób na przemycenie warzyw, gdy ma się w domu małego niejadka;-) A do tego dynia i batat to wspaniały duet - przekonaj się sama! Ilość porcji
AniaGotuje.plWiosenna zupa, która jest ciekawym połączeniem słodkiego smaku marchewki i ostrego smaku pora. A wszystko to w mojej ulubionej formie kremu. Do tej zupy dodajemy lekką nutę azjatycką i bliskowschodnią: imbir, miętę i ser feta. Dzięki temu danie jest bardziej orzeźwiające i bardziej sycące
Milion Smaków