zupa krem - 8065 przepisów (strona:295/538)

Krem z zielonego groszku i kalarepy 116

Pyszny lekki krem zachęcający swoim intensywnym wiosennym kolorem. Krem z groszku to jedna z najprostszych i najszybszych zup jakie przygotowuję. Ta jest z groszku mrożonego, ale jeśli macie możliwość ugotowania jej ze świeżego groszku, będzie jeszcze pyszniejsza!  Krem jest delikatny w smaku z lekko wyczuwalną miętą. Można podać ją z grzankami lub upieczoną ciecierzycą, żeby była bardziej pożywna. Kalarepę(...)wrzuciłam piramidkę z suszonymi jarzynami dla wzmocnienia aromatu) Gotować warzywa około 20 minut, po tym czasie wrzucić groszek Gotować jeszcze 5-10 minut aż warzywa będą miękkie Zupę zblendować na gładki krem i przyprawić miętą, ziołami, solą i pieprzem Można zabielić jogurtem Podawać z pestkami dyni i słonecznika

HealthyCreations
Zupa warzywna z kukurydzą, chili i makaronem nitki 112

Szybka i lekka zupa warzywna w letnim klimacie. Bez marchewek, pietruszki i ziemniaków natomiast z cukinią, bakłażanem, papryką i kukurydzą. Z lekko ostrą i ziołową nutą

Mienta blog
Tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami 185

Tradycyjna zupa polskiej kuchni podawana z jajkiem i ziemniakami to obowiązkowa pozycja do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim. Smak zupy szczawiowej to wspomnienie dzieciństwa, pobytu na

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa krem z pomarańczowych warzyw 146

zagotować. Gdy się zagotuje wrzucić pokrojone warzywa. Dodać tymianek i czubrycę, ostrą paprykę i pieprz wedle smaku. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia. Zupę zmiksować na krem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jak potrzeba i jeszcze raz zmiksować. Zupa jest dosyć gęsta więc jeśli takiej nie lubicie można dolać bulionu. Gotową zupkę podałam z grzankami

Monia miesza i gotuje
Perska zupa z czerwonej soczewicy i "Zupa z granatów" 207

małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.  Resztę cebuli przesmażyć na oliwie (w niewielkiej ilości): ma być chrupka, ale nie przypalona. Posypywać nią gotowe porcje zupy. ----- Podobne: Szwedzka grochówka Krem z dyni z przyprawami orientalnymi Zupa soczewicowa z kalarepą " Zupa z granatów " to powieść nieżyjącej już autorki irańskiego pochodzenia Marshy Mehran . Książka czekała na przeczytanie ponad pół roku

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z białych szparagów 132

Białe szparagi często traktowane są po macoszemu. Zupełnie bez powodu. Ich goryczkowaty smak nie musi być w potrawie wyczuwalny. 1 pęczek białych szparagów 500 ml wody

Kucharzyca
Zupa krem z zielonego groszku 163

Kolor tej zupy jest obłędny! Krem z zielonego groszku to zdecydowanie mój wiosenny faworyt jeśli chodzi o zupy. Nie ma co się rozpisywać - trzeba spróbować! Składniki: 300 g mrożonego zielonego groszku (w sezonie oczywiście może być świeży) 500 ml esencjonalnego rosołu drobiowego (może być też bulion warzywny) 1 średniej wielkości cebula łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 12% sól, pieprz

Kulinarne Inspiracje
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 389

ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie tak jak ja sentyment do zup z kubka pt. ‘krem z kury’, na pewno ta zupa to coś dla Was. Jest nieporównywalnie zdrowsza i o wiele bardziej treściwa niż jej sproszkowany odpowiednik. Porcja z przepisu to zupa

Karo in the Kitchen
Krem z pomidorów 136

dochodzą zagotować wodę wraz z kostką rosołową na końcu wlać do pomidorów i dodać sól, pieprz. Wszystko jeszcze chwilę pogotować. Gdy zupa będzie gotowa zrobić z niej krem za pomocą blendera. Zupa smakuje świetnie sama, można dodać na wierzch łyżkę jogurtu naturalnego, ja podałam z makaronem i powiem że lepszej pomidorówki w życiu nie jadłam

Pychotkaaa
Krem groszkowy 190

Wypatrując wiosny ugotowałam krem groszkowy.  Na oknie już wiosennie, zakwitło kilka narcyzów. Szczypior zieleni się imponująco i mięta. Moje zupa też w wiosennej aranżacji. Krem groszkowy 1 opakowanie groszku mrożonego lub groszek z puszki 1 litr bulionu warzywnego  1 kwaśne jabłko kilka  ziemniaków  sól i pieprz biały do smaku pół szklanki kwaśnej śmietany wiejskiej listki mięty

Gotuj Sam!
Pikantny krem z dyni z chipsami z chorizo 191

Bardzo jesienny, rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni. Pikantny za sprawą czerwonej pasty curry i dodatków. Lekki i jednocześnie pożywny. Jeśli lubicie smak kuchni tajskiej, proponuję dodać do zupy mleczko kokosowe, które nada jej charakterystycznego azjatyckiego smaku i złagodzi nieco jej pikantny smak. Pasta curry jest mocno związana z kuchnią tajską i jest jej nierozłącznym i niezastąpionym elementem. Curry, jakiego koloru(...)grubą kostkę, następnie smażymy przez chwilę z pozostałymi warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą curry i curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem.  Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z brukselki z fetą 83

sumie spodziewałam się dokładnie takiego smaku. Feta dodatkowo robi tutaj sporą robotę. I wiadomo, grzanki, w kremach zawsze sprawdzają się najlepiej. Tutaj nie ma jakichś szalonych kombinacji. Zupa smakuje tak jak trzeba. I jest tylko dla amatorów brukselki (a znam ich niewielu). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 g brukselki 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta(...)czasie dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki cebulę i czosnek, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości brukselki. Zupę wlewamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zagotowujemy. Chleb kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni, na oleju, z wszystkich stron. Zupę podajemy

Kardamonovy
Delikatna zupa krem z dyni, kalarepy i nie tylko :-) 160

Dzisiaj kolejna zupa, tym razem krem z dyni, dodałam tez jedną kalarepę, ziemniaki, cebulę, czosnek, pietruszkę, przyprawiłam i wyszła bardzo delikatna, smaczna zupa. Mój syn jest fanem zup, teraz wraca zziębnięty ze szkoły, to dla niego najlepsza jest zupa. Rozgrzeje szybko, a jak są jeszcze w niej grzanki, albo słonecznik, to nie ma już nic lepszego :-). Z podanych proporcji wyszła(...)śmietany do zup i sosów W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak cebula się zeszkli, dolewamy wodę, dodajemy resztę obranych, pokrojonych (na większe kawałki) warzyw, solimy i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy zioła prowansalskie, mnie sypnęło się dość dużo. Jak warzywa są już miękkie, zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy blenderem na gładki krem. Próbujemy, jeśli trzeba

kruche babeczki
Najlepsza zupa z zielonej soczewicy 190

teraz bardzo ważna czynność, aby zupa miała kremowy smak: Odmierzam 1,5 szklanki zupy wlewam do kielicha blendera (można zmiksować normalnym blenderem) i miksuję na gładki krem. Krem wlewem do zupy. Na koniec dodaję zieleninę i 1-2 łyżki soku z cytryny. Doprawiam i podaję. Artykuł Najlepsza zupa z zielonej soczewicy pochodzi z serwisu Kukułeczki

Kukuleczki