zupa krem - 8065 przepisów (strona:296/538)

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym 147

łyżkę oleju. Wrzucamy czosnek, cebulę i imbir, Smażymy 3 minuty. Wlewamy 700 ml wody (jeżeli nie lubicie zbyt gęstych kremów, wlejcie jej trochę więcej), dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. 3. Zupę przecedzamy, wrzucamy do niej z powrotem 1 marchewkę(...)cebulę, resztę warzyw wyrzucamy. Dodajemy dynię, mleko kokosowe, przyprawę curry, cynamon, pieprz cayenne,  cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut.  4. Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. Stawiamy ponownie na palniku, wrzucamy krewetki (najlepiej bez ogonków, ja zostawiłam jedynie do zdjęć :)) i gotujemy ostatnie 4 minuty.  5. Krem przelewamy na talerze

My Culinary Art
Rozgrzewający krem z dyni 151

krem z octu balsamicznego - groszek ptysiowy Przygotowanie: Wydrążoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Imbir obieramy i kroimy w półplasterki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa z dodatkiem sambalu. Następnie zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy mleczko kokosowe (można odłożyć dwie łyżki do dekoracji) i gotujemy około 20 minut. Zupę miksujemy(...)smaku i zagotowujemy. Podajemy ozdobiony kleksami mleczka kokosowego lub kremem balsamicznym i posypany groszkiem ptysiowym.  Z racji zbliżającego się Halloween ozdobiłam mój krem pajęczyną z kremu balsamicznego. Myślę, że na tak ozdobioną zupę skusi się każdy niejadek

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa z pieczonego kalafiora 127

Dziś czwartek, a więc pora na kolejną pyszną zupę. Ponieważ mamy jesień w pełni postanowiłam przygotować krem z pieczonego kalafiora. Zupa ma bardzo ciekawy, lekko słodkawy smak i jest mocno kalafiorowa. Choć jej kolor nie jest może zbyt apetyczny i zachęcający, to muszę przyznać, że ten krem jest bardzo smaczny. Składniki : duży kalafior (około 1kg) 1 średnia cebula(...)upieczonego kalafiora, chwilę smażyć aż smaki się połącza. Zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Zupę zmiksować, mocno doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawami i szczyptą kurkumy. Opcjonalnie dodać parmezan, krem podgrzać i natychmiast podawać przybraną plastrem pieczonego kalafiora. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zupa z dyni i batata z wyciskarki 153

dyni i batata. Do garnka z bulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa i zagotować przez 10 minut z przykryciem. Po tym czasie zupę należy rozdrobnić blenderem na najmniejszych obrotach do momentu otrzymania aksamitnego kremu. Pestki dyni i płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu przez 5 minut. Przełożyć krem do głębokich talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej 18% gęstej śmietany

Pij soki wyciskane
Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 138

Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 152

Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem z buraczków 131

minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną). 3. Zupę blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. 4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy natką pietruszki

My Culinary Art
Zupa z brukselki – post dr Dąbrowskiej 151

Dodajemy pieprz, czosnek granulowany. Wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy ( nie trzeba tego robić ale słabo się miksują i lubię je usunąć w tym momencie). Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. Zupę możemy podać posypaną ulubionymi, świeżymi, posiekanymi ziołami a wersji niepostnej polaną łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno lub pestkami słonecznika prażonymi – zobacz

Dorota Smakuje
Zupa brokułowa z kolendrą – post dr Dąbrowskiej 110

czosnek granulowany, szpinak, posiekaną kolendrę. Wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy ( nie trzeba tego robić ale słabo się miksują i lubię je usunąć w tym momencie). Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. Zupę możemy podać posypaną ulubionymi, świeżymi, posiekanymi ziołami a wersji niepostnej polaną łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno lub pestkami słonecznika prażonymi

Dorota Smakuje
Zupa dyniowa z soczewicą 190

spraw przemyśleć, poukładać, zweryfikować własne podejście do nich... ale mniejsza o to, najważniejsze, że jestem i nigdzie się już nie wybieram :-) Przygotowałam dziś dla Was sycącą i niezwykle smaczną zupę :-) taką typowo jesienną w składnikach i kolorze :-) szkoda tylko, że za oknem jakoś tak ponuro i byle jak... SKŁADNIKI ok. 400 g dyni (obranej i bez pestek) 2 marchewki(...)powierzchnię warzyw, chociaż jeśli lubicie rzadsze kremy, to możecie dodać więcej). Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy listki, ziele, a resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę możecie podać samą, z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego

Czary - gary w kuchni
Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa 139

Pośród wszystkich żurków, barszczyków wielkanocnych i zup chrzanowych tym razem na moim stole wielkanocnym znalazła się kulejba chrzanowa. To pyszna zupa na bazie kremu z ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Starty chrzan dodaje tutaj smaku ale ostrości niekoniecznie. Zapraszam zatem na pyszną zupę, teraz też do wykorzystania. Kulejba chrzanowa - wielkanocna zupa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chrzanowy krem z bialych warzyw 136

jestem zwolenniczką gotowych produktów, ale i mi się zdarza czasami mieć takie w lodówce jako tzw "wyjście awaryjne". Jakiś czas temu dostałam do przetestowania zupy marki Potlino , są to mrożone, gotowe kremy z warzyw, które wystarczy tylko połączyć z wywarem i ma się szybką, konkretną zupę. Byłam sceptycznie nastawiona do takich gotowców, ale po przeczytaniu składu zupy, który

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem z pomidorów malinowym na różowym winie 116

Pyszny i proty krem z pomidorów malinowych, które porwałam prosto z ogródka mojej mamy. Delikatny, smaczny i z bezbłędnymi dodatkami: brązowym ryżem i salsą z pomidorów.  Składniki (na 3-4 porcje): 1 kg malinowych pomidorów  ząbek czosnku  cebula  1 litr bulionu  250 ml różowego wina  sól, pieprz  1/2 cukinii  oliwa z oliwek(...)Całość smażę 3-4 minuty. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję zupę jeszcze 10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję posiekane świeże zioła. Miksuję zupę na gładki krem i podaję z ugotowanym ryżem, natką pietruszki i salsą pomidorową.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
SHORBA ADS – ZUPA Z SOCZEWICĄ – kuchnia egipska 134

Gotujemy ok. 30 minut. Drugą cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie razem z czosnkiem. Sparzone pomidory obieramy ze skórki. Wszystko dajemy do gotującej się zupy, doprawiamy solą, pierzem , sokiem z cytryny. Miksujemy na gładki krem, podajemy z migdałami/orzechami oraz pietruszką. Możemy dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu. Smacznego

Ostra na Słodko
Letnia porzeczkowa zupa 154

Zupa z dojrzewających w słońcu kwaskowych, orzeźwiających czerwonych porzeczek, których smak uzupełnia delikatna słodycz cukru to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania