pospolite i niepozorne warzywo ma także właściwości lecznicze! Zawiera antocyjany (takie jak w czerwonym winie), które poprawiają odporność, opóźniają starzenie się komórek i mogą zapobiegać wystąpieniu nowotworów. Zupa jest sycąca – dzięki ziemniakom, fecie i prażonym orzechom włoskim może być opcją na lekki obiad. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Cebulę oraz(...)przez 40 min. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, wsyp szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj zupę na gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Zagotuj ponownie. Przed podaniem możesz, kierując się potrzebami kubków smakowych, posypać krem: pokruszoną fetą, prażonymi orzechami włoskimi i szczypiorkiem. Zupa jest bardzo sycąca – opcjonalnie możesz zjeść ją z kromką żytniego pieczywa. bagietki. Składniki 1 kg buraków o średniej
Eat me! Fit me!Szczawianka Chłodnik Zupa ze słodkimi ziemniakami Kapuśniak Pomidorowa z ciecierzycą Krem z dyni Zupa meksykańska Zupa pieczarkowa
Na moim talerzuDzisiejsza propozycja to zupa groszkowa. Jednakże nie w formie popularnego ostatnio kremu. Tak przygotowana zupa jest idealna zarówno w lecie, jak i w zimie. Jest bardzo smaczna i zdrowa. To zdecydowanie jeden z wielu smaków mojego dzieciństwa:) Zupa z zielonego groszku Składniki: 450 g mrożonego groszku marchewka pietruszka kawałek selera 2 liski laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego
PatiGotujeSzybka zupa, w pięknym wiosennym kolorze, idealna na zimowe chłody bo dzięki papryczce chilli nieźle rozgrzewa. Zupę najlepiej podać z chrupkimi, ziołowymi grzankami, posypanymi żółtym serem
Dobra karmaSzczawianka Chłodnik Zupa ze słodkimi ziemniakami Kapuśniak Pomidorowa z ciecierzycą Krem z dyni Zupa meksykańska Zupa pieczarkowa
NA MOIM TALERZUjakiś czas mieszając, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 5. WYKOŃCZENIE (3 min) Z garnka wyławiamy liście laurowe oraz ziele angielskie. My lubimy kiedy zupa ma konsystencję kremu z kawałkami warzyw, dlatego przez chwilę „ugniatamy” zupę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aby warzywa jeszcze bardziej się rozpadły. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiona solą
Nerds KitchenMoja dzisiejsza propozycja to smaczna zupa a właściwie krem. Wiem, że nie wszyscy lubią...ale może spróbujecie? Zapraszam! Składniki; 5 dużych marchewek 1 pietruszka 3 ziemniaki sól, pieprz, liśc laurowy, papryka słodka, pieprz cayenne , ziele angielskie 1 udko z kury sok z połowy pomarańczy grzanki do podania Przygotowanie; Mięso myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki oraz(...)celów. Dodajemy ziemniaki i jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Rosołu powinno być na równi z warzywami. Kiedy ziemniaki i pozostałe warzywa są miękkie, doprawiamy zupę do smaku. Lekko studzimy i blendujemy na gładki krem. Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku, dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, mieszamy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym czy ziarnami słonecznika. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Miłośnikom gęstych pomidorowych kremów polecam tą zupę. Jest wyjątkowo aromatyczna, kwaśne pomidory, których użyłam w postaci klasycznej passaty, przełamane są słodkością batata i delikatną białą quinoą. Krem świetnie komponuje się z gęstym jogurtem, kaparami i kładzionymi kluseczkami z czarną quinoą i tartym parmezanem ;) Składniki: 1/2 szklanki ziarna białej quinoy 1 duży batat 2 szklanki wywaru warzywnego 1 butelka pomidorowej passaty(...)zupy robimy z jajka, które dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy do niego mąkę, szczyptę soli i dokładnie mieszamy, do powstałej masy dodajemy czarną quinoę i parmezan, ponownie mieszamy. Ciasto nabieramy krawędzią łyżki i zanurzamy w garnku z osoloną gotującą się wodą, tak aby kluska oderwała się od łyżki. Gotujemy je 2 minuty od momentu wypłynięcia i odcedzamy. Kluseczki podajemy do kremu
Quinoa Raz!chrupiących groszkowych kulek, kleksa kwaśnej śmietany, pysznych kropel oleju i absolutnie przecudownych fiołków, dzięki którym zupa zyskuje totalnie wiosenny wymiar :) A na to wszystko chrupiące grzanki z wyrazistym kozim twarożkiem, które są ostatecznym zwieńczeniem powitalnego przysmaku. Hej, wiosna! I czego tu nie kochać? :D Krem z zielonego groszku z miętą i tymiankiem z grzankami z kozim serem i fiołkami(...)garnku umieść obrane i pokrojone ziemniaki, zielony groszek, cebulę i czosnek. 2. Zalej całość wodą i gotuj do miękkości ziemniaków, około 20-25min. 3. Zmiksuj zupę na gładki krem. 4. Dodaj miętę, tymianek, sok z cytryny i masło - zmiksuj ponownie. 5. Dopraw krem z groszku solą i pieprzem do smaku. 6. Z pieczywa przygotuj grzanki i posmaruj je kozim
Kuchnia w Słońcu Skąpanazwarzyć. Wymieszaj. Przy pomocy ręcznego robota zmiksuj całość na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta rozrzedź ją bulionem lub wodą. Podawaj z dobrym pieczywem. Artykuł Piątek: Zupa Vichyssoise, czyli krem z ziemniaków i porów pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKREM POMIDOROWO-KOKOSOWY NA WINNO-OLIWNYM AROMACIE Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykłą zupę pomidorową - jest to krem na bazie duszonych winnych, aromatycznych jabłek, słodkiej cebuli, czosnku, miodu, octu jabłkowego oraz pomidorów. Całości smaku dopełnia mleczko kokosowe i szczypta chilli dla zaostrzenia smaku. Wszystko spowija delikatny smak i aromat oliwy z oliwek extra vergine Monini. Zupa ma delikatną konsystencję
Moja Książka KucharskaBuraczany (albo buraczkowy) krem z dodatkiem zblendowanych buraków, mleka kokosowego i ziołowych grzanek zachwycił nasze podniebienia :)) Nooo ... dobrze - zachwycił moje podniebienie, a mąż zjadł bez szemrania, co w przypadku jego i zupy jest i tak wielkim wyczynem :))) Składniki: 6 średnich buraków 2 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego 3l bulionu drobiowego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz ziele(...)Zetrzeć na tarce na oczkach. Bulion zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz oraz starte buraki. Gotować całość ok. 20 min. Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać roztarty majeranek. Posypać koperkiem. Podałam każdą porcję z łyżką buraków startych
Walijskie Pichcenieminut). Zdjąć z ognia. 200 ml * śmietany przełożyć do kubka, wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i całość przelać do zupy (hartujemy śmietanę, aby uniknąć ewentualnego zważenia). Całą zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru (mój krem był słodki z samego groszku, więc nie było potrzeby dodawać cukru). Jabłka umyć, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda(...)ogniu, do zrumienienia ( smażyłam około 5 minut). Pozostałą śmietanę (100 ml)* ubić. Pęczek mięty umyć, osuszyć, posiekać. Gorący krem wlać na talerze. Dodać kleks bitej śmietany i posypać miętą. Podawać z jabłkiem udekorowanym śmietaną i listkiem mięty. * ja do zupy dawałam 250 ml śmietany, a do ubicia pozostawiłam tylko 50 ml. Składniki na domowy bulion warzywny: 1 mały
Moja Delicjasposobu zrobienia napoleonki. Krem bezowy robi się w kąpieli wodnej, ale czy woda spod ciecierzycy zareaguje na to tak samo jak białka jaj…? Wyjdzie pyszny krem czy słodka, różowa zupa? Na szczęście wyszedł piękny krem, a napoleonka bez jajek stała się faktem! Ilość kremu bezowego z przepisu wystarczy na 9 średniej wielkości napoleonek. Jeśli marzą Ci się wielkie, wypełnione
Blendmankroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, zupę miksujemy na gładki krem. (liście wyjmujemy wcześniej z zupy) Podajemy z grzankami lub łuskanym słonecznikiem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.W takie upały zwykle nie mamy ochoty na ciężkie, tłuste potrawy i z przyjemnością sięgamy po coś lżejszego. Chłodniki , kremy , i sałatki najczęściej goszczą na stołach
Ostra na SłodkoZielona zupa z młodej pokrzywy Zielona zupa z pokrzywy “nie wygląda”, podobnie jak wszystkie zupy z wiosennych ziół, ale smakuje naprawdę obłędnie. Spokojnie może stanąć w szranki z klasyczną zupę szczawiową lub kremem z czosnku niedźwiedziego. Oto szybki i prosty przepis na pyszną zupę z młodej pokrzywy. Cały przepis
Korniszonkiowocami, konfiturami czy miodem. Krem z kalafiora z wędzonym łososiem Pyszny krem z dodatkiem wędzonego łososia, napełnia żołądek i rozgrzewa. Jest cudownym lekiem na jesienną chandrę. Poniżej przepis na tą cudowną zupę. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior, około 1kg 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula(...)plastry ziemniaka oraz kalafiora. Wlej wywar i mleko, gotuj na małym ogniu 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem, stopniowo dodając starty parmezan. Podawaj z kawałkami wędzonego łososia i grzankami. Warto przed podaniem, skropić zupę oliwą truflową. Pudding chlebowy W kuchni
kuron.com.pl