zupa krem - 8065 przepisów (strona:301/538)

Zupa z białych szparagów 112

Białe szparagi często traktowane są po macoszemu. Zupełnie bez powodu. Ich goryczkowaty smak nie musi być w potrawie wyczuwalny. 1 pęczek białych szparagów 500 ml wody

Kucharzyca
Zupa krem z zielonego groszku 132

Kolor tej zupy jest obłędny! Krem z zielonego groszku to zdecydowanie mój wiosenny faworyt jeśli chodzi o zupy. Nie ma co się rozpisywać - trzeba spróbować! Składniki: 300 g mrożonego zielonego groszku (w sezonie oczywiście może być świeży) 500 ml esencjonalnego rosołu drobiowego (może być też bulion warzywny) 1 średniej wielkości cebula łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 12% sól, pieprz

Kulinarne Inspiracje
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 359

ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie tak jak ja sentyment do zup z kubka pt. ‘krem z kury’, na pewno ta zupa to coś dla Was. Jest nieporównywalnie zdrowsza i o wiele bardziej treściwa niż jej sproszkowany odpowiednik. Porcja z przepisu to zupa

Karo in the Kitchen
Krem z pomidorów 111

dochodzą zagotować wodę wraz z kostką rosołową na końcu wlać do pomidorów i dodać sól, pieprz. Wszystko jeszcze chwilę pogotować. Gdy zupa będzie gotowa zrobić z niej krem za pomocą blendera. Zupa smakuje świetnie sama, można dodać na wierzch łyżkę jogurtu naturalnego, ja podałam z makaronem i powiem że lepszej pomidorówki w życiu nie jadłam

Pychotkaaa
Krem groszkowy 165

Wypatrując wiosny ugotowałam krem groszkowy.  Na oknie już wiosennie, zakwitło kilka narcyzów. Szczypior zieleni się imponująco i mięta. Moje zupa też w wiosennej aranżacji. Krem groszkowy 1 opakowanie groszku mrożonego lub groszek z puszki 1 litr bulionu warzywnego  1 kwaśne jabłko kilka  ziemniaków  sól i pieprz biały do smaku pół szklanki kwaśnej śmietany wiejskiej listki mięty

Gotuj Sam!
Pikantny krem z dyni z chipsami z chorizo 155

Bardzo jesienny, rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni. Pikantny za sprawą czerwonej pasty curry i dodatków. Lekki i jednocześnie pożywny. Jeśli lubicie smak kuchni tajskiej, proponuję dodać do zupy mleczko kokosowe, które nada jej charakterystycznego azjatyckiego smaku i złagodzi nieco jej pikantny smak. Pasta curry jest mocno związana z kuchnią tajską i jest jej nierozłącznym i niezastąpionym elementem. Curry, jakiego koloru(...)grubą kostkę, następnie smażymy przez chwilę z pozostałymi warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą curry i curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem.  Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z brukselki z fetą 50

sumie spodziewałam się dokładnie takiego smaku. Feta dodatkowo robi tutaj sporą robotę. I wiadomo, grzanki, w kremach zawsze sprawdzają się najlepiej. Tutaj nie ma jakichś szalonych kombinacji. Zupa smakuje tak jak trzeba. I jest tylko dla amatorów brukselki (a znam ich niewielu). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 g brukselki 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta(...)czasie dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki cebulę i czosnek, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości brukselki. Zupę wlewamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zagotowujemy. Chleb kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni, na oleju, z wszystkich stron. Zupę podajemy

Kardamonovy
Delikatna zupa krem z dyni, kalarepy i nie tylko :-) 133

Dzisiaj kolejna zupa, tym razem krem z dyni, dodałam tez jedną kalarepę, ziemniaki, cebulę, czosnek, pietruszkę, przyprawiłam i wyszła bardzo delikatna, smaczna zupa. Mój syn jest fanem zup, teraz wraca zziębnięty ze szkoły, to dla niego najlepsza jest zupa. Rozgrzeje szybko, a jak są jeszcze w niej grzanki, albo słonecznik, to nie ma już nic lepszego :-). Z podanych proporcji wyszła(...)śmietany do zup i sosów W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak cebula się zeszkli, dolewamy wodę, dodajemy resztę obranych, pokrojonych (na większe kawałki) warzyw, solimy i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy zioła prowansalskie, mnie sypnęło się dość dużo. Jak warzywa są już miękkie, zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy blenderem na gładki krem. Próbujemy, jeśli trzeba

kruche babeczki
Najlepsza zupa z zielonej soczewicy 158

teraz bardzo ważna czynność, aby zupa miała kremowy smak: Odmierzam 1,5 szklanki zupy wlewam do kielicha blendera (można zmiksować normalnym blenderem) i miksuję na gładki krem. Krem wlewem do zupy. Na koniec dodaję zieleninę i 1-2 łyżki soku z cytryny. Doprawiam i podaję. Artykuł Najlepsza zupa z zielonej soczewicy pochodzi z serwisu Kukułeczki

Kukuleczki
Kokosowy krem z buraka czyli Zupowy Wtorek odc.73 233

Zupa niezapomniana w smaku.  Kremowa, syci i rozgrzewa jednocześnie.  Wszystko dzięki "Jadłonomii" :) Kokosowy krem z buraka 3 duże upieczone buraki 2 ząbki czosnku kawałek 2 cm imbiru szczypta płatków chili 3/4 dużej puszki mleka kokosowego 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki oliwy sól i pieprz Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Ćwiartkę buraki(...)Dorzucamy buraki (poza tymi pokrojonymi w słupki). i mieszamy. Dolewamy mleko i wodę oraz solimy (ok łyżeczki soli). Przykrywamy częściowo i gotujemy ok 15 minut. Blendujemy na gładki krem (u mnie zupa mocno się spieniła co widać na zdjęciach na dokładke robionych prawie po ciemku :/ ). Doprawiamy sola, pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z paseczkami buraka, natką kolendry lub pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym 137

papryką, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie dodać umyty szpinak, natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z podzielonym na kawałki serem z niebieską pleśnią

Czerwień i błękit
Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki 157

umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać umytą natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z grzankami

Czerwień i błękit
Zupa krem z pieczonej papryki 259

warzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy je (ja zostawiam czosnek i chili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw. 7. Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką. Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta. Smacznego

W kuchni Katie
Zupa krem z dyni i batatow 112

zjadłabym jesienną zupa, a jesienią coś wiosennego. Macie tak czasami? Dlatego gdy zobaczyłam w sklepie dynię piżmową pomyślałam czemu nie zrobić gęstego, rozgrzewającego kremu z dynią. Do tego kilka batatów, aromatycznych przypraw i powstała pyszna, szybka zupa. Obiad, że palce lizać. A przy okazji zupy chciałam was zachęcić do odwiedzenia w najbliższą niedzielę, a potem w tygodniu kina by zobaczyć

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania