Zapraszam na delikatny krem pomidorowo kokosowy o aromacie indyjskich przypraw, podany z prażonymi ziarnami kminu rzymskiego :) Składniki na 5 porcji: 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę 250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku) 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 cebula, drobno posiekana 500 ml wody(...)wodę, wrzucamy 1/2 kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA
My Culinary ArtKontynuując nasze zamiłowanie do kremowych zup, dzisiaj nadeszła pora na kolejną propozycję, a mianowicie zupe krem z pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 500g pieczarek cebula(...)wrzucamy mąkę i rumienimy przez 2 minuty. Łączymy zasmażkę z zupą mieszamając delikatnie łyżką, aż całość się ropuści. Zestawiamy zupę z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Idealnym dodatkiem do zupy będą paluchy z ciasta francuskiego
Kolizje Smakówsolą lub 1-2 kostkami rosołowymi. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do smaku pieprzu, trochę chrzanu (tyle, by chrzan był wyczuwalny w potrawie), śmietanę i blendujemy całość na krem. Opcjonalnie podajemy zupę posypaną słonecznikiem
Zofianaryżu. Ponieważ zdołałam zapomnieć, że takową swego czasu kupiłam, z wykorzystaniem jej zawartości nie należało dłużej zwlekać. Szybko doszłam do wniosku, że czarny ryż będzie znakomitym dodatkiem do prostej zupy curry na bazie dyni. W ten sposób w jednym daniu zamknęłam całą masę wartości odżywczych – cenne białka, węglowodany i tłuszcze, antyoksydanty, witaminy oraz rozgrzewające i wspomagające trawienie przyprawy. Przy okazji(...)około 6 – 12 minut, zależnie od gatunku dyni i wielkości kawałków). Kiedy dynia będzie ugotowana garnek odstawić z ognia, dodać mleko kokosowe i zblendować całość na gładki krem. Do kremu wrzucić ciecierzycę, zupę ponownie zagotować, w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Ryż przełożyć do miseczek, wlać zupę, posypać listkami kolendry i ewentualnie płatkami chilli. Smacznego! * Garam masala
Even Better Foodprzepisy z kalafiora: Surówka z surowego kalafiora i koperku Kalafior z bułką tartą zasmażaną na maśle Kalafior pieczony w całości z przyprawą curry Wegetariański burger kalafiorowy z frytkami Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami Właściwości zdrowotne kalafiora. Kalafior wspomaga trawienie, ma działanie detoksykacyjne, oczyszcza organizm. Kalafior to bogactwo fitoskładników i przeciwutleniaczy. Cholina zwiększa aktywność mózgu, zdolności zapamiętywania i uczenia. W diecie(...)możemy jeść w stanie surowym oraz po obróbce cieplnej. Świeży, gotowany, smażony, pieczony, na parze może być przystawką lub obiadem. Kalafior to przysmak w cieście naleśnikowym, surówki, sałatki, kremy, kotleciki, zapiekanki, zupy, sosy, jarzyna do mięs. Najczęściej podawany jest kalafior z masłem i przyrumienioną, tartą bułką. Artykuł Kalafior. Najzdrowsze warzywo w kuchni pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego
ProstePesto.plKolejne pyszne danie pochodzące z książki „Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn(...)wrzącej wody. Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbować i przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Rozlać zupę do gorących talerzy. Posypać pokruszonym serem pleśniowym. The post Krem z selera z jabłkami i serem Stilton appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaDziś proponuję KREM Z BROKUŁÓW smaczna i pożywna zupa, którą można podawać np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki(...)liście laurowe i dokładnie wszystko zmiksować (można miksować z mięsem- kwestia gustu ). Zupa powinna być gęsta, ale nie aż tak, żeby łyżka stała. Śmietankę dodawać bezpośrednio do miseczek lub talerzy i ozdabiać natką pietruszki. Jeśli zamiast śmietany dodacie jogurt to krem będzie bardzo lekki
Kuchnia BeatyGęsty, aromatyczny krem z dyni, dojrzewających w słońcu pomarańczy, marchwi, z dodatkiem wyrazistego kardamonu oraz chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej jesiennej zupy. Składniki: 1kg dyni piżmowej 3 pomarańcze 2 marchewki 2 cebule 1l bulionu drobiowego 3 łyżki masła 2 łyżeczki mielonego kardamonu 50g pestek dyni 1 łyżka kremu balsamicznego sól pieprz Wykonanie: 1. Dynię obrać ze skóry
Szalona Kuchnia Ewelinyniestety nie mam czasu, a nawet gdybym miała to nie mam kompletnie orientacji w terenie. Kosz podgrzybków dostałam od szwagra Irka, zamroziłam kilka torebek i użyłam właśnie do tej zupy. Składniki: ? 500 g podgrzybków (świeże lub mrożone) ? 1 cebula ? 1 marchewka, pietruszka, kawałek selera ? 1 łyżka masła ? 3 liście laurowe ? sól, pieprz do smaku ? 100 g serka topionego śmietankowego ? pęczek(...)tarce marchewkę, pietruszkę i seler. ? Zalać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy i grzyby. ? Gotować ok. 30 minut, na koniec dodać serek topiony i natkę pietruszki. ? Zmiksować zupę na gładki krem. ? Podawać polaną słodką śmietanką z groszkiem ptysiowym
To co kochamgrzanki ostatnio podawałam do zupy cebulowej, ale pasują również do każdej innej zupy o konsystencji kremu – pomidorowej, dyniowej, selerowej. Grzanki są chrupiące, pachną czoskiem i ziołami. Łatwe i szybkie przygotowanie. Składniki: ? 1 chleb tostowy pszenny ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? papryka słodka i ostra ? 1 łyżeczka majeranku ? 3 ząbki czosnku ? 3 łyżki oleju ? 3 łyżki masła do smażenia Wykonanie
To co kochampostępować zgodnie z nią. W ten sposób możemy przygotować nie tylko sałatki, ale także bardziej złożone i smaczne dania, takie jak: placki, desery (w tym ciasta), bułeczki, zupy tradycyjne i kremy, a także różne dania mięsne. W przepisach urządzenia znajdują się również różnego rodzaju pasty kanapkowe oraz zdrowe koktajle. Thermomix zadba o to, aby każdy etap gotowania przebiegał według sprawdzonych
kruche babeczkizupy, dania obiadowe i dania jednogarnkowe kuchni polskiej ale też włoskiej, indyjskiej czy azjatyckiej. Dla każdego coś smacznego! U nas chłopaki i 3latka to tradycjonaliści więc zwykle u nich kopytka, kluski śląskie czy kotlet drobiowy albo pożarski. Ja z moją starszą córką lubimy smaki indyjskie czy azjatyckie więc chętnie wybieramy chana masala albo tajskie curry. Z zup pyszny jest krem
Dorota SmakujeJestem bardzo ciekawa czy jadłeś/aś już taką zupę. Nie da się jej porównać do żadnej innej. Smakuje naprawdę wykwintnie. Gruszka nadaje jej delikatnej słodyczy i niepowtarzalnego smaku. Wierzch koniecznie posyp twardym serem lub gorgonzolą. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne(...)wlej wodę i po zagotowaniu wrzuć pokrojonego ziemniaka oraz 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryj pokrywką i gotuj 20 minut. Po tym czasie do zupy wlej śmietankę i wrzuć gruszki. Gotuj 5 minut. Zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypaną serem i pistacjami
Delicious Placejeść na słodko i ostro (jest delikatne, orzechowe, łagodne, maślane) w połączeniu z dodatkami wzbogaca smak. Możemy dodawać je do koktajli, delikatnych sałatek, wegańskich potraw, farszy, past, makaronów, zup w postaci kremów, podawać z pieczywem, można łączyć z przyprawami. Smakuje jako dodatek z jajkiem, wędzonym łososiem, szynką parmeńską, warzywami. Dojrzały owoc stosowany jest jako zamiennik masła. Słynny meksykański sos Guacamole
ProstePesto.pl