wersję) i pastę curry, które łagodzi mleczko kokosowe. Smak papryki przełamany jest kwaśną limonką i aromatycznymi przyprawami. Zupa podana z makaronem ryżowym syci na długo; drugie danie jest zupełnie zbędne. Jeśli więc jesteście takimi zmarzluchami jak ja, koniecznie musicie wpisać ten krem do Waszego jesiennego menu. Tajski krem curry Składniki: (na 4-6 porcji) 7 strąków czerwonej papryki 1 łyżka(...)chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać upieczone papryki. Całość zalać wodą, gotować 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć zupę z palnika, wyjąć listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu. Zupę przed podaniem podgrzać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas czytania: 2 min Typowo wiosenna zupa z botwinki, czyli z młodziutkich buraków, które gotujemy wraz z listkami. Uwielbiam ją podaną z jajkiem i koperkiem, to
SprawdzonaKuchnia.pldodaj jeszcze jedną puszkę wody. Gotuj na małym ogniu. Zupa powinna ładnie zgęstnieć. Odłóż na bok trochę zupy (do przybrania), a resztę zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Gorącą zupę podawaj z posiekaną kolendrą, fasolą z gotowania i odrobiną pokruszonej fety. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align
wiecejwarzyw.plkoncentrat. Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy przesmażony koncentrat,1/2 surowej cebuli, czosnek, marchew, pietruszkę oraz seler z bulionu (bez pora).Całość blendujemy podlewając rosołem.Zagotowujemy. Zupa powinna być konsystencji kremu. Doprawiamy kuminem, ostrą i słodką papryką, harrisą oraz oregano. Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrabniamy, wykładamy na talerze, posypujemy kukurydzą oraz startym serem. Wlewamy zupę, dodajemy kleks ze śmietany
Kopystką po garachDziś dość klasyczna zupa ogórkowa przygotowana na wywarze z wieprzowiny z ogórkami kiszonymi i ryżem, jednak dla urozmaicenia podałam ją z chipsami serrano, które bardzo lubimy do kremów jak i klasycznych zup. Zupa ogórkowa z chipsami serrano Składniki : 300 g wieprzowiny z kością 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula biała kawałek selera natka pietruszki 5-6 ogórków kiszonych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTej zimy miałam takie postanowienie, żeby w naszym domu codziennie była na obiad zupa. Udaje mi się to tak co drugi dzień ;) Ale biorąc pod uwagę
Mienta blogNigdzie nie jest napisane, że żurek można robić tylko w Wielkanoc. Jest to tak smaczna zupa, że kosztowanie jej tylko raz w roku to za mało
Wołowina od rekinaskładniki: 1000 g miąższu z obranej dyni 500 g ziemniaków, obranych 200 g cebuli 200 g marchewki, obranej 1000 ml bulionu 1000 ml wody sól, pieprz
Domowy Smak JedzeniaWszystkie moje ulubione potrawy najlepiej lubię jeść w domku rodzinnym:) Jednym z takich dań jest zupa ogórkowa:D Dziś zrobiłam ją po raz pierwszy !!! Tym razem
MarciochaKucharzyWitajcie dziś przedstawiam Wam krem z pomidorów z dodatkiem sera żółtego. Krem jest idealny na deszczowy i chłodny dzień. Zupa jest gęsta oraz rozgrzewająca przez zawarty w niej imbir. Jest on idealny na rozgrzanie organizmu orz na infekcje. Składniki: 2 puszki pomidorów w całości 2 łyżki koncentratu 1 kartonik przecieru pomidorowego 3cm kawałek imbiru 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały
Panda i jej światsumie spodziewałam się dokładnie takiego smaku. Feta dodatkowo robi tutaj sporą robotę. I wiadomo, grzanki, w kremach zawsze sprawdzają się najlepiej. Tutaj nie ma jakichś szalonych kombinacji. Zupa smakuje tak jak trzeba. I jest tylko dla amatorów brukselki (a znam ich niewielu). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 g brukselki 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta(...)czasie dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki cebulę i czosnek, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości brukselki. Zupę wlewamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zagotowujemy. Chleb kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni, na oleju, z wszystkich stron. Zupę podajemy
KardamonovyOpis: Krem z dyni to prosty, łatwy i zdrowy przepis na zupę. Przepis na zupę z dyni to wspaniała propozycja na letni jak też jesienno-zimowy posiłek. Najlepiej użyć świeżej dyni. Jednak taka zupę możemy przygotować pod koniec sierpnia lub na początku września, wtedy zaczyna się sezon na dynie. Zachęcam również do gotowanie kremu z dyni o każdej porze(...)gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie, ew gotowanie należy przedłużyć. Po tym czasie całość blendujemy na jednolitą masę. Na końcu zupę przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy na talerze. Przed podaniem dodajemy łyżkę śmietany
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneUfff, udało mi się zużyć cały zapas cukinii. Ostatnia moja propozycja, przynajmniej do następnych zakupów to zupa, zrobiłam ją w wersji kremu, ale spokojnie można pominąć blendowanie i rozkoszować się farfoclami w zupie, co kto lubi. Dodatkiem do zupy były „sajgonki” z ryżu, który został po ostatnim obiedzie. Zupa jest lekka i odświeżająca, idealna na zbliżające się ciepłe
greenscarfGotujemy przez ok godzinę, następnie po wyjęciu trawy, liści i ziela blendujemy "niedbale", tzn. tak, by zupa zagęściła się z pominięciem dodatku mąki, jednak nie do konsystencji kremu. Na chwilę przed podaniem, zupę zagotowujemy i dodajemy rybę, ponieważ nie potrzebuje ona długiej obróbki termicznej. Talerz posypujemy natka pietruszki i podajemy z cytryną
Taste Of My Dayniej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i dodajemy serek mascarpone- dzięki niemu zupa będzie kremowa i delikatna. Podajemy ze świeżymi ziołami i grzankami
Smakowity Blog Kulinarny