zupa krem - 8065 przepisów (strona:323/538)

Zupa ziemniaczano-porowa z koperkiem 179

Mówiąc szczerze o takim połączeniu i o zupie ziemniaczano-porowej słyszałam już wielokrotnie, ale jakoś nie byłam do niej przekonana, ponieważ nie przepadam za gotowanymi ziemniakami w zupie. Tu jednak miał być krem, pory natomiast bardzo lubię, wiec postanowiłam zaryzykować, dodatkowo smak miał również zmienić koperek. Smak tej zupy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - była po prostu rewelacyjna! Pyszna, delikatna, kremowa

Codzienne Gotowanie
Krem z dyni 280

robocie sraczka, więc mało było czasu na gotowanie i pisanie. Sytuacja wymagała kolejnego szybkiego przepisu. A ponieważ okres mamy taki a nie inny, musiało paść na krem z dyni w raczej klasycznej, lekko azjatyckiej formie. Nie zwlekając dłużej, nadrabiam pisarskie zaległości. Składniki: Około 1kg dyni (waga po obraniu ze skóry i wydrążeniu) Bulion drobiowy 1 papryczka chilli pieprz cayenne mleczko(...)gotuje. Dynia, a przynajmniej ta, którą miałem, robi się miękka w zawrotnym tempie (porównuję do buraków/marchewki). Gdy będziesz mógł ją bezszmerowo przekroić drewnianą łopatką, zdejmij zupę z ognia i zblenduj na gładki krem. Wstaw z powrotem na ogień i dodaj mleczko kokosowe. Rób to delikatnie, żeby się nie zwarzyło. Pogotuj trochę zupę. Teraz jest czas, aby ją doprawić. Doprawiaj

manslogblog
Gotujemy pełną parą. Gorączka lodu - książka kucharska dla dzieci - recenzja 169

starsi znajdą w niej wiele ciekawych informacji oraz fajnych pomysłów na smczne oraz proste dania.  Ja na pewno!   Jajko sadzone w foremce z papryki, batony musli, zupa marchewkowo-migdałowa, krem z cukinii, pizza, quiche, bałwankowe klopsiki rybne z sezamem, babeczki owsiano-bananowe... ... to tylko niektóre pyszności zaprezentowane w książce! Wszystkie potrawy kuszą nie tylko wyglądem, ale jak wspomniałam(...)pasjonującą podróż i przekonają, że gotowanie to nie tylko nudny obowiązek, ale tak naprawdę to świetna zabawa ! (Ja wiem to od dawna!) Kto jest już chętny chociażby na przepis zupy pieczarkowej Oakana, domowy tort lodowy dla Olafa, czy zawijasy naleśnikowe Elsy? Brzmi ciekawie, prawda? Pisałam już o tym wyżej... Książka jest źródłem przepisów oraz wielu ciekawostek i informacji . Dlatego podzielona

Di gotuje
Krem pomidorowo-arbuzowy z grecką fetą 142

jest w wielu odsłonach. I żadna się nie powtarza. Każda inna każda pyszna. Dzisiaj postanowiłam zaszaleć i zrobić zupę pomidorową na wzór greckiej sałatki z arbuza i fety. Połączyłam smak pomidorów z arbuzem, miętą i owczą fetą. Wyszedł pyszny krem, którym nie pogardził 1,5 roczny siostrzeniec. No poza fetą, którą uparcie wyciągał z talerza. Ale reszta była mniam mniam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Najprostszy krem z dyni (z garam masala) 226

najprostszy przepis na krem z dyni, który zawsze wychodzi. Zupa bazuje na indyjskich smakach, czyli podstawie z czosnku i imbiru plus mieszance przypraw garam masala. Znajdziemy w niej między innymi nasiona kminu (nie kminku), kolendry, kardamon oraz inne przyprawy indyjskie. Jej skład jest różny w zależności od regionu Indii. Garam po pendżabsku znaczy gorący. Przyprawy praży się, a potem mieli

W kuchni wieczorem
Rozgrzewający krem z marchewki i pietruszki z mleczkiem kokosowym 106

Dzisiejszy dzień spędzam pod kocem z miseczką marchewkowo pietruszkowego kremu z mleczkiem kokosowym. Zupa jest delikatna, a zarazem wyrazista w smaku i rozgrzewająca, a to za sprawą imbiru i pieprzu cytrynowego. Polecam na te najbardziej mroźne dni ;) 2 l bulionu drobiowego 5 nie dużych marchewek 2 pietruszki 1 czerwona cebulka mleczko kokosowe 165 ml sól, pieprz 2,5 łyżeczki imbiru(...)Marchewki i pietruszki  kroimy na cząstki i gotujemy w bulionie aż całkiem zmiękną. Międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle i dodajemy do bulionu. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy na krem w robocie kuchennym. Następnie dodajemy przyprawy, imbir, pieprz cytrynowy, sól, pieprz czarny oraz mleczko kokosowe i śmietankę kremówkę i  jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym

noteskulinarnyfiga
Krem cebulowy z prażonym bekonem 208

Oszczędny obiadek :) Ale jaki pyszny!! Krem cebulowy z prażonym bekonem SKŁADNIKI: 6 cebul 2 ząbki czosnku 500ml warzywnego bulionu 50ml białego wina 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, masł boczek chili tarty ser żółty, lubczyk Obraną cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić delikatnie na maśle. Dodać dwa ząbki czosnku a po chwili dolać białe wino. dusić(...)odparowania. Dolać bulion warzywny i gotować cebulę jeszcze z 10 minut. W miedzy czasie należy uprażyć pokrojony w paski boczek z dodatkiem chili. Ilość chili zależy od preferencji :) Do zupy dodać śmietanę i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. doprawić do smaku. Zupę podawać z uprażonym boczkiem, startym żółtym serem i uproszona lubczykiem. Smacznego

MarciochaKucharzy
ZUPA KREM Z DYNI 151

Krem z dyni jest tak pyszny, że można go jeść niemal codziennie, małe tego można go przyrządzać na wiele sposobów. U mnie szybka wersja bez śmietany i bez bulionu z dodatkiem soku z cytryny. Składniki: 1 kg dyni 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła  opakowanie mozzarelli około 500 ml wody  1 łyżka soku z cytryny  szczypta gałki(...)smaż przez 3 minuty. Następnie wlej wodę i gotuj zupę przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarelle, sok z cytryny oraz przyprawy. Zupę zmiksuj na gładki krem i podaj z grzankami

Kukuleczki
Krem z cukinii 198

Lubicie cukinię? My bardzo! W każdej postaci.... Placuszki z cukinią.... cukinia nadziewana.... mniaaam Dziś postanowiłam zrobić krem z cukinii. Bardzo delikatny i niezwykle smaczny. Polecam! Krem z cukinii Składniki: 2 cukinie, 4 marchewki, pietruszka, por, kawałek selera, 2 ziemniaki, cebula, 2 łyżki masła, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku, liść laurowy, 5 ziela angielskie, sól, pierz. Wykonanie: Z umytych i obranych warzyw(...)maśle. Następnie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę cukinie, ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Dodajemy cebulę, tymianek, majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Gotową zupę blenerujemy (ja wcześniej wyławiam pora i liść laurowy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Proponuję podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego

paapilotkaa
Zupa krem z kalarepy 303

Zupa, której nie może zabraknąć, kiedy lato w pełni, a ogródki przepełnione warzywami. Lekka zupa, która zaskoczyła mnie swoim smakiem. Nie spodziewałam się, że będzie taka dobra :) SKŁADNIKI: 2 młode kalarepy 1 cebula 3 ziemniaki 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu drobiowego sól pieprz czarny koperek groszek ptysiowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i po kolei smażyć(...)patelnię, w której smażyły się warzywa, aby cały aromat i smak przenieść do garnka. Gotować, aż warzywa będą miękkie, czyli około 20min. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodatkowo można podbić zupę śmietaną, jak ktoś lubi. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego :) Polecam również nadziewane kalarepy :)   Kategoria: DLA DZIECI , Obiad , Szybki obiad , WYTRAWNIE , Zupy Tagged

https:KKuchniaMniam
Krem marchwiowo - pomarańczowy z imbirem i cynamonem 178

blogu My Tasty Kitchen zobaczyłam połączenie marchewki z pomarańczą. Lubię to połączenie w sokach, pomyślałam więc, że może warto spróbować. I tak oto powstała moja, nieco zmodyfikowana wersja kremu marchewkowego. Potrzebne nam: - 3 duże marchewki - spora pomarańcza - pół cebuli - 2,5 szklanki bulionu warzywnego - pół łyżeczka mielonego imbiru - pół łyżeczki cynamonu - łyżka masła - sól i pieprz Przygotowanie:  Marchewki obieramy(...)maśle. Po chwili dodajemy marchewkę i pomarańczę. Doprawiamy imbirem i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i przyprawy i gotujemy około 20 minut, do zmięknięcia marchewki. Zupę blendujemy na gładką masę

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa z dyni ze szpiankiem 131

Zupa szybka, pyszna i pożywna, idealna aby ogrzać i nasycić organizm. Dynia to nasze dobro narodowe, powinniśmy ją sprzedawać i jeść na masową skalę. Nie wszyscy

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem z marchewki z parmezanem i groszkiem ptysiowym Brześć. 154

przez chwilę.Następnie wlać bulion i gotować aż warzywa będą miękkie.Na końcu przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili, ja kremy lubię lekko ostrawe.Całą zupę zmiksować, następnie dodać śmietankę wymieszaną z łyżką mąki kukurydzianej i dobrze wymieszać z zupą,  na końcu dodać  parmezan.Podawać z groszkiem ptysiowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kremowa zupa dyniowa z musztardą, miodem i sezamem 115

Niby mamy marzec, niby było kilka słonecznych dni, ale na prawdziwą wiosnę jeszcze chwilę musimy poczekać. Nie napiszę, że za oknem mróz, bo temperatura jest na

Mienta blog
Zupa krem z fasolki szparagowej 232

Dzisiaj serwujemy krem z fasolki szparagowej podawany z szynką parmeńską i pieczywem czosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej  2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie(...)bulionu dodaj pokrojone ziemniaki w kostkę i marchewkę, jak marchewka zmięknie dodaj fasolkę i gotuj na małym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo boczkiem ,idealnie się komponuje z serem pleśniowym zamiast szynki. Smacznego

Niezły Młynek