zupa krem - 8065 przepisów (strona:329/538)

Krem z zielonego groszku z dojrzewającym serem 150

Jeśli macie brak pomysłu lub mało czasu na przygotowanie zupy to polecam wam krem z zielonego groszku. Przygotowanie go trwa max 15 minut a smakuje rewelacyjnie. Jako dodatek polecam ser dojrzewający Bavaria Blu z porostem białej pleśni i przerostem niebieskiej pleśni. Smakowo kompozycja jak dla mnie idealna. Składniki: 1 płaska łyżka masła klarowanego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku

Ala piecze i gotuje
ZUPA CEBULOWA 106

mąki i dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.  Podlej bulionem, dodaj liść laurowy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.  Dopraw solą i pieprzem. Zupę możesz zblendować na krem.  Przelej do miseczki żaroodpornej posyp startym serem i włóż do nagrzanego piekarnika na program grill i piecz około 5 minut, tak aby ser tylko się lekko przypiekł

Kukuleczki
Barszcz wigilijny 158

Nie mogę uwierzyć, że za dwa dni święta, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że leje jak podczas byle jakiej jesieni ;-) Nie mogę uwierzyć, że jeszcze jeden dzień

Czary - gary w kuchni
Krupnik z płatków owsianych 158

Tak sobie myślę, że po wczorajszym dniu pączkowej rozpusty, a przed jutrzejszą ostatnią sobotą przyda się przepis na coś lżejszego :-) Ja ostatnio głównie bazuję na różnych

Czary - gary w kuchni
Aromatyczny i szybki rosół 168

Rating: Aromatyczny i szybki rosół to alternatywa na Rosół Królewski, który jest trochę pracochłonny i czasochłonny. Szybki rosół jest tylko czasochłonny. Każdy dobry rosół – nie

Magiczny Garnek
Tradycyjny barszcz czerwony 138

Rating: Każdy z Nas chyba lubi barszcz czerwony. Gdy byłam dzieckiem uwielbiałam go! Mogłam go zjadać z ziemniakami i kotletem schabowym – nietypowe podanie barszczu czerwonego

Magiczny Garnek
Zupa krem z cukinii 142

czosnku na cienkie plasterki. Na oliwie podsmażamy cukinię, szalotkę i czosnek. Do bulionu dodajemy zawartość patelni i gotujemy przez około 30 minut - aż warzywa będą bardzo miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy pieprzem i blendujemy przez kilka sekund. Ser ścieramy na tarce (małe oczka), dodajemy porcję na środek porcji kremu. Na zdjęciach: talerz głęboki  Onse

Gotowanie i blogowanie
Zupa z batatów 248

minuty a nastepnie dodaję pokrojone w kostkę bataty i jeszcze chwilę smażę. Następnie zalewam wszystko gorącym bulionemi i gotuję około 20 -25 minut.   Zupę miksuję na gładki krem i doprawiam solą i pieprzem. Podaję z dressingami (składniki podane wyżej po prostu miksuję) oraz szczyptą wędzonej papryki. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie

Simple Dish
Zupa krem z cukinii 159

oliwą oraz roztopionym masłem. Smażymy warzywa ok 10 minut, następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy blenderem na krem, dodajemy posiekaną bazylie, gałkę muszkatołową, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Smacznego

kgwjanczewo
Chłodnik pomidorowy z fetą 251

Idealny obiadek w czasie upałów Chłodnik pomidorowy z fetą SKŁADNIKI: kilka pomidorów 1 papryka 2-3 ogórki czarne oliwki 2-3 ząbki czosnku 1 cebula feta

MarciochaKucharzy
Krokiet z farszem pieczarkowym 260

Krokiet z farszem pieczarkowym Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub z kremu z zielonego groszku . Ta wersja , jest prosta i chyba najsmaczniejsza , bynajmniej dla mnie -no jeszcze szpinakowy mógłby ewentualnie po konkurować z pieczarkami . Polecam , dobre na każda porę roku i okazję Składniki

Ogrodnik w podróży
Rosół królewski 162

Rosół królewski to zapewne tradycyjny polski rosół z którego wywodzą się wszystkie jego odmiany i wersje. Jak powiedziała mi mama – taki rosół zawsze przygotowywała jej

Magiczny Garnek
Zupa krem z brokułów 192

pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i dajemy do przestudzenia. Zupę miksujemy na jednolity krem. Następnie łączymy ze śmietaną i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki. Smacznego

KasiekGotuje
Liebster Blog Award razy cztery 182

talerz - w czym wolisz przegryzać zupę? Miseczka, zdecydowanie. Muszę w końcu kupić jakiś ładny, nowy komplet, bo stary zaczyna mnie powoli nudzić. 3. A skoro o zupie mowa... Klarowna czy krem? Z jakich warzyw najchętniej? Krem, zdecydowanie. Z dyni lub marchewki pojawiają się u mnie najczęściej, ale lubię też eksperymentować z nowymi smakami i połączeniami. 4. Przyznaj się do swojego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czerwony krem a'la gazpacho i powrót do blogowania :) 200

 Zupełnie przypadkiem, Paweł, rokujący światową sławą muzyk z Evergreens, przypomniał mi dziś o blogu :) Witajcie :) Minął rok. Ciężki, pracowity, kończący i rozpoczynający wiele spraw. 

Spektrum Smaku