Sezon szparagowy w pełni, korzystajmy więc z niego, bo niestety trwa krótko. Na dzisiejszy dzień proponuję aromatyczny krem ze szparagów. Warto do zupy ugotować własny bulion na wołowinie, dzięki temu zupa będzie jeszcze lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody
Smaki Ewyburaczkami, jako dodatkiem do obiadu, natomiast uwielbiam wszelkie zupy buraczane. Najlepszy barszcz jaki jadłem robiła moja babcia. Niestety jej już nie ma, a ja od lat próbuję doścignąć tego wyjątkowego smaku. Dziś jednak pójdę na łatwiznę, bo moje kubki smakowe w czasie grypy mają ograniczone pole działania i zrobię szybki krem buraczany. Czego potrzebujemy? Wywar z wędzonych udek: -dwa udka(...)wina musującego -łyżka śmietany 12% Buraki wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet. Miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy. Zupa powinna być gęsta. O tym jak przygotować makaron pisałem tutaj . Gotujemy go w osolonej wodzie około 5 minut, po odcedzeniu skrapiamy oliwą, wykładamy na talerz i zalewamy naszą
BaRepasciasto drożdżowe ze śliwkami i przede wszystkim za DYNIĘ. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na dyniowe placuszki , potrawkę , makaron , kawę , zupę z dyni i cydru . Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty, aromatyczny i rozgrzewajacy krem z pieczonej dyni, który poprawi Wam nastój w każdy, nawet najbardziej ponury dzień ;) Składniki na 4-6 porcji: 1 kg dyni (ważona(...)gotujemy na umiarkowanym ogniu aż warzywa zmiękną. W międzyczasie z upieczonej dyni odkrajamy skórę i gniazda nasienne, miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy. Wszystko razem blendujemy na gładki krem, przyprawiamy. Podajemy z łyzką jogurtu naturalnego lub śmietany i koniecznie z prażonymi pestkami dyni
Zawsze głodna!dodać dynię oraz pora i całość krótko podsmażyć. Dolać bulion i dołożyć gruszkę. Całość gotować aż wszystkie składniki zmiękną i zaczną się powoli rozpadać. Wówczas zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pierzem oraz gałką muszkatołową. Zupę rozlać do miseczek i posypać orzechami i pokruszoną na kawałki gorgonzolą
My simple kitchenSeler naciowy to warzywo, które głównie pojawia się w moich daniach tylko lekko podsmażone lub duszone, tak żeby było chrupiące. Tym razem seler trafił do zupy, które w dodatku jest kremem, więc nie ma śladu po jego charakterystycznej strukturze. Zostaje za to smak, który bardzo mi pasuje do pomidorów i jak pokazuje to doświadczenie świetnie sprawdza się w zupie
Milion SmakówZupa pomidorowa w nietypowej odsłonie... krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem kurczaka i czerwonej soczewicy, na mleku kokosowym. To mój mały eksperyment, który zakończył się sukcesem 😉 Bardzo lubię bawić się smakami i urozmaicać podstawowe przepisy. Dodatek mleka kokosowego zamiast śmietany nadał zupie oryginalnego aromatu oraz wzbogacił jej smak. Dzięki soczewicy i kawałkom kurczaka stała się ona gęsta i sycąca(...)nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5 min. Wlewamy sok pomidorowy oraz bulion i zagotowujemy, a następnie wszystko blendujemy na gładki krem. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kremu pomidorowego. Dodajemy soczewicę (wcześniej opłukaną na sitku pod bieżącą wodą) i gotujemy około 15 min. Przyprawiamy
Kuchnia MagdaLenyzabraknąć). Dodałam do tego rzeczone chilli, i wyszła zupa idealna - słodko-ostra, z lekką orzechową nutą i cudownie kremową konsystencją. Nada się na każdy chłodniejszy dzień, gdy potrzebne Wam będzie coś rozgrzewającego, prostego i szybkiego. Idealna do jedzenia pod kocem, najlepiej w miłym towarzystwie (ale i bez niego smakuje doskonale). Polecam! Krem z batatów z masłem orzechowym i chilli Składniki(...)Chilli posiekać. Na maśle zeszklić cebulę. Dodać chilli, bataty i marchewki, podsmażyć, aż warzywa wchłoną cały tłuszcz. Zalać bulionem i gotować, aż warzywa zmiękną, 30-40 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać masło orzechowe, sól i pieprz do smaku. Podawać gorącą z grzankami i orzeszkami. Smacznego! Jutro ostatni już dzień praktyk. Z jednej strony się cieszę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepora na zupę, oczywiście dietetyczną, z warzyw, które mogę jeść. Na szczęście zalicza się do nich marchewka, dlatego też postanowiłam przygotować krem z dodatkiem pomarańczy. Jest pyszny, aromatyczny i oczywiście mocno marchewkowy, a dodatek pomarańczy sprawia, że zupa jest słodka, a jednocześnie ma nieco goryczki. Zdecydowanie polecam! Składniki : 1kg marchewki 1 kostka bulionowa warzywna 1 listek laurowy kilka ziarenek
Codzienne GotowanieZupę pomidorową jemy najczęściej z makaronem nitkami albo ryżem. I bez wątpliwości, w mojej opinii jest to najlepsza zupa na świecie. Ala czy można jeść zupę pomidorową z czymś innym? Co dodać podać z zupą pomidorową? Jakie dodatki do zupy pomidorowej? Jak się pewnie domyślasz po tytule tego przepisu kulinarnego – mowa będzie o zupie pomidorowej z tostami serowymi. Dawno(...)zupy pomidorowej: Jak długo gotuje się zupa pomidorowa? Zupę pomidorową od podstaw gotujemy około 45 minut. Jeśli przygotowujemy zupę pomidorową z bulionu, to do zagotowanego bulionu dodajemy przecier i śmietanę i gotujemy 3 minuty. Z czego robimy zupę pomidorową? Zupę pomidorową robimy z rosołu z dodatkiem przecieru pomidorowego lub pasty pomidorowej i śmietany. Z czym podajemy zupę pomidorową? Zupę pomidorową
ProstePesto.plPrzygotowywaliśmy już krem z buraka z kozim serem i rozgrzewającą... Artykuł KREM Z BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINErzadką). Po około 10-15 minutach soczewica powinna być miękka. Dodajemy wtedy pomidory. Doprawiamy solą. Gotujemy razem jeszcze kilka minut, a następnie całość miksujemy na gładki krem. Ewentualnie jeszcze raz doprawiamy zupę już po zmiksowaniu. Podajemy zupę posypaną świeżą kolendrą lub szczypiorkiem z opieczoną bagietką lub ciemnym chlebem posmarowanym oliwą z odrobiną czosnku
Simple Dishniech to będzie dobry znak. Skorzystałam w pierwszej kolejności z zupy z groszku i z cukinii z pesto. Do tej pory pojawił się tu zarówno krem z groszku ( klik ) jak i zupa z cukinii ( klik ), ale wywoływanie wiosny trwa dalej, więc konsekwentnie gram z zielone :) Zupa robi się sama, jest smaczna, niezbyt gęsta i można ją podać zarówno
W kuchni wieczoremporze roku możemy delektować się pysznymi pomidorami różnego gatunku, dlatego zupa pomidorowa powinna znaleźć się obowiązkowo, choć raz w sezonie na każdym stole. Ja do swojego kremu użyłam pomidorów malinowych. Zupa wyszło pyszna, gęsta i bardzo sycąca. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Polecam. Najlepszy krem z pomidorów Składniki: 1 cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki czosnku
Mania Gotowaniaprostych przepisów, o minimalnej liczbie składników, powstają tak smaczne dania. Właśnie takie potrawy lubię najbardziej. Mało pracy i garnek pysznego kremu, po który można sięgnąć, gdy zaburczy nam w brzuchu. Leniwe popołudnie z książką i kubkiem zupy w ręce. Brakuje mi ostatnio takich dni. Składniki: 1kg cukinii 1 duża biała cebula 0,5l bulionu warzywnego 1 łyżeczka pasty curry (łagodnej(...)zdejmujemy garnek z ognia. Całość dokładnie miksujemy blenderem ręcznym. Dosalamy do smaku i dodajemy śmietaną. Ponownie stawiamy na ogniu i mieszamy jeszcze 3 minuty, żeby zupa się zagotowała a śmietana połączyła z kremem. Smacznego
W kuchni wieczoremKrem z pieczonego buraka z pieczonym czosnkiem z kosteczkami sera korycińskiego. kilogram buraków cebula 1 szara reneta 1 łyżka oleju 1 łyżeczka czarnuszki 100 gram sera korycińskiego 1 główka czosnku Buraki najlepiej małe lub średniej wielkości zawijamy w folię. To samo robimy z czosnkiem i jabłkiem. Jabłko jest upieczone najszybciej po 30 minutach należy go wyjąc. Pieczemy ok godziny(...)wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy kilka minut. Dodajemy miąższ z jabłka. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kosteczkę i smażymy bez oliwy na patelni. Dodajemy do zupy i posypujemy czarnuszką
AZgotuj!