zupa krem - 8065 przepisów (strona:337/538)

Aksamitny krem z czosnku i pora, plus lubczykowe grzanki 137

wymieszać, skropić sokiem z cytryny i smażyć ok 1- 2 min (nie spalić). Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i zmiksować na gładki aksamitny krem dolewając mleka. Kilka kromek chleba pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać nie dużą ilość oleju ok 1-3 łyżki. Podsmażyć

Gaździnka warzy
Zupa dyniowa. Krem ratującydobry humor w listopadzie. 109

lodowatej mżawce taplają się marzenia, lubują się tajemnice i gubią ludzkie serca.  Pierwszy śnieg spada i roztapia się gdy próbuję odnaleźć przepis na idealny krem z dyni  ( tutaj inna zupa dyniowa ) . Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się  i już nieważne czy jest piąta rano(...)szesnasta. Każda pora jest dobra na zakopanie się pod kocem z ulubionym kodeksem ulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1kg dyni hokkaido 2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1papryczka chili 3ząbki czosnku 2 szalotki świeżo zmielony pieprz szczypta soli morskiej Wykonanie: 1. Zdobądź bulion(ugotuj lub użyj ekologicznej kostki/proszku) Piekarnik rozgrzej

U Fiolki
Zupa dyniowa. Krem ratującydobry humor w listopadzie. 175

lodowatej mżawce taplają się marzenia, lubują się tajemnice i gubią ludzkie serca.  Pierwszy śnieg spada i roztapia się gdy próbuję odnaleźć przepis na idealny krem z dyni  ( tutaj inna zupa dyniowa ) . Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się  i już nieważne czy jest piąta rano(...)szesnasta. Każda pora jest dobra na zakopanie się pod kocem z ulubionym kodeksem ulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1kg dyni hokkaido 2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1papryczka chili 3ząbki czosnku 2 szalotki świeżo zmielony pieprz szczypta soli morskiej Wykonanie: 1. Zdobądź bulion(ugotuj lub użyj ekologicznej kostki/proszku) Piekarnik rozgrzej

Fiolka w kuchni
Zupa krem z kalafiora i parmezanu 132

Pysznie rozgrzewający krem z kalafiora, połączony z wyrazistym serem...podany ze świeżym pieczywem i sałatą, chrupiącą, zniewalającą <3 Składniki kalafior (ok 1 kg) 4 łyżki oliwy z oliwek 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 800 ml bulionu drobiowego 60 g startego parmezanu świeże pieczywo sałata (ulubiona) sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)przykryciem około kwadransa. Lekko studzimy. Blendujemy na gładko. Ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy starty parmezan i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pieczywem i sałatą. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Zupa - krem ze szparagami 188

zupą dodać do niej kminek, lubczyk i trochę soli.  Zupę z miękkimi warzywami zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Do gorącego kremu dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać zupę udekorowaną usmażoną chorizo (lub boczkiem) i główkami szparagów

Weekendy w domu i ogrodzie
Kremowa zupa z kalafiora ze szczypiorkiem i czarnuszką 246

gotuj jeszcze przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zupę zdejmij z ognia. Wlej do zupy jogurt lub śmietankę. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu. Zupę podaj z posiekanym szczypiorkiem i czarnuszką. Składniki

Eat me! Fit me!
Krem z dyni z kurczakiem 336

Przepysznie kremowy i aromatyczny krem z dyni z kurczakiem, z dodatkiem imbiru i chili. Składniki: - 1/2 dyni - 350 ml wody - świeży imbir - 4 ząbki czosnku - 1/2

SMYKWKUCHNI
Topinambur w zupie 160

charakterystyczny, delikatny smak. Topinambur świetnie skomponował się z pasternakiem, delikatnie orzechowy smak obu warzy idealnie do siebie pasuje. Do tego chipsy - banalnie proste do przygotowania, a sprawiają, że zupa staje się dużo bardziej elegancka i nowoczesna. No i te chrupiące, przypieczone plasterki - rozkosz dla podniebienia. Wychodzi ich nieco więcej, niż potrzeba, ale znikają w bliżej niewyjaśnionych okolicznościach... Następnym razem przygotuję(...)Pozostałe warzywa obrać, pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maślę. Dodać pozostałe warzywa, podsmażyć, aż wchłoną cały tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać soli i pieprzu do smaku. Podawać gorące z chipsami z topinamburu i posiekaną dymką. Smacznego! A dzisiaj, żeby za lekko nie było, do pracy... Na szczęście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem kalafiorowy z oliwą truflową 204

smak. Trzeba to lubić. Cebulę dodaje się świeżą, a ta z kolei nadaje delikatnej ostrości i cebulowy aromat. Jak można się domyślać, nie jest to krem na śniadanie. Wyborna przystawka przed obiadem zamiast zupy. SKŁADNIKI na 4 małe porcje: 1/2 kalafiora 1 mała cebula szkalanka mleka póltłustego dużo masła (ok. 1/2 kostki) oliwa truflowa do polania sól i pieprz

Sztuka gotowania w/g Samiry
Torcik „Wuzetka kokosowa z wiśniami” 144

trudno dostępna, przeważnie należy jej szukać w dużych hipermarketach lub na stronie internetowej Kuchnie Świata , ta śmietanka od nich nigdy mnie nie zawiodła, gęsta i doskonała do kremów, wspaniale podkreśla też smak zupy z dyni lub z buraków.  Polecam! Składniki: Tortownica o wym 23 cm Ciasto: 6 jajek 12 dag mąki tortowej 15 dag cukru 5 dag masła

Wanilia i Kardamon
Krem ze słodkich ziemniaków 153

Nadeszła pora na kolejną, gęstą, rozgrzewającą, jesienną zupę. Tym razem postanowiłam przygotować krem ze słodkich ziemniaków, czyli batatów. Warzywo to pochodzi z Ameryki Południowej i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym ziemniakiem, pochodzi bowiem z zupelnie innej grupy roślin. Jest jednak bardzo smaczny  i pożywny, zawiera dużo skrobi i cukru. Zupa z tego "ziemniaka" okazała się fantastyczna - delikatna, lekko

Codzienne Gotowanie
Dwukolorowy krem cukiniowo-pomidorowy 201

Idealna letnia zupa, piękny kolor, bajeczny smak cóż chcieć więcej. Ta zupa to połączenie kremu z cukinii i kremu z pomidorów, a wszystko na gęstym wywarze z warzyw, którego podstawowy smak daje zmiksowana włoszczyzna, słodycz z marchewki. Zupa to połączenie słodyczy cukinii, kwaskowatości pomidorów i słonej fety. Po prostu bajka. Zmodyfikowany przeze mnie przepis z książeczki "101 przepisów

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa paprykowa 157

Taka niby krem, niby nie krem :) Niby rzadka, niby gęsta. Dla mnie w sam raz :) Składniki: 4-5 czerwonych papryk 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 5 listków świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej dymki 1 łyżka ususzonej w doniczce kolendry (opcjonalnie, można zastąpić natką pietruszki) 3 łyżki śmietany(...)wywaru, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zacznie bulgotać, przykryć garnek i gotować 30 minut na małym ogniu Następnie zdjąć garnek z gazu i zupę zmiksować. Dodać 3 łyżki śmietany i znowu zmiksować Można przystroić posiekanymi listkami bazylii, a można zjeść bez dodatków. Moja córka zjadła z grzankami Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Zupa paprykowa 180

Taka niby krem, niby nie krem :) Niby rzadka, niby gęsta. Dla mnie w sam raz :) Składniki: 4-5 czerwonych papryk 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 5 listków świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej dymki 1 łyżka ususzonej w doniczce kolendry (opcjonalnie, można zastąpić natką pietruszki) 3 łyżki śmietany(...)wywaru, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zacznie bulgotać, przykryć garnek i gotować 30 minut na małym ogniu Następnie zdjąć garnek z gazu i zupę zmiksować. Dodać 3 łyżki śmietany i znowu zmiksować Można przystroić posiekanymi listkami bazylii, a można zjeść bez dodatków. Moja córka zjadła z grzankami Smacznego i na zdrowie :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa brokułowa z cheddar 177

Zimno i mokro! Na taką pogodę pasuje zupa brokułowa z cheddar. Zazwyczaj przyrządzam brokułowy krem . Moje dzieci jednak miały ochotę na brokułową w całości. Bardzo smaczna zupa brokułowa! Naturalnie zielona….Dodaję brokuły pod koniec gotowania zupy tak aby zachowały swój soczysty zielony kolor. Brokuły podobnie jak i inne zielone warzywa szybko tracą swój naturalny kolor pod wpływem wysokiej temperatury

codojedzenia
krem z cukinii z prażonymi migdałami 207

krem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  świeża bazylia sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę

Miód i pieprz