warzywa zaczną się delikatnie rumienić. Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować. Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki. Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę, możecie dodać chilli w proszku. Do zupy z dyni pasują także inne przyprawy: kumin
kolorowotorcikowoWczoraj na obiad mieliśmy rosół, zostało mi trochę tej zupy i wykorzystałam ją jako bulion do zrobienia kremu z cebuli. Robiłam go pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni. Jest to zupa składająca się z kilku składników, bardzo prosta do przygotowania, a zarazem aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca. W sam raz na te chłodniejsze wiosenne dni. Polecam ją każdemu, nawet osobom(...)minut, aż cebula będzie miękka. 4. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącego bulionu, razem wymieszać i dodać do garnka. Garnek zdjąć z ognia, całość zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Ewentualnie gałką muszkatołową jeżeli ktoś lubi. 5. Na czystą, rozgrzaną patelnię włożyć pokrojony w kostkę chleb i zrumienić z każdej strony. 6. Krem wlać do miseczek
Danka PichciGdyby ktoś kiedyś powiedział mi, że będę miała w domu sprzęt, który będzie siekał, mielił, mieszał, blendował, miksował, rozdrabniał, robił mąkę, kremy, przeciery, majonezy, pasty, gotował zupy, a nawet sam po sobie zmywał – to bym go wyśmiała, powiedziała, żeby nie pierniczył głupot albo przestał pić ;) A dziś cholera mam taki sprzęt – jest nim BLENDER WYSOKOOBROTOWY. Blender zwykły(...)ułatwia miksowanie nawet bardzo twardych składników – lodu, orzechów, twardych warzyw i owoców. Bez problemu możemy przygotować z nim kostki lodu do drinka, masło orzechowe, wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, kremy, masła, mleka , drinki i inne napoje. System obiegu chłodzenia zabezpiecza Blender wysokoobrotowy Happycall przeciwko przegrzaniu się silnika podczas pracy urządzenia na maksymalnych parametrach. Z ryżu robi mąkę: Groch mieli
Ostra na Słodkorazem razem musi być taka sama? Przecież pomidorowych jest tyle ile gospodyń domowych, a każda kobieta ma swój smak, swój pomysł, tajemnicze dodatki by ta zupa była wyjątkowo. Ale jeśli jeszcze zmienimy ją w krem, wzbogacimy o inne dodatkowe warzywo np paprykę to wyjdzie nam zupa niecodzienna, inna ale równie pyszna jak ta tradycyjna. Zapraszam na połączenie pomidorów i papryki
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanoc. Zapraszam za tydzień, jeżeli ktoś jest ciekawy od czego zacznę. Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki to kolejna zupa, która wyszła trochę przypadkiem. Bo był rosół, bo dziecku tego typu zupa smakuje najbardziej, bo My lubi i w sumie już może. Ja z kolei byłam ciekawa czy zupa z pomidorów z puszki jest równie smaczna jak z passaty(...)przesmażamy (jakieś 5 minut). Następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, przelewamy go zimną wodą, odstawiamy. Przestudzoną zupę wlewamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cukier, zagotowujemy. Jeżeli zupa wyszła dla Was za gęsta, dolejcie do niej wody, jak za rzadka, pogotujcie
KardamonovyKrem z batatów z dodatkiem mleka kokosowego i chili - słodko-pikantna pyszna zupa. SKŁADNIKI 1 duży batat (ok.450g) 1/2 kg marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 2 łyżeczki pikantnej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu warzywnego 750ml wody 1 łyżka soku z limonki/cytryny sól pieprz olej świeża kolendra PRZYGOTOWANIE Cebulę i obrane
Moje Kuchenne Rewelacjerozgrzewająca zupa z batatów, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Polecam:) Zupa z batatów, marchewki i dyni (10 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki(...)około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie. W międzyczasie umieść orzeszki wraz z wodą w blenderze i zmiksuj na jasny krem. Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne po czym wyłóż na talerze wraz z kremem orzechowym, posyp kolendrą i podawaj. Smacznego! English
karmelowyLubię wszystkie cebulowate. Surowe, gotowane, pieczone – wszystkie. Zupy gotuję w niedziele, z najnormalniejszej wygody. Wracamy w poniedziałek z pracy, podgrzewamy, gotowe. Zastanawiałam się nad kremem z porów, ale stanęło na zwykłej zupie. I to na zupie naprawdę prostej, bez niepotrzebnych dodatków i kombinacji. Produkty, które zostały do niej użyte, w większości raczej macie w domu. Składniki: 2 l bulionu
KardamonovyPyszny, warzywno-chrzanowy krem podawany ze śmietaną, jajkiem i prażonym boczkiem. Idealna zupa na Świąteczny stół:) Przepis znalazłam na blogu Simon Cooks . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę(...)Boczek wyławiamy z wywaru i odstawiamy do przestygnięcia.Usmażone warzywa przekładamy do wywaru, dodajemy chrzan i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyławiamy część warzyw, resztę miksujemy na gładki krem. Wkładamy odłożone warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż zarumieni się ze wszystkich stron. 4. Krem podajemy ze śmietaną, jajkiem
My Culinary Artwapnia. Możemy wykorzystać je w kuchni na wiele sposób - możemy je dusić, gotować, piec, smażyć, a nawet kisić. Świetnie sprawdzą się jako składnik koktajli czy w zupach, zarówno klasycznych, jak i kremach. Doskonale sprawdzą się też po prostu jako surówka 😉 Liście z kalafiora - przepis Do przygotowania liście będą Ci potrzebne: liście kalafiora, łyżka masła klarowanego, sól i pieprz
Z notatnika dietetykaBrokuły i szpinak to zielone dobro, z którego możemy czerpać w zasadzie cały rok. Warto spróbować połączenia obydwu warzyw w zupie. Poniżej przepis na szybki krem brokułowo-szpinakowy, który sprawdzi się […] The post Szybki krem brokułowo szpinakowy appeared first on matyldagotuje.pl
Matylda Gotujeszczególnie mule, które możemy zjeść w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowym i hiszpańską chorizo (32 zł) lub z sosem winnym (29zł). Lokal ma również do zaoferowania dwie zupy: tajską (19 zł) oraz krem z białej fasoli (14 zł), a także dania typowo wegańskie i wegetariańskie jak np. stek z kalafiora (25 zł) czy sałatkę z ricottą (24 zł). Błonia Bistro
I LOVE LIFEpiekarniku. Kasza z grzybami najlepiej smakuje na świeżo, z ogórkiem kiszonym i maślanką. Niezjedzoną kaszę z grzybami w kolejnych dniach odgrzewałam na dwa sposoby: w kremie pieczarkowym (krem jako sosik) oraz w zupie pieczarkowej (zamiast makaronu). Zarówno kaszę z grzybami, jak i krem/zupę pieczarkową zrobiłam przy okazji gotowania kotletów mielonych drobiowych (tzw. “Kotleta pożarskiego”) , które przyrządza się
Moja DelicjaJesienne chłody sprawiają, że w naszym domowym menu jest coraz więcej zup i ciepłych, sycących dań. Krem z buraka z mleczkiem kokosowym jadłam kiedyś w jednej z restauracji, jednak postanowiłam swój trochę podkręcić. Oprócz mleczka kokosowego dodałam również imbir – Continue reading... Artykuł Krem z buraka z mleczkiem kokosowym pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuJesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować świeżą i aromatyczną zupę dyniową. Ja polecam Wam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro. Dzisiaj jednak mam inną propozycję na bardzo pyszne i sycące danie. Gulasz dyniowy to pożywna opcja na obiad, dzięki dodatkom papryki i kminu rzymskiego stał się bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Składniki
Życie zaczyna się w kuchni