zupa krem - 8065 przepisów (strona:345/538)

Kremowa zupa fasolowa 67

jeszcze trzeba dosypać. Moja fasolowa nie smakuje niestety jak babcina, ale jest dobrze doprawiona majerankiem. Nie miałam żadnych obaw, dotyczących tego przepisu. Od razu wiedziałam, że to będzie to. Zupa jest bardzo kremowa, sycąca i konkretna. Składniki są klasyczne, nie ma udziwnień i niepotrzebnych dodatków. Idealnie pasują do niej grzanki krótko smażone na oliwie. Składniki: 200 g suchej fasoli(...)fasolę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, chwilę gotujemy na małym ogniu. Całość miksujemy blenderem (wcześniej wyciągamy ziele i liście laurowe, nie będą nam potrzebne) na gładki krem, na wszelki wypadek można przetrzeć zupę przez gęste sito. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy jogurt (śmietanę), chwilę podgrzewamy (nie gotujemy). Fasolową podajemy w miskach, z dodatkiem ulubionej kiełbasy. Artykuł Kremowa zupa fasolowa

Kardamonovy
Ziemniaczana z fenkulem i jablkiem czyli Zupowy Wtorek odc.76 242

przełknie jej chore gardło. Pomyślałam o zupie a potem zajrzałam do "Warzywa" i wiedziałam, że w ruch pójdą jabłka, ziemniaki i fenkuł.  Zapachniało magią i uwarzyłam wspaniałą, prostą zupę pachnącą pieczonym czosnkiem. Ziemniaczana z fenkułem i jabłkiem 2 kwaśne jabłka, obrane 1 fenkuł 4 ząbki czosnku, nie obrane 6 ziemniaków 1 cebula 4 gałązki tymianku 4 łyżki oleju sól(...)minut (do miękkości ziemniaków). Upieczone jabłka i czosnek wyciśnięty z łupinek zalewamy resztą wywaru. Dorzucamy trzy łyżki ugotowanych już ziemniaków i blendujemy na gładki krem. Wlewamy go do garnka z zupą. Solimy, pieprzymy, wsypujemy listki z pozostałych gałązek tymianku. Przekładamy do garnka upieczonego fenkuła. Całość zagotowujemy i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodka kukurydziana zupa krem 173

Zup ciąg dalszy. Dzisiaj przestawiam Wam krem kukurydziany. Lubię kremy, bo są łatwe do zrobienia. Dodatkowo można przemycić w niej dużo warzyw  i opróżniam przy tym lodówkę. Nie lubię wyrzucać jedzenia do kosza, według mnie jest to marnotrawstwo. Zupka kukurydziana jest trochę praco i czasochłonna, ale jej smak wynagrodził mi ten czas ;) Składniki :  2 puszki kukurydzy łyżeczka tartego(...)kostkę, podsmażyłam, dodałam do reszty gotujących się warzyw. Kukurydzę odcedziłam ,wodę z niej wlałam do garnka z warzywami. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam delikatnie kukurydzę,  Wsypałam do zupy. Następnie na tej samej patelni podsmażyłam starty imbir i tez wylądował w garnku. Podgotowałam  wszystko razem około 15 minut. Przed zblendowaniem zupy wyłowiłam z niej ziele oraz liść laurowy

Justa próbuje gotować
Krem z pomidorów 157

To chyba moja ulubiona letnia zupa. Za każdym razem zmieniam odrobinę proporcję szukając złotego środka na złapanie idealnego smaku. Żeby nie było za kwaśno, za ostro

Emskie Smaki
Zupa krem z kurek 154

Krem z kurek to przepis od mojej kochanej cioci. Zupa jest delikatna w smaku o aksamitnej konsystencji, posypana prażonymi pestkami dyni idealnie dopełnia jej smak. To zdecydowanie mój nr 1 wśród wszystkich zup :) Składniki na 4-5 porcji: ok. 1 - 1,5 szklanki kurek (u mnie mrożone) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1/2 szklanki pestek łuskanej dyni(...)minut. Reszta bulionu trafia do garnka. Wszystkie składniki z patelni blendujemy (najlepiej ostudzone) - dodajemy do garnka z bulionem i mieszamy. Zupę podgrzewamy na małym ogniu (doprawiamy pieprzem) a w między czasie prażymy pestki na suchej patelni. Krem z kurek wlewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni i dekorujemy kurkami

Alutka-Gotuje
Zupa krem z kalafiora i kalarepy 176

Pyszna letnia zupa z mlodej kalarepki i kalafiora,lekka i dietetyczna.Dwa skladniki,niewiele pracy,a efekt smakowy znakomity.Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjatkowo aromatyczna.Kremowa konsystencje zupy przelamuja chrupiace grzanki,a smak podkreslaja listki cytrynowej miety.Prosto,smacznie i szybko. Skladniki na 4 porcje: 1-2 kalarepki 1/2 kalafiora 1  zabek czosnku 1 cebula 0,75-1 l bulionu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa dyniowa w pięciu smakach 171

Płynne czwartki Zimą warto sięgnąć po dynię, która idealnie nadaje się do przygotowania wspaniałej, gęstej i aromatycznej zupy. Przeglądając książkę "Smaczne Zupy" natknęłam się na ciekawy przepis na  krem z dyni z dodatkiem chińskiej przyprawy pięć smaków i od razu stwierdziłam, że to musi być fantastyczne połączenie! Koniecznie musiałam ją wypróbować i tak dzielę się dziś z Wami

Codzienne Gotowanie
Prosta zupa ‚Meksykańska’ 344

sicie, żeby woda mogła sobie z niej spłynąć. Od razu odkładamy na bok do innej miseczki trochę fasolki i blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę ;) Zabieramy się za smażenie (najlepiej od razu w garnku). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, i dodajemy mięso. Smażymy je aż do momentu, w którym będzie dobre

Jak gotować i nie zwariować
Pora na zupy – zupa z pulpetami 124

Zupa brokułowa z cheddar… Miałam nadzieję, że słoneczna pogoda wróci do nas ale niestety nie. Zaczęłam zatem sezon na zupy od kremowej zupy brokułowej z

codojedzenia
Kremowa zupa z pieczonych pomidorów z bazylią 118

Trudno wyobrazić sobie, by latem jakakolwiek zupa pomidorowa smakowała lepiej niż ta, która przygotowana jest na bazie świeżych, pachnących i soczystych pomidorów. Jeśli w dodatku owe pomidory wcześniej upieczone zostaną z dodatkiem octu balsamicznego, to nadadzą zupie smak już prawdziwie wyjątkowy – idealnie słodki i kwaśny zarazem. A to wszystko przy minimalnym trudzie (wystarczy jedynie upiec warzywa i zblendować(...)pomidory będą pomarszczone i delikatnie przyrumienione. Zawartość naczynia do zapiekania przełożyć do osobnego naczynia, dodawać stopniowo wrzący bulion/rosół i blendować ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać bazylię i ponownie zblendować. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać śmietankę wcześniej rozmieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podawać z listkami świeżej bazylii i np. pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego! Jeśli chcesz

Even Better Food
Krem selerowo-szpinakowy z jajkiem 191

zalać bulionem, dodać szpinak i cukier - gotować do momentu aż seler będzie miękki. Pod koniec gotowania dolać śmietankę, sok z cytryny i ocet winny. Doprawić do smaku. Gotową zupę zblendować na krem. Krem selerowo-szpinakowy podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa ziemniaczana ekspresowa 185

bardzo smaczna. Do tego rozgrzewa, a zimą chętnie raczymy się rozgrzewającymi zupami. Polecam również Kremowa zupa czosnkowa z grzankami . Jeśli macie kurki to polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku Kamis(...)minut, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku imbirem, solą i pierzem (ja mam mieszankę od Kamisa, wystarczy kilka obrotów młynka), rondelek ściągamy z ognia i miksujemy blenderem na krem. Do zmiksowanej zupy ziemniaczanej wrzucamy 1 łyżkę masła, mieszamy, aż masło się rozpuści. Zupę ziemniaczaną ekspresową podajemy posypaną z chorizo i jakąś zieleniną (natką pietruszki, szczypiorkiem, trybulą, oregano) w zależności

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa brokułowa z pesto 228

Wiosna to dla mnie czas zielonych zup. Jedna z nich jest uwielbiana przez nas brokułowa a właściwie krem. Pyszna, prosta, sycąca zupa. Jednak tym razem postanowiłam zmienić odrobinę jej smak dodając do niej pesto, które fajnie podkreśliło charakter zupy, dodało posmaczku bazyliowego, ogólnie idealna kompozycja. Propozycja na świąteczny obiad idealna. Wpis jest wpisem sponsorowanym. Zupę podałam w ceramicznych garnuszkach, które

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rozgrzewający krem z kalafiora z chili 229

domu.  No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A  w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim  mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Składniki: 1 kalafior 1 marchewka 1 cebula 1 podłużny serek topiony 1 litr bulionu lub wody sól pieprz suszone płatki chili(...)ogień i jeszcze przez chwilę podsmażamy/podduszamy. Warzywa przekładamy do garnka, dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i przyprawiamy, a na koniec dodajemy olej. Dokładnie mieszamy i smacznego ! insertCookd("7d0a2e70ab4cb8ec9c3232d077aa53d3

Kulinarne przygody Gatity