leśne grzyby z ziemniakami, podane z kleksem śmietany i natką pietruszki Zupa Pomodoro & Gorgonzola podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - krem z pomidorów udekorowany musem gorgonzola z delikatną nutą brandy Zupa Tom Kha Gai podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - pikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza(...)filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką Sandacz Soffi Tort Bezowy TIFFANY ( porcja 15,90 zł ) - krucha, nie ciągnąca sie beza, słodki krem z nutą brandy i likieru pomarańczowego, kwaśne truskawki podany z musem truskawkowym Tort Bezowy TIFFANY Tort Bezowy FROMAGE - krucha beza z figą, gruszką i serami pleśniowymi *** Soffi Flower Coffee
Atlas Smakówbrzoskwini ma niezwykle kremową konsystencję, wręcz aksamitną. Wytrawność zupy chłodnika z brzoskwini możecie dostosować sami do swoich upodobań – brzoskwinie i nektarynki mają różny stopień słodkości więc wytrawność zupy można dopasować przez ilość octu. Używamy jasnego octu balsamicznego (ciemny zupełnie zmieni kolor, jest też intensywniejszy w smaku), który można zamienić na biały ocet winny (ja ostatnio eksperymentowałam z białym octem(...)zimnej wody i zmiksować na gładki krem (w razie potrzeby można dodać więcej wody), doprawić w razie potrzeby większą ilością octu balsamicznego. Wstawić do lodówki (schłodzić). W międzyczasie bagietkę pokroić w kostkę, Na patelni rozgrzać 60 ml oliwy, wrzucić pokrojoną bagietkę, smażyć na złoto. Odłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia, lekko posolić. Zupę chłodnik z brzoskwini podawać dobrze schłodzony
Pociąg Do KuchniSezon dyniowy rozpoczynam od kremowej zupy, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni. Składniki: 700 g dyni 3 duże pomidory 6 ząbków czosnku w łupinkach 1 cebula oliwa sól biały pieprz 1 litr bulionu warzywnego bazylia(...)czosnku łupinki i przekładamy do garnka. Wlewamy bulion i płyn z naczynia w którym piekliśmy warzywa. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na jednolity krem. Dodajemy przyprawy do smaku. Zupę podajemy posypaną tartym serem i bazylią
Smakowity Blog Kulinarnyzachowując niewielkie odstępy. Piec w 200 st. C. 8-10 minut. Ostudzić. Smacznego! Muszę się Wam do czegoś przyznać... W poniedziałek zaliczyłam wpadkę: ugotowałam absolutnie niejadalną zupę. Pierwszy raz w życiu! Niby krem, a jednak grudkowaty; z dziwnym posmakiem zostającym na podniebieniu i paskudnymi chipsami. Uch... Bardzo byłam nieszczęśliwa. Macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na zimowe zupy...? Takie, żebym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli szukacie niebanalnego dania na wielkanocny stół to śmiało możecie wypróbować krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą, czyli zupę, która dzięki szpinakowi stała się prawdziwą bombą wartości odżywczych bo szpinak to przecież cenne źródło witaminy K i beta karotenu, C, kwasu foliowego, B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku(...)możesz zostawić do dekoracji i łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. Gotuj przez 3 minuty, po czym zmiksuj na krem, dodając przy tym po trochu śmietanę lub jogurt grecki. Przypraw (dość konkretnie) solą i pieprzem, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszaj wszystko i spróbuj. Do gorącej zupy wsyp resztę szpinaku pokrojonego w paseczki. Zupę przelej do misek, a każdą porcję udekoruj ćwiartkami jajek
Eat me! Fit me!Pyszna zupa warzywna o lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku. Podana z dodatkiem pieczywa stanowi pożywny, wartościowy posiłek. Uwielbiam koper włoski pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go maksymalnie. Surowy , gotowany , zapiekany …………/ zobacz /zawsze smakuje wybornie, ale należy zwracać(...)talerzykiem/ , a do rondelka wrzucić koper, zalać niewielką ilością gorącej wody, posolić do smaku i ugotować do miękkości. Miękki koper zmiksować na gładki krem , wlać do ugotowanych warzyw . Zupę zagotować, dodać nasiona kopru i doprawić do smaku. Gorącą zupę rozlać do miseczek, na wierzch nałożyć podsmażoną cebulkę i udekorować zieleniną
Zakamarki mojej kuchniMimo, że mamy środek zimy kalafiory są dostępne. Fakt w ekologicznym kosztuje 12 zł za głowę. Ale przecież są mrożone. Ta zupa to moja odpowiedź na krem z kalafiorowy z wanilią poznany na warsztatach. W sumie wszystko robiłam tak jak na pokazie, jednak mleko krowie i śmietankę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Jakoś nie mogłam tego mleka i tej śmietanki znieść(...)miękkości. Doprawić solą. Kiedy kalafior będzie miękki, dodać biały pieprz a całość zmiksować na aksamit. Można przetrzeć przez sito. Wylać do małych kokilek i posypać prażonymi migdałami. Do zupy dodałam wiórki kokosowe i powiem, ze nieźle smakowała całość
AZgotuj!Zupa dyniowa z soczewicą to smakowicie doprawione połączenie dyni, pomidorów, cukinii i czerwonej soczewicy. Wspaniale rozgrzewa i syci w chłodne dni Polecam! Inną wersją zupy z dyni jest taki krem<klik> albo taka zupka<klik> . Z dyni można również zrobić pyszności, np. humus<klik> , ciasteczka<klik> albo muffinki<klik> . Składniki(...)minut. Dodajemy przepłukaną i odcedzoną surową czerwoną soczewicę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą do smaku. Następnie miksujemy albo ręcznym mikserem lub przelewamy do blendera i miksujemy. Zupa dyniowa z soczewicą jest gotowa dla najmłodszych. Dorośli powinni dodać jeszcze płatki chilli, koniecznie Smacznego! Artykuł Zupa dyniowa z soczewicą pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plGalbani to wiodący producent serów. Mozarella ma lekko mleczny smak dzięki czemu jest bardzo często wybierana przez Włochów. Przygotowałam więc kwintesencję Włoch na talerzu. Aromatyczna w smaku zupa bazyliowa w postaci gładkiego kremu podana z podpieczonym pomidorem nafaszerowanym serem mozarella Galbani i krewetkami. Składniki: 1 op. mozarella Galbani 2 szalotki 1 ząbek czosnku 75 ml oliwy z oliwek(...)marynacie ok 15 minut. Pomidory nafaszerować krewetkami z mozarellą Galbani . Na wierzch dodać plasterek mozarelli Galbani. Pieczemy pomidory 10 minut w temp. 180 st. C Łodyżki bazylii wyjąć z zupy. Dodać do zmiksowanych listków bazylii. Zmniejszyć ogień gotowanej zupy. Dolać śmietanę oraz zmiksowany szpinak z orzeszkami i bazylią wraz z łodyżkami. Zmiksować zupę. Doprawić do smaku. Podawać z podpieczonym pomidorem
Kuchnia w oparachwraz z pozostałym bulionem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą, czubrycą i pozostałymi przyprawami. Gdy krem jest zbyt gęsty można dodać do niego jeszcze nieco odlanego wcześniej wywaru. Ser feta zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokruszyć go drobno.Ser spowoduje,iż zupa uzyska nieco wyraźniejszy smak Zupę rozlać na talerze i udekorować ugotowanymi różyczkami brokułu wraz
Aromatyczne Podróżebowiem z tradycyjnych polskich zup, a zaskoczyć domowników nowym specjałem. Zupa serowa będzie idealna. Dlaczego? Bo wkład pracy nie jest duży, do tego można ja podawać z bagietką albo grzankami. Poza tym w 100 g tradycyjnej zupy jest 92 kcal. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wykwintna zupa serowa 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe(...)keywords":["zupa serowa","przepis na zup\u0119 serow\u0105","przepis na zup\u0119 z serk\u00f3 topionych","zupa serowa przepis","zupa z serk\u00f3 topionych przepis","zupa z serk\u00f3 topionych","jak zrobi\u0107 zup\u0119 serow\u0105","jak zrobi\u0107 zup\u0119 z serk\u00f3w topionych","jak ugotowa\u0107 zup\u0119 serow\u0105","jak ugotowa\u0107 zup\u0119
ProstePesto.pllepszego u progu jesieni, jak sezonowa zupka :) Dziś postawiłam na kolor, ale smak też niczego sobie ;) Zupa jest bardzo prosta, z kilku składników z dodatkiem czerwonej quinoy i szczawiku zajęczego z mojego balkonu ;) Danie bez gluten, bez laktozy, wegańskie i bez cukru, a jakie pyszne! Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 nieduża dynia piżmowa (około 750 gram) 350 gram(...)zawsze robię to "na oko" więc ilość jest szacunkowa. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 5 - 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i ostrym sosem. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy, ją na krem, podajemy z czerwoną quinoą i szczawikiem zajęczym. Smacznego
Quinoa Raz!wykonania w naszych kuchniach. Wszystkim bardzo dziękuję za udział i podzielenie się własnymi propozycjami na wykorzystanie marchewek. Poniżej zamieszczam wykaz zgromadzonych pomysłów. Znajdziecie wśród nich dania wytrawne i słodkie, zupy, dodatki do obiadów, dania główne, przegryzkowe i deserowe. Jeszcze raz bardzo dziękuję i już teraz zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji :) Zgrana para - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe(...)jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem Marchewka z groszkiem autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Marchew, pietruszka, seler
Weekendy w domu i ogrodzieMoje pierwsze podejście do kremu z dyni było totalną porażką, po której na długi czas zapomniałam o istnieniu tej zupy. Wróciłam do niej pod impulsem ostatnio przeczytanej książki i małych zmian jakie wprowadzam w swojej kuchni. Nie wiem czy to będą zmiany stałe czy tylko chwilowe, więc na razie o nich tylko tyle. W każdym razie dzięki temu powróciłam(...)się wcześniej wydawało mdłej dyni. Dynia wymaga odpowiednich dodatków i przypraw,w końcu zrozumiałam zachwyt innych i zauważyłam,że ze szkaradnej żaby zmienia się w słodką królową jesieni. KREM Z DYNI Składniki: 1 mała dynia np.hokka ido 1 marchew 1 cebula 2-3 z ąbki czosnku 2-3 cm imbiru 3/4 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy sól himalajska
Bon appetit mon amienucie i zupełnie nie nudnym smaku. I choć ziemniaki kochają boczek, przyjemnie łącząc się w zupach i tworząc popularną ich wersję – dzisiaj postawiłam na danie wegańskie. Dodatek pieczonych ziemniaczków nadaje tu cudownie dymnego i wędzonego smaku, co wzbogaca całość o niebanalny charakter. Zapewniam: krem to prosty w przygotowaniu, składników raptem kilka, a efekt wyjątkowy. Składniki na 3-4 porcje(...)ziemniaczki./ Gdy składniki będą miękkie garnek zdjąć z ognia, a jego zawartość zblendować na gładki krem (wcześniej usunąć liść laurowy i ziele angielskie). Jeśli krem jest zbyt gęsty dodać wody i ponownie zagotować całość. Zupę doprawić gałką i pieprzem, ewentualnie dosolić. Podawać z chrupiącymi ziemniaczkami paprykowymi i prażonymi ziarnami siemienia lnianego. Ziemniaczki paprykowe: 2 średnie ziemniaki obierki po jabłku
Even Better Food