szaleństwa i stojące, rozgrzane powietrze wprost nie pozwalają zebrać myśli. Ale nic, najwyżej później będę poprawiać błędy. Wracając do tematu - żeby nie było, że gości tylko kremem pomidorowym uraczyłam opiszę dziś drugą zupę, którą przygotowałam dla rodziny. Oto przepis na barszczyk biały, jedną z moich ulubionych zup (może niekoniecznie przy takiej temperaturze:). Ten na chrzciny ugotowałam na białej kiełbasie
Kuchnia po mojemumoje dzieci w tymże tomiszczu :) to mama ma zrobić i już hehe :) zerknijcie TUTAJ by się przekonać. A co mogę napisać o zupie? Bardzo esencjonalna, pikantna, pachnie niesamowicie i chrupie czasami... Świąteczny krem z pieczonych jabłek i dyni dynia hokkaido, ok 1 kg wagi 2 jabłka, raczej słodkie niż kwaśne 1 cebula 4 ząbki czosnku oliwa(...)piekarnika. Jej zawartość przekładamy do garnka, ząbki czosnku wyciskamy z łupinek. Zalewamy bulionem i miksujemy blenderem na krem. Zagotowujemy go. Możemy ew. rozrzedzić bulionem. W cały czas nagrzanym piekarniku pieczemy pestki dyni wymieszane z solą, pieprzem i szczypta soli. Powinny się zrumienić. Zupę możemy zabielić śmietaną lub tylko podać z kleksem śmietany. Koniecznie przed podaniem posypujemy pestkami dyni
Dzieje kuchennej WiewióryMam takie pytanie do Was. Co robicie z liśćmi odciętymi od rzodkiewek? Wyrzucacie je czy może zgodnie zasadą zero waste nie pozwalacie się im zmarnować? Ja
Bernika - moj kulinarny pamietnikAromatyczny, rozgrzewający krem z pieczonych warzyw to świetna propozycja na pożywny, jesienny posiłek. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, sycąca, a jednocześnie nie zawiera mnóstwa kalorii i z czystym sumieniem można się nią zajadać będąc na diecie. Najlepiej smakuje w połączeniu z ziołowymi grzankami i pestkami dyni. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaWiosna, wiosna, wiosna - ach to Ty! Pamiętacie tę piosenkę? Kiedy rano wstaję do pracy, miasto jeszcze śpi, ale nie słońce - budzi się, oświetla wszystkie zakamarki ospałej
W kuchni Karmel-itkijeszcze trzeba dosypać. Moja fasolowa nie smakuje niestety jak babcina, ale jest dobrze doprawiona majerankiem. Nie miałam żadnych obaw, dotyczących tego przepisu. Od razu wiedziałam, że to będzie to. Zupa jest bardzo kremowa, sycąca i konkretna. Składniki są klasyczne, nie ma udziwnień i niepotrzebnych dodatków. Idealnie pasują do niej grzanki krótko smażone na oliwie. Składniki: 200 g suchej fasoli(...)fasolę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, chwilę gotujemy na małym ogniu. Całość miksujemy blenderem (wcześniej wyciągamy ziele i liście laurowe, nie będą nam potrzebne) na gładki krem, na wszelki wypadek można przetrzeć zupę przez gęste sito. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy jogurt (śmietanę), chwilę podgrzewamy (nie gotujemy). Fasolową podajemy w miskach, z dodatkiem ulubionej kiełbasy. Artykuł Kremowa zupa fasolowa
Kardamonovyprzełknie jej chore gardło. Pomyślałam o zupie a potem zajrzałam do "Warzywa" i wiedziałam, że w ruch pójdą jabłka, ziemniaki i fenkuł. Zapachniało magią i uwarzyłam wspaniałą, prostą zupę pachnącą pieczonym czosnkiem. Ziemniaczana z fenkułem i jabłkiem 2 kwaśne jabłka, obrane 1 fenkuł 4 ząbki czosnku, nie obrane 6 ziemniaków 1 cebula 4 gałązki tymianku 4 łyżki oleju sól(...)minut (do miękkości ziemniaków). Upieczone jabłka i czosnek wyciśnięty z łupinek zalewamy resztą wywaru. Dorzucamy trzy łyżki ugotowanych już ziemniaków i blendujemy na gładki krem. Wlewamy go do garnka z zupą. Solimy, pieprzymy, wsypujemy listki z pozostałych gałązek tymianku. Przekładamy do garnka upieczonego fenkuła. Całość zagotowujemy i podajemy
Dzieje kuchennej WiewióryZup ciąg dalszy. Dzisiaj przestawiam Wam krem kukurydziany. Lubię kremy, bo są łatwe do zrobienia. Dodatkowo można przemycić w niej dużo warzyw i opróżniam przy tym lodówkę. Nie lubię wyrzucać jedzenia do kosza, według mnie jest to marnotrawstwo. Zupka kukurydziana jest trochę praco i czasochłonna, ale jej smak wynagrodził mi ten czas ;) Składniki : 2 puszki kukurydzy łyżeczka tartego(...)kostkę, podsmażyłam, dodałam do reszty gotujących się warzyw. Kukurydzę odcedziłam ,wodę z niej wlałam do garnka z warzywami. Na patelni roztopiłam masło i podsmażyłam delikatnie kukurydzę, Wsypałam do zupy. Następnie na tej samej patelni podsmażyłam starty imbir i tez wylądował w garnku. Podgotowałam wszystko razem około 15 minut. Przed zblendowaniem zupy wyłowiłam z niej ziele oraz liść laurowy
Justa próbuje gotowaćTo chyba moja ulubiona letnia zupa. Za każdym razem zmieniam odrobinę proporcję szukając złotego środka na złapanie idealnego smaku. Żeby nie było za kwaśno, za ostro
Emskie SmakiKrem z kurek to przepis od mojej kochanej cioci. Zupa jest delikatna w smaku o aksamitnej konsystencji, posypana prażonymi pestkami dyni idealnie dopełnia jej smak. To zdecydowanie mój nr 1 wśród wszystkich zup :) Składniki na 4-5 porcji: ok. 1 - 1,5 szklanki kurek (u mnie mrożone) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1/2 szklanki pestek łuskanej dyni(...)minut. Reszta bulionu trafia do garnka. Wszystkie składniki z patelni blendujemy (najlepiej ostudzone) - dodajemy do garnka z bulionem i mieszamy. Zupę podgrzewamy na małym ogniu (doprawiamy pieprzem) a w między czasie prażymy pestki na suchej patelni. Krem z kurek wlewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni i dekorujemy kurkami
Alutka-GotujePyszna letnia zupa z mlodej kalarepki i kalafiora,lekka i dietetyczna.Dwa skladniki,niewiele pracy,a efekt smakowy znakomity.Zupa krem z pierwszych letnich warzyw jest wyjatkowo aromatyczna.Kremowa konsystencje zupy przelamuja chrupiace grzanki,a smak podkreslaja listki cytrynowej miety.Prosto,smacznie i szybko. Skladniki na 4 porcje: 1-2 kalarepki 1/2 kalafiora 1 zabek czosnku 1 cebula 0,75-1 l bulionu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Płynne czwartki Zimą warto sięgnąć po dynię, która idealnie nadaje się do przygotowania wspaniałej, gęstej i aromatycznej zupy. Przeglądając książkę "Smaczne Zupy" natknęłam się na ciekawy przepis na krem z dyni z dodatkiem chińskiej przyprawy pięć smaków i od razu stwierdziłam, że to musi być fantastyczne połączenie! Koniecznie musiałam ją wypróbować i tak dzielę się dziś z Wami
Codzienne Gotowaniesicie, żeby woda mogła sobie z niej spłynąć. Od razu odkładamy na bok do innej miseczki trochę fasolki i blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę ;) Zabieramy się za smażenie (najlepiej od razu w garnku). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, i dodajemy mięso. Smażymy je aż do momentu, w którym będzie dobre
Jak gotować i nie zwariowaćZupa brokułowa z cheddar… Miałam nadzieję, że słoneczna pogoda wróci do nas ale niestety nie. Zaczęłam zatem sezon na zupy od kremowej zupy brokułowej z
codojedzenia