zupa krem - 8065 przepisów (strona:350/538)

Chłodnik z botwinki 107

botwinka z jogurtem Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Za chłodnikami nie przepadam. Dla mnie zupa musi być choć trochę ciepła. Gorącą botwinkę zalewam jogurtem i podaję. 2 porcje: pęczek botwinki siekany koperek ząbek czosnku ok. 2 łyżki oleju rzepakowego kubeczek naturalnego jogurtu Botwinkę kroję drobno. Korzeń i twarde części łodygi podsmażam na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dodaję ząbek czosnku. Zalewam(...)gotuję. Gdy botwinka zmięknie, dodaję miękkie liście i gotuję jeszcze kilka minut. Doprawiam solą, koperkiem i niewielką ilością pieprzu ziołowego. Miksuję całość i pozostawiam do ostygnięcia. Do lekko przestudzonego kremu dodaję ok. 300 g jogurtu naturalnego

Kucharzyca
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym 196

mnie w kuchni w dalszym ciągu króluje dynia. Był makaron, teraz czas na zupę. Delikatny, łagodny i bardzo syty krem z dyni. Polecam wszystkim :) KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM  Składniki: - 1 mała dynia - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera (korzeń) - 1 cebula - puszka mleka kokosowego - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 5 ziaren czarnego pieprzu - sól - gałka(...)cebulę. Zeszklić a następnie dodać resztę warzyw. Zalać litrem wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dusić przez około pół godziny - aż warzywa będą miękkie, po czym zdjąć zupę z ognia i zmiksować blenderem. Pod koniec dodać mleko kokosowe oraz gałkę muszkatołową. Gotować jeszcze kilka minut do uzyskania gęstej zupy. Doprawić solą do smaku. Podawać z prażonymi pestkami dyni

Zgrabne Gotowanie
Kremowa zupa kalafiorowa 120

poziom warzyw. Dodaj sól. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Gdy warzywa będą już miękkie odłóż na bok 1/3, do zupy dodaj mleko kokosowe i zblenduj całość na jednolity krem. Sprawdź, czy nie trzeba jeszcze doprawić solą, bo to jest naprawdę bardo indywidualne. Podając zupę do każdej porcji dodaj 2 łyżki warzyw, posyp zielskiem. Smacznego

greenscarf
Zupa dyniowo-pomarańczowa z chili, z makaronem ryżowym oraz karmelizowanymi migdałami i płatkami kokosowymi. 147

moje przepisy są czasochłonne i skomplikowane a składniki drogie. Postanowiłam to zmienić i dzisiaj przygotowałam dla Was zupę dyniowo-pomarańczową, która robi się praktycznie sama. Zupa ta jest stosunkowo rzadka (w porównaniu do kremu), ale za sprawą migdałów i makaronu ryżowego syci na długo… A do tego rozgrzewa za sprawą chili! Składniki: Zupa 1 litr bulionu (ewentualnie 1litr wody

Fill The Bowl
Krem z zielonych warzyw i konopi 88

Zupę przygotowywać można w 15 minut. Krem jest z samych zielonych warzyw: 1-2 łyżki - olej 1 garść - jarmuż 1- garść szpinak 1 szklanka - zielony groszek 1 sztuka - cukinia 1 dymka, ząbek czosnku mięta  - trochę 1/2 opakowania  - śmietanka z konopi 4 łyżeczki - nasiona z konopi pieprz  do smaku skórka z cytryny niewoskowanej Pokroić dymkę w dość(...)wodę  i zacząć gotować. Kiedy zawrze dodać szklankę zielonego groszku, garść jarmużu i szpinaku. Gotować 5 minut. Zmiksować. Doprawić skórką z cytryny, nasionami z konopi oraz śmietanką konopną. Zupę doprawiłam skórką z cytryny, bez której zupa nie miałaby tego "czegoś

AZgotuj!
Zupa-krem z dyni na podduszonych warzywach 174

Uważam, moim bardzo nieskromnym zdaniem :), że ta zupa jest jedną z moich najlepszych kremów jeśli nie najlepsza :D Warzywa najpierw podduszam, a dopiero potem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze(...)sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kwadraciki W garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło

Szczęśliwa kuchnia
Zupa-krem z dyni na podduszonych warzywach 179

Uważam, moim bardzo nieskromnym zdaniem :), że ta zupa jest jedną z moich najlepszych kremów jeśli nie najlepsza :D Warzywa najpierw podduszam, a dopiero potem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze(...)sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy najpierw pozostałe warzywa Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kwadraciki W garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa grzybowa 215

Na liście pozytywnych stron jesieni powinno się znaleźć jeszcze jedno - grzybobranie! Kocham grzyby całym sercem, właściwie chyba wszystkie. Wiadomo, że najbardziej jednak te z naszych polskich

Garniec Magalie
Zupa fasolowa po kowbojsku czyli Zupowy Wtorek odc.98 168

przez 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlewamy 3 chochelki zupy, dodajemy sok z cytryny, dużą garść świeżej kolendry i wszystko miksujemy na krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą. Zupa świetnie smakuje posypana kolendrą z pajdą świeżego chleba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa kremowa z dyni na ostro. 150

płyn podczas gotowania za szybko odparuje, dolejcie wody lub bulionu, gęstość zupy zależy już od Waszego upodobania. Następnie wyciągamy zieleninę i miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Zupa najlepiej smakuje na gorąco posypana żółtym serem z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Przepyszne posiłki na jesień. Moje nowe zestawienie. Wszystkie przepisy podane z makro i ładunkiem glikemicznym na porcję. 45

szpinaku – danie genialne w swej prostocie, nie tylko dla osób na diecie bezmięsnej Pieczony batat z fetą i cebulką – czyli prosta kolacja na ciepło Bakteriobójcza i przeciwwirusowa zupa cebulowa – pozycja idealna na jesień i zimę Sadzone jajka na bakłażanie – pyszne i sycące śniadanie z niskim ładunkiem glikemicznym Jajka sadzone w pieczarkach i porze – czyli kolejny(...)śliwką – przepyszny Komosanka z bananem i masłem orzechowym – plus kilka słów o komosie ryżowej i o tym, dlaczego warto uwzględnić ją w swojej diecie Krem paprykowy z soczewicą – niesamowicie rozgrzewająca zupa To tyle, jeśli chodzi o moje wybrane posiłki z bloga, które z pewnością umilą Wam jesienne dni Zachęcam do skosztowania ich wszystkich Życzę Wam owocnego gotowania

Natka Pietruszki
VICHYSSOISE –ZUPA Z PORÓW 185

Kremowe zupy, to mój konik, dziś klasyczny krem z porów i ziemniaków. Składniki:  3 duże pory , białe części drobno pokrojone 1 duża cebula drobno pokrojona 3 łyżki masła, 500 g ziemniaków pokrojonych 1 litr wywaru z warzyw Łyżka soku z cytryny Szczypta zmielonej gałki muszkatołowej Liść laurowy 1 żółtko 2/3 szkl chudej śmietany Sól i biały pieprz Świeżo pokrojony(...)ziemniaki, wywar, gałkę, sok z cytryny i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, wyrzucić liść laurowy i zmiksować zupę. Zmieszać żółtko ze śmietaną, dolać odrobinę zupy , przelać  całość do zupy i podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku, podawać posypaną świeżo pokrojonym szczypiorkiem

Anioły w kuchni
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini 135

cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory w tym czasie się ugotują. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki krem. Ponownie stawiamy na gazie, doprawiamy do smaku pieprzem i solą i chwilę gotujemy. Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy

Wędrówki po kuchni
Krem koperkowy 170

Polecam krem koperkowy. Składniki: 1 litr wody 4 większe ziemniaki duży pęczek koperku 1 cebulka 100 ml kwaśnej śmietany 100 ml śmietany kremówki  pieprz 1,5 kostki rosołowej drobiowej Wodę zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę - wrzucić do wody. Dodać cebulkę przekrojoną na pół. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Koperek posiekać, nie musi być bardzo drobno - wrzucić do zupy. Dodać(...)kostkę rosołową. Gotować 5-7 minut. Obie śmietany połączyć, dodać pieprz. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy - całość dodać do garnka. Podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć zupę, zmiksować na krem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ziemniaczana zupa krem z ciecierzycą i karmelizowaną cebulą 175

bardzo często w moim przypadku bywa). Wymyśliłam, że zrobię ziemniaczaną. Kartoflankę robiłam nie raz, do gustu przypadła mi bardzo. Ale kremu jeszcze nie próbowałam. Jako, że zakochałam się ostatnio w ciecierzycy postanowiłam nieco poeksperymentować. Zupa ta ma wszystko co uwielbiam: ziemniaki, kiełbasę, ciecierzycę i na to jeszcze cebulka. Ubóstwiam:) Składniki: 1,5 kg obranych ziemniaków 1,75 l. bulionu(...)miksujemy przy pomocy blendera. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.Dodajemy ciecierzycę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Podsmażamy na rumiano. Dokładamy do kremu. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Dodajemy cukier i chilli. Krótko przesmażamy do czasu aż cukier się rozpuści. Zupę nalewamy do talerzy. Na wierzch wykładamy cebulę. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas wykonania: 1,15 h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania