zawiera glutenu. A najbardziej lubię ją za neutralny smak, dzięki któremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła
DefinicjaSmakudokładamy do cebulki. Przesmażamy aż będą miękkie. doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Pieczarki z cebulka dokładamy do bulionu z warzywami, pozostawiaj kilka pieczarek do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy lub blendujemy. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Serwujemy udekorowane łyżką gęstej kwaśnej śmietany, plasterkami pieczarek oraz posiekanymi orzechami ziemnymi
Pyry na GazDzisiejsza propozycja zupy pomidorowej, a właściwie pomidorowego kremu, jest odmianą zimową, czyli nie na świeżych pomidorach, tylko z kartonika. Letnia wersja pomidorowej jest tutaj . Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowydrobno siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 10 minut, często mieszając. Następnie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe, curry, sól i biały pieprz
Smakowity Blog Kulinarnysposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja. Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany z delikatnym sufletem z wędzonego boczku” . Nazwa trochę przewrotna, bo krem nie był w żadnym odcieniu bieli.Czarny kolor kremu może trochę przerażać
Pasja SmakuSkładniki na 4 porcje: 1 średni kalafior 1 cebula 2 ziemniaki 1 pietruszka 3 szkl. wody 2 łyżki śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz szczypior
wyzwania kuchenneKremowy, pikantny, z włoskim posmakiem. Uwielbiam takie połączenia. Cały krem czyli ok. 2 duże porcje bez jogurtu mają zaledwie ok. 117 kcal! Nie dość, że
CzarnawisienkaAfrykańska zupa orzechowa – kto choć raz ją spróbuje, ten zostanie na zawsze jej wielbicielem. Ta zupa jest naprawdę przepyszna! Jedna z moich ulubionych, bo robi się ją błyskawicznie. W zależności od preferencji możecie ją przyprawić bardziej na ostro dodając suszoną papryczkę chili. Jeśli natomiast wolicie łagodniejsze, orzechowe smaki, to wystarczy dodać więcej masła orzechowego i już! W prosty sposób(...)Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI: 302kcal Białko: 8,7g Węglowodany: 40,2g Tłuszcz: 12,9g Błonnik pokarmowy: 6,5g Ładunek glikemiczny: 18,1 Spróbuj także: krem z kalafiora z mlekiem kokosowym, zupa z soczewicy i pieczarek. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej
Natka PietruszkiObiad miał być na szybko, do tego zupa :) Jak szybko to szybko- i powstał krem pomidorowy na bazie bulionu kurczakowego. Kremowy smak przełamany lekką kwaskowatością pomidorów, był hitem naszego obiadu- grzanki dopełnieniem :) Polecam Wam prostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki: 2 puszki pomidorów 3-4 świeże pomidory 100 ml koncentratu(...)cebulę, ząbki czosnku, pokrojone pomidory i koncentrat- gotujemy około 15 min. Dodajemy bazylię i gotujemy 5 min. W miseczce rozprowadzamy mąkę ze śmietaną, wlewamy do garnka- miksujemy blenderem na krem. Gotujemy od zagotowania - około 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe Grzanki: Przepis na grzanki znajdziecie tutaj . Zamiast tymianku użyłam rozmarynu do grzanek. Przepyszne :) polecam Kochani , krem pomidorowy
Smaki EdytyZupa z przecieru nawet w małym stopniu nie dorównuje aromatowi i smakowi kremu ze świeżych pomidorów. Więc jak tylko macie możliwość zrobić zupę ze świeżych pomidorów, nie wahajcie się ani chwili! :) SKŁADNIKI ok.1kg pomidorów 1 marchew sól lub 1-2 kostki bulionowe 2-3 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku pieprz 1 łyżeczka cukru do dekoracji: starty ser żółty(...)kroimy. Warzywa przekładamy do garnka wodą. Wrzucamy do nich kostki lub sól oraz zgnieciony ząbek czosnku. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy śmietanę, miksujemy całość na gładki krem i doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i jeśli krem jest za kwaśny odrobiną cukru
ZofianaMega zupa dziś na moim talerzu. Piękny kolor, mnóstwo witamin, makro i mikroelementów, mega zdrowa i pożywna. Zasmakuje każdemu, zapewniam. Zupa z dyni z burakami. CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieKlasyk klasyków - zupa pomidorowa - trochę inaczej :) W oczekiwaniu na pyszne polskie pomidory - posiłkujemy się zapuszkowanymi ;) SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora puszka pomidorów
Moje Kuchenne RewelacjeTa zupa to przepyszna alternatywa dla ciężkich zup. Jest leciutka, pachnąca i zdrowa. Do podania czipsy z chorizo, pożywne i pachnące i obiad gotowy. Zupa dyniowa
Moje Małe Czarowanie