warzywa zaczną się delikatnie rumienić. Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować. Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki. Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę, możecie dodać chilli w proszku. Do zupy z dyni pasują także inne przyprawy: kumin
kolorowotorcikowoWczoraj na obiad mieliśmy rosół, zostało mi trochę tej zupy i wykorzystałam ją jako bulion do zrobienia kremu z cebuli. Robiłam go pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni. Jest to zupa składająca się z kilku składników, bardzo prosta do przygotowania, a zarazem aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca. W sam raz na te chłodniejsze wiosenne dni. Polecam ją każdemu, nawet osobom(...)minut, aż cebula będzie miękka. 4. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącego bulionu, razem wymieszać i dodać do garnka. Garnek zdjąć z ognia, całość zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Ewentualnie gałką muszkatołową jeżeli ktoś lubi. 5. Na czystą, rozgrzaną patelnię włożyć pokrojony w kostkę chleb i zrumienić z każdej strony. 6. Krem wlać do miseczek
Danka PichciGdyby ktoś kiedyś powiedział mi, że będę miała w domu sprzęt, który będzie siekał, mielił, mieszał, blendował, miksował, rozdrabniał, robił mąkę, kremy, przeciery, majonezy, pasty, gotował zupy, a nawet sam po sobie zmywał – to bym go wyśmiała, powiedziała, żeby nie pierniczył głupot albo przestał pić ;) A dziś cholera mam taki sprzęt – jest nim BLENDER WYSOKOOBROTOWY. Blender zwykły(...)ułatwia miksowanie nawet bardzo twardych składników – lodu, orzechów, twardych warzyw i owoców. Bez problemu możemy przygotować z nim kostki lodu do drinka, masło orzechowe, wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, kremy, masła, mleka , drinki i inne napoje. System obiegu chłodzenia zabezpiecza Blender wysokoobrotowy Happycall przeciwko przegrzaniu się silnika podczas pracy urządzenia na maksymalnych parametrach. Z ryżu robi mąkę: Groch mieli
Ostra na Słodkorazem razem musi być taka sama? Przecież pomidorowych jest tyle ile gospodyń domowych, a każda kobieta ma swój smak, swój pomysł, tajemnicze dodatki by ta zupa była wyjątkowo. Ale jeśli jeszcze zmienimy ją w krem, wzbogacimy o inne dodatkowe warzywo np paprykę to wyjdzie nam zupa niecodzienna, inna ale równie pyszna jak ta tradycyjna. Zapraszam na połączenie pomidorów i papryki
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanoc. Zapraszam za tydzień, jeżeli ktoś jest ciekawy od czego zacznę. Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki to kolejna zupa, która wyszła trochę przypadkiem. Bo był rosół, bo dziecku tego typu zupa smakuje najbardziej, bo My lubi i w sumie już może. Ja z kolei byłam ciekawa czy zupa z pomidorów z puszki jest równie smaczna jak z passaty(...)przesmażamy (jakieś 5 minut). Następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, przelewamy go zimną wodą, odstawiamy. Przestudzoną zupę wlewamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cukier, zagotowujemy. Jeżeli zupa wyszła dla Was za gęsta, dolejcie do niej wody, jak za rzadka, pogotujcie
KardamonovyKrem z batatów z dodatkiem mleka kokosowego i chili - słodko-pikantna pyszna zupa. SKŁADNIKI 1 duży batat (ok.450g) 1/2 kg marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 2 łyżeczki pikantnej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu warzywnego 750ml wody 1 łyżka soku z limonki/cytryny sól pieprz olej świeża kolendra PRZYGOTOWANIE Cebulę i obrane
Moje Kuchenne Rewelacjerozgrzewająca zupa z batatów, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna! Polecam:) Zupa z batatów, marchewki i dyni (10 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki(...)około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie. W międzyczasie umieść orzeszki wraz z wodą w blenderze i zmiksuj na jasny krem. Gdy warzywa są już miękkie, zmiksuj zupę blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne po czym wyłóż na talerze wraz z kremem orzechowym, posyp kolendrą i podawaj. Smacznego! English
karmelowyLubię wszystkie cebulowate. Surowe, gotowane, pieczone – wszystkie. Zupy gotuję w niedziele, z najnormalniejszej wygody. Wracamy w poniedziałek z pracy, podgrzewamy, gotowe. Zastanawiałam się nad kremem z porów, ale stanęło na zwykłej zupie. I to na zupie naprawdę prostej, bez niepotrzebnych dodatków i kombinacji. Produkty, które zostały do niej użyte, w większości raczej macie w domu. Składniki: 2 l bulionu
KardamonovyPyszny, warzywno-chrzanowy krem podawany ze śmietaną, jajkiem i prażonym boczkiem. Idealna zupa na Świąteczny stół:) Przepis znalazłam na blogu Simon Cooks . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę(...)Boczek wyławiamy z wywaru i odstawiamy do przestygnięcia.Usmażone warzywa przekładamy do wywaru, dodajemy chrzan i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyławiamy część warzyw, resztę miksujemy na gładki krem. Wkładamy odłożone warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż zarumieni się ze wszystkich stron. 4. Krem podajemy ze śmietaną, jajkiem
My Culinary Artwapnia. Możemy wykorzystać je w kuchni na wiele sposób - możemy je dusić, gotować, piec, smażyć, a nawet kisić. Świetnie sprawdzą się jako składnik koktajli czy w zupach, zarówno klasycznych, jak i kremach. Doskonale sprawdzą się też po prostu jako surówka 😉 Liście z kalafiora - przepis Do przygotowania liście będą Ci potrzebne: liście kalafiora, łyżka masła klarowanego, sól i pieprz
Z notatnika dietetykaBrokuły i szpinak to zielone dobro, z którego możemy czerpać w zasadzie cały rok. Warto spróbować połączenia obydwu warzyw w zupie. Poniżej przepis na szybki krem brokułowo-szpinakowy, który sprawdzi się […] The post Szybki krem brokułowo szpinakowy appeared first on matyldagotuje.pl
Matylda Gotujeszczególnie mule, które możemy zjeść w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowym i hiszpańską chorizo (32 zł) lub z sosem winnym (29zł). Lokal ma również do zaoferowania dwie zupy: tajską (19 zł) oraz krem z białej fasoli (14 zł), a także dania typowo wegańskie i wegetariańskie jak np. stek z kalafiora (25 zł) czy sałatkę z ricottą (24 zł). Błonia Bistro
I LOVE LIFEpiekarniku. Kasza z grzybami najlepiej smakuje na świeżo, z ogórkiem kiszonym i maślanką. Niezjedzoną kaszę z grzybami w kolejnych dniach odgrzewałam na dwa sposoby: w kremie pieczarkowym (krem jako sosik) oraz w zupie pieczarkowej (zamiast makaronu). Zarówno kaszę z grzybami, jak i krem/zupę pieczarkową zrobiłam przy okazji gotowania kotletów mielonych drobiowych (tzw. “Kotleta pożarskiego”) , które przyrządza się
Moja DelicjaJesienne chłody sprawiają, że w naszym domowym menu jest coraz więcej zup i ciepłych, sycących dań. Krem z buraka z mleczkiem kokosowym jadłam kiedyś w jednej z restauracji, jednak postanowiłam swój trochę podkręcić. Oprócz mleczka kokosowego dodałam również imbir – Continue reading... Artykuł Krem z buraka z mleczkiem kokosowym pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuJesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować świeżą i aromatyczną zupę dyniową. Ja polecam Wam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro. Dzisiaj jednak mam inną propozycję na bardzo pyszne i sycące danie. Gulasz dyniowy to pożywna opcja na obiad, dzięki dodatkom papryki i kminu rzymskiego stał się bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Składniki
Życie zaczyna się w kuchnikoniec gotowania dodajemy garść szpinaku. W międzyczasie, podczas gotowania zupy, rumienimy na patelni pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy posiekany szpinak, zdejmujemy z palnika. Zupę/sos blendujemy na gładki krem. Dodajemy cebulkę ze szpinakiem. Zjadamy z makaronem lub kaszą. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuLubicie brokuły ? Pewnie gotujecie je lub dusicie i podajecie jako jarzynkę do obiadu, albo dodajecie do sałatek. A lubicie dynię ? Najczęściej trafia do zupy i jest miksowana na krem. A jedliście kiedyś te warzywa ukiszone? Prawdopodobnie nie, bo to mało popularny sposób na ich przygotowanie. Mam nadzieję, że przeczytanie tego wpisu zachęci Was do zrobienia nowej kiszonki i spróbowania dyni
Smaczna Pyzazagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię. Dodać także podsmażonego pora. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser pleśniowy aby się rozpuścił w zupie. Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli potrzeba dosolić do smaku. Jeśli krem byłby za gęsty można dolać nieco bulionu. Gotowy krem podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie prażony słonecznik
Monia miesza i gotujeczosnek. Dodać marchew, imbir, chilli i smażyć chwilę razem. Wrzucić soczewicę, wlać bulion i dodać pomidory. Gotować przez ok. 40minut. Usunąć chilli oraz imbir i zmiksować zupę, tak aby powstał gęsty krem. Dodać przyprawy
Zielona Kuchniapokrojone szparagi, gotujemy w wywarze warzywnym 10 minut. Po tym czasie dosypujemy quinoę i gotujemy kolejne 15 minut, zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy zupa przestygnie miksujemy ją na krem. Podajemy podgrzaną i posypaną koperkiem. Smacznego
Quinoa Raz!warzywami. Całość zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła warzywa, zagotować. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Mleko kokosowe (kilka łyżek zostawić do dekoracji) dodać do ciepłej zupy, wymieszać. Całość zmiksować na krem. Podawać na ciepło. Do dekoracji: suszone pomidory natka pietruszki mleko kokosowe SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomibulionem i zagotować. Doprawić do smaku imbirem, pieprzem i gałka. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zestawić z ognia.Wszystko zmiksować blenderem na krem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Dodać mleczko kokosowe i jeszcze raz zmiksować. Ewentualnie jakby zupa była zbyt gęsta dolać nieco bulionu. Gotową zupkę podałam z prażonymi ziarnami dyni i słonecznika
Monia miesza i gotujeUwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze lepszą wersję ). Połączenie kukurydzy z czosnkiem porem, cebulką i aromatycznymi przyprawami tworzy danie, któremu nikt się nie oprze. Ja swoją wzbogaciłam jeszcze o makaron – jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad
Ostra na Słodkogotować do miękkości ziemniaków. Zupę zdjąć z ognia. Do śmietany wlać 2 łyżki zupy, wymieszać i wlać do zupy. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku. Zupę można również zmiksować na krem i podać tak jak lubią domownicy
Ala piecze i gotujeewentualnie obrać 1/3 długości. To w zupełności wystarczy. UWAGA ! ! ! Nie wyrzucaj odłamanych końcówek, można z nich zrobić doskonały i bardzo zdrowy wywar. Może być bazą do kremu ze szparagów lub innej zupy. Białe szparagi niestety trzeba obrać całe i odciąć końce. W garnku nastawiam sporą ilość wody. Solę ją delikatnie morską solą. Szparagi białe wrzucam do wrzątku na maksymalnie
Jemy PijemyWiem, że połączenie smaku na pierwszy rzut oka dziwne, ale uwierzcie mi, pokochacie tą zupę nie tylko z okazji zbliżających się świąt i jeszcze za to
greenscarfzupą. Wsypać do zupy płaską łyżkę suszonego lubczyku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Podawać gorącą zupę posypaną szczyptą lubczyku. ----- Podobne: Zupa z pecłonek z zacierkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Orientalny krem z dyni Książkę Agnieszki Krawczyk pt. "Napisz na priv" wybrałam ze względu na okładkę (kolejny raz). To kawałek z życia opowiedziany przez Laurę w ciągu kilku
Weekendy w domu i ogrodziesól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy brokuł i groszek, gotujemy aż brokuł zmięknie. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy pieprzem i solą. Zupę możemy również zmiksować na krem
Łycha smakówewentualnie zetrzeć do zupy czosnek. W wersji mięsnej chorizo podsmażyć z cebulą i wyjąć je razem z nią przed gotowaniem warzyw. Potem dodać do zmiksowanej zupy. -------- Podobne: Zupa ze słodkiej kapusty Orientalny krem z dyni Kapusta z grochem Cavolo nero/ czarna kapusta/ kapusta toskańska Cavolo nero - przymrozki nie są jej straszne
Weekendy w domu i ogrodzieprzykrością zauważyłam, że dni stają się krótsze, więc powolutku żegnamy lato i świeże warzywa :(. Idealną zupą na początek września jest krem paprykowo-pomidorowy, który nastroi nas optymistycznie i jest pełen witamin i kolorów :). Danie podałam z serowymi świderkami z czarnuszką . Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandryzawiera glutenu. A najbardziej lubię ją za neutralny smak, dzięki któremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła
DefinicjaSmakudokładamy do cebulki. Przesmażamy aż będą miękkie. doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Pieczarki z cebulka dokładamy do bulionu z warzywami, pozostawiaj kilka pieczarek do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy lub blendujemy. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Serwujemy udekorowane łyżką gęstej kwaśnej śmietany, plasterkami pieczarek oraz posiekanymi orzechami ziemnymi
Pyry na GazDzisiejsza propozycja zupy pomidorowej, a właściwie pomidorowego kremu, jest odmianą zimową, czyli nie na świeżych pomidorach, tylko z kartonika. Letnia wersja pomidorowej jest tutaj . Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowydrobno siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 10 minut, często mieszając. Następnie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe, curry, sól i biały pieprz
Smakowity Blog Kulinarnysposoby obróbki warzyw bardzo przyjemnie łączyły się z pieczonym mięsem i jajkiem. Sos czosnkowy dopełnił smak całego dania, było go akurat tyle ile potrzeba. Bardzo jesienna propozycja. Zupą w naszej karcie był „krem z białych warzyw, podany z delikatnym sufletem z wędzonego boczku” . Nazwa trochę przewrotna, bo krem nie był w żadnym odcieniu bieli.Czarny kolor kremu może trochę przerażać
Pasja Smaku