śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę przestudzić i przetrzeć na krem przy pomocy blendera. Na tym etapie możemy zupę zamrozić i wykończyć wtedy gdy będziemy chcieli ją jeść. Przetartą zupę podgrzewać, dodać kurczaka i gotować na małym ogniu przez 5 - 10 minut, aż kurczak będzie
Stare Garysparzyć wrzącą wodą, zdjąć brązową skórę, p odsmażyć razem z grzybami do dekoracji. Speck pociąć na cienkie paseczki, wysmażyć na chrupiący chrust. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem, na dnie każdego talerza położyć porcję szynkowego chrustu, zalać zupą, na wierzch wyłożyć porcję usmażonych grzybów i szynki
SzczyptaSmaQZupa kalafiorowa z ziemniakami Prawdziwa klasyka właśnie zawitała na bloga. Zupa kalafiorowa jest każdemu znana, ale ja postanowiłem nadać jej dzisiaj wyjątkowego sznytu… Duża ilość koperku i mleczko kokosowe sprawiły, że zupa kalafiorowa wzniosła się na WYŻSZY POZIOM . Przepis na zupę kalafiorową w moim wydaniu, to gwarancja ugotowania niesamowicie PYSZNEGO i WYJĄTKOWEGO obiadu! Mam pewność, że w takim wydaniu(...)posmakuje ona każdemu Co jeszcze można zrobić z kalafiora? Jeśli masz dużo kalafiora i szukasz sposobu na jego wykorzystanie, to polecam Ci również krem z kalafiora oraz indyjską zupę kalafiorową . Na drugie danie świetnie sprawdzą się kotleciki z kalafiora , klopsiki z kalafiora oraz curry z kalafiora . Na przystawkę natomiast polecam hummus z kalafiora , który podany ze świeżym pieczywem lub warzywami
BlendmanAromatyczny toskański krem z dojrzałych pomidorów i czerstwego chleba z dodatkiem czosnku, papryczki chilli i świeżej bazylii. Jest to jedno z dań "cucina povera" czyli
wyzwania kuchennedrobiowego – w zależności jak wolicie. Miseczka takiej zupy nasyci Was na wiele godzin i rozgrzeje w chłodne dni. Na zdrowie Zobacz też: Krupnik z grzybami Krem z warzyw korzeniowych i papryki Zupa meksykańska Zupa ogórkowa Przepis na zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki nóżka i skrzydełko z kurczaka marchewka pietruszka
Kuchnia Bazyliibędzie miękki. Zestawić z ognia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. W przypadku gotowania w całości cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem, wyjąć ją z zupy. Do wystudzonej zupy dodać pokrojoną mozzarellę i całość zblendować na gładki krem. Ewentualnie doprawić solą do smaku (ja nie soliłam). Zupę podawać gorącą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi niewielka ilość zupy - około
Gospodyni MiejskaNiesamowicie wyborny krem z aromatycznych grzybów, w asyście świeżego lubczyku i kaszy. Składniki 500 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanego
R'n'G KitchenJeśli szukacie kremu smacznego i bardzo oryginalnego, to spróbujcie z pietruszki korzenia go przygotować i z mleczkiem kokosowym całość zmiksować. Curry, kurkuma smaku i koloru ciekawego
Moniki SmakołykiOd dawna za mną chodził krem pomidorowy i przyznam Wam, że ten wyszedł naprawdę dobrze:) Także polecam, bardzo szybki w wykonaniu, dla niezapowiedzianych gości albo na
CoolinarniePLSamo zdrowie na przednówku. Buraki i korzeń pietruszki z dodatkiem imbiru i octu balsamicznego zmiksowane na pyszny krem. Zainspirowana przepisem Olgi tym razem podałam zupę z olejem z pestek dyni. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca. A latem równie dobrze smakuje na zimno, jako chłodnik. składniki: 500 g buraków 200 g korzenia pietruszki 1 czerwona cebula(...)pieprzem, wsypuję imbir. Całość gotuję na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Gdy buraki są już miękkie blenduję zupę, doprawiam octem winnym i w razie potrzeby, jeszcze raz solą i pieprzem. Podaję z gęstą śmietaną lub jogurtem. Polecam też wypróbować krem z buraków z dodatkiem oleju z pestek dyni
babka w formiekrainą łagodności a zdecydowaniem — brokuły, zielone kwiaty, które z chęcią dokładamy do sałatek, mogą zagrać także pierwsze skrzypce w zielonej zupie. Pochodzące z Cypru, znane i doceniane już w starożytnej Grecji i w Rzymie są kopalnią cudownych właściwości odżywczych. Krem z brokułów można przygotować na wiele sposobów. Naturalnie, głównym składnikiem jest nasze zielone warzywo, które doskonale komponuje się z dodatkami(...)imbir. Po 10 minutach rozdrabniamy wszystko blenderem, dodajemy małą puszkę mleka kokosowego i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i doprowadzamy do zagotowania. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym lub uprażonymi płatkami migdałowymi. Ostry brokuł, czyli zupa dla odważnych Kochacie ostre zupy i myślicie, że brokuł absolutnie nie znajdzie uznania w waszej kuchni? Spróbujcie niecodziennego mariażu łagodności z piekielną ostrością
Moja smaczna kuchniaTaki ponury i brzydki dzień dziś. Zmoczyło mnie strasznie gdy poszłam po zakupy. Postanowiłam, że tą całą nieciekawą pogodę odbiję sobie pysznym kremem z botwinki. Muszę korzystać póki jeszcze na moim ulubionym straganie Pani ją sprzedaje. Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 2 marchewki 1 młody seler ząbek czosnku 1 korzeń pietruszki 1 młody por pół cebulki sól pieprz(...)ugotowanych warzyw. Ponownie gotujemy kilkanaście minut aby buraczki zmiękły. Po tym czasie dodajemy pokrojone łodygi botwinki i kilka liści (5-6). Gotujemy zupę jeszcze kilka minut. Blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki. Doprowadzamy do wrzenia. Zupa jest gotowa. Podajemy z kleksem śmietany, jajkiem i koperkiem. Gotowe
Mango PapajaNiezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu zupa na każdą okazję. Świetny smak groszku zaserwowany w nietypowy sposób. Składniki - 40 dag mrożonego groszku - 2 średnie ziemniaki - 1
Świat Smakusłodkie ziemniaki. Głównie w postaci pieczonych talarków lub frytek podobnych do tych z pietruszki. Od kilku dni miałam ochotę na ciepłą, gęstą zupę, a że w lodówce miałam kilka batatów, wybór był prosty-krem z batatów! Szukając inspiracji w internecie znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów, jednak żaden z nich nie odpowiadał do końca temu, na co miałam ochotę. Więc zrobiłam(...)batatami. Warzywa gotujemy w bulionie ok. 20 minut, do zmięknięcia. Jeśli pozostały nam warzywa z bulionu, możemy dodać do naszej zupy 1 małą pietruszkę, 1 małą marchew i mały kawałek selera. Gdy bataty zmiekną, blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Następnie dodajemy mleko kokosowe (polecam najpierw zebrać trochę śmietanki i odłożyć ją do dekoracji), przyprawy, łyżkę soku z limonki
Zawsze głodna!