zupa krem - 8065 przepisów (strona:327/538)

Krem dyniowo-pomidorowy z fetą 228

Gęsty, rozgrzewający krem dyniowo-pomidorowy z dodatkiem jogurtu i fety idealnie sprawdzi się na nadchodzące jesiennie dni. 700 g obranej dyni 2 duże obrane pomidory malinowe

Mienta blog
Brownie bananowe oraz kuchnia zero waste po polsku :) 219

się jeszcze wykorzystać w naszej kuchni - znajdziecie więc przepisy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa (grzanki, bruschetty, kwas chlebowy), przejrzałych warzyw i owoców (chlebek bananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział  dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz  mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze

Moje Kuchenne Rewelacje
Tradycyjny Wielkanocny Żurek 450

Moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Składniki: 600g białej surowej

Szalona Kuchnia Eweliny
Zielony krem z pora i groszku 187

Aromatyczny, rozgrzewający krem, w którym lekko ostry, wyrazisty smak pora idealnie łączy się z łagodnym zielonym groszkiem. Krem podany z ptysiowym groszkiem lub ziołowymi grzankami smakuje

Szalona Kuchnia Eweliny
Pomidorowy krem z bazyliowymi ślimaczkami 156

Aksamitny krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznych, wyrazistych w smaku ślimaczków z dużą ilością świeżej bazylii. Składniki: Krem: 2 cebule 15cm pora 2 ząbki czosnku

Szalona Kuchnia Eweliny
Krem z kalafiora z dodatkiem curry 157

Krem to doskonały przykład na przygotowanie kalafiora w zupełnie innej odsłonie. Dodatek mieszanki przypraw curry sprawia, że krem ma niepowtarzalny aromat i obłędnie smakuje. Składniki: 500g

Szalona Kuchnia Eweliny
Krem z zielonego groszku, trawą cytrynową i miętą pieprzową 169

Niezwykły, aromatyczny krem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie. Składniki

Szalona Kuchnia Eweliny
Brokułowy krem z zielonym groszkiem i szczypiorkiem 195

Krem to ciekawy pomysł na lekki, smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad przyrządzony głównie z zielonych, pełnych witamin warzyw.  Składniki: 500g brokułu 1 pęczek szczypiorku

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa z brukwi i soczewicy... 158

łyżeczkę suszonej natki pietruszki  (opcjonalnie).  Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 20 minut, lub do miękkości soczewicy i warzyw. Zmiksuj gotowa zupę blenderem na gładki krem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, lub dobrego jogurtu, z kawałkiem dobrego, chrupiacego chleba, albo z tostem zwieńczonym pikantnym serem żółtym

Lejdi of the house
Staropolski krupnik domowy 154

Parę dni temu znów został mi „mocny” wywar mięsno-warzywny po przygotowaniu mięsa – a dokładniej z golonki. Szkoda wylewać taki wywar, a półka

Magiczny Garnek
Krem z pomidorów, oliwek i kaparów (Crema di pomodoro, olive e capperi) 146

Zupę gotujemy ok. 15 minut. Do zupy dodajemy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę kromki chleba (bez skórki). Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Przygotowaną zup ę miksujemy na krem.  **** PREPARAZIONE Scottate i pomodori in acqua bollente per circa 1 minuto, scolateli e privateli della buccia. I pomodori tagliate a pezzi. In una grande casseruola riscaldate

La grande e la piccola cuoca
Zupa brokułowo-serowa 236

Podsmażoną cebulę zalewamy wywarem z jarzyn, dodajemy brokuły, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż brokuły będą miękkie.  Dodajemy starty żółty ser, ugotowaną marchewkę,śmietanę i gorącą zupę miksujemy na gładki krem.  Przyprawiamy solą, pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową.  Smacznego

bistro mama
Chłodnik z cukinii z kolorowymi warzywami (Crema fredda alle zucchine e verdure colorate) 163

Cukinie kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. D odajemy 10 listków bazylii, 5 listków mięty oraz 1 ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Zup ę miksujemy na krem, następnie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny.   Przed podaniem chłodnik  oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy drobno pokrojonym ogórkiem, marchewką i papryką. **** PREPARAZIONE

La grande e la piccola cuoca
Zupa cebulowa z grzankami 139

Istnieje wiele wersji zupy cebulowej... Można ją zmiksować na krem, połączyć z serem, ugotować z warzywami lub bez, podać chociażby z grzankami czy dodatkiem ziemniaków.  Naprawdę możliwości jest wiele! Co prawda taka zupka idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ świetnie syci i rozgrzewa, a z czosnkiem doskonale zadba o naszą odporność - to w moim domu uwielbiamy(...)każdej porze roku. Uwielbiam krem cebulowo-serowy, ale że mój mąż nie przepada za zmiksowanymi zupami, to często gotuję poniższą opcję. Dla mnie nie robi to różnicy i uwielbiam wszystkie wariacje na temat zupy cebulowej. Pycha! mięso/koście na wywar (polecam wędzone) 6 cebul 2 marchewki (niewielkie) 1 pietruszka kawałek selera 1/2 białej części pora 2 ząbki czosnku

Di gotuje
Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi 193

umyj, od liści odetnij długie ogonki. Liście grubo posiekaj, następnie przełóż do garnka z zupą. Gotuj ok. 2 min., aż czosnek zwiędnie, następnie zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera. Dodaj do zupy śmietanę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Podawaj z grzankami czosnkowymi, udekorowaną kleksem śmietany i kwiatami czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie). ➤ Wskazówka:  Jeżeli nie masz czosnku niedźwiedziego, możesz

Chilli Czosnek i Oliwa