pokrojoną w kostkę cebulę i w cienkie plasterki czosnek. Wraz z papryką wkładamy do blendera kielichowego, dolewamy 1 l bulionu i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Wylewamy wszystko do garnka w którym zagotujemy zupę. W tym czasie wrzątkiem sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usuwając stwardniały środek, i również zblendować. Dodać do kremu z papryki. Jeżeli krem jest
Kulinarne przemysleniazalewamy bulionem i dodajemy pietruszkę. Całość gotujemy ok. 30 minut. Na koniec możemy zupę zabielić śmietaną i dodać świeży koper. Zalecamy podawać z ziemniakami. Możecie też zblendować zupę i podać ja jako krem. Koszt: 15 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 40 minut (bez gotowania bulionu) Błyskawiczna zupa kalafiorowa Błyskawiczna zupa kalafiorowa Czy szukasz blendera? Musisz sprawdzić ich bogatą ofertę
Kuchennyviral.plzalewamy bulionem i dodajemy pietruszkę. Całość gotujemy ok. 30 minut. Na koniec możemy zupę zabielić śmietaną i dodać świeży koper. Zalecamy podawać z ziemniakami. Możecie też zblendować zupę i podać ja jako krem. Koszt: 15 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 40 minut (bez gotowania bulionu) Błyskawiczna zupa kalafiorowa Błyskawiczna zupa kalafiorowa Czy szukasz blendera? Musisz sprawdzić ich bogatą ofertę
Kuchennyviral.plBanalne. Doprawdy. Ale smaczne, cudownie zielone i idealne na… kolację :) Jedna średnia cukinia, ok. 300-400 ml wody, garść włoszczyzny, ząbek czosnku. Trochę pieprzu i
KucharzycaZieleń, róż i biel tworzą piękną kompozycję kolorystyczną, zaś groszek... Artykuł KREM Z GROSZKU Z RZODKIEWKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINENo dobra, chwila prawdy - nigdy nie gotowałam prawdziwych flaków... Chociaż sama je lubię, to jakoś innych chętnych nigdy nie było więc i gotowanie tego typu dania
Czary - gary w kuchniDzisiaj mam dla Was jedną z moich ulubionych zup, czyli ziemniaczaną. Tym razem pod postacią gęstego kremu z dodatkiem chrupiących kawałków boczku. Jest to jedna z zup, które wyglądają dość niewinnie, ale są bardzo sycące. Można dodatkowo dołożyć jeszcze po kromce świeżego chleba, ale nie jest to konieczne. Moją wersję obsypałam posiekanym koperkiem, możecie jednak użyć natki pietruszki lub szczypiorku(...)ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Dodać śmietankę i przyprawić solą. Krem powinien wyjść dość gęsty, można jednak rozrzedzić go dodatkową ilością śmietanki, mlekiem lub wodą. Podawać posypany posiekanym koperkiem i pieprzem. Na wierzchu układać kawałki chrupiącego boczku. Spróbuj także zupy ziemniaczanej z wędzonym łososiem
Codzienna kuchnia niecodziennatemu w jednej sieciówce spożywczej. Musiałam je kupić :). Mamy teraz jesień, pora ta obdarowuję nas cudowną dynią, która jest tak wszechstronna w przygotowaniu. Połączyłam dary jesieni w aromatyczny krem. SKŁADNIKI: 1 małą dynię ok. 200 g kasztanów jadalnych 1 małą cebulę 1 ząbek czosnku ok 3 cm imbiru ok 1 litra bulionu warzywnego(...)kostkę kawałki chleba (bez skórki), po czym dodajmy nasze pokrojone w większą kostkę kasztany, polewamy łyżką miodu i przez chwilę mieszając, całość karmelizujemy. Gotową zupę podajemy z karmelizowanymi kasztanami oraz grzankami, posypujemy świeżym tymiankiem. Rozgrzewający krem z dyni z nutą słodkości kasztanów, połączone z chrupiącymi słodkimi grzankami do tego orzeźwiający tymianek. Cóż więcej nam trzeba na te pochmurne dni. Zapraszam
Basia w kuchniczęci i dodajemy do bulionu. Por siekamy i podsmażamy na maśle, nastepnie dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż szparagi będa miekkie. Około 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie miksujemy ją na krem. Nastepnie przecedzamy przez sitko.Doprawiamy solą, pieprzem ziołami prowansalskimi. Białka jajek ubijamy na parze ze szczyptą soli (np. na garnku z zupą). Dodajemy do piany szczyptę chili. Zupę rozlewamy
Bon Appetit MałgorzatyCzas czytania: 2 min Barszcz czerwony wigilijny Zanim zabierzecie się za gotowanie barszczu czerwonego , sięgnijcie po przepis na kwas buraczany . Barszcz przygotowany na bazie domowego kwasu
SprawdzonaKuchnia.plKażda łyżka tej zupy to dawka zaklętego w pomidorowym kremie lata i słońca. A wszystko zrobione z trzech składników i kilku przypraw. Tajemnica smakowitości tkwi w sposobie gotowania. Czas przygotowywania : 5 minut Czas gotowania: minimum pół godziny, najlepiej godzina Liczba porcji : 2 Pewnie wielu z Was powie, że najlepszą zupę pomidorową robi mama/babcia i wierzymy Wam na słowo. Ale wierzcie(...)kryje się pod skromną nazwą „pomidorowa po prowansalsku” to rzecz wyjątkowa, aromatyczny, zawiesisty i delikatny krem z pomidorów. Duża w tym zasługa… czosnku. „A la provencale” generalnie oznacza gotowanie z dużą ilością czosnku. Ale bez obaw, to nie jest czosnkowa zupa. Czosnek w procesie długiego i powolnego gotowania ulega karmelizacji, traci ostrość, staje się bardziej słodki i kremowy niż czosnkowy
Niedzielny kucharzPomidory są warzywami, za którymi najbardziej tęsknię w czasie zimy. Żadne przetwory nie dorównają smakowi soczystych, letnich pomidorów. Ich smak, zapach i kolory zawsze jako pierwsze
Mienta blogplan był inny. W szafce leżały dwie puszki kukurydzy jeszcze ze świąt i aż się prosiły żeby coś z nimi zrobić. No i zrobiłam.. prosty, pyszny krem z kukurydzy. Słoneczna zupa na słoneczny dzień. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMuszę to napisać na samym początku:) W Lidlu zabrakło makaronów serduszkowych!! Co trochę zepsuło oczekiwany efekt :P SKŁADNIKI: 2 nóżki kurczaka 1 opakowanie włoszczyzny 1
MarciochaKucharzyROZGRZANIE Z pewnością około północy wyjdziemy na dwór, a potem będziemy się rozgrzewać zupą. Zrobię jedną z poniższych. krem z pieczarek krem z białych warzyw W moim domu nie może oczywiście zabraknąć pieczywa własnej roboty. Grzanki do zupy będą z czerstwiejącego chleba z pestkami dyni. A na stole postawię chleb na zakwasie. chleb z ziarnami
Weekendy w domu i ogrodzieMówiąc szczerze o takim połączeniu i o zupie ziemniaczano-porowej słyszałam już wielokrotnie, ale jakoś nie byłam do niej przekonana, ponieważ nie przepadam za gotowanymi ziemniakami w zupie. Tu jednak miał być krem, pory natomiast bardzo lubię, wiec postanowiłam zaryzykować, dodatkowo smak miał również zmienić koperek. Smak tej zupy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - była po prostu rewelacyjna! Pyszna, delikatna, kremowa
Codzienne Gotowanie