Tym razem postanowiłam wykorzystać końcówki z zamrażarki :D Zupa pomidorowa z krewetkami, rybą i makaronem na ostro SKŁADNIKI: 250g krewetek koktajlowych 2 filety ryby
MarciochaKucharzyMoje ulubione święto :) Dzień Pikantnych Potraw Zupa Azjatycka SKŁADNIKI: 1 liść prasowanych glonów 1,5 l buliony warzywnego mieszanka warzyw chińskich kilkanaście krewetek 2 filety rybne
MarciochaKucharzyniego przyrządzić, usmażyć, upiec, faszerować,... Żaden z tych pomysłów nie przemówił do mnie wystarczająco, dlatego leżał i czekał na odpowiedni moment, który wreszcie nadszedł :). Ponieważ uwielbiam zupy, przygotowałam z niego krem. A jak to z kremem bywa, choć ostatnio jest modny i powszechnie promowany, to albo się go lubi, albo nie. Tak więc poniżej przepis, dla tych z Was, którzy(...)lubią kremowe zupy :) Składniki: średniej wielkości kabaczek seler 2 łodygi selera naciowego cebula ząbek czosnku mała marchewka olej, sól, pieprz Wykonanie: Na rozgrzanej patelni smażymy czosnek pokrojony w plasterki. Gdy lekko się zrumieni dodajemy cebulę i przesmażamy do zeszklenia się jej. Kabaczek obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w grubą kostkę. Smażymy na wolnym ogniu z pozostałymi
Taste Of My DayZupa pomidorowa przygotowana na bulionie, z pomidorami z puszki i pierożkami tortellini to świetnia propozycja dla wszystkich amatorów kremowych zup. Zupa jest łagodna, bardzo kremowa i smaczna, doskonale komponuje się z tortellini o ulubionym smaku. składniki na 3 porcje opakowanie tortellini o dowolnym smaku ( 250 g ) 2 puszki pomidorów całych lub krojonych ( puszka 400 g ) 3 szklanki bulionu(...)wywaru dodajemy pomidory z puszki oraz szczyptę cukru a następnie wszystko gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy, solą, czarnym pieprzem i suszonym oregano. Gotową zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Tortellini gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową
Smakowite Daniaoraz zgnieciony ząbek czosnku. Rumienimy. Zupa nie może być bardzo gorąca aby bazylia nie ściemniała. Przed miksowaniem, warto odlać chochelkę rosołu aby go dolać w razie gdyby krem wyszedł za gęsty. Zupę podajemy z grzankami
Smakołyki Asiwanilii możecie użyć każdego dowolnego innego. Do tego kremu można dodać wystudzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Ważne, żeby w momencie dodawania nie była ciepła, bo z kremu znowu zrobi się zupa. Dla smaku można użyć dowolnych gęstych powideł czy wybranego dżemu – ważne żeby nie był tylko zbyt rzadki i by , bo rozrzedzi krem. Krem można zabarwić każdym dowolnym
Karo in the KitchenTak jak pisałam w planach na 2020 , postanowiłam gotować co najmniej jedną zupę w tygodniu i oto pierwsza z nich - zupa czosnkowa. Z ugotowaniem zupy czosnkowej
Codzienne GotowanieNa naszej działce mamy całą plantację szczawiu:) Dlatego ta zupa jest taka wyjątkowa- bo nasza Wiosenna zupa szczawiowa SKŁADNIKI: młody świeżo zerwany szczaw 2 marchewki
MarciochaKucharzyTo danie chodziło za nami od dawna... Zupa cebulowa pod ciastem francuskim SKŁADNIKI: 700 g cebuli 2 łyżki masła 250 ml białego wytrawnego wina bulion- 1
MarciochaKucharzyimbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami. Krem z kalafiora i marchewki
Bon Appetit MałgorzatyKolejne pyszne danie pochodzące z książki “Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn i jabłek, również(...)wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować zupę blenderem na gładką, kremową konsystencję. Wmieszać śmietanę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać chlust wrzącej wody. Zagotować delikatnie. Następnie dodać połowę pokruszonego sera pleśniowego i wymieszać do rozpuszczenia. Spróbować i przyprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Rozlać zupę do gorących talerzy. Posypać pokruszonym serem pleśniowym. Czytaj więcej: Krem z selera z jabłkami
Moja DelicjaZupa z białej kapusty z dużą ilością aromatycznych i rozgrzewających przypraw jest wyjątkowo mocno sycąca, a ponadto niskobudżetowa. Dodatkowo nie posiada wiele węglowodanów, przez co idealnie nada się dla osób na diecie keto , low carb lub cukrzycowej . Więcej przepisów na keto zupy znajdziecie tutaj . Gorąco polecam! Przepis na zupę z białej kapusty Składniki 5 łyżek oleju (50 g) duża cebula(...)Błonnik 47 g 4 g Kaloryczność dla wersji podstawowej, przy założeniu, że powstają 3 litry zupy (12 porcji po 250 ml). Zobacz więcej przepisów na zupy Zupa dyniowa (wegańska) Zupa kukurydziana Zupa z białej kapusty Krem ze szparagów Pomidorowa z soczewicą Flaki z koziej brody Jeszcze więcej keto przepisów Frittata ze szpinakiem Keto naleśniki na mascarpone Gnocci kalafiorowe Zupa dyniowa
WegePrzepisBez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie
W kuchni Karmel-itkiwersję) i pastę curry, które łagodzi mleczko kokosowe. Smak papryki przełamany jest kwaśną limonką i aromatycznymi przyprawami. Zupa podana z makaronem ryżowym syci na długo; drugie danie jest zupełnie zbędne. Jeśli więc jesteście takimi zmarzluchami jak ja, koniecznie musicie wpisać ten krem do Waszego jesiennego menu. Tajski krem curry Składniki: (na 4-6 porcji) 7 strąków czerwonej papryki 1 łyżka(...)chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać upieczone papryki. Całość zalać wodą, gotować 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć zupę z palnika, wyjąć listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą. Makaron ryżowy przygotować według opisu na opakowaniu. Zupę przed podaniem podgrzać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas czytania: 2 min Typowo wiosenna zupa z botwinki, czyli z młodziutkich buraków, które gotujemy wraz z listkami. Uwielbiam ją podaną z jajkiem i koperkiem, to
SprawdzonaKuchnia.pl