zimne nozki - 248 przepisów (strona:9/17)

Sałatka marynowana z leśnych grzybów, marchewki i cebuli 156

cebulą Sałatki z marynowanych warzyw i grzybów są świetnym pomysłem nie tylko na zimę. Te słodko-kwaśne, chrupkie przekąski idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu ciepłych i zimnych dań mięsnych, sałatek, ryb oraz kanapek. Oto pomysł na prostą sałatkę marynowaną do słoika z rydzów, marchewki i cebuli w zalewie octowej.  Składniki potrzebne do przygotowania sałatki leśne grzyby(...)łyżeczka soli Przyprawy: listek laurowy, 10 ziarenek pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 3 goździki Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynujemy w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć je na cebulce z masłem i dodać do jajecznicy! Większe okazy (kapelusze) należy pokroić według uznania – w ćwiartki lub w paski, tak aby wszystkie grzyby były

Gotujemy i jemy
Sajgonki 201

liści kapusty pekińskiej (zielona część) 10 grzybów mun (bez nóżek) ok. 20 kiełków fasoli mung jajko 3 łyżki sosu sojowego 100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania) Sajgonki - Sposób przygotowania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy w kostkę. Makaron chiński moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy gorącą wodą - trzymamy

Słodka Strona
Zupa pieczarkowa 151

majeranku Przygotowanie: Białą kiełbasę umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. W między czasie cebulę, marchew kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Szklimy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez ok. 5-7 min. Odstawiamy w stronę. Od pieczarek odkrawamy dół nóżki, obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Pieczarki kroimy

Kuchnia Łukasza
callos con garbanzos (flaki z cieciorką) 209

wołowych obgotowanych 200g cieciorki 2 spore pomidory 1 nóżka wieprzowa 2 kawałki kaszanki 1 kawałek chorizo (od biedy może być kiełbasa surowa polska, dojrzewająca) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe wędzona ostra papryka sól pieprz Do garnka włożyć flaki, nogę, liście laurowe, 1/2 cebuli drobno posiekanej, zalać zimną wodą, osolić i gotować na średnim ogniu około godziny

stajnia gołębie od kuchni
Dobradinha czyli specjał kuchnii brazylijskiej 193

rozgrzeje, wkładamy kawałki mięsa czyli żeberka, boczku, nóżkę oraz flaczki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie. Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki bulionu wołowego. Obsmażamy mięso i wrzucamy skrojoną świeżą kolendrę (pęczek). Następnie zalewamy aż "do przykrycia" mięso gorącą zagotowaną wodą. Uwaga nigdy nie dodajemy zimnej wody - potrawa straci smak.  Gotujemy przez

Smaki Brazylii
Rosół z kaczki 144

części rosołowych kaczki (skrzydełka, nóżki, korpus) 3 duże marchewki 2 pietruszki 1/2 bulwy selera  mały kawałek białej kapusty 2 cebule 4 liście laurowe 5 goździków 8 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kardamonu 2 listki limonki kaffir sól pieprz Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, ok. 2,5 litra. Warzywa

Kulinarne przygody Gatity
Zupa botwinka 149

botwinka. Zupa botwinka Składniki: 3 nóżki kurczaka 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 1 1/2 litra wody pęczek botwinki szczypta kwasku cytrynowego 1 mały kubek śmietany sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z kurczakiem, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę moczymy

Kulinarne przygody Gatity
Krewetki z czosnkiem i natką pietruszki 118

którym była głowa zdejmij skorupkę. Oderwij nóżki. Na koniec oderwij ogon. Za pomocą ostrego noża natnij krewetkę wzdłuż zewnętrznej jej krawędzi. Rozchyl usuń cienką ciemną żyłkę. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą noża delikatnie ją podważając. Tak samo usuń żyłkę która znajduje się pod spodem krewetki ( jest biała ). Krewetki dokładnie opłucz w zimnej wodzie, osusz. Sposób wykonania: Do miseczki

Darcia w kuchni
Zupa pomidorowo - bazyliowa 124

rosół (2 nóżki, 2 skrzydła, korpus) 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 cebule polpa fine - rozdrobnione pomidory 690 g LaSelva 1/2 słoiczka bazylii w oliwie z oliwek LaSelva 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól naturalna gruboziarnista LaSelva pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Mięso zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Ścięte białko w postaci

MamaOskarka
Feijoada, feijoada, feijoada.... 183

czyli żeberka, uszy, nóżki obtoczone w zmiksowanych warzywach i kuminie. Do garnka wrzucamy również skrojony kawałek boczku (200g).  Solimy w ilości zależnej od naszych smaków lub też wrzucamy 2 kostki knorra.  Obsmażamy mięso i wrzucamy skrojoną świeżą kolendrę (pęczek).   Następnie zalewamy aż "do przykrycia" mięso gorącą zagotowaną wodą. Uwaga nigdy nie dodajemy zimnej wody - potrawa straci

Smaki Brazylii
Urlop z dzieckiem....czyli co zjeść i gdzie. Miejsca przyjazne dzieciom. 161

gierki, układanki, kolorowanki. Okazały się niepotrzebne. Zapas picia był, jedzenie było, słodkości były plus podarunki od uroczych babć.  Na miejscu byliśmy jakoś chwileczkę po 19:00. Na nóżkach do hotelu (lub nóżkiem jak mawia Gabryś), blisko to się przejdziemy, kości rozprostujemy. Na miejscu szybkie rozpakowanie i droga w miasto na kolację. Czy ja wspomniałam, że Gabek tego dnia(...)własnej nieprzymuszonej woli (na siłę już tak :D). Ile wytrwało moje dziecko najdłużej na plaży? maksymalnie gadzinę i 5 minut. Co więc przeszkadzało mojemu dziecku? Tłumy, zimna woda, wiatr a co za tym idzie piasek w oczach, chmury (według niego wszystkie były burzowe).  A Wasze dzieci lubią spędzać czas na plaży

ClauditteMissCooking
Kurczak pieczony na płasko cytrynowo-tymiankowy, z szybkim sosem 157

kurczaka, przypraw i warzyw, wlewamy z powrotem do rondelka i gotujemy aż zostanie go 80-90ml. Dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zimne masło kroimy w kostkę wielkości …cm i otaczamy w skrobi ziemniaczanej, otrzepujemy nadmiar, masło ma być tyko przypudrowane – więcej nie potrzeba, sos to nie kisiel. Wrzucamy kawałki upudrowanego masła(...)gęsty i będziecie chcieli go dalej rozcieńczać – rozcieńczycie niepotrzebnie jego smak. Podgrzejcie sos na chwilę przed samym podaniem. Upieczonego kurczaka porcjujemy nożycami do drobiu po kolei na dwie pałki (nóżki), dwa uda(podudzia) i dwa skrzydełka. Następnie odcinamy piersi ze skórką, usuwamy spod nich kości żebrowe i kroimy mięso razem ze skórką na połowy lub na trzy części

Karo in the Kitchen
Pieczarki portobello faszerowane quinoą 123

przepłucz pod strumieniem zimnej wody, odsącz. Do garnka wlej oliwę i trochę podgrzej. Wsyp opłukaną komosę, mieszaj i smaż na niedużym ogniu przez 2 minuty. Wlej szklankę wody, zamieszaj i doprowadź do zagotowania. Przykryj pokrywką i gotuj komosę przez 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Następnie wyłóż do większej miski. Oczyść kapelusze portobello i odetnij nóżki (nie wyrzucaj). Łyżeczką

Delicious Place
Kurczak peklowany pieczony w całości w piekarniku babci Basi 308

wody zimnej, 15 dag soli, duża łyżka soli peklowej. 3 posiekane ząbki czosnku, kilka listków laurowych. po kilka ziarenek zmiażdżonych : pieprzu, ziela angielskiego i kolendry.   Sposób przygotowania jest bardzo prosty : Kurczaka myjemy i wkładamy na 24 godziny do przygotowanej solanki. Po tym czasie płuczemy go , osuszamy i obwiązujemy , żeby się nie zdeformował. ( związujemy nóżki i obwiązujemy kurczaka

Pysznosci Babci Basi
Tarta z bakłażanem. 156

chudych, chybotliwych nóżkach z równie wątłymi rączkami,natrętnie za mną podążającą. No cóż, wyobraźnia czasem płata nam figle ;) ; ) Nie mogłam postąpić inaczej, jak zabrać się za jej przyrządzenie. Zachcianka zaspokojona, zdecydowanie do powtórki. Tego samego zestawu składników można użyć przy produkcji pizzy. Nie będziecie żałować :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko

zadanie-gotowanie