garnka wlać wodę, dodać 1/2 łyżeczkę soli. Gotować przez 7 minut. Po ugotowaniu odlać wodę i wystudzić. Pieczarki obrać po czym z 80 dkg odłożyć 15 dkg (wszystkie nóżki plus kilka kapeluszy). 15 dkg pokroić w drobną kostkę. Na patelnię włożyć masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz krojone pieczarki. Pieczarki smażyć przez 5 minut na średnim ogniu(...)pieprz. Po pięciu minutach do pieczarek dołożyć ugotowaną kaszę. Kontynuować smażenie przez 4 do 5 minut. Po usmażeniu nadzienie z kaszy i pieczarek wystudzić i przełożyć do miski. Do zimnego nadzienia dodać natkę pietruszki i 1/2 łyżeczkę soli. Wymieszać. Nadzieniem dokładnie wyłożyć kapelusze pieczarek. Po wierzchu posypać tartym serem. Pieczarki ułożyć na blasze do pieczenia. Piec
mecooksDelikatna, aromatyczna, dietetyczna, pełna kawałków mięsa. U mnie w domu podawana z plasterkiem cytryny, dla mojego taty obowiązkowo z octem. Taka odmiana od uwielbianej przeze mnie galarety z nóżek, lecz ta najlepsza jest w wykonaniu mojej mamy. Ale wracając do tego pysznego rosołu w formie stałej ;). Składniki: 4-5 ćwiartek z kurczaka (lub innych części zasobnych w mięso(...)angielskiego 2 listki laurowe natka pietruszki, selera (posiadam zamrożoną) opalona cebula przyprawy do smaku czosnek żelatyna spożywcza na 2,5 l płynu Wykonanie: Mięso myjemy i zdejmujemy skórę, zalewamy zimną wodą ok 3 l. Podpalamy gaz, doprowadzamy delikatnie do wrzenia i przykręcamy ogień. Zdejmujemy dokładnie szumowiny. Nie przykrywamy garnka pokrywką ponieważ wywar może stać się mętny. W gotowaniu galarety idziemy
Malinowe Pocałunkiżyciowym doświadczeniem" mam na dziś przygotowany rosół. Delikatny, aromatyczny i nieziemsko leczniczy. Nie ma nic lepszego na kaca niż domowy rosół. No to gotujemy :) Składniki: (używam garnka 5l) 4 nóżki (pałki) z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku por (kawałek dolnej i kawałek górnej części, w sumie ma być pół warzywa) 1/4 selera(...)lubię gotować rosołku na "porcji rosołowej". Zdecydowanie skłaniam się ku piersiom i pałkom - jakkolwiek to brzmi :) Mięso myję, dokładnie myję. Wkładam do garnka (piersi całe, bez krojenia), zalewam zimną wodą - ale tylko tak, by woda przykryła mięso. Na średnim ogniu podgrzewam, od momentu bulgotania gotuję 5 minut. Garnek zdejmuję z ognia, mięso odkładam na talerz. Dokładnie myję garnek, myję ponownie
Gotowanie i blogowaniePieczarki faszerować można na wszelakie sposoby. Dziś polecam Wam pieczarki zapiekane z kuskusem i serem feta. Danie doskonałe na lekki obiad lub jako zimna przekąska. Dobre samo lub w towarzystwie mięsa i sałaty. Spróbujcie koniecznie, bo nie dość, że smaczne to jeszcze szybko się robi. Składniki: 10-15 dużych pieczarek ( ilość zależy od wielkości kapelusza - moje były powiedzmy średnie(...)natki pietruszki sól, pieprz 150 g tartego sera żółtego około 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego masło i olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym. Wyciąć nóżki i pokroić je w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, a natkę pietruszki posiekać. Kuskus zalać wrzątkiem, 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić
kolorowotorcikowopyszne! Siedzieliśmy jak te świstaki przy stole i wydłubywaliśmy mięsko z muszli :) Przypomniały mi się jak przygotowałam kiedyś krewetki razem z muszlami, tylko wtedy musieliśmy ściągać pancerze i obrywać nóżki. Trochę barbarzyńskie :) Jednak nic nie poradzę, że ja i moje dziecko uwielbiamy owoce morza. Czy te "muły" mi wyszły jak trzeba? Tego nie wiem. Wiem, że było pyszne. Dawno(...)wytrawnego 1 mała papryczka chili świeża 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku niecała łyżeczka cukru makaron spaghetti oliwa z oliwek 4 duże pomidory Wykonanie: Małże włożyłam do zimnej wody i moczyłam je godzinę czasu, w tym czasie psychicznie się przygotowywałam do gotowania :) Po godzinie wyszorowałam muszle, powyrzucałam te małże które się otworzyły, pousuwałam bisiory. Ha! Tez kiedyś
Blondynka GotujeSurimi to paluszki zrobione z mielonego mięsa ryby, które wyglądem przypominają nóżki kraba. Jedni je lubią, a inni nadal nie mogą się do nich przekonać. Osobom należącym do tej pierwszej grupy polecam bardzo dobrą sałatkę z paluszkami krabowymi. Jest łatwa, smaczna i szybka w przygotowaniu Świetna na przekąskę… na kolację… do pracy… dla gości(...)kilka gruntowych 1 puszka kukurydzy konserwowej (200-250g) 4 łyżki majonezu sól i pieprz Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie przełóż do durszlaka i polej zimną wodą. Odstaw na chwilę do przestudzenia. Obranego ogórka i paprykę pokrój w kostkę, a paluszki surimi w plasterki. Przełóż je do dużej miski – dodaj makaron, odsączoną kukurydzę i majonez. Całość
Kulinarne S.O.S.Surimi to paluszki zrobione z mielonego mięsa ryby, które wyglądem przypominają nóżki kraba. Jedni je lubią, a inni nadal nie mogą się do nich przekonać. Osobom należącym do tej pierwszej grupy polecam bardzo dobrą sałatkę z paluszkami krabowymi. Jest łatwa, smaczna i szybka w przygotowaniu Świetna na przekąskę… na kolację… do pracy… dla gości(...)kilka gruntowych 1 puszka kukurydzy konserwowej (200-250g) 4 łyżki majonezu sól i pieprz Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie przełóż do durszlaka i polej zimną wodą. Odstaw na chwilę do przestudzenia. Obranego ogórka i paprykę pokrój w kostkę, a paluszki surimi w plasterki. Przełóż je do dużej miski – dodaj makaron, odsączoną kukurydzę i majonez. Całość
Kulinarny S.O.S.Oddzielić z kurczaka (ok.1 kg) poszczególne partie mięsa - piersi oraz całe nogi od korpusu. Korpus ze skrzydełkami można zamrozić albo od razu nastawić rosół. Ściągamy skórę z piersi i nóżek. Od wewnętrznej strony nogi nacinamy mięso wzdłuż kości i sukcesywnie, etapami oddzielamy nożem mięso. Możemy to robić niezbyt starannie bo i tak mięso będzie później mielone. Tak oczyszczone mięso(...)oczkach, raz na najmniejszych. Przez maszynkę także przepuszczamy chleb żytni na naturalnym zakwasie - 2-3 kromki wraz ze skórką, który uprzednio moczony był w mleku lub po prostu w zimnym rosole (chleb można zastąpić zwykłą bułką pszenną). Średniej wielkości seler obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy go rosołem (ewentualnie osoloną wodą) i gotujemy do miękkości. Odcedzamy seler i zachowujemy
Right Behind The KitchenMałżonkiem i Rodzicami do lasu pod Zwierzyniec i nazbieraliśmy 2 kosze pełne grzybów i to nie byle jakich... bo prawie samych podgrzybków i to takich cudeniek, jak malowane... grubiutkie nóżki, brązowe kapelusiki. Idzie się tylko zakochać Uwielbiam zbierać grzyby i sprawia mi ogromną satysfakcje znalezienie prawdziwka czy podgrzybka, jednak z dalszą ich obróbką już jest gorzej, nie przepadam(...)grzybami leśnymi Składniki: 3-4 dorodne grzybki (podgrzybki, prawdziwki, kozaki) 2 jajka łyżeczka mąki szklanka śmietany tymianek łyżka masła mała cebula ząbek czosnku Ciasto: 250 g mąki 125 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Do dzieła!!! Składniki ciasta zagnieść w gładką kulkę i włożyć do lodówki na minimum 30 minut - ja zawsze jeszcze miękkim ciastem wykładam
sierotka maRysia w kuchniczerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, sok z cytryny do smaku mąka do zagęszczenia kleks śmietany 1 łyżka masła (do smażenia) Bulion ugotowałam na kurzej nóżce, jak zawsze z resztą. Wrzuciłam puszkę kukurydzy i dalej gotowałam. Na patelni podsmażyłam plasterki kabanosa, paski papryki i piórka cebuli. Pod koniec starłam ząbek czosnku. Przełożyłam do bulionu. Ziemniaki pokroiłam(...)mięso mielone 100ml bulionu pieprz cytrynowy, sól, papryka słodka plaster żółtego sera ogórek kiszony cebula papryka czerwona ketchup, musztarda, majonez bułki do burgerów Mięso mielone doprawiłam przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki i smażyłam na patelni. Bułki podgrzałam w piekarniku. No to teraz pozostaje złożyć burgera... bułkę przekroiłam
bastalenaJulio Cortazar Składniki: Pół brokuła 1.5 łyżki oliwy z oliwek Woda Przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, cebula, pieprz ziołowy, majeranek, pietruszka Przygotowanie: Brokuła odciętego od nóżki i porozdzielanego na "mini główki" gotujemy w niewielkiej ilości wody (tak, aby tylko go pokryła) do miękkości. Po ugotowaniu pozostawiamy go w wodzie, aby wystygł. Następnie wlewamy całość(...)zmiksowaniu przelewamy zupę z powrotem do garnka i podgrzewamy na ogniu, dodając wszystkie przyprawy (imbir powinien być tutaj przyprawą dominującą jeśli chodzi o ilość). Mieszamy. Jeśli mamy ochotę na zimną zupę, wtedy nie gotujemy, a od razu po zmiksowaniu przyprawiamy. Pietruszką można udekorować zupę na końcu. Polecam serwować z grzankami. Burza
Weganizm infantylnybiałej czekolady z odrobiną kremówki i czerwonego barwnika w żelu (na muchomorki). Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy starte na tarce lub pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Siekamy nożem. Żółtka łączymy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy do mąki z margaryną, zagniatamy dość szybko gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy(...)dziurkę, a pozostałymi krążkami (wycinanymi za pomocą szklanki) oblepiamy posmarowaną miękkim masłem zewnętrzną stronę foremek. Z części ciasta formujemy wałek, kroimy go na mniejsze kawałki. Z każdego przygotowujemy „nóżki” grzybka, formując z ciasta stożek. Jeden koniec każdego kawałka (ten grubszy) moczymy w białku, a następnie otaczamy w maku. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Smaki Na Talerzuśredniej wielkości pieczarek 1 szklanka mąki 1 jajko mleko sól i pieprz ulubione przyprawy ( u mnie zadar) olej do smażenia Przygotowanie Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki i nakłuwam ich kapelusze widelcem w kilku miejscach. Pozostawiam do odcieknięcia i przeschnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól pieprz i przyprawy dolewam mleko(...)rozgrzany tłuszcz. Smażę około 2 minut z każdej strony. Gotowe pieczarki przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika aby utrzymać ich ciepło aż do momentu podania (choć zimne są również dobre). Podaję z sosem czosnkowym albo serowym. Tak przygotowane pieczarki mogą stanowić ciepłą przekąskę, ale mogą być również elementem wegetariańskiego obiadu. U mnie pojawiają się na obiad
Magiczna kuchnia DariiNoce teraz zimne. Nie jedziemy na grzyby. Sami je zrobimy. Wykorzystamy oczywiście zebrane wcześniej grzyby, które czekały na nas w zamrażarce. Oczywiście są to opieńki, ale mogą być każde inne. Najpierw przygotowujemy ciasto jak na sakiewki z kaszanką. Następnie przygotowujemy farsz. -ok. 0,5 kg gotowanych grzybów -1 jajko -1 sucha bułka -1 duża cebula -bułka tarta(...)bułki tyle, aby masa była zwarta. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszem będą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze. Uformowane grzybki smarujemy roztrzepanym jajkiem: nóżki samym jajkiem a kapelusze jajkiem z dodatkiem słodkiej papryki. Grzybki wstawiamy do pieca na 15 minut w temp
Maminek kulinarnykuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Miód podgrzewamy i mieszamy z czekoladą. Powstałą masę wylewamy na folie spożywczą i zawijamy. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę czasu. Zimne ciasto wykładamy na raszkę od piekarnika, pod którą układamy blachę. Ścinamy górę ciasta tak by było równe i obracamy całość do góry nogami. Chłodną białą polewę wylewamy na ciasto dokładnie(...)brzegu. Wówczas powstanie nam śliczna pajęczynka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Z masy czekoladowej* formujemy pająki: robimy dwie kulki, mniejszą i większą. Mniejszą jako głowa układamy na większej. Następnie formujemy nóżki i przyczepiamy do większej kulki. Robimy włosy przy pomocy metalowego sitka. Powstałe włosy nożem przekładamy na głowę i korpus. Za pomocą odrobiny białej czekolady robimy oczy, a ciemną czekoladą
Kolizje Smaków