zimne nozki - 248 przepisów (strona:14/17)

Holenderska zupa z grochu (erwtensoep) 188

prościej niż my proponujemy to poniżej. Warto też zwrócić uwagę na kwestię mięsa i kiełbasy. Po pierwsze, to wcale nie musi być karkówka. Ciekawą alternatywą mogą być np. wieprzowe nóżki lub żeberka – w tym drugim wypadku również wędzone. Z kolei kiełbasa właściwie nie jest obowiązkowa, chociaż czysto teoretycznie z tą zupą kojarzone jest coś, co Holendrzy określają mianem rookworst(...)mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cząbru kilka liści laurowych sól Do podania ciemny żytni chleb cienko krojony parzony wędzony boczek żółty ser Instrukcje Do garnka wlewamy 2,5 litra zimnej wody i wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Wkładamy plastry karkówki i powoli podgrzewamy. Gdy na powierzchni pojawi się gęsta piana, odszumowujemy jak bulion. Dodajemy liście laurowe i gotujemy niezbyt gwałtownie

Kulinarna Pokusa
Sakiewki z kaszą bulgur , kaczką i pieczarkami 148

soli Farsz: 250 g kaszy  bulgur    Piątnica http://piatnica.net/ około 10 pieczarek 1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka ) 2 cebulki  sól. pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku   Piątnica http://piatnica.net/ Wykonanie : Pieczarki umyć i drobno pokroić, cebulkę pokroić w kostkę , mięso drobno pokroić(...)farszu , zlepiać najpierw rogi po ukosie a potem boczki . W garnku zagotować wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować jeszcze około 4 minut od wypłynięcia. Pierogi wyłożyć na sito i przelać zimną wodą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , dodać 2 cebulki pokrojone w kostkę , przyprawić vegetą i podsmażyć. Polać pierogi . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów z   Piątnicy

Sama słodycz i szczypta chili
Szaszłyki z ryżem z parowaru 228

Sezon grillowy zbliża się nieubłaganie. Na razie może i małymi krokami, ale z każdym tym zimnym, jesiennym dniem coraz bliżej do wiosny oraz lata ;) Postanowiłem na obiad zrobić szaszłyki. Dobór produktów miał być troszkę inny, ale niestety po odwiedzinach w 3 sklepach, stwierdziłem, że trudno, zrobię ubogą wersje ;) Zakup patyczków do szaszłyków, to też niełatwe zadanie o tej porze(...)kroimy na 8 kawałków, mniej więcej podobnej wielkości do schabu. Resztę papryki zjadłem od razu:) Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, ja zawsze odrywam nóżki, ale możecie równie dobrze zostawić. Kroimy na pół, lub dajemy ich 8. Cebule czerwoną kroimy w 8 plastrów. Cukinie myjemy i obierakiem kroimy 4 czy 8 plasterków. Ziemniaka obieramy

Parowar Faceta
Kaczka w jabłkach 160

dłużej z bliskimi i rodziną. Często podajemy wtedy tradycyjne dania. I właśnie dzisiaj jedno z nich. Kaczka w jabłkach. Kiedyś na samą myśl, że muszę "robić" kaczkę oblewał mnie zimny pot. Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują". Dzisiaj przygotowuje pyszne i mięciutkie kaczki z chrupiącą skórką. Wszytko to kwestia praktyki i wiedzy jak postępować z tym mięsem. Pierwsza(...)jakiś czas podlewając kaczkę. Dodajemy jabłka i dusimy kolejne 10 do 30 minut. Cechą charakterystyczną świadczącą o tym, że kaczka jest już dobra, jest fakt, że skórka na nóżce skurczy się i odsłoni się kość (jak na zdjęciu poniżej). Kaczkę wykładamy polewamy sosem, wykładamy jabłka.  Ja nie dodawałam już soli, bo moja przyprawa do kaczki jest dość słona

SMYKWKUCHNI
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 235

owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.       Czas przygotowania(...)Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić. Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie. Puree: podziurawioną część batata pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla, dodać pigwę startą na tarce, 3 gałązki macierzanki, 100 ml wina

SzczyptaSmaQ
Blender kielichowy IN Amica i jesienne koktajle owocowo-warzywne 160

działania. Proporcje podane w przepisach są na 2 porcje. Koktajl zielony: garść jarmużu 1 gruszka 1 kiwi 1 cm imbiru ok. 200 ml wody Jarmuż opłukać dokładnie pod zimną bieżącą woda. Oderwać liście od twardej łodyżki. Gruszkę przekroić. Usunąć gniazdo nasienne i ogonek. Pokroić w mniejsze kawałki. Kiwi obrać ze skórki, przekroić. Imbir oskrobać. Wszystkie składniki wraz z wodą przełożyć(...)miksować gorące produkty , ale maksymalnie do temperatury 65 °C . Jest dość ciężki, co uważam za ogromny plus, gdyż to zapobiega podskakiwaniu na blacie podczas pracy. Dodatkowo posiada antypoślizgowe nóżki. Sam dzban można odkręcić od jego podstawy z nożami, a wtedy można go umyć w zmywarce . (Ja polecam, po wstępnym przepłukaniu dzbanka, wlanie wody z odrobiną płynu i włączenie

Codzienna kuchnia niecodzienna
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 115

pinch of salt Na początku wszystko kroimy. Mięso na cienkie plastry koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy(...)opakowaniu. Ja korzystałam z makaronu ryżowego typu wstążki, ktory trzeba kilka minut gotować, ale nie wszystkie makarony ryżowe tego wymagają. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Gdy mięso jest już gotowe, a warzywa miękkie zdejmujemy patelnię z ognia. Jeśli nie wiesz czy to „już” – zdejmij kawałek mięsa z patelni i spróbuj, przekrój, sprawdź

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 139

pinch of salt Na początku wszystko kroimy. Mięso na cienkie plastry koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy(...)opakowaniu. Ja korzystałam z makaronu ryżowego typu wstążki, ktory trzeba kilka minut gotować, ale nie wszystkie makarony ryżowe tego wymagają. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Gdy mięso jest już gotowe, a warzywa miękkie zdejmujemy patelnię z ognia. Jeśli nie wiesz czy to „już” – zdejmij kawałek mięsa z patelni i spróbuj, przekrój, sprawdź

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 137

pinch of salt Na początku wszystko kroimy. Mięso na cienkie plastry koniecznie w poprzek włókien! Ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jego miękkość po przyrządzeniu. Pieczarkom urywamy nóżki, obieramy (nie jest to obowiązkowe) i kroimy na cienkie plastry. Łodygi selera kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę (jak wszystko :)) przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy(...)opakowaniu. Ja korzystałam z makaronu ryżowego typu wstążki, ktory trzeba kilka minut gotować, ale nie wszystkie makarony ryżowe tego wymagają. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Gdy mięso jest już gotowe, a warzywa miękkie zdejmujemy patelnię z ognia. Jeśli nie wiesz czy to „już” – zdejmij kawałek mięsa z patelni i spróbuj, przekrój, sprawdź

Martyna Cooks
Chleb z garnka z ziarnami 125360

drożdżowy zaparza się wtedy pod szczelnym przykryciem i wychodzi wilgotny, miękki w środku, trzymający świeżość spokojnie przez 3 kolejne dni - choć rzadko się zdarza, aby u mnie tyle przetrwał, nóżek praktycznie dostaje, bo tak szybko go z Panem Mężem zjadamy ;) Jednocześnie skórkę zachowuje twardą i chrupiącą - walka o pierwszą pajdę jest z Panem Mężem zawsze zacięta! Sama się sobie(...)Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.  Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C - nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć

Grunt to przepis!
Złocisty kurczak upieczony w 40 minut 192

kuchni niespecjalnie nas obchodziła. Kurczak w szpagacie Generalnie, pieczenie w wysokiej temperaturze to świetny sposób. W pieczeniu kurczaka problem polega na tym, że piersi pieką się szybciej niż nóżki, dlatego w tradycyjnych metodach dobrze jest go obracać podczas pieczenia. W tym przepisie sprawę załatwia ostre cięcie tuż przy udach wzdłuż tułowia. Rozkrajamy nogi, a potem kurczaka trzeba „rozpłaszczyć(...)patelni lub foremki. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia to 40-45 minut. Krok 4 Kiedy kurczak się piecze umyj ziemniaki. Nie obieraj. Większe przekrój na połówki. Zalej zimną wodą wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Następnie odcedź, posól i odstaw do przestudzenia. . Następnie przełóż na blaszkę do pieczenia, polej delikatnie olejem, posyp

Niedzielny kucharz
DOMOWE LODY I SORBETY (TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA) 149

umieszczamy w pierścieniu ustalającym, a następnie umieszczamy w obudowie. Kolejno wstawiamy silnik wraz z pokrywą i włączamy urządzenie. Ustawiamy czas: 30-35 min. i gdy maszyna zacznie pracować, wlewamy zimną masę przez otwór wlewowy. Po tym czasie, otrzymujemy lody miękkie gotowe do spożycia, a gdy chcemy je gałkować to przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny(...)czujnikiem   Pokrywa z otworem do napełniania  Dwuścienna misa z chłodnią, wyjmowana dla łatwego czyszczenia  Element mieszający z cichym silnikiem (12 W) Wysoka stabilność dzięki gumowanym nóżkom Pojemność: na lody do 1,8 litra  W instrukcji znajdują się podstawowe przepisy na lody Zalety maszyny Profi Cook: duża pojemność misy do lodów cicha praca nie trzeba

Kuchnia MagdaLeny