zimne nozki - 248 przepisów (strona:13/17)

Tarta z zielonymi szparagami 182

Tarta z zielonymi szparagami to nasza Kuroniowa obowiązkowa pozycja, podczas majowego wysypu tych wspaniałych warzyw.   Nie wiem jak Wy ale ja już przebieram nóżkami, na myśl o szparagach. Nie ma chyba drugiego takiego warzywa, na które bym tak bardzo czekał. Kocham ich uniwersalność, kruchość i smak. Pisałem(...)Kruche ciasto:   120 g zimnego masła 220 g mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżeczka soli   Farsz:   ½ pęczka zielonych szparagów 3 żółtka 200 ml śmietany 30% 60 g sera cheddar 100 g pomidorków koktajlowych, najlepiej czerwonych i żółtych sól, pieprz 1 łyżeczka cukru   Ciasto:   Zimne masło pokrój w kostkę

kuron.com.pl
galaretka z pstrąga 201

pstrąg w galaretce Lekkostrawny pstrąg w galaretce, to smaczna  alternatywa dla wszelkiego rodzaju galaret z nóżek i golonek.  Uważam, że wszyscy powinniśmy jak najczęściej sięgać po takie właśnie dania, zwłaszcza teraz po okresie sutego świątecznego  biesiadowania. składniki  2 pstrągi ( około 800-900 g) 1 cebula 2 niewielkie marchewki 4 łyżki kukurydzy  puszki(...)rybie kręgosłupy i części  pozostałe z filetowania, obraną  i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, jedna pokrojoną w cząstki marchew liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i  gotujemy na niewielkim ogniu, przez 15-20 minut. Ugotowany rybny wywar odcedzamy,   odrzucając wygotowane warzywa i kawałki

Miód i pieprz
Babciny królik i duszona marchewka 175

jogurtu) 4 gałązki koperku 1 łyżka oleju sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN + marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Królika myjemy, osuszamy i kroimy na części - otrzymamy 2 duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą(...)talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne) i z powrotem wlewamy do garnka. W szklance dokładnie mieszamy 2 łyżeczki mąki, koncentrat pomidorowy i odrobinkę zimnej wody. Przelewamy do sosu, zwiększamy ogień i mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje. Dodajemy przyprawę do zup, doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Mięso wkładamy

My Culinary Art
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 127

masła 2 łyżeczki cukru 250 ml soku z pomarańczy Wykonanie: kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć.Pierś kaczki i okolice nóżek ponacinać,by w trakcie pieczenia łatwiej wytopił się tłuszcz,a jest go naprawdę sporo.,pod koniec pieczenia Natrzeć solą i majerankiem,także środek.Oprószyć pieprzem.Wycisnąc sok z 1-ej pomarańczy(...)wydzielającym się sosem.W połowie pieczenia kaczkę obrócić na drugą stronę zlać tłuszcz z pieczenia,resztę sosu umieścic w ronelku,w razie potrzeby dolać soku z pomarańczy dodać resztę masła (zimnego) w małych kawałeczkach.Mieszać ubijaczką do piany.Sos powinien zgestnieć.Doprawić solą i pieprzem obrać 3-ią pomarańczę.Obrać pomarańczę tak,by ściąć skórę z całą białą częścią,następnie  ostrym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orzeźwiająca sałatka z ravioli i ogórkiem 169

może tylko..ravioli , bo to makaron , więc jak wołam ” kolacja” , a na pytanie „a co jest ” , odkrzykuję ” makaron” , to słychać tupot małych nóżek na schodach . Więcej pytań nie zadają , a sałatka znika w magiczny sposób , tak jak dzieciaki zaraz po posiłku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)średni ogórek szklarniowy -sałatkowy lub pół dużego 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku Ravioli gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu , bo każdy producent ma swoje zalecenia . Zlewamy zimną woda i odstawiamy do odcieknięcia na godzinkę . Po tym czasie wsypujemy do miski , dodajemy posiekaną natkę koperku , szczypiorek oraz drobniutko posiekany ogórek -razem ze skórką ( oczywiście porządnie wymyty ) . W miseczce mieszamy

Ogrodnik w podróży
Salceson golonkowy 129

problemu będzie oddzielać się od kości. Może to zająć parę godzin. Jeżeli użyjecie szybkowaru, mięso będzie gotowe znacznie szybciej Ugotowane mięsa wyjąć z wywaru, przestudzić. Z golonki i nóżki usunąć kostki.   Z łopatki, golonki i nogi odzielić ładne kawałki mięsa. Podzielić je na sporej wielkości kawałki.  Pozostałe fragmenty oraz skórę zmielić w maszynce na sitku(...)między warstwami mięsa nie było pustych przestrzeni i jak najmniej powietrza. Zawiązać koniec osłonki podobnie z drugiej strony, wypychając powietrze.  Włożyć batony do garnka odpowiedniej wielkości i zalać zimną wodą. Parzyć, od chwili uzyskania temperatury 80 st C. przez 60 minut. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać się między 70 - 80 st. C. Po sparzeniu salceson schłodzić. Umieścić

Stare Gary
domowa wątrobiana 136

kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 łyżek kaszy manny sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo jelita lub osłonki do napełnienia wątrobianej sposób przygotowania Wieprzowe skórki ( lub nóżki) razem z sercem wkładamy do garnka, dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i zalewamy wodą. Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym(...)pieprz, gałkę muszkatołową, zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy( w razie potrzeby, jeżeli masa jest za sztywna, dodajemy trochę wywaru). Jelita płuczemy i moczymy w zimnej wodzie, przez trzydzieści minut. W tym czasie dwukrotnie zmieniamy wodę,w której moczą się jelita. Jelita dzielimy nożem na odcinki, około 35-40 cm długości. Za pomocą patyczka do szaszłyków

Miód i pieprz
Suszenie grzybów w szufladzie pod płytą indukcyjną 101

specjalnej suszarce, nanizane na nitkę rozwieszone nad kuchnią lub przy grzejniku. Dla mnie jednak najbardziej praktyczną formą jest krajanka suszona w szufladzie pod płytą indukcyjną. Większe kapelusze i nóżki kroję w plastry o grubości około 1 cm, następnie rozkładam je na sicie wyłożonym papierem do pieczenia. Grzyby układam warstwami, bez nakładania się na siebie. Odpowiednio przygotowane przy pięknej(...)szklanych, szczelnie zamkniętych słoikach w ciemnym, chłodnym miejscu. Aby odstraszyć mole do słoika dodajemy kilka liści laurowych! Przed gotowaniem suszonych grzybów należy je opłukać i namoczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Wodę z namaczania wykorzystujemy jako dodatek do potraw np. barszczu

Atlas Smaków
Kotlety mielone z pieczarkami 197

podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połowę bułki pszennej włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć bułkę z wody. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą, namoczoną bułkę, jajo, sól i pieprz i dokładnie wyrobić. Następnie(...)jest wyczuwalny, śmiało można je podawać z ziemniakami z wody czy puree ziemniaczanym.  Ja nie obieram pieczarek. Myję je jedynie dokładnie pod bieżącą wodą. Kroję całe, łącznie z nóżkami. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Kotlety podaj z ziemniakami i  Prostą surówką z kapusty i marchewki Prosta surówka z kapusty i marchewki

Gospodyni Miejska
Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką 141

180ºC i pieczemy ok. 60 minut. Po 35 minutach warto wstawić polędwiczki. Brukselka z boczkiem: Brukselkę obieramy z zewnętrznych pożółkłych lub uszkodzonych liści, odcinamy końcówkę ogonka i płuczemy w zimnej wodzie. Na wierzchu każdej brukselki robimy nacięcie na krzyż, co pomoże pozbyć się goryczki, którą niektórzy wyczuwają. Gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez ok. 7-8 minut(...)uzupełniają sztućce Napoli z motywem fali. Do gotowania posłużyły mi garnki ze skandynawskiej serii Nature ( rondelek , garnek 24 cm i patelnia 20 cm ), deska do krojenia Greta z silikonowymi nóżkami, zestaw noży w bloku Titanium oraz duża, głęboka, nieprzywierająca patelnia Taurus . KONKURS Jeśli Wy także dbacie o to, aby na rodzinny obiad podać wszystko z dbałością

Poezja smaku
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 214

mielonych goździków Dzień wcześniej. Piersi gęsi umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Odstawić w zamkniętym pojemniku na minimum 12 godzin. Zamarynowane piersi przełożyć na zimną patelnię skórą do dołu. Smażyć kilka minut wytapiając tłuszcz. Mięso zdjąć z patelni, tłuszcz zlać do miseczki. Piersi ponownie umieścić na (pozbawionej już tłuszczu) patelni, tym razem czerwoną (mięsną) stroną(...)zmiksować blenderem. Faszerowane pieczarki 100 g kaszy gryczanej 6-8 dużych pieczarek 1 cebula sól pieprz Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać posiekać Pieczarki obrać. Nóżki posiekać. Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Dusić chwilę razem. Wymieszać z kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić kapelusze pieczarek. Piec 15- 20 minut. Karmelizowane buraczki

Pełny talerz
Pizza jak z włoskiej pizzerii...i kilka słów o kamieniach! 593

Azji - Indii. Deskę charakteryzuje wysoki połysk i ekskluzywny wygląd.  Idealna do krojenia i fantastyczna do podawania, jak również genialna jako podkładka pod gorące naczynia. Posiada cztery nóżki, dzięki którym nie będzie się ślizgała podczas pracy i nie będzie , w sposób bezpośredni, dotykała powierzchni pod nią. Starannie wykonana, błyszcząca i solidna, ale ze względu na to, iż granit jest(...)MIEJSCU Ja wałkowałam na desce kulę ciasta na pizzę i musze przyznać, że bez podsypywania mąką, gdyż ciasto fajnie odchodzi od powierzchni. Kamień nie chłonie zapachu, pozostaje zimny i przyjemnie gładki. Sprawdzi się jako deska do krojenia, jako deska pod przystawki i jako..podstawka pod gorące naczynia. Smacznego ! POLECAM PODSTAWKI.PL

Z Kuchni Do Kuchni
Trzy letnie koktajle i test miksera smoothie-maker Clatronic SM 3593 115

Ostrza ze stali nierdzewnej Obwód bezpieczeństwa – praca możliwa tylko gdy naczynie znajduje się na miejscu Wszystkie akcesoria nadają się do mycia w zmywarce Doskonała stabilność dzięki gumowanym nóżkom Zasilanie sieciowe: 230 V, 50 Hz, 250 W Wymiary: 130 x 370 x 125 mm (SxWxG) Waga: 1,10kg Rady: Owoce zawsze pokrój na mniejsze kawałki Nie dodawaj zbyt dużo(...)banan 3/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego) Przygotowanie: Do butli miksera wsypujemy pół szklanki czerwonych porzeczek, dodajemy jednego pokrojonego w plastry banana i małą garść czarnych porzeczek. Całość zalewamy zimnym mlekiem. Miksujemy. Jeśli uznacie, że koktajl jest dla Was za mało słodki można dodać np. miodu do smaku. Koktajl podajemy od razu lub zabieramy ze sobą (pamiętajcie

Słodkie okruszki
Filipa18 – recenzja 128

dużo gadać – uwielbiam je nie od wczoraj za świeżość, wyrazistość i wyjątkowo przyjemne bąbelki. Nawet pisząc ten tekst uśmiecham się na samo wspomnienie łaskotek na podniebieniu. II zimna przystawka: Tatar z jagnięciny/pikle/mus z czosnku/kawior z pstrąga z Zawoi/pianka z mleka – jagnięcina, a jakże od Gugulskiego, to rarytasik sam w sobie. W połączeniu z tajemniczym składnikiem (nie wiem, czy mogę(...)jedzenia zrazić ciężko, więc zjadłam. W sumie, to nie zjadłam, a pożarłam. I musiałam nieźle powstrzymać się, aby nie wymachiwać przepiórczą kosteczką, krzycząc „Mistrzostwo!”. Mięciutkie, delikatne mięso. Jedna z nóżek podana panierowana w orzechach nerkowca. Do tego mieszanka temperatur i tekstur. Nawet pieczony seler mi smakował, a my z selerem (w żadnej postaci) nienawidzimy się serdecznie. Znów fajny balans

Kate's Kitchen
Rogale świętomarcińskie 164

tarce o dużych oczkach i wstawić do lodówki (do czasu, aż ciasto wyrośnie). Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazować uderzając pięścią, lekko zagnieść i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Zimne masło rozłożyć na 2/3 szerokości prostokąta (1/3 ma pozostać pusta). Ciasto złożyć do środka na 3 warstwy (jak papier listowy), zaczynając od strony nie przykrytej masłem (w ten sposób otrzymujemy(...)dole i 5 na górze). Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie (można przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżką). Podstawy trójkątów zawijać na około 3 cm, nacinać po środku, powstałe "nóżki" lekko rozciągać na boki i zwijać rogale w stronę wierzchołków. Koniec wierzchołka zawijać pod spód, a rogi lekko zaginać do środka. Po uformowaniu wszystkich rogali należy przenieść je na blachę

In my kitchen