zimne nozki - 248 przepisów (strona:12/17)

Zimne nóżki w galarecie 117

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 nóżki wieprzowe 3 ozorki wieprzowe marchewka kawałek selera pietruszka ziele angielskie pieprz czarny 3 listki laurowe sól 1 łyżeczka kminku 3 ząbki czosnku Mięso umyć, oczyścić. Umieścić w wysokim garnku, dodać(...)gotowaliśmy mięso, gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut (tak aby pyrkało). Wywar odcedzamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Smakujemy, ewentualnie doprawiamy (sól jest mniej wyczuwalna w zimnej galarecie, niż w gorącym wywarze mięsnym, polecam posolić ciut więcej). Mięso umieszczamy w miseczkach, zalewamy gorącym wywarem. Odstawiamy do wystudzenia. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 148

gotuj cały czas na maksymalnej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę (trwa to parę minut) ostudź ryż wszystkie składniki: wołowinę, boczek, warzywa, przyprawy i zimny ryż połącz w dużej misce i wymieszaj z gotowego farszu mięsnego zrób maleńkiego i cienkiego kotlecika, podsmaż go na patelni, skosztuj i w razie konieczności dopraw cały farsz farsz podziel(...)kapusty. Tak przygotowanego gołąbka zacznij rolować od dołu do góry. Gotowy gołąbek. POmidorowy Wywar do gotowania gołąbków Składniki 900 ml wywaru drobiowego ze składników: parę skrzydełek i nóżek, 1 opieczona cebula, kawałek pora, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, parę ziaren ziela angielskiego, sól, 1 listek laurowy 4 pomidory, pokrój w mniejsze kawałki 1 duża cebula

Szybko Szybkowar
Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami. 101

świeżych kurek 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 łyżki świeżej kolendry 100ml śmietanki 30% sól ,pieprz do smaku Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i zabielić śmietaną. Podawać z kluseczkami. Kluseczki robię(...)Możemy ciasto rozprowadzić na desce i nożem zsuwać je do wody formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą. Kluseczki dodać do zupy i posypać kolendrą

Kulinarny karnet Christophera
Pleśniak z budyniową pianką wg Aleex 78

wszystkich zgromadzonych przy odświętnie udekorowanym stole, robi mi się ciepło wokół serca. Najwięcej radości sprawia nam Maleństwo. Już teraz uroczo drepcze po mieszkaniu, czasami chwieje się na pulchniutkich nóżkach, czasami uśmiecha się, odsłaniając dwa rozkoszne ząbki. Jestem przekonana, że choinka, bożonarodzeniowe bibeloty i prezenty będą dla Malutkiej źródłem wielkiego zadowolenia i nowych emocji. Ten czas na pewno uświetnią świąteczne(...)cukru • powidła śliwkowe • cukier puder • szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. 2. Żółtka oddzielić od białek, dodać żółtka do mąki. 3. Zimne masło pokroić na kawałki i dodać do mąki. 4. Dodać do mąki ¼ szklanki cukru i 2 łyżki śmietany. 5. Składniki posiekać. Szybko zagnieść ciasto. 6. Ciasto podzielić

W mojej kuchni
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 252

jego skład wchodzą także jajka. Układa się je na wierzchu w skorupkach, które powinny się w toku operacji  całkowicie ściąć. Jedną z ostatnich warstw powinny stanowić kacze nóżki lub gęsina.  Można zagnieść ciasto z mąki i wody. Ciastem należy przykryć wierzch czulentu.  Tuż przed podaniem wyjąc z piekarnika, usunąć ciasto z wierzchu i od razu podawać(...)laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego tłuszcz (kurzy, gęsi lub oliwa) przyprawy : sól, pieprz, imbir, majeranek, ostra i słodka czerwona papryka (użyłam wędzonej), tymianek, gałka muszkatołowa. Fasolę i ciecierzycę zalałam zimną wodą i odstawiłam je na 12 godzin.     Mięso pokroiłam na mniejsze kawałki. Podsmażyłam je w na tłuszczu w żeliwnym garnku. Wyjęłam je i zeszkliłam cebulę pokrojoną w piórka

potrawyregionalne
Szynka w galarecie 271

Cześć Wielkanoc to dla mnie święta, które oprócz jajek, białej kiełbasy i sernika kojarzą mi się także z różnego typu galaretami. Alternatywą dla tradycyjnych nóżek w galarecie (i to zdecydowanie szybszą alternatywą, jest szynka w galarecie. Szynka w galarecie Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, dekoracyjną miskę lub formę do pieczenia babki, kubek, ewentualnie płaski talerz(...)kostkę. Marchew ugotuj do miękkości, wystudź, obierz ze skórki i pokrój je w kostkę. Żelatynę (użyj ilości zgodnej z zaleceniami jej producenta) wsyp do kubka i zalej niewielką ilością zimnej wody. Żelatynę wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Do garnka wlej bulion. Dodaj do niego ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listki laurowe. Całość zagotuj i zdejmij z ognia. Do wrzącego

blog.moje-pasje.info
Przepis na schab w galarecie 317

Schab w galarecie to idealne danie nie tylko na świąteczny stół, pasuje też na przyjęcie imieninowo-urodzinowe. Schab podawany jest na zimno jak wszelkie galantyny , galaretki z nóżek, czy galarety , takie potrawy są świetną przekąską podczas wszelakich imprez. Do przygotowania tego dania wykorzystałam schab peklowany parzony (taki sam pokazywałam w programie Pytanie na Śniadanie w TVP 2), ale można(...)plastry. Jajka ugotowane na twardo kroimy w ósemki. Śliwki suszone kroimy w paseczki. Ugotowane marchewki kroimy w plastry. Zielone oliwki kroimy na 3 części. Żelatynę moczymy w kilku łyżkach zimnego rosołu. Rosół podgrzewamy, rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę, zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie chcemy by w galarecie był tłuszcz, to najpierw z zimnego rosołu, który będziemy wykorzystywać do zalania galarety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 209

wkładamy marchewkę, pietruszkę, cebulę (najlepiej opaloną nad palnikiem) i czosnek. To podstawa naszego wywaru. W wersji orientalnej dodajemy do garnka gwiazdkę anyżu i ze dwa kawałki kory cynamonowca. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. Tu ważna uwaga: bulion na kościach jest bardzo aromatyczny, ale nie liczcie na esencjonalny rosół z wielkimi oczkami złotego tłuszczyku(...)kucharzenie pasywne, czyli nadzór nad garnkiem z gotującym się bulionem Poziom trudności: łatwy Szacowana cena trzech porcji: ok. 7-8 zł Tortille z kawałkami piersi z kurczaka Skrzydełko, czy nóżka? – to klasyczne pytanie przy dzieleniu niedzielnego kurczaka. I trzeba dodać, że właściwie zadane, bo oszczędzamy w ten sposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto odłożyć

Niedzielny kucharz
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 305

wkładamy marchewkę, pietruszkę, cebulę (najlepiej opaloną nad palnikiem) i czosnek. To podstawa naszego wywaru. W wersji orientalnej dodajemy do garnka gwiazdkę anyżu i ze dwa kawałki kory cynamonowca. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. Tu ważna uwaga: bulion na kościach jest bardzo aromatyczny, ale nie liczcie na esencjonalny rosół z wielkimi oczkami złotego tłuszczyku(...)kucharzenie pasywne, czyli nadzór nad garnkiem z gotującym się bulionem Poziom trudności: łatwy Szacowana cena trzech porcji: ok. 7-8 zł Tortille z kawałkami piersi z kurczaka Skrzydełko, czy nóżka? – to klasyczne pytanie przy dzieleniu niedzielnego kurczaka. I trzeba dodać, że właściwie zadane, bo oszczędzamy w ten sposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto odłożyć

Niedzielny kucharz
Frytki z piekarnika – jak zrobić pieczone frytki? 1811

Frytki z piekarnika są doskonałe jako oddzielne danie, ale także sprawdzą się w roli dodatku do mięs, np. nóżek z kurczaka czy kotletów z kurczaka . Kiedy już przygotowuję frytki, preferuję domowe, samodzielnie zrobione. Nie wybieram mrożonek, które niestety nie mają już takiego smaku i często zrobione są z masy ziemniaczanej, a po usmażeniu są nasiąknięte tłuszczem. Frytki restauracyjne raczej(...)gotowania: 1 godzina Składniki 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego Sól do posypania Łyżeczka cukru Przepis 1 Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, a następnie w słupki. Zalewamy zimną wodą, dosypujemy cukier i namaczamy około 30 minut. Następnie odcedzamy, osuszamy je ściereczką i mieszamy z olejem. 2 Wkładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni na około 20 minut do zrumienienia

Kuchnia Bazylii
Recenzja wyciskarki wolnoobrotowej Midea MJ-JS2007AW1 159

się, że przeholujesz i sprzęt padnie z wycieńczenia! Nie ten model ;) Midea posiada automatyczną blokadę przed przeciążeniem i przegrzaniem , co zapewnia nam maksimum bezpieczeństwa w trakcie użytkowania. Dzięki antypoślizgowym nóżkom nie ma mowy o braku stabilizacji i tańczącym po całym blacie urządzeniu. Okej- może nie są tak mocne jak przyssawki stosowane we florystyce, ale spokojnie dają radę ;) Gorąco? Skuś(...)organizmu. Zastąpiono go ekologicznym Tritanem, który- pomimo, że znajduje się w tej samej grupie plastików, co bisfenol A, jest tworzywem w pełni bezpiecznym i przeznaczonym zarówno do kontaktu z zimną jak i ciepłą żywnością. Nie musimy się więc obawiać o nasze zdrowie, bo nie dość, że nie szkodzimy mu, to jeszcze wspomagamy szeregiem witamin i składników odżywczych, które uzyskujemy

Kuchnia w czekoladzie
Środa: Kurczak w sosie teriyaki 139

odstawić na kilkadziesiąt minut. Kurczaka w sosie teriyaki można usmażyć na mocno rozgrzanej patelni lub w woku, można też upiec, co jest metodą zdrowszą. Można użyć dowolnego mięsa: piersi, nóżek. My zrobiliśmy kurczaka w sosie teriyaki z polędwiczek drobiowych. Bazę do dania stanowi ryż smażony z warzywami z mrożonki „warzywa chińskie na patelnię”, która zawiera grzyby mun, nadające potrawie(...)teriyaki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Mięso osusz, przełóż do misy, zalej sosem teriyaki, wymieszaj, odstaw na 20 minut. Krok 2 Przepłucz ryż pod zimną wodą, przesyp do garnka, zalej dwoma szklankami wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i spulchnij ryż widelcem. Krok

Niedzielny kucharz
Środa: Kurczak w sosie teriyaki 130

odstawić na kilkadziesiąt minut. Kurczaka w sosie teriyaki można usmażyć na mocno rozgrzanej patelni lub w woku, można też upiec, co jest metodą zdrowszą. Można użyć dowolnego mięsa: piersi, nóżek. My zrobiliśmy kurczaka w sosie teriyaki z polędwiczek drobiowych. Bazę do dania stanowi ryż smażony z warzywami z mrożonki „warzywa chińskie na patelnię”, która zawiera grzyby mun, nadające potrawie(...)teriyaki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Mięso osusz, przełóż do misy, zalej sosem teriyaki, wymieszaj, odstaw na 20 minut. Krok 2 Przepłucz ryż pod zimną wodą, przesyp do garnka, zalej dwoma szklankami wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i spulchnij ryż widelcem. Krok

Niedzielny kucharz
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 152

zębów i roztarła to butem, leciałabym po pierścionek. Przez twarz sierotki w rurkach przemknęła panika. No tak, modne policzki poszły się huśtać. Pozycja towarzyska zaczęła się chwiać na cieniutkich nóżkach w skarpetkach w motyle. Co robić? Pan odszukał pozostałości po gonadach i śmiało rzekł: „to co najdroższe jest?”. Jeden ze snajperów twierdził, że do wszystkiego trzeba mieć odpowiedni dystans(...)wyglądało profesjonalnie, modnie oraz nosiło znamiona cholernie skomplikowanego i wymagającego lat doświadczeń oraz laboratorium godnego NASA. Ano spróbujmy: Przed Państwem zestaw aromatycznie doprawionych warzyw julienne, w towarzystwie wędzonego w zimnym dymie pstrąga z hodowli ekologicznej, podany z olejem z nutą gorczycy i musztardy, otoczony płatkami wędzonej śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana

ladykitchen
Sos pieczarkowy aromatyczny z szybkowaru 252

nabierze też złocistego koloru), dolej ok. 50 ml zimnej wody i jeszcze minutę pogotuj na małym ogniu wszystko z patelni (razem z ziołami i czosnkiem) przelej do szybkowaru dolej zimną wodę, dodaj parę gałązek świeżego tymianku i gotuj po ugotowaniu wyjmij gałązki tymianku i rozmarynu oraz czosnek czosnek przełóż do drobnego sitka i przetrzyj z powrotem do sosu dodaj śmietanę(...)masłem dodaj cebulki i chwilkę podsmażaj dosyp cukier i podsmażaj do uzyskania lekko rumianego koloru z obu stron Pieczarka brązowa. Świeży grzyb poznacie po tym, że blaszki przywierają do nóżki lub delikatnie od niej odchodzą. Jeśli jednak kapelusz odchodzi od nóżki na tyle, że zaczyna się wywijać na brzegach, grzyb nie jest już świeży. Oliwa z masłem, gałązka

Szybko Szybkowar