ziemniaki - 38421 przepisów (strona:912/2562)

Dukaty ziemniaczane z konfiturą cebulową 180

przekąskę na przyjęciu do piwa , czy na urodzinach lub po prostu jako danie główne do pieczonej kaczki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Składniki : 4- 5 ziemniaków 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( kartoflanki ) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku termokurczliwa osłonka do kiełbasy ( wąska ) konfitura z cebuli : 2-3 czerwone(...)cebule 1 łyżka octu balsamicznego – porządna 1 łyżka cukru – czubata 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli nie lubicie ostrości ) Ziemniaki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach , wlewamy sok z cytryny , mieszamy i odciskamy nadmiar wody, przez ściereczkę . Do pulpy ziemniaczanej dodajemy jajko , mąkę ( oba rodzaje ) , sól , mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Osłonkę do kiełbas ,ciasno , napełniamy masą

Ogrodnik w podróży
Wegańska zupa-krem z buraka i "Serce z kryształu" 201

przyciąga wzrok kolorem i rozgrzewa zziębnięte ciało. W trakcie jej przygotowania można zająć się innymi domowymi pracami, które zazwyczaj zostawiamy na sobotę. Składniki (na 4 porcje) : 2-3 buraki ziemniak marchew pietruszka kawałek selera cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe olej do smażenia sól pieprz Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę.  W garnku o grubym dnie(...)rozgrzać 2 łyżki oleju. Do garnka wrzucić buraki, ziemniak, pietruszkę, seler i marchew. Obsmażyć. Dodać cebulę i czosnek. Gdy uwolni się zapach obu warzyw, wlać ok. 1,5 l wody. Zagotować. Do wrzącej zupy wrzucić liście laurowe i zmniejszyć moc palnika. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liście laurowe. Lekko schłodzoną zupę zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą

Weekendy w domu i ogrodzie
Dorsz duszony w cydrze z koperkowymi ziemiakami 132

Zmiksować i wlać z powrotem na patelnię. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) i cytryną. Jeśli sos będzie za gęsty podlać odrobiną wody spod ziemniaków. Włożyć rybę i dusić ok 3-5 minut.  Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch ząbków czosnku, szczypty kminku. Potłuc dodając odrobinę masła i mleka. Wmieszać posiekany koperek

Gaździnka warzy
Placki ziemniaczane tradycyjne. 154

porą. A dziś za oknem mamy prawdziwa zimę i biało i mroźno :) Przy samym smażeniu placków można się rozgrzać nie mówiąc już o jedzeniu :) Polecam. Składniki - 1,5 kg ziemniaków - 1 duża cebula - 3 duże ząbki czosnku - 1 łyżka mąki pszennej - 0.5 łyżki maki ziemniaczanej - 1 jajko - 1 łyżeczka majeranku - 0.5 łyżeczki soli - pieprz mielony Dodatkowo - olej do smażenia - ręczniczki(...)papierowe Wykonanie Ziemniaki, cebulę i czosnek obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach ( lub przy pomocy maszynki ). Mase przekładam na drobne sitko i odcedzam z nadmiaru soku. Do masy dodaje jajko, obie mąki i przyprawy. Dokładnie mieszam. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu placki przekładam na talerz wyłożony ręczniczkami

Kuchnia z widokiem na ogród
Wegański biały krem z grzankami i "Świąteczna kafejka" 168

jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej ani odrobiny białka i tłuszczu zwierzęcego. Atutem jest tu też krótki czas przygotowania całego dania. Składniki (na 3 porcje): 2 spore ziemniaki 2 pietruszki kawałek selera duża cebula 3 ząbki czosnku sól biały pieprz 3 kromki czerstwego pieczywa olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić w grubą kostkę. W garnku o grubym(...)dnie rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić ziemniaki, seler i pietruszkę. Obsmażyć, ale nie dopuścić do zrumienienia. Do warzyw dodać cebulę i czosnek. Wymieszać. Gdy w kuchni poczujecie zapach podgrzewanej cebuli i czosnku, wlać wodę. Powinno być jej tyle, by warzywa były całkowicie zanurzone. Całość zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze do miękkości warzyw. Warzywa zblenderować oraz doprawić

Weekendy w domu i ogrodzie
ZIEMNIAKI Z PATELNI 92

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 4 niezby t duże ziemniaki, większa marchewka, kawałek kabanosa, 2 plasterki sera żółtego, mała cebula, ząbek czosnku, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki masła, papryka ostra,  sól,  tymianek,  lubczyk,  suszona pietruszk a. Przygotowanie: Ziemniaki z marchewką gotuję około 25 minut

JejKuchnia
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ 160

Szczypiorek siekam.  Przygotowuję sos: śmietanę łączę z jajkiem, serem żółtym oraz przyprawami (gałką, solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i bazylią).  Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem (najlepiej masłem), układam warstwę ziemniaków, wylewam odrobinę sosu, posypuję 1/2 szczypiorku, wykładam kiełbasę. Układam kolejną warstwę ziemniaków, szczypiorek i kiełbasę. Zalewam pozostałym sosem, posypuję koperkiem.  Całość zapiekam około 30 minut w 170-180 stopniach

JejKuchnia
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I TUŃCZYKIEM 85

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: P uszka tuńczyka w sosie własnym, 5 ziemniaków, puszka groszku, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram i kroję w grubszą kostkę.  Tuńczyka i groszek osączam z zalewy.  Szczypiorek siekam.  Wszystkie składniki mieszam

JejKuchnia
PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE Z PIECZARKAMI I SOSEM CZOSNKOWYM 116

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-7 Składniki na placki: 2 kg ziemniaków, 2 średnie marchewki, pęczek koperku, 4 małe ząbki czosnku, 2 mniejsze cebule, pieprz, majeranek, tymianek, sól, mąka,  jajko. Składniki na sos: duży jogurt naturalny typu greckiego, pęczek koperku, 6 mniejszych ząbków czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie(...)łyżeczki majonezu. Dodatkowo: 1 kg pieczarek, tymianek, sól, pieprz, 2-3 łyżki masła, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieram, ścieram na tarce. Koperek bardzo drobno siekam lub miksuję blenderem. Wszystkie składniki łączę, dodaję jajko i mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej

JejKuchnia
KULECZKI ZIEMNIACZANE 148

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 5 większych ugotowanych ziemniaków, po 1/2 pęczku koperku i pietruszki, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, świeżo mielony piep rz. Przygotowanie: Koperek i pietruszkę drobno siekam. Wystudzone ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub dobrze ubijam. Dodaję jajko, mąkę

JejKuchnia
KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 183

ziemniaczanej,  około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa Składniki na ziemniaki: 2-3 łyżki oliwy, spora szczypta tymianku, 3 ząbki czosnku,  kawałek świeżego imbiru,  świeżo zmielony pieprz. Przygotowania: Przygotowuję marynatę do mięsa z oliwy, przypraw i posiekanej papryczki chili(...)Trzy banany kroję w kawałki, miksuję z dodatkiem curry i mąki ziemniaczanej. Jednego banana kroję w kostkę. Wszystko dodaję do mięsa, mieszam, aż zgęstnieje. Na koniec wrzucam świeży majeranek. Ziemniaki kroję w paski (wielkości mniej więcej, jak na frytki), zalewam oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, imbirem i przyprawami, dokładnie mieszam. Piekę w 200 stopniach około 30-40 minut

JejKuchnia
Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) 232

Wiele chlebów paleo jest dość wilgotnych i ciężkich, mają też wyraźny posmak omleta albo kokosa (z mąki kokosowej). Chleb paleo z ziemniaków i lnu jest lekki i dość suchy – bezglutenowy, bez mąki kokosowej, zbóż i nabiału. Smakiem ten chleb odpowiada nieco pszenicznemu razowemu albo pełnoziarnistemu, choć nie ma w składzie pszenicy ani żadnych innych zbóż. Doskonale nadaje się na kanapki(...)Wpis Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) pojawił się najpierw na blogu PaleoSMAK

PaleoSMAK
Pieczone udka kurczaka z ziemniakami 130

Składniki: 4 udka z kurczaka 0/5 szklanki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka  papryki ostrej 1 łyżeczka soli 1 łyżka ziół prowansalskich 3 ząbki czosnku 1/2 kg ziemniaków 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól Sposób wykonania: Udka kurczaka myjemy i osuszamy. Czosnek szatkujemy w drobną kostkę i nacieramy nim mięso.  Olej łączymy(...)wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy marynatą i odstawiamy na kilka godzin (np. na noc) do lodówki. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godziny. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kminku i czosnku. Po odcedzeniu i odparowaniu wody dodajemy masło i ugniatamy na gładkie purée. Podajemy z sezonowymi surówkami

Qchnia po prostu