ziemniaki - 38421 przepisów (strona:916/2562)

Pstrąg pieczony z ziemniakami 201

Bardzo fajny sposób na przyrządzenia pstrąga z dodatkami. Ważne, żeby ryba była dobrego gatunku i świeża, wtedy danie smakuje rewelacyjnie. Składniki: 500 g ziemniaków 2 - 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka ½ pęczku koperku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sok z cytryny sól pieprz tymianek cząber Wykonanie: Ciemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić(...)osuszyć a następnie natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Koperek posiekać, dodać do masła i utrzeć. Masłem z koperkiem posmarować środek ryby. Ryby ułożyć na podpieczonych ziemniakach, przykryć folią spożywczą i piec w  temperaturze 180 o C przez 25 minut, następnie ściągnąć folię i piec jeszcze przez 15 minut

Mama Gotuje
Pieczone ziemniaki i młoda kapusta 202

Prosto i pysznie. Zastanawiałam się, czy ten wpis powinien pojawić się na blogu. Bo prawie każdy robi w domu młodą kapustę czy piecze ziemniaki. I nie do końca jestem przekonana czy dobrze robię, czy ktoś tu wejdzie? Z drugiej strony to też jest część mojego gotowania. Więc zapraszam : pieczone ziemniaki i młoda kapusta

Polska Zupa
Schab, pure z selera i chipsy z pietruszki - obiad doskonały :) 234

tradycyjnego, polskiego dania z odrobiną nowoczesności, jednak efekt zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Składniki: kilka marchwi (ok 1 - 2 szt na osobę, w zależności od wielkości warzywa) seler i ziemniaki w proporcji 1:1 3 ząbki czosnku schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz  smalec wieprzowy(...)mieszamy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Po wierzchu możecie posypać je świeżym lub suszonym rozmarynem. Naczynie przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy w 180 stopniach do miękkości. Seler oraz ziemniaki obieramy, kroimy w gruba kostkę i gotujemy w jednym garnku, do którego dodajemy mleko oraz śmietankę, a resztę dopełniamy wodą do pokrycia warzyw. Po ugotowaniu miksujemy na gładkie pure

Taste Of My Day
Wegetariański placek po węgiersku. 193

placki ziemniaczane bardzo, a do tego gulasz z warzyw to już pełnia szczęścia :) Polecamy dzisiejszą propozycję. Koniecznie wypróbujcie :)   Wegetariański placek po węgiersku (4 osoby) Składniki na placki: 8 ziemniaków 1 cebula 1 jajo 5 pieczarek pieprz, sól, tymianek, bułka tara, ostra papryka Placki ziemniaczane przygotowujemy jak klasyczne. Czyli ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce lub maszynowo. Dodajemy przyprawy, jajko

vegetanie
Placki ziemniaczane w dwóch kolorach 189

Najlepsze placki ziemniaczane od zawsze robiła moja babcia. Dzięki niej poznałam tajemne ziemniaczane receptury. Ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią, więc stopniowo zaczęłam modyfikować babcine przepisy. Dziś dwa przepisy na moje najulubieńsze zielone i pomarańczowe placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane szpinakowe składniki: 3 duże ziemniaki 3 łyżki dokładnie zielonej

wegetalerze
Zupa chrzanowa z ziemniakami 193

zupa która powstała w niedzielę wielkanocną należy do tych udanych, jest łagodna i pikantna zarazem, ostrości dodaje jeszcze rzeżucha a jaja nadają delikatności tak samo jak i ziemniaki. Teraz wystarczy doprawić i danie na stół, zapraszam. Zupa chrzanowa z ziemniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szynka Ziemniak i kukurydza-zupa 222

łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka tymianku, posiekane  1/4 szklanki mąki ryżowej 3 szklanki bulionu mięsnego 2 szklanki mleka 1 kg ziemniaki, pokrojone w kostkę 25-30 deko szynki, lub boczku pokrojonego w paski,lub kostkę 1 szklanka kukurydzy sól i pieprz do smaku Wykonanie Plastry szynki,lub boczku smażymy na rumiano(...)minuty,aż mąka się lekko zarumieni. Następnie powoli mieszając dodajemy bulion i mleko ,oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.Całość doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 20-25 minut. Do ugotowanej zupy ,dodajemy kukurydzę i szynkę . Gotujemy jeszcze chwilę doprawiając solą i pieprzem ,w razie potrzeby. Lekko chrupiącą szynkę dodajemy przed podaniem zupy

w mojej kuchni
Zupa krem z ziemniaków 207

dziesiątkę, nie w setkę :) Pyszna, sycąca zupa, z prażonymi migdałami to uczta dla wzroku i podniebienia. Od dawna wiadomo, że jemy najpierw oczyma. Składniki: 1/2 porcji rosołowej 1 kg ziemniaków 4 ząbki czosnku kawałek selera naciowego marchew pietruszka zielona część pora 2 kostki grzybowe 50 gram płatków migdałowych śmietana 18% sól natka pietruszki Wykonanie: W garnku gotuję porcję rosołową(...)marchewką,pietruszką i  porem. Potem dodaję kostki grzybowe i dotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. Z zupy wyjmuję porcję rosołową, dodaję śmietanę i wszystko miksuję na gładki krem. W razie konieczności dolewam ciepłej, przegotowanej wody. Na suchej patelni prażę migdały. Nakładam porcję zupy na talerz

Bea(u)ty kitchen
Mięciutkie kluseczki z białym serem 173

posypane cukrem i oblane roztopionym masłem. Niezbyt dietetyczne, ale za to jakie smaczne! Składniki (na 2 porcje) : 250g twarogu półtłustego 2 jajka 100 g mąki pszennej 2 duże ziemniaki szczypta soli Przygotowanie Ziemniaki gotujemy do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia, następnie przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem na purre. Ser rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy z nich

e-PrzepisyKulinarne
Mintaj i panga w sosie śmietanowo – koperkowym 228

osoby/ 2 filety z pangi lub mintaja 200 ml śmietany do zup i sosów 18% 1 łyżeczka suszonego koperku bazylia, oregano, pieprz, sól 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ziemniaki surówka z gotowanych buraczków Przygotowanie: Śmietanę rozcieńczamy w miseczce wodą, by była rzadka. Dodajemy łyżeczkę koperku , doprawiamy solą , pieprzem , bazylią i oregano . Rybę kroimy na mniejsze porcje. Jeśli mamy trochę czasu, możemy(...)będzie miękka. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, aby sos nabrał gęstej konsystencji. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy i… gotowe Ja podawałam z klasycznie gotowanymi ziemniakami i gotowanymi buraczkami , które pięknie kolorystycznie dopełniają danie Smacznego! Post Mintaj i panga w sosie śmietanowo – koperkowym pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Sałatka śledziowo-ziemniaczana 280

cebulą (używam samych śledzi, zalewę z cebulą zostawiam, wolę użyć surowej cebuli) 1 cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu świeży koperek sól, pieprz, papryka ostra świeży szczypiorek Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie ogórki obieramy i kroimy w grubszą kostkę, śledzie również kroimy w dosyć grubą kostkę. Cebulę obieramy(...)też kroimy w kostkę, ale dosyć drobno. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obieramy  i również kroimy w dosyć grubą kostkę. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do sporej salaterki, dodajemy jogurt i majonez, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i posiekanym koperkiem. Delikatnie mieszamy i wkładamy na min. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Zawsze głodna!
Krem z buraczków 226

mięsa, ale w czystej postaci burak przerobiony na delikatny krem, odwrotność czystego i klarownego znanego przez wszystkich barszczu:) Składniki: 2 buraki (średniej wielkości) 1 marchew 1 ziemniak Ząbek czosnku Świeża bazylia Pietruszka  Kilka suszonych pomidorów (na słońcu) Sól/ Pieprz 1/2 łyżeczki brązowego cukru rozpuszczonego w 20 ml wody Przygotowanie: Buraki, marchew oraz ziemniaka obieram i kroję w kostkę, wrzucam

Pause Gotowanie!
Zapiekanka Myśliwego 317

mięsa jelenia (np.z udźca) 2 cebule 200 g marchewki 150 g wyłuskanego zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1½ szklanki bulionu z dziczyzny lub wołowego 850 g ziemniaków 100 g masła + trochę do smarowania formy 50 ml słodkiej śmietany sól pieprz gałka muszkatałowa olej do smażenia Marynata 4 ziarna jałowca po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 łyżeczka(...)groszkiem ok. 10 minut przed końcem duszenia (jeżeli warzywa są mrożone dodać je 3 minuty przed końcem). Wszystko razem wymieszać i doprawić. Podczas, gdy mięso się dusi, ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, trochę ostudzić i ubić na purée razem z masłem i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć cienką warstwą purée ziemniaczanego

Pełny talerz
Krem brokułowy 246

pysznego. Ja dzisiaj proponuję kremową zupę z dodatkowym zastrzykiem wartościowych składników - kiełkami. Składniki dla 4 osób: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 korzeń pietruszki (ok. 100 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) ¼ korzenia selera (ok. 100g) 1 duży brokuł (ok. 400 g różyczek) 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych sól, pieprz 50 g kiełków brokuła Pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć

Pełny talerz
Pyszne warzywne placuszki (47 kcal) 242

Przepis na placuszki z marchewki, cukinii i ziemniaków pieczone w piekarniku. Jeden to tylko 47 kcal, więc można się objadać do woli. Uwielbiam je Można je podać z dowolnym sosem, ja preferuję czosnkowy. Składniki (na ok 9 placuszków): dwie marchewki (250 g) cukinia (250 g) 2 ziemniaki (200 g) mała cebula jajko 2 łyżki mąki rozmaryn, tymianek sól, pieprz łyżeczka

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania