Bardzo lubie piec frytki z przeróżnych warzyw: selera, batatów, marchwi, pietruszki - ostatnio wyparły one klasyczną wersję z ziemniaka. Postanowiłam do ziemniaków powrócić, ale w nieco innym wydaniu, z dodatkiem słodyczy. Wyszło wyśmienicie! Czytaj więcej
Kasia SarnaKolejna wersja zapiekanych warzyw zainspirowanych babką ziemniaczaną, tyle, że dla leniwych :) Czyli danie na szybko, którego efekt jest większy niż włożone siły :) Nazwa pochodzi z hindu ;) Składniki: - ziemniaki - kalafior - burak - zagęszczacz (ja użyłem kaszy manny) Przy okazji chciałbym poinformować, że wizart i jej drobne cwaniaczki i ich drobne ciasteczka wygrała nagrodę w konkursie Kinowe inspiracje Nagroda dziś została wysłana(...)zwyciężczyni :) Wykonanie: Kalafior dzielimy na różyczki. Buraki kroimy w kostkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać, zagęścić kaszą i zapiec w piekarniku
Kryzysowa Książka Kucharskaczerwonego jak barwy kogoś kto wmawia że jest św. Mikołajem :) Jak wygląda ten prawdziwy z zakrzywioną pałką polecam się przekonać oglądając film pt. "Noc świętego Mikołaja" :) Składniki: - buraki - ziemniaki - mąka pszenna - mąka ziemniaczana - bułka tarta - cebula Wykonanie: Cebulę kroimy drobno i smażymy. Ziemniaki gotujemy, gnieciemy i mieszamy z cebulą i odrobiną mąki (jednej i drugiej). Formujemy krokiety, panierujemy i smażymy
Kryzysowa Książka Kucharskateż pieczonką, prażynkami, duszonkami) to danie z terenów Zagłębia Dąbrowskiego, oryginalnie przygotowywane w specjalnym żeliwnym kociołku umieszczanym w ognisku. Potrawa jednogarnkowa z cyklu "wkładamy co mamy", ale podstawa to ziemniaki i cebula. Zrobiłem sobie małą wycieczkę do Będzina, który właśnie leży na tych terenach. Co sobotę, przy ładnej pogodzie, odbywa się tam ogromny pchli targ, może nawet dorównujący temu wrocławskiemu(...)zbliżam się do miejsca, czyli terenów takich celebrytów jak Trybson i mama małej Madzi :) Podaję przepis na takie pieczonki jakie sprzedają na targu w Będzinie. Składniki: - ziemniaki - marchewka - buraki - cebula - kapusta - przyprawy Warzywa kroimy w plasterki. Dodajemy trochę oleju i mieszamy. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy taką paczkę pod maskę samochodu w miejsce, które będzie gorące, ale gdzie
Kryzysowa Książka KucharskaKolumbii przyrządza się z niej danie zwane Ajiaco, które jest tam tak bardzo popularne, że każdy region ma swoją wersję. Zajadają się nią też w Azji i Afryce. Składniki: - ziemniaki - żółtlica - kukurydza konserwowa Wykonanie: Ziemniaki dusimy z pokrojoną żółtlicą, aż będą miękkie. Po jakimś czasie dodajemy kukurydzę z puszki. Podaje się też w wersji z pokrojonymi kolbami, ale to, choć
Kryzysowa Książka Kucharskazamaskować zepsute jedzenie. Drugi natomiast jest mniej kaloryczny, co dla niektórych jest plusem, oraz zdecydowanie lepiej wygląda na zdjęciach (jakby mi to nagle zaczęło sprawiać różnicę) :) Składniki: - grzyby - ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia - mąka - mąka ziemniaczana - olej - natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki gnieciemy w garnku i ugniatamy równo na dnie. Wycinamy ćwiartkę koła, chyba, że mamy garnek w innym kształcie
Kryzysowa Książka Kucharskakucharskiej lekko zmodyfikowany dodatkiem buraka cukrowego. Choć modyfikacja niezbyt wielka, bo zasadniczo w tym czasie wkładano do garnka wszystko co się dało :) Składniki: - marchewka - seler - cebula - buraki cukrowe - ziemniaki - płatki owsiane Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę pokroiłem w plasterki, bo lubię. Wszystko gotujemy z tym, że najpierw(...)wrzucamy buraki, potem marchew i seler, a na końcu ziemniaki. Kiedy wszystko będzie miękkie dodajemy cebuli z olejem i trochę płatków owsianych na tyle, żeby się nam trochę zagęściło. Nie za dużo, bo nie będzie można mieszać. Kiedy płatki zmiękną ściągamy z gazu
Kryzysowa Książka Kucharskaduży placek, co skojarzyło mi się z plackiem po węgiersku, także w tamtej kuchni postanowiłem szukać sosu. I znalazłem. Wręcz idealny. Sárgarépa-főzelék czyli węgierska potrawka z marchewki. Składniki: - ziemniaki - burak cukrowy - mąka - marchewka - papryka ostra Wykonanie: Ziemniaki i buraka trzemy na drobnej tarce. Mieszamy z mąką i z tak przygotowanego ciasta smażymy placek. Marchewkę też możemy zetrzeć
Kryzysowa Książka Kucharskarazie smażone pikle tak się spodobały, że mają w maju swoje święto. Możemy eksperymentować z różnymi ogórkami, ale ja jednak polecam kiszone. Składniki: - ogórki kiszone - mąka - mąka kukurydziana (opcjonalnie) - ziemniaki - olej Wykonanie: Do mąki dodajemy wody i robimy naleśnikowe ciasto. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Moczymy je w cieście i smażymy na głębokim oleju. Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt
Kryzysowa Książka Kucharskasię spodobała. Oprócz tego ma bardzo oryginalny sposób przygotowania i podania. Samo danie z wyżej wymienionym obrządkiem ma niewiele wspólnego, chyba, że obecność pszenicy pod postacią mąki :) Składniki: - ziemniaki - mąka - cebula Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Kiedy będą miękkie odlewamy większość wody i posypujemy z wierzchu mąką. Zostawiamy jeszcze na gazie, gotując kilka minut pod przykryciem żeby
Kryzysowa Książka Kucharskakulinarnych 2016 roku. Jest kuchnia afrykańska, są warzywa na środku i jest ocet :) Składniki: - mąka (ewentualnie mąka razowa żytnia, wtedy rezygnujemy z octu) - soda - woda - ocet - kapusta - marchewka - cebula - ziemniaki - kminek - kurkuma Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą tworząc ciasto naleśnikowe, dodajemy trochę sody oraz octu i smażymy naleśniki na patelni. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do rondla z olejem i dusimy razem(...)pokrojoną cebulą marchewką i ziemniakami. Radzę zacząć od samej kapusty, bo najdłużej się robi. Na koniec dodajemy kminek i kurkumę i dusimy jeszcze jakiś czas. Podajemy w głębokim naczyniu z porcją dania na samym środku. Oryginalnie je się tak, że urywamy kawałki brzegu i nabieramy nimi to co mamy po środku
Kryzysowa Książka Kucharskaniezbędne są papryki, pomidory, bakłażany i cukinie . Ja sobie trochę zmodyfikowałem ten przepis, no bo w końcu z resztek, ale cukinię mam :) Składniki: - cukinie - już są w dobrej cenie :) - ziemniaki - we Francji to warzywo, a nie dodatek skrobiowy jak się u nas w menu to określa - cebula - ryż lub kasza Wykonanie: W kwestii wykonania Marie pisze tak. Po pierwsze musisz(...)oddzielnie. Niektórzy nie obierają cukinii. Ta prosta wersja jest smaczna i łatwa do przygotowania w mniej niż 15 minut (nie licząc gotowania).[...] Można nawet dodać trochę (ugotowanych wcześniej) ziemniaków. Jak to we Francji. Przy przepisach są również profesjonalne wskazówki co podać do picia :) Tak oto, w przypadku tego przepisu jest zapis: Naprawdę potrzebujesz do tego wina
Kryzysowa Książka Kucharskagospodarkę. W każdym razie wielki kryzys doprowadził do zubożenia społeczeństwa, a właściwie jego większości. Wtedy właśnie powstawały różne ciekawe przepisy kulinarne. W tym ten, który zaprezentuję poniżej. Składniki: - ziemniaki - czerstwy chleb Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę chleb i podsmażamy razem. Dodajemy ulubionych przypraw i jemy ze smakiem, nie wybrzydzamy
Kryzysowa Książka Kucharskawrzucał do wspólnego kociołka to, co udało mu się zdobyć lub kupić. Dlatego ja postanowiłem przygotować z najtańszych rzeczy dostępnych na rynku, również typowych dla, kultury amerykańskiej, czyli np. ziemniaki i kukurydza, które trafiły do nas z tamtego kontynentu. Sposób przygotowania również typowy dla hobos czyli kociołek na ognisku. Składniki: - ziemniaki - cebula - kukurydza - marchewka - buraki - inne, co tylko wpadnie
Kryzysowa Książka Kucharskachyba jedyne miasto gdzie w budkach jako pozycja w menu figuruje frytburger czyli po prostu bułka z frytkami :) Postanowiłem przygotować podobną w nieco zdrowszej i urozmaiconej wersji :) Składniki: - bułka - ziemniaki - marchewka - fasolka szparagowa - seler Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i seler obieramy i kroimy w słupki o kwadratowym przekroju średnicy niecałego centymetra - tzw. frytki. Fasolki nie musimy, bo już ma podobny kształt
Kryzysowa Książka Kucharska