Kolejna odsłona warzywnego pasztetu. Podajcie go do chrupiącego, żytniego chleba i delektujcie się niezwykłym smakiem. Zapraszam do gotowania! Wegetariański pasztet z kalafiora Składniki: 1 główka kalafiora 4 ziemniaki 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki płatków jaglanych 2 jajka 1/3 szklanki mąki jaglanej 1/3 łyżeczki: bazylii suszonej, oregano, imbiru w proszku, kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz(...)łyżeczka cukru 1 pęczek posiekanej natki pietruszki woda bądź bulion do gotowania warzyw Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać. Kalafior podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i smażyć przez około 3 minuty. Następnie dodawać wodę/bulion do momentu, aż przykryje warzywa. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie
JaglusiaSkładniki: 3/4 kg ziemniaków 1 duża cebula 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka czosnku w płatkach sól, pieprz 5 jajek Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Ugotować na półtwardo. Cebulę … Czytaj dalej Hiszpańska tortilla de patatas
czarrna od kuchnibardzo orginalny smak. Zrobiłam ich tak dużo, że wraz ze współlokatorką jadłyśmy je przez trzy dni- za każdym razem rozpływały się w ustach. SKŁAD: szklanka czerwonej soczewicy 5 młodych ziemniaków 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki czarnego sezamu 2 ząbki czosnku przyprawy: papryka wędzona słodka, słodka papryka, sól, pieprz, kurkuma, chili WYKONANIE: Soczewicę i ziemniaki gotujemy
healthy dreamspostów.Tą zupkę robiłam jakiś czas temu.Był kapuśniak z grochem, a teraz z kaszą pęczak. 40 dkg kiszonej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka 3 -4 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy pęczak bulion ziele angielskie, listek laurowy sól, pieprz maje ranek Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać i pokroić . Zalać bulionem, wsypać kaszę, dodać przyprawy
Moje domowe kucharzenieLubimy zapiekanki , wiadomo to od dawna. Ta z ziemniakami, mięsem i warzywami jest bardzo sycąca. Nie przepadacie za ziemniakami? Zamieńcie je na lekko podgotowany makaron, a też będzie bardzo smaczna. Taka zapiekanka ziemniaczana wystarczy do nakarmienia przynajmniej czterech, dorosłych i głodnych osób. Ma też tę zaletę, że jej części składowe można przygotować wcześniej, naszykować zapiekankę w naczyniu i zapiec dopiero
Smaczna Pyzazwłaszcza w piątki. Dzięki dodaniu marchewki możecie uzyskać piękny kolor, a ponadto możecie ją przemycić dzieciom, które nieszczególnie za nią przepadają. Placki ziemniaczane około 20 sztuk 4 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1-2 ząbki czosnku łyżeczka majeranku (suszonego lub świeżo posiekanego) 1 jajko 1 czubata łyżka mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia pieprz sól olej/smalec/oliwa do smażenia Ziemniaki
PatiGotujesobie, ale na Podhalu podaje się je z masłem (najczęściej czosnkowym) i świeżą bryndzą. Są proste w przygotowaniu i będą idealnym pomysłem na bezmięsny obiad. Moskole Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g mąki 2 jajka 3/4 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka sól Do podania: masło czosnkowe bryndza Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane i wystudzone przeciskamy
PatiGotujePomysł na obiad mniej kaloryczny. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 240 C i piec tak długo aż lekko się przypieką. Przygotowanie piersi kurzych – Piersi przekroić na pół. Mięso doprawić wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszać. Rozgrzać grill i położyć mięsko. Smażyć aż mięso będzie przepieczone i zarumienione(...)się super. Wykonanie – do miski wrzucić umytą i odcedzoną sałatę, pokrojony szczypiorek, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, paprykę pokrojoną w paseczki, pokrojonego ciepłego kurczaka i przekrojone na pół ziemniaki. Lekko posolić i wymieszać. Smacznie i szybko. Można zjeść to danie również na zimno. Z jedną różnicą, polać wszystko sosem czosnkowym. Będzie wyborne. Przepis na sos czosnkowy , sos czosnkowy
Kuchnia Pokoleńnaprawdę pyszna, łatwa i do przygotowania tylko w 15 minut! 🙃 4 porcje: * woda- 1,2 litra * pikantna kiełbaska chorizo- 140 g * młoda kapusta- 300 g (około 1/2 średniej główki) * ziemniaki- 2 bardzo duże * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 mała szt. * seler- 1/4 małej szt. * cebula- 1 szt. * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * suszony majeranek- 1 łyżka * ziele angielskie- 4 szt. * listek(...)smaku * masło klarowane- do smażenia * świeży koper- do posypania W dużym garnku, na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z pokrojoną w plasterki kiełbaską. Następnie wlać wodę i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz posiekaną kapustę. Wsypać także suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, suszony majeranek oraz listek laurowy i zagotować. Gotować około 12 minut (a najlepiej do miękkości warzyw
Kraina Miodem Płynącaidealne na grilla. Oczywiście w formie flaka możemy użyć wielu rzeczy, ale folia spożywcza jest najtańsza i najprostsza w obsłudze. Tylko piec w niej nie możemy :) Składniki: - ziemniaki - cebula - majeranek - mąka (opcjonalnie) - kasza gryczana (opcjonalnie) - folia spożywcza Wykonanie: Ziemniaki trzemy na miazgę i odsączamy sok. Dodajemy trochę pokrojonej w drobną kostkę i podsmażonej cebuli. Możemy dodać trochę mąki, ale zasadniczo
Kryzysowa Książka Kucharskagrzybami, która także jest uwielbiana w moim domu. Placki doprawiłam ziołami, dzięki czemu stały się jeszcze pyszniejsze i aromatyczne! To naprawdę nic trudnego... Koniecznie spróbujcie! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek ( Cykoria ) bazylia pieprz ziołowy pieprz naturalny sól Farsz: 300g grzybów 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo: olej Ponadto(...)ziołami włoskimi - Fanex ) P rzygotować farsz. Ugotowane grzyby (w lekko osolonej wodzie) zmielić maszynką do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek i doprawić do smaku. Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne
Di gotujeSkładniki(2 porcje): - 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na półtwardo (gotowałam ok 10 minut od zagotowania się wody) - dwie małe cukinie - kilka pomidorków koktajlowych - czerwona cebula - 6 ząbków czosnku - sól morska, świeżo mielony pieprz - liście bazylii - dwie łyżki oliwy - pojedynczy filet z kurczaka marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól morskai pieprz czarny mielony do smaku - 2 posiekane ząbki czosnku(...)Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy na dwa kotlety. Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i razem z cukinią kroimy w grube plastry, cebulę w piórka, pomidorki rozkrajamy na pół, a ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Tak przygotowane warzywa wkładamy do naczynia do zapiekania. Oprószamy
Cook&Loveobejść. Wolę zielone szparagi i w ybieram zawsze te mniejsze i chudsze, bo nie wymagają obierania i gotują się dosłownie chwilkę. Młode wystarczy właściwie tylko zblanszować. Składniki: 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone na ósemki dojrzały pomidor pokrojony na ósemki pół pęczka ugotowanych szparagów z odciętymi końcówkami jajko na twardo przekrojone na pół pół czerwonej cebuli drobno(...)oliwek zielonych lub czarnych po szczypcie suszonego oregano i pieprzu 2 łyżki sosu beszamelowego (może być kupny) Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze szparagami Na talerzu ułożyć pokrojone ziemniaki, cebulę, pomidora, szparagi, oliwki i jajko. Szparagi polać sosem. Całość posypać pieprzem, oregano i serem feta. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka ziemniaczana
Ugotowane pozamiatanemojej kuchni często używane są ziemniaki. Lubimy je pod każdą postacią: gotowane, smażone, pieczone, w formie placków, kwiatków, piure. Dziś następny przepis na placki z ziemniaków surowych. Poprzedni znajdziecie tutaj ( klik ). Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemięsiwa :) I tak weszła na stałe do naszego menu i bardzo mnie to cieszy bo jest naprawdę pyszna. Polecam :) Składniki - 2 duże marchewki - 1 pietruszka - pół selera - 3 większe ziemniaki - gałązka lubczyku - 2.5 litra wody - sól - 0.5 kg mięsa mielonego z indyka - 1 jajko - 2 łyżki kaszy manny - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego - majeranek - sól Wykonanie Do mięsa mielonego dodałam(...)niej pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę i seler w kawałki. Kiedy woda się ponownie zagotowała, wrzuciłam na wrzątek klopsiki. Kiedy wypłynęły na wierzch, do zupy dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Zmniejszyłam gaz i na wolnym ogniu gotowałam całość do miękkości ( ok. 25 minut ). Pod koniec zupę doprawiłam roztartym majerankiem i dodałam natkę pietruszki. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród