ziemniaki - 38421 przepisów (strona:917/2562)

Koperkowe kopytka 143

Kopytka...tym razem z dodatkiem koperku.. 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dkg mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej koperek jajo sól Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajkiem i mąką,posiekanym koperkiem posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, pokroić i wrzucać

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z ośmiornicy z ziemniakami 159

Pysznych sałatek nigdy nie za dużo. Tym razem z ośmiornicą i ziemniakami wprost od Tadeusza Gwiaździńskiego. Sałatkę robi się szybciutko i jeszcze szybciej znika, zapraszam zatem do stołu. Sałatka z ośmiornicy z ziemniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Biała polewka z ziemniakami - polewka jurajska. 123

Zrobić zawiesinę z  mąki i  wody, dodać do gotującej się maślanki. Po zagotowaniu wlać śmietanę z żółtkiem, posolić i okrasić boczkiem przetopionym z cebulą. Ziemniaki ugotować oddzielnie, uformowane w kulki zalać polewką lub podawać oddzielnie w „dwojaczkach”.''  Tyle mówi źródło, ja osobiście wolę bez mąki , nigdy nie byłam fanką gęstych zawiesistych(...)przypadku bez niej się śmiało można obejść. Kwaśna, lekka zupka podawana z ziemniakami, idealna na upalne lato lub szybki obiad. Czekam na kolejne wspomnienia, będziemy odświeżać  i publikować stare, dobre i sprawdzone przepisy. :) Nie mogę pominąć jednego,  fajny ten,, Zbiór przepisów regionalnych województwa śląskiego''. Ale pisząc że Święta Anna i Lelów są na zachodzie regionu, to tak samo

Dieta moja pasja
Babka ziemniaczana podana z duszonymi grzybkami 153

ziemniaków 2 cebule 1 jajko 150 g kiełbasy 1 szkl mąki sól pieprz lubczyk majeranek 1 łyżeczka sody na sos 200 g grzybków (opieńki) świeże lub mrożone 1 cebula sól pieprz olej do smażenia 3 łyżki śmietany Ziemniaki  ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą, dodajemy przyprawy, sodę, mąkę i jajko oraz przysmażoną wcześniej kiełbasę pokrojoną

Gotowanie jest łatwe
PLACKI PO WĘGIERSKU 412

Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody do miseczki, odstawić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć i dodać do miski z ciastem ziemniaczanym, wbić jajo, wsypać mąkę, doprawić solą i pieprzem

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Domowe frytki bez tłuszczu 206

nasiąknięte. Więc kiedy mamy ochotę na coś nie zdrowe, zróbmy to w wersji light. Nie będzie potem wyrzutów ile to pustych kalorii zjedliśmy! Do przygotowania frytek potrzebujemy: – kilka ziemniaków – sól, pieprz – świeże/suszone zioła Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Umyć, osuszyć i wsypać do miski. Dodać przyprawy – sól, pieprz i najlepiej świeże zioła (bazylię, pietruszkę

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka ziemniaczana 141

każdym domu. Szybkościowa i smaczna sałatka. U nas w domu często pojawia się na stole z okazji różnych spotkań towarzyskich. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 6 średniej wielkości ziemniaki (użyłam jakiejś odmiany, która nadaje się do sałatek) – kilka ogórków kiszonych – 1/2 – 1 czerwonej cebuli – jogurt bez laktozy – sól, pieprz – pietruszka Ziemniaki ugotować w mundurkach

Szybko Tanio Smacznie
Puree w waflu według Di 200

oprócz idealnego dodatku do obiadu - sprawdzi się jako samoistna przekąska. Na drugi dzień taką roladę można podsmażyć - smakuje obłędnie. Koniecznie spróbujcie! 1 wafel tortowy 1 duża cebula Masa: 500g ziemniaków 100 ml słodkiej śmietanki (ew. mleko) 1 łyżka masła 2-3 łyżki posiekanej zieleniny (u mnie koperek i rukola) sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 szczypta soli bułka tarta(...)obtaczania olej do smażenia Cebulę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i następnie potłuc z dodatkiem masła i śmietanki. Dodać zieleninę, wymieszać i doprawić do smaku. Wafel zawinąć w zwilżonej wodą ściereczce. (Powinien stać się lekko wilgotny. Nie można dopuścić, aby rozmiękł.) Na miękkim waflu ułożyć cebulę i rozsmarować puree. Całość zrolować

Di gotuje
Klasyczna sałatka niemiecka 139

sałatkę naszych zachodnich sąsiadów. Składniki na nią są łatwo dostępne a przygotowanie bajecznie proste dlatego bez problemu możemy ją przygotować kiedy najdzie nas ochota.    Składniki: 10 średnich ziemniaków sałatkowych 2-3 czerwone cebule 5 kiszonych ogórków Majonez Sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w łupinach i ostudzić. Obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę i kiszone ogórki

Pyry na Gaz
ZIEMNIACZKI OBSMAŻANE 136

Świetne jako dodatek do obiadu, pyszne do szklanki kefiru czy maślanki. Zmieniając przyprawy zmienimy smak tego prostego dodatku . Składniki: 70 dag ziemniaków sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Wykonanie: Ziemniaki obieramy. Duże kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Zalewamy woda, solimy, gotujemy 5 minut od zagotowania, po tym czasie przekładamy na patelnię, obsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju

Z Majeczką w kuchni
Zupa fasolowa 151

odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne. 20 dkg fasoli kawałek boczku wędzonego 20-30 dkg kiełbasy olej rzepakowy ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1-2 pomidory suszone 1-2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie na noc, ewentualnie(...)dodać kawałek boczku wędzonego, marchewkę , pietruszkę, pokrojone suszone pomidory.Dodać przyprawy i  gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy fasola będzie  prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę obrać i pokroić , zeszklić na oleju ,dodać pokrojoną kiełbasę i chwilę razem przesmażyć.Dodać do zupy. Wrzucić również pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat.Doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Krem ziemniaczany z pieczarkami i rozmarynem 93

chłodny dzień, a przy okazji nie wymaga wielu przygotowań i pracy. Do tego pysznie maślane pieczarki i aromat rozmarynu - obiad gotowy! Starczy dla wszystkich, łyżki w dłonie! :) Krem z ziemniaków z podsmażanymi pieczarkami i rozmarynem Potrzebujesz: 800g ziemniaków 1 dużą marchew 1 cebulę 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 1l wody 2 gałązki rozmarynu pieprz czarny sól słodka mielona papryka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ziemniaczane placki tradycyjne 125

porze dnia, na obiad i na kolację. Na słono lub tradycyjne bez żadnych dodatków. Moje dzieciaki jedzą je z cukrem. Ja wolę pikantne. Ziemniaczane placki Składniki: 12 placków 5 ziemniaków, średniej wielkości 2 jajka 1 łyżeczka soli 50 g pszennej mąki 2 łyżki mąki grahamki olej do smażenia Dodatki 100 g jarmużu 1 łyżka masła 1 mała cebula(...)wędzonego boczku sól i pieprz do smaku Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce lub przy pomocy kuchennego robota. Dodaj jajka, obie mąki, dopraw solą i wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni i smaż okrągłe placki po obu stronach. Na drugiej patelni zeszklij cebulę na maśle. Dodaj rozdrobiony jarmuż i smaż aż jarmuż zmięknie, około 5 minut. Usmaż boczek w plastrach. Ułóż

codojedzenia
Kopytka ziemniaczane 125

Często zostają nam ziemniaki, wtedy najczęściej wyrzucamy, a szkoda. Kopytka robi się bardzo łatwo i są pyszne. Można je jeść z sosami, mięsem w kapuście. Są pycha. Jeśli nie macie ugotowanych ziemniaków, to trzeba je ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie przecisnąć przez praskę, lub dokładnie ugnieść za pomocą duczka. Dodać jajka i mąkę, wymieszać i zagnieść wszystko

Kuchnia Pokoleń
Pytt i panna 264

tego dania? Oczywiście te tradycyjne czyli jajko sadzone i buraczki! Świetnie pasuje też sos czosnkowy. Kiełbasę można też zastąpić dowolnym mięsem drobno pokrojonym! Składniki |4 porcje|: * 8 / 10 ziemniaków * 2 cebule * 2 laski kiełbasy śląskiej lub zwyczajne * 1 szklanka ugotowanej drobnej fasolki * 4 listki laurowe * 4 ząbki czosnku * 2 łyżeczki słodkiej papryki * 1 łyżeczka cząbru * 1 łyżeczka oregano * 2 łyżki(...)oliwy lub oleju rzepakowego * sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w około 1,5 cm kostkę. Następnie gotujemy około 5 minut i odcedzamy. Cebule kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy. Wszystkie składniki i przyprawy (poza grochem) łączymy i wysypujemy na dużą blachę. Całość pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni. Następnie dodajemy groch i pieczemy jeszcze 5 minut

Mohiella