ziemniaki - 38421 przepisów (strona:920/2562)

Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka 181

uwielbiam kurczaka z zupy.) Jest to również pomysł na urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych. W mojej rodzinie to hit - już od wielu lat. Koniecznie spróbujcie! Pycha!   Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Farsz: 1-2 ćwiartki z kurczaka (w zależności od wielkości, może być inne mięso drobiowe) 1 mała cebula Dodatkowo: olej(...)pieprz biały   Przygotować farsz. Ugotować ćwiartki z kurczaka (w rosole). Mięso zmielić (na drobno) i połączyć z podsmażoną cebulą. (Jeśli farsz jest za suchy - podlać rosołem.) Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne

Di gotuje
Pizzerinki z placków ziemniaczanych 182

świetne urozmaicenie dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Składniki na dodatki mogą być według Waszego uznania.  Podałam przykładowe, które znajdują się w mojej wersji na zdjęciu. Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Dodatki: żółty ser pieczarki wędzony boczek pomidorki koktajlowe szczypiorek sos kremowo-serowy (przepis na końcu) Dodatkowo: olej Sos kremowo-serowy(...)śmietany 18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Następnie na patelni rozgrzać solidną ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać spore porcje ciasta.   (Wielkość placka powinna być około 3-4 razy większa

Di gotuje
Udka z kurczaka duszone w kociołku węgierskim 407

udka zalewamy bulionem/winem i wtedy dodajemy suszone grzyby. Gotujemy, ok 20 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 5-10 minut. Młode ziemniaki Takie udka możemy podać z młodymi ziemniaczkami. Ziemniaki obieramy i gotujemy, gdy będą miękkie dodajemy masła, koperku i wkładamy do naczynia żeliwnego (u mnie zwykły emaliowany garnek) i stawiamy obok ogniska

Dobra karma
Szaszłyki z polędwiczką 189

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 1/2 kg młodych małych ziemniaków ok. 25 dkg drobnych pieczarek sól, pieprz ziołowy, przyprawa do grilla Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać i odgotować w osolonej wodzie. Wystudzić. … Czytaj dalej Szaszłyki z polędwiczką

czarrna od kuchni
Grillowane ziemniaczki 174

Składniki: ok. 1/2 kg drobnych, młodych ziemniaków 3-4 łyżki oleju świeże zioła, u mnie lubczyk, oregano, szałwia i koperek sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki oskrobać i odgotować w osolonej wodzie, … Czytaj dalej Grillowane ziemniaczki

czarrna od kuchni
KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI I CHORIZO 161

kapusty drobno pokrojonej 100 - 150 g kiełbaski chorizo  pokrojonej w cienkie plasterki 2 l gorącego domowego bulionu/wywaru z warzyw/wody 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 szklanka pokrojonych świeżych pomidorów  (bez skóry) lub pomidorów z puszki 1 pietruszka starta na tarce o dużych oczkach 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę(...)umiarkowanej mocy palnika przez około 3-5 minut. Często mieszamy. Uważamy, aby nie przypalić cebuli.  Dodajemy marchewkę i pietruszkę, podsmażamy cały czas mieszając przez 2 minuty. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Mieszamy i chwilę podgotowujemy.  Wlewamy połowę bulionu lub wody  i na większym ogniu zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy

cool and minty
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 158

letni obiad. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu

e-PrzepisyKulinarne
PIECZONE ZIEMNIACZKI Z TYMIANKIEM I WARZYWAMI 288

Młode PIECZONE ZIEMNIACZKI z dodatkiem świeżych ziół, dobrą oliwą z... Artykuł PIECZONE ZIEMNIACZKI Z TYMIANKIEM I WARZYWAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Młode ziemniaczki z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem, czyli śródziemnomorska sałatka ziemniaczana 220

morskiej spora garść listków bazylii (tak z małego pęczka) 3 łyżki świeżo startego parmezanu 1 łyżka oliwy extra vergine 6 suszonych pomidorów (użyłam suszone pomidory w oliwie)   Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować, przekroić na połówki. 1 kg młodych, małych ziemniaczków (jednakowej wielkości) Zalać zimną wodą, zagotować. Dodać sól, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 15 minut – ziemniaczki mają być miękkie(...)łyżeczki soli morskiej W międzyczasie posiekać osączone z zalewy suszone pomidory oraz umyte i osuszone listki bazylii. 6 suszonych pomidorów spora garść listków bazylii (tak z małego pęczka) Ziemniaki odcedzić i chwilę (tak z 10 – 15 sekund) odparować na niedużym ogniu (musimy pozbyć się resztek wody, która została po odlaniu oraz części wilgoci z ziemniaczków) . Dodać oliwę, suszone pomidory

Moja Delicja
Ogórkowa na Dzień Taty! 235

perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską <3 <3 <3 Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól, pieprz Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, selera, pietruszkę ścieramy

Miksturownik
Młode ziemniaczki marynowane w jogurcie (wersje wegańska, bez laktozy i zwykła) 168

zatytułowany „10 rzeczy, które Polacy muszą tłumaczyć obcokrajowcom”. Przejrzałam z ciekawości i okazało się, że żadnej nie muszę 🙂 Jednak zastanowił mnie jeden z punktów – „dlaczego Polacy jedzą tyle ziemniaków”. Ten punkt nigdy nie stanowił problemu, ponieważ ja ziemniakami zajadam się jedynie latem. ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Zapiekanka warzywna z patelni 219

Jeśli wykorzystamy ziemniaki i fasolkę z poprzedniego obiadu, to danie przygotujemy błyskawicznie Składniki 3-4 ziemniaki 20 dkg fasolki szparagowej 1 laska kiełbasy 1 cebula 1 papryka kawałek białej kapusty 10 … Czytaj dalej Zapiekanka warzywna z patelni

czarrna od kuchni
DUSZONE ZIEMNIAKI Z KIEŁBASĄ I CEBULKĄ 109

SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 8dużych ziemniaków 3 cebule 2 kiełbasy Przyprawa do ziemniaków 1/4 szklanki wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:   Jajka gotuję. Obieram i kroję w drobą kostkę. Brokuła myję, dzielę i gotuję na parze. Studzę kroję w kostkę. Cebulę kroję w kostkę. Kolendre i pietruszkę siekam drobno. Selera krojem w pół księżyce. Ogórki oraz ser kroję w kostkę. Wszystkie składniki

Gotowanie Patki
Sałatka z młodych ziemniaków 335

prostocie tkwi siła. Dawno nie jadłam tak prostej i pysznej sałatki. Najlepiej smakuje z dużą ilością koperku i ogórkami gruntowymi. Jeśli zostało Wam trochę młodych ziemniaków z obiadu, już wiecie jak je wykorzystać! :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) ok. 20 malutkich ugotowanych młodych ziemniaków 3-4 średnie ogórki gruntowe 1 cebula cukrowa kilka łodyżek szczypiorku kilka gałązek koperku sos 1 łyżka

DefinicjaSmaku