dodałam kurki. Dusiłam wszystko około 15 minut pod koniec wsypując pokrojony koperek, doprawiając solą i pieprzem. Dodałam śmietanę i dusiłam jeszcze około 10 minut. Placki ziemniaczane: około 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szt.jajek 1 szt.cebuli majeranek sól,pieprz olej do smażenia Ziemniaki obrałam i starłam razem z cebulą. Dodałam 2 jajka, mąkę, wsypałam
potrawyregionalneCieplutkie i chrupiące placuszki ziemniaczane , polane śmietaną i posypane cukrem! Pychotka! Placki ziemniaczane: około 1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szt.jajek 1 szt.cebuli majeranek sól,pieprz olej do smażenia Ziemniaki obrałam i starłam razem z cebulą. Dodałam 2 jajka,mąkę, wsypałam sól,pieprz i sporo majeranku. Wszystko wymieszałam. Smażyłam placki na patelni na oleju
potrawyregionalnedodałam miękkie masło,sól (około 1/2 łyżeczki) i zagniatałam ciasto dolewając gorącej wody. Rozwałkowałam je na cienkie placki i wykraiwałam szklanką kółeczka. Teraz pora na farsz. Umyłam ziemniaki i ugotowałam w łupinkach. W czasie gdy sie gotowały,pokroiłam drobno cebulkę i podsmażyłam na patelni. Do miski przecisnęłam przez praskę biały ser. Gdy ziemniaki wystygły, obrałam je ze skórki
potrawyregionalnekremowa zupa warzywna. Można podawać ją jako pierwsze danie a także jako przekąskę. Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Składniki: 1 szt. małego kalafiora 2 szt. ziemniaków 1szt.małej marchewki 1 szt.cebuli 300 ml jogurtu naturalnego 1 1/4 kubka bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki zmielonej kurkumy 1 łyżeczka(...)kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki zmielonej kolendry sól,czarny pieprz 2 ząbki czosnku Do garnka po wrzucałam: Rozdrobnionego kalafiora Pokrojoną marchewkę Pokrojone ziemniaki Posiekaną cebulę Wlałam olej i pół szklanki wody. Doprowadziłam do wrzenia. Mieszałam,przykryłam,zmniejszyłam gaz i gotowałam około 10 minut. Dodałam starte ząbki czosnku i korzeń imbiru. Następnie wsypałam pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszałam i gotowałam około
potrawyregionalnepapryka – 2 szt * smalec – 2 łyżki * pomidory w puszce – 300 g * ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce * bulion warzywny – 1 l * ziemniaki – 4 szt * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone(...)dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą. Dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku i podajemy gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany
Ostra na Słodkouspokojony już metabolizm, pozwalam sobie na taką rozpustę. Wersję podstawową uzupełniłam ulubionym szpinakiem i serem feta. Można dodać również suszone pomidory, pasują tu idealnie. Ktoś chętny? :) Składniki: 500 g ziemniaków 1 cebula 100 -150 g liści szpinaku świeżego (lub ok. 350 g mrożonego ale nie rozdrobnionego) 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 150 g fety(...)smażenia Przygotowanie: W rondelku topimy masło i dusimy na nim szpinak, aż liście będą miękkie. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na chwilę odstawiamy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tradycyjnie trzemy na tarce lub pomaga nam wielofunkcyjny robot kuchenny. Do utartej masy dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Następnie dodajemy szpinak oraz pokruszoną fetę (można
bistro mamaziemniaków 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy jajko 1 szkl mąki nadzienie 250 g mięsa mielonego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz jajko 4-5 łyżek wody Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą, dodać przyprawy, jajko i mąkę jak na placki ziemniaczane. Mięso włożyć do blendera, dodać przyprawy, jajko i wodę, miksować. Na rozgrzanej
Gotowanie jest łatweplacki 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 3-4 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy na gulasz 500 g mięsa wieprzowego gulaszowego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 300 ml rosołu Mięso i cebulę pokroić w kostkę, na patelni podsmażyć razem z cebulą, przyrumienić dobrze. Przełożyć do garnka, podlać rosołem(...)dusić ok 40 min z przyprawami. W razie potrzeby dolać rosołu. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą, dodać przyprawy, jajko i mąkę i smażyć podlewając olejem spore placki
Gotowanie jest łatwegłówka kapusty 1 kg obranych ziemniaków 300 g kaszy gryczanej 2 cebule 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz ok 500 ml rosołu na sos 1 garść grzybów suszonych 1 cebula 1 szkl rosołu 200 ml śmietany mąka do zagęszczenia ok 1 łyżka Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zagotować, powoli zdejmować liście. Następnie liście włożyć do garnka(...)wodą, dodać łyżkę octu i ugotować do miękkości ok 20 min. Liście wystudzić, odciąć zgrubiały nerw, Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać kaszę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dno brytfanki wyłożyć gorszymi liśćmi, Następnie nadziewać i zwijać gołąbki (masa jest dość rzadka ale nic nie szkodzi) Ułożone gołąbki zalać rosołem , przykryć liśćmi kapusty i wstawić do piekarnika
Gotowanie jest łatweziemniaki ok 1,2 kg 1 cebula 2 jajka 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 100 g sera feta lub typu feta 15- 20 oliwek zielonych 1 szkl mąki sól pieprz 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1/3 szkl oleju na dip 1 bakłażan 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie(...)oliwą ok 100 ml 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i wymieszać dokładnie ciasto. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, drobniutko posiekaną papryczkę chili, posiekaną cebulę, pokrojone na plasterki oliwki i fetę pokrojoną w kostkę. Wszystko wymieszać i przelać
Gotowanie jest łatweduża cebula szczypta chili jałowiec kolendra rozmaryn sól pieprz pół szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka smalcu 3 łyżki dobrej śmietany kluseczki 300 g ugotowanych ziemniaków 1 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 jajko Serca umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, zioła utłuc w moździerzu. W rozgrzanym rondlu najpierw przysmażyć na smalcu cebulę(...)Smażyć aż cały płyn odparuje, wtedy podlać winem i szklanką wody, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę. Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku. Kluseczki podawać z duszonymi sercami i sałatką
Gotowanie jest łatweziemniaków 500 g dyni 1 papryka czerwona sól pieprz ziołowy staropolski 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 2 łyżki oleju Dynię (użyłam mrożoną) i paprykę ugotować razem. Odcedzić na cedzaku. Ziemniaki ugotować osobno, Odcedzić, dodać dynię z papryką, przyprawy do smaku, olej i zmiksować przy pomocy blendera na jednolitą masę, dodać jajko i mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszać. Wlać w formę
Gotowanie jest łatweziemniaków (obranych) 1 duża cebula 2 jajka 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g słoniny sól pieprz pieprz ziołowy Słoninę skroić i wytopić aż powstaną rumiane skwarki. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać skwarki i trochę tłuszczu, jajka, mąkę , proszek do pieczenia, drobniutko pokrojoną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć
Gotowanie jest łatweobranych ziemniaków 400 g kiełbasy 2 cebule sól pieprz pieprz ziołowy pół główki czosnku jelita 2 łyżki mąki Kiełbasę skroić na drobną kostkę i wysmażyć. Ziemniaki zetrzeć razem z czosnkiem i cebulą. Dodać przyprawy, mąkę i przysmażoną kiełbasę razem z tłuszczem. Masę wymieszać. Na maszynkę do mięsa nałożyć końcówkę do kiełbas. Jelito dobrze wypłukać i nadziać na końcówkę. Nadziać jelito
Gotowanie jest łatwePrzygotowałam je na urlop , bardzo dobre rozwiązanie kiedy nie mamy zamiaru stać przy kuchni. młode ziemniaki woda sól słoiki Ziemniaki obrać umyć, zalać wodą, osolić i ugotować na półmiękko. Włożyć szybko do słoików, zalać tą samą wodą , zakręcić i pasteryzować ok 10 min, ponieważ są gorące nie potrzeba dłużej. Takie ziemniaczki można po odcedzeniu przysmażać na patelni lub odgrzać razem
Gotowanie jest łatwe