ziemniaki - 38421 przepisów (strona:928/2562)

Placuszki dyniowo-ziemniaczane 236

razem chce podzielic sie z Wami kolejnym przepisem na nie. Tym razem beda to placuszki jesienne, bo przygotowane z prawdziwie jesiennych warzyw: dyni i ziemniakow. O ile ziemniaki uwielbiam od zawsze, o tyle z dynia zaprzyjaznilam sie dopiero rok temu w czasie Festiwalu dyn i. Moja dyniowa przygoda zaczela sie od zupy, ale zaraz potem zaczelam probowac jej w innych(...)jeszcze bedzie czas ;) Przepis znalazlam w zakupionej przypadkiem francuskiej gazetce "Maxi cuisine 10/11 2009" i od razu mialam ochote go wyprobowac. Wprowadzilam jednak pare zmian mi. zastepujac ziemniakami cukinie, ktorej akurat nie mialam. Zapraszam wiec na moje jesienne placuszki, czestujcie sie :) Placuszki z dyni i ziemniakow skladniki dla 2 osob: 3 srednie ziemniaki 300g dyni brokul - okolo 125g 1 jajko

Przysmaki Karolki
Klopsiki nie do końca zwyczajne 309

domu. Zanim znów ruszę w drogę, a to już za 3 tygodnie, mam zamiar troszkę blogować. Dziś proponuje Wam pyszne, bardzo delikatne i mięciutkie klopsiki. Ich sekret to ziemniaki, które zmieszałam z mięsem mielonym. Dzięki temu są nie tylko idealnie miękkie, ale też nie są suche. Doskonale komponują się z dipem jogurtowym, do którego tym razem dodałam trochę migdałów(...)drobinki fajnie chrupią, pasują też do indyka. Klopsiki z indyka i ziemniaków składniki: 400 g ziemniaków 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 jajko 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki ( może też być kolendra lub trybula) olej do smażenia mąka  400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości

Przysmaki Karolki
Ziemniaki gratine wg Julii 312

Wracamy do Julii i jej przepisu z ziemniakami w roli głównej. Tym razem popularne ziemniaki gratin, czyli surowe ziemniaki zapiekane w mleku z przyprawami. Ja wzbogaciłam danie o dodatek boczku i pietruszki, dzięki czemu danie było bardziej wyraziste. Przepis z książki "Francuski szef kuchni". Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wolowina na ostro z ziemniakami 223

oczywiscie jest zdrowa I lekkostrawna. W tej akurat potrawie- trzeba zamarynowac mieso. Moja rada - mieso zrobic dzien wczesniej I dac do lodoowki na noc, warto tez kupic mlode ziemniaki, krotszy okes duszenia. Skladniki:  0.5 kg wolowiny pokrojonej w cienkie paski 2 lyzki sojowego sosu 2 lyzki fish sosu ok 4 lyzek oleju koleander 1 lyzka zmielonego pieprzu 3 zabki(...)lodowki na 2-3 h. Rozgrzewamy wok, wlewamy olej- wrzucamy mieso-bez marynaty na woka. Smazymy ok 4-6 min do delikatnego zbrazowienia na wysokim ogniu. Dodajemy resztki marynaty, ziemniaki, wode- doprowadzamy do wrzenia- I dusimy na wolnym ogniu ok10-15- lub jak ziemniaki sa miekkie. Na koniec wrzucamy szczypiorek I szpinak- mieszamy 2-3 minuty. I gotowe. Mozna podawac

Smaki Edyty
Piersi z kurczaka z brokułami i pieczarkami 562

Mieszamy, dolewamy śmietanę, Zagotowujemy. Dodajemy pieczarki I brokuły. Zalewamy bulionem kurczakowym. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Doprawiamy do smaku. Gotowe :) Podajemy z ryżem, makaronem lub można upiec ziemniaki :)  Pieczone ziemniaki: 4-5 ziemniaków 2-3 ząbki czosnku oliwa  Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. Obieramy  I kroimy w talarki. Układamy na blaszce, wyciskamy(...)miseczki czosnek, dolewamy oliwy- mieszamy. Polewamy ziemniaki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika  na 200 C na około 20-30 min. I gotowe. Smacznego

Smaki Edyty
Buni wersja Parmesan hash browns 215

Oryginalny parmesan hash browns to duży placek coś w rodzaju placka po węgiersku .W składnikach są ziemniaki , cebula i parmezan. Nie bardzo wiem czemu   jest to parmezan a nie np. cheddar -widocznie to takie angielskie fusion. W każdym razie placek smaczny. Ja zrobiłam swoją wersję - małe i bez cebuli. Podałam bez dodatków bo sam ser zapewnia smak. Czas(...)minut Składniki: 2   duże ziemniaki 4 łyżki tartego sera Dziugas ( odpowiednik parmezanu) olej z pestek winogron do smażenia Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić szczyptą soli i zostawić na moment. Odcisnąć. Utrzeć ser. Wymieszać z ziemniakami. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką na gorący porcje masy i smażyć na rumiano z obu stron ( przewracać

Buniabaje w kuchni
Puree selerowo – ziemniaczano- jabłkowe 245

Ziemniaki łączone w puree z innymi warzywami to smaczny dodatek do II dań .Można w ten sposób podkreślić walor potrawy , nadać jej nutki egzotycznej lub po prostu urozmaicić zwykłe danie jadane zawsze w takiej samej postaci. Połączenie ziemniaków z selerem nadaje puree lekko orzechowego smaku selera , a dodanie kawałka jabłka powoduje ze staje sie ono doskonałym uzupełnieniem potraw z pieczonej(...)Czas : 30 minut Składniki : ¼ selera 4 średnie ziemniaki 1 jabłko 1 łyżka masła ¼ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżeczka soli 2 łyżki usiekanej natki pietruszki Obrać i umyć ziemniaki, seler i jabłko. Pokroić w kawałki wielkości ćwiartki ziemniaka. Zalać wodą , osolić . Ugotować do miękkości. Odcedzić .  Utłuc jak na normalne puree z dodatkiem masła i śmietanki . Postawić garnek na małym gazie

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane pstrągiem 256

patrzyłam. Miałam ambitne plany zrobienia koperkowego ,,mleczka" z pstrąga , jajek i kopru na parze .Tyle , że plany mi przeszły- jest za gorąco- zrobię kiedy indziej. Zaczęłam od obrania ziemniaków licząc , że ostatecznie zjemy po paseczku smażonej ryby , ziemniaki i jakąś surówkę. Jak popatrzyłam na ziemniaki to uświadomiłam sobie że są jednakiej wielkości i kształtu - akurat na faszerowanie

Buniabaje w kuchni
Fioletowe ziemniaki 206

Jedna z ponad 10.000 odmian ziemniaków ( bank genetyczny ziemniaka znajduje się w Peru). W zasadzie smakuje tak samo jak zwykły ziemniak tyle że ma intensywnie fioletowy miąższ , a skórkę od niebieskiej do czarnej. Dla tego bywa czasem nazywany chińska trufla choć z tym grzybem nie ma nic wspólnego- tyle , że małe czarne ziemniaczki przypominają wyglądem truflę. Ze względu na mała

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem 258

Pewnie dla wielu osób ta metoda gotowania ziemniaków jest doskonale znana. Ale pewnie są też tacy , którzy o niej nie słyszeli - tym ją polecam. bo kto nie lubi młodych ziemniaczków z koperkiem ? Chyba zgodzimy się, że można je w sezonie jadać same ( tylko jeszcze zsiadłe mleko do tego). No ale co jak już skończyło się lato, za oknem szaruga(...)ziemniaki w sklepie albo stare albo importowane ? Od lat ,,uszlachetniam" smak ziemniaków ( nawet tych młodych) . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami 196

placki ziemniaczane. Jadłam już z cukinią, marchewką czy też z mięsem. Ale z pieczarkami dopiero pierwszy raz. Miały być zwykłe, ale zostało mi parę pieczarek więc pomieszałam ze startymi ziemniakami i wyszły pyszne,chrupiące placuszki. Zapraszam do spróbowania! placki ziemniaczane z pieczarkami Składniki : * 5 ziemniaków * duża cebula * 5 średnich pieczarek * ząbek czosnku * 1 jajko * 4 łyżki mąki pszennej * przyprawa(...)ziemniaków * olej do smażenia  Przygotowanie : Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać 4 łyżki mąki pszennej oraz jajko. Przyprawić. Ja dodałam dużą łyżkę przyprawy do ziemniaków. Wymieszać. Smażyć placuszki na złoty kolor. Podawać ze śmietaną

Magiczne Życie Marty
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 254

spowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew  i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy(...)drobno. Cebulę szklę na łyżce oleju, dodaję  warzywa prócz ziemniaków i chwilę  podsmażam, następnie zalewam wodą.  Ziemniaki gotuję osobno - kwas z kapusty powoduje, że nie będą miękkie. Następnie odcedzam je i odstawiam. Kiełbasę kroję w plasterki, dorzucam do warzyw. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe. Kapustę kroję drobniej, a jeśli jest zbyt słona, przepłukuję wodą. Kapustę wraz

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w jogurtowej pikantnej marynacie i zapiekane rozmarynowe ziemniaczki z cytryną 265

patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu. ZAPIEKANE ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI: Składniki na 2 porcje: 1/2 kg ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej cytryny (można dać mniej do smaku) 1 łyżka listków świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego 6 małych ząbków czosnku sól i świeżo zmielony(...)pieprz Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200°C. Ziemniaki obrać i pokroić w małe kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez ok 9 minut, następnie odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić sola i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu zamieszać

Blondynka Gotuje
Zapiekane Ziołowe Ziemniaczki 209

jeszcze tak łatwe do wykonania! Z czym podałam te ziemniaczki? Tego możecie dowiedzieć się na moim fanpage`u na FB - zapraszam!   Składniki na 2 osoby: 8 niedużych ziemniaków 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku z torebki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka estragonu sól Wykonanie: Ziemniaki myjemy, osuszamy i nacinamy na 5 mm plasterki(...)przeciąć całkiem ziemniaka. Składniki na marynatę mieszamy razem w miseczce. W pierwszej kolejności solimy ziemniaki, a następnie łyżeczką umieszczamy marynatę między plasterkami. Wierzch ziemniaków oszczędnie smarujemy pozostałością marynaty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania